Connect with us

Shëndeti

​Kur është masazhi i rrezikshëm për shëndetin

Published

on

Masazhi shpesh konsiderohet një terapi e sigurt, por gjërat mund të shkojnë keq kur bëhet fjalë për masazh të thellë të indeve.

Përpara se të filloni një terapi masazhi, një terapist masazhi duhet t’ju pyesë për të gjitha simptomat, historinë tuaj mjekësore dhe atë që shpresoni të merrni nga masazhi. Masazhisti duhet të shpjegojë edhe llojin e masazhit dhe teknikën që do të përdorë.

Rastet kur masazhi duhet shmangur

Edhe pse ka shumë përfitime, ka edhe raste kur masazhi nuk është i përshtatshëm për shkak të rrezikut. Në disa raste, masazhi ka efekt të kundërt vetëm në zonën e prekur, për shembull një plagë e hapur e çdo lloji, mavijosje dhe djegie, por mund të ketë një efekt të keq edhe në pjesën tjetër të trupit. Megjithatë, në disa raste, masazhi duhet të shmanget plotësisht për shkak të rreziqeve që ato paraqesin.

Te personat me temperaturë

Për klientët me një temperaturë prej 38 gradë ose më të lartë, çdo masazh që mund të ndikojë në brendësinë e tyre është “rreptësisht kundërindikuar sepse trupi po kalon një proces akut shërimi”, thotë Mary Beth Braun, autore e një libri mbi bazat e masazhit. Megjithatë, ai shton se një masazh shumë i lehtë mund t’i ndihmojë klientët me temperaturë të flenë më mirë.

Për ftohjet dhe gripin

Klientët që kanë simptoma të ftohjes dhe gripit duhet ta shtyjnë masazhin për shkak të rrezikut të infektimit të të tjerëve dhe jo për shkak të ndonjë rreziku për veten e tyre, megjithëse çdo bllokim që ata kanë përjetuar sigurisht që do të përkeqësohej nëse shtriheshin me fytyrë përtokë gjatë masazhit.

Në dështimin e mëlçisë

Masazhi ka efekt të kundërt për personat me insuficiencë të mëlçisë, sepse “irriton lëngun që kthehet në gjak nga edema dhe/ose asciti, gjë që do të rëndonte më tej mëlçinë tashmë të dobësuar”, thotë masazhuesja Yvonne Zipter. Përveç kësaj, ekziston një mundësi të mavijosjeve te njerëzit me dëmtim të mëlçisë, sepse mëlçia kombinon shumë faktorë të koagulimit.

Në mpiksjen e gjakut

Për shkak se masazhi rrit rrezikun e çlirimit të një mpiksje gjaku, nuk duhet bërë një masazh i thellë i indeve. Megjithatë, nëse dikush ka pasur probleme me mpiksjen e gjakut në të kaluarën, nuk duhet të privohet plotësisht nga masazhi, thotë doktor Andrew Weil. Por terapisti duhet të jetë i njohur me historinë e sëmundjes.

Te personat me diabet

Nëse është e pranishme neuropatia diabetike, pra humbja e ndjeshmërisë, masazhi është kundërindikuar sepse klientët nuk mund të përcaktojnë nëse presioni është shumë i lartë. Masazhi me gurë të nxehtë është gjithashtu kundërindikuar, sepse klientët nuk do të mund ta ndjenin nëse gurët i djegin. Te diabetikët që nuk ndjejnë mpirje për shkak të dëmtimit të nervit gjatë masazhit, çdo zonë ku është injektuar së fundmi insulina duhet të shmanget sepse masazhi mund të përshpejtojë marrjen e insulinës, transmeton Next Avenue.

Te njerëzit me hemofili ose nëse marrin ilaçe për hollimin e gjakut

Sipas klinikës Mayo, hemofilia karakterizohet nga koagulimi i vonuar i gjakut me gjakderdhje të zgjatur ose të tepërt të brendshme ose të jashtme pas lëndimit ose operacionit. Gjakderdhja e brendshme në nyje dhe muskuj mund të shkaktohet edhe nga trauma të vogla në muskuj dhe nyje te njerëzit me hemofili të rëndë dhe të moderuar. Klientët që marrin medikamente për hollimin e gjakut si Warfarin mund të jenë gjithashtu më të prirur ndaj gjakderdhjes së brendshme, si dhe mavijosjes.

Në rastet e rënda të osteoporozës

Klientët me osteoporozë të rëndë apo edhe të moderuar mund të pësojnë thyerje të kockave si rezultat i masazhit, veçanërisht me një masazh të thellë të indeve.

Në mungesë të rëndë të trombociteve

Sipas Institutit Kombëtar Amerikan të Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut, trombocitopenia është një gjendje në të cilën gjaku juaj ka më pak fragmente të qelizave të gjakut të quajtura trombocite se normalja. Edhe pse masazhi nuk është plotësisht i kundërindikuar për njerëzit me këtë gjendje, është e domosdoshme të mos përdoret, për shembull, puna me inde të thella ose terapia me pikë nxitëse, sepse mund të shkaktojnë mavijosje.

Te personat nën ndikimin e alkoolit

Alkooli zvogëlon aftësinë e klientëve për të ndjerë kur masazhi është shumë intensiv ose shumë i thellë, duke rritur mundësinë e lëndimit gjatë masazhit. Në fakt, nuk është ide e mirë të masazhoni dikë një ditë pasi keni pirë shumë. Klientët që janë të uritur dhe të dehidratuar ka të ngjarë të ndihen edhe më të dehidratuar pas masazhit, raporton Chicago Tribune.

Te personat me sëmundje autoimune

Gjatë fazave inflamatore apo shpërthimeve akute të sëmundjeve autoimune si artriti reumatoid, skleroderma apo lupusi, masazhi duhet shmangur sepse lëkura në momente të tilla mund të jetë e dhimbshme në prekje, transmeton Next Avenue.

Te personat me celulitis

Celulitis nuk është i njëjtë me celulitin. Celulitis është një infeksion bakterial i lëkurës që mund të gjendet në lëkurë, por edhe në indin nënlëkuror. Më së shpeshti shkaktohet nga bakteret si steptokoku dhe shpesh shfaqet në këmbë. Zona që është e infektuar është shpesh e kuqe, e ndjeshme dhe e nxehtë në prekje. Edhe pse njolla e kuqe mund të jetë e matur, pasi kjo gjendje shoqërohet shpesh me keqtrajtim dhe temperaturë, masazhi i të gjithë trupit është kundërindikuar, sipas masazhistes Annie Morien.

Në shtatzënitë me rrezik të lartë

Meqenëse nuk ka udhëzime të miratuara shkencërisht për masazhin gjatë shtatzënisë, gratë që janë në rrezik të lartë, për shembull, nga preeklampsi, aborti ose shkëputja e placentës, duhet të konsultohen me mjekët e tyre përpara masazhit. Dhe pastaj masazhi duhet të bëhet vetëm nga dikush i certifikuar për masazh në shtatzëni. Për shkak të rrezikut, disa terapistë mund të kërkojnë një mohim dhe pëlqimin me shkrim të një mjeku përpara se të ofrojnë një masazh të transmetuar nga Web MD.

Continue Reading

Shëndeti

Vaksinat kundër koronavirusit kanë shpëtuar 20 milionë jetë

Published

on

Vaksinat kundër koronavirusit parandaluan gati 20 milionë raste të vdekjes në vitin e parë pasi u vendosën në përdorim, theksohet në studimin e parë të madh në këtë temë.

Hulumtimi, i publikuar në “Lancet” (The Lancet), bazohet në të dhënat nga 185 vende dhe territore të mbledhura midis 8 dhjetorit 2020 dhe 8 dhjetorit 2021. Kjo është përpjekja e parë për të vlerësuar numrin e vdekjeve të parandaluara drejtpërdrejt ose tërthorazi nga vaksinat kundër koronavirusit.

Vaksina pengoi vdekjen e 19.8 milionë njerëzve

Hulumtimi tregoi se 19.8 milionë raste të vdekjes janë parandaluar nga 31.4 milionë vdekje potenciale që do të kishin ndodhur nëse vaksinat nuk do të ishin të disponueshme. Ky është një ulje prej 63 për qind, shpjegon studimi.

Hulumtimi ka përdorur numra ose vlerësime zyrtare, kur të dhënat zyrtare nuk ishin të disponueshme, për vdekjet nga Kovid dhe të ashtuquajturat. vdekshmëria e tepërt. Vdekshmëria e tepërt i referohet diferencës midis numrit total të njerëzve që kanë vdekur nga të gjitha shkaqet e mundshme dhe numrit të pritshëm të vdekjeve, bazuar në të dhënat e kaluara.

Këto analiza janë krahasuar me një zhvillim alternativ hipotetik në të cilin nuk u administruan vaksina. Studimi shpjegoi ndryshimet në nivelet e vaksinimit në mbarë botën, si dhe ndryshimet në efikasitetin e vaksinave, bazuar në llojet e vaksinave të përdorura kryesisht në vende të veçanta.

Kina nuk është përfshirë në studim për shkak të popullsisë së saj të madhe dhe masave të rënda epidemiologjike që do të prishnin rezultatet, tha studimi.

Gati 600.000 raste shtesë të vdekjes do të ishin penguar nëse do të ishte arritur qëllimi i OBSH-së

Studimi zbuloi se shumica e vdekjeve u shmangën në vendet me të ardhura të larta dhe të mesme – 12.2 milionë nga një total prej 19.8, duke reflektuar pabarazinë në aksesin ndaj vaksinave në mbarë botën.

Gati 600,000 raste shtesë të vdekjes mund të parandalohen nëse objektivi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për të vaksinuar 40 për qind të popullsisë së secilit vend deri në fund të vitit 2021 do të përmbushej, përfundoi studimi.

“Miliona jetë me siguri janë shpëtuar duke e vënë vaksinën në dispozicion të njerëzve në mbarë botën. “Ne mund të kishim bërë më shumë,” deklaroi autori kryesor i studimit Oliver Uotson nga Imperial kolexh në Londër.

Numri real i rasteve të vdekjes nga Kovid do të mund të ishte 15 milionë

Kovid-19 zyrtarisht shkaktoi vdekjen e më shumë se 6.3 milionë njerëzve në mbarë botën, sipas të dhënave të OBSH-së. Por organizata tha muajin e kaluar se shifra e vërtetë mund të jetë deri në 15 milionë, kur të merren parasysh të gjitha arsyet direkte dhe indirekte.

Të dhënat janë jashtëzakonisht të ndjeshme sepse pasqyrojnë mënyrën se si autoritetet e caktuara në botë janë përballur me krizën. Virusi po përhapet sërish në disa vende, përfshirë Evropën, ku nënvariantet e Omicron mendohet se janë fajtorë për rishfaqjen e virusit në mot të nxehtë.

Continue Reading

Shëndeti

Ja pse nuk duhet të pini ujë pas ushqimeve pikante

Published

on

Kush nuk i pëlqen ushqimet pikante? Të gjithë themi se durojmë kur i shijojmë, por na ndodh që në një momen të digjemi dhe të na duket sikur po marrim flakë.

Lëvizja e parë, pothuajse automatike, kur ha diçka të nxehtë është të pish ujë. Megjithatë, sipas shkencëtarëve amerikanë, është më e keqja që mund të bësh. Pse?

Thjesht sepse diçka e tillë funksionon në drejtim të kundërt. Ekspertët nga Shoqata Kimike Amerikane shpjegojnë se kombinimi i molekulave të ujit me substancën përgjegjëse për shijen pikante të disa ushqimeve, si specat djegës, është si të derdhësh ujë në një zjarr që ka marrë flakë: do të shkaktojë një “shpërthim”. Kjo substancë është kapsaicina, një substancë pa ngjyrë dhe erë, e cila është e pranishme në përqendrime më të larta brenda specit ku janë ngjitur farat e tij

Kur kapsaicina bie në kontakt me mukozën e gojës shkakton një ndjesi të fortë djegieje sepse lidhet me receptorët e dhimbjes në gjuhë. Këta receptorë quhen TRPV1 dhe roli i tyre është të zbulojnë substanca të nxehta, si uji i vluar, si dhe ushqimet acidike që mund të dëmtojnë indet e gojës. Kur kapsaicina kombinohet me to, receptorët i dërgojnë një mesazh trurit për ta informuar se diçka e dëmshme është konsumuar dhe aktivizon mekanizma si ndjenja e etjes për të na detyruar të pimë diçka për të nxjerrë lëndën e dëmshme nga trupi.

Sa më e lartë të jetë përmbajtja e kapsaicinës në një ushqim, aq më shumë lidhet me receptorët TRPV1 dhe aq më intensive prodhohet ndjesia e djegies. Shkalla e nxehtësisë që ndjejmë nga ngrënia matet me të ashtuquajturën shkallë Scoville. “Speci fantazmë”, për shembull, speci më djegës në botë nga India Verilindore, është 400 herë më i nxehtë se tabasko dhe ka një rezultat prej 1000 në shkallën Scoville.

Kapsaicina që përmbahet në këtë spec lidhet me receptorët TRPV1 në të gjithë gojën dhe kështu ndihet sikur ka marrë zjarr. Problemi është se kapsaicina është një substancë lipofile, kështu që është praktikisht e patretshme në ujë, por mjaft e tretshme në yndyrna. Praktikisht, kjo do të thotë që nëse ndjeni djegie dhe në vend të ujit, pini qumësht ose hani kos do të lehtësoheni dhe sa më shumë yndyrë të përmbajë, aq më mirë. Produktet e qumështit përmbajnë gjithashtu proteinën kazeinë, e cila tërheq molekulat e kapsaicinës, shtojnë ekspertët e ACS. Kështu i largojnë nga receptorët e dhimbjes dhe i tretin duke e lehtësuar më tej dhimbjen. Një tjetër mundësi e shkëlqyer është akullorja, shtojnë ata.

Continue Reading

Shëndeti

OBSH: Lia e majmunëve shqetësuese, por jo emergjencë globale

Published

on

Lija e majmunëve nuk është ende një emergjencë globale shëndetësore, vendosi ditën e djeshme Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH). Sipas Reuters, drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus, u shpreh se ishte shumë i shqetësuar për shpërthimin.

“Jam shumë i shqetësuar për shpërthimin e lisë së majmunëve, ky është qartë një kërcënim shëndetësor në zhvillim që kolegët e mi dhe unë në Sekretariatin e OBSH-së po e ndjekim jashtëzakonisht nga afër,” tha Tedros.

OBSH tha në një deklaratë se pse kishte disa pikëpamje të ndryshme brenda komitetit, ata përfundimisht ranë dakord me konsensus se në këtë fazë shpërthimi nuk është një Emergjencë e Shëndetit Publik me shqetësim ndërkombëtar (PHEIC).

Etiketa “emergjente globale” aktualisht vlen vetëm për pandeminë e koronavirusit, teksa agjencia e OKB-së është tërhequr nga aplikimi i saj për shpërthimin e lisë së majmunëve pas këshillave nga një takim i ekspertëve ndërkombëtarë.

“Ka pasur më shumë se 3200 raste të konfirmuara të lisë së majmunëve dhe një vdekje e raportuar në gjashtë javët e fundit nga 48 vende ku zakonisht nuk përhapet,” sipas OBSH-së./albeu.com

Continue Reading

Aktuale