Connect with us

Lifestyle

10 profesionet më të kërkuara për vitin 2022

Published

on

Nëse dëshironi të gjeni punë në vitin 2022, është e rëndësishme të dini se cilat do të jenë punët më të kërkuara.

Pavarësisht nëse po hyni për herë të parë në tregun e punës apo nëse doni të bëni një ndryshim në karrierë, është mirë të dini se cilat industri po punësojnë më shumë, pasi kjo mund t’ju ndihmojë të kurseni shumë kohë dhe mund.

Gjithashtu, ju mund ta përdorni këtë informacionin për të riorganizuar karrierën ose studimet tuaja duke iu përshtatur sa më shumë pozicioneve që do të hapen në të ardhmen.

Më poshtë janë 10 pozicionet e punës që do të kenë rritjen më të madhe të kërkesës në vitin 2022.

Specialist i inteligjencës artificiale
Siç zbuloi Raporti Emerging Jobs i LinkedIn, në SHBA, rritja e punësimit për specialistë të inteligjencës artificiale është rritur me 74% gjatë katër viteve.

Ky rol po kërkohet më shumë në të gjitha llojet e industrive dhe duket se kështu do të vazhdojë edhe gjatë vitit 2022.

Specialistët e inteligjencës artificiale punojnë në një sërë industrish, por aftësitë e tyre janë të fokusuara në programimin e kompjuterave dhe IT.

Puna konsiston në zhvillimin e produkteve të reja të bazuara në inteligjencën artificiale, si dhe në përmirësimin e produkteve ekzistuese.

Shkencëtar i të dhënave
Një pjesë e madhe e kompanive varen në mënyrë të konsiderueshme nga menaxhimi i bazave të mëdha të të dhënave. Kjo do të bëhet akoma më e rëndësishme në vitet në vazhdim.

Disa sektorë që kanë më shumë nevojë për shkencëtarë të të dhënave janë telekomunikacioni, sektori bankar dhe ai i kërkimeve.

Shkencëtarët e të dhënave janë ekspertë në menaxhimin e bazave të të dhënave dhe në nxjerrjen e informacioneve kryesore nga ato të dhëna.

Inxhinier i robotikës
Në të ardhmen, kompanitë në të gjithë sektorët do të përdorin robotë për të përmirësuar disa procese të caktuara pune.

Siç raportoi Bloomberg, kompania robotike UiPath arriti një vlerë tregu prej rreth 36 miliardë dollarë në ofertën fillestare publike në SHBA vitin e kaluar, gjë që tregon shpejtësinë me të cilën po rritet industria.

Specialistët e robotikës janë përgjegjës për dizejnimin e harduerit dhe softuerit për zgjidhjet robotike.

Inxhinier Full Stack
Raporti i Linkedin vuri në dukje se ky është viti i dytë radhazi që pozicioni i inxhinierit full-stack shfaqet në këtë listë. Rritja e kërkesave për specialistë të këtij lloji është rritur me 35% që nga viti 2015.

Inxhinier i sistemeve Cloud
Pothuajse të gjitha kompanitë tani ruajnë informacion në cloud, kështu që ky pozicion po bëhet një rol gjithnjë e më i rëndësishëm në të gjitha industritë.

Sektorë të tillë si shërbimet financiare, telekomunikacioni dhe IT kanë shumë nevoja për këta profesionistë.

Përfaqësues i zhvillimit të shitjeve
Kërkesat për këtë rol kanë qenë në rritje të pandërprerë falë zgjerimit të sektorit të teknologjisë. Nevoja e vazhdueshme për klientë ka bërë të mundur që punësimi për këta specialistë të mos ngadalësohet.

Qëllimi i përfaqësuesit të zhvillimit të shitjeve është zhvillimi i modeleve të reja të biznesit që rrisin shitjet dhe përmirësojnë eksperiencën e klientit.

Specialist i sigurisë kibernetike
Çdo kompani ka nevojë për ekspertë të sigurisë kibernetike për të mbrojtur të dhënat e saj dhe të klientëve të saj.

Fortune raportoi se numri i ndërhyrjeve të paligjshme te këto të dhëna në vitin 2021 e tejkaloi që në muajin tetor numrin e ndërhyrjeve në vitin 2020, duke theksuar rëndësinë e specialistëve të kësaj fushe.

Teknik i shëndetit të sjelljes
Ky rol në pjesën më të madhe përfshin punën me njerëz që kanë çrregullime të sjelljes. Nuk ka nevojë për një diplomë specifike për këtë pozicion, prandaj ai mund të jetë ideal për ata që dëshirojnë të bëjnë një ndryshim karriere më vonë në jetën e tyre.

Raporti i Linkedin tregoi se nevoja për akses në më shumë trajtime të shëndetit mendor është faktori kryesor që ka rritur kërkesat për këtë pozicion.

Specialist për suksesin e klientit
Ky rol kërkon njohuri të mira të produktit dhe aftësi për shërbimin ndaj klientit. Është një tjetër pozicion që ka vazhduar të rritet falë sektorit të teknologjisë dhe duket se kështu do të vazhdojë edhe në të ardhmen.

Raporti i Linkedin tregoi se 72% e profesionistëve në këtë fushë janë të punësuar në industrinë e IT.

Zhvillues JavaScript
Raporti i Linkedin tha se Javascript është një nga pesë aftësitë më të kërkuara në fushën e softuerëve dhe kjo i bën zhvilluesit e JavaScript të jenë ndër më të kërkuarit në treg.

Continue Reading

Lajmet kryesore

Trim & Lum, së shpejti me qendër biznesi dhe hotel në Shkup

Published

on

By

Trim & Lum, së shpejti me qendër biznesi dhe hotel në Shkup

Kompania Trim dhe Lum, e cila prej 30 vitesh me sukses operon në biznesin e ndërtimit dhe patundshmërisë, së fundmi vjen me projekt të ri dhe shumë interesant në Shkup. Në fazë ndërtimi gjendet Qendra e Biznesit Trim dhe Lum, që paraqet një objekt të kombinuar, hotel dhe qendër komerciale, një risi për tregun vendas.

“Trim & Lum Boutique Hotel” dhe “Trim & Lum Business Center” janë të pozicionuara në bulevardin “8 Shtatori”, në Komunën e Karposhit. Lidhjet mes bulevardeve “8 Shtatori” dhe “Nikolla Karev”, afërsia me rrugën magjistrale (rruga e Kaçanikut) që lidh Shkupin me Republikën e Kosovës, afërsia me rrjedhën e lumit Vardar, Parkun e Qytetit, spitalet dhe qendrave sportive, e bën këtë objekt edhe më atraktiv dhe të kapshëm për qytetarët dhe sektorin e biznesit.

Continue Reading

Lifestyle

S’ka krizë: Shqiptarët në një dasmë hedhin para me thes (Video)

Published

on

By

Jemi në sezonin e dasmave, të cilat janë shtuar pas pandemisë për shkak të bllokimit disa mujor. Një video e shpërndarë së fundmi nga një dasmë në Lezhë është bërë virale për shkak të sasisë së madhe të parave që hidhen aty.

Siç duket edhe nga planet, disa djem janë të ulur në një tavolinë duke pirë birra dhe kënduar “Mirdita ka djem azgana..”, ndërkohë që dy të tjerë hedhin para nga sipër, tjë cilat nxirren nga një thes i zi. Prerjet janë kryesisht 20 euro dhe nga një përllogaritje e përafërt, bëhet fjalë për rreth 50 mijë euro.

Continue Reading

Lifestyle

I burgosuri kërkon t’i shtyhet ekzekutimi deri kur t’ia dhurojë veshkën dikujt

Published

on

By

Një burrë nga Teksasi që do të ekzekutohej në më pak se dy javë, ka kërkuar t’i shtyhet ekzekutimi në mënyrë që të mund t’i dhurojë veshkat.

Ramiro Gonzales, 39 vjeç, i cili do të vdesë nga injeksionin vdekjeprurës më 13 korrik, ka paraqitur kërkesa zyrtare për të shtyrë ekzekutimin e tij në mënyrë që të mund të sigurojë dhurimin e veshkës për dikë që ka nevojë urgjente për transplant, shkroi të martën The Guardian.

“Si mund ta kthej jetën – mendoj se kjo mund të jetë ndoshta një nga gjërat më të afërta për ta bërë këtë,” tha Gonzales.

Avokatët e Gonzalesit kërkuan një pushim prej 30 ditësh nga guvernatori i Teksasit, Greg Abbott, dhe një pezullim të veçantë 180-ditor nga bordi i faljeve dhe lirimeve me kusht të Teksasit, duke përmendur dhurimin e veshkave.

Gonzalez ka gjithashtu një grup të rrallë gjaku, i cili mund të ndihmojë ata që kanë vështirësi të gjejnë organin e përshtatshëm.

Departamenti i Drejtësisë Penale në Teksas i lejon njerëzit e burgosur të dhurojnë organe.

Gonzales po vuan dënimin me vdekje pasi qëlloi për vdekje 18-vjeçarin Bridget Townsend, 18 vjeç më 2001.

Continue Reading

Aktuale