Connect with us

Lajme

Në shkurt, “Alfa” për mendim në Prokurori

Published

on

Derisa ekspertiza sjell momente të reja, gjykata nuk guxon të mos procedojë në hapjen e rastit, vlerësojnë ekspertët duke komentuar zhvillimet e fundit mbi rastin “Alfa”, shkruan Alsat.

Bashkim Selamani konsideron se mentaliteti i gjykatësve në Maqedoninë e Veriut ka krijuar bindjen se drejtësia është selektive. Sipas tij, një trup gjykues i pavarur duhet merret me të gjitha rastet gjyqësore për të cilat ka dyshime se janë të montuara.

“Është çështja e ekspertizës ajo e cila e përcakton në mënyrë të saktë, shkaqet, fajësinë dhe autorët. Do të ishte mirë të krijohet një trup gjykues i veçantë në kuadër të ekspertëve dhe turpeve gjykues t’i shqyrtojnë këtë rast dhe të tjerat të cilat nuk janë problem vetëm i karakterit individual, por është edhe rast i nivelit ndërkombëtar sepse Maqedonia e Veriut pikërisht me këto raste ka rënë nga provimi i jurisprudencës dhe gjyqësorit në përgjithësi”, tha Bashkim Selmani, profesor.

Selmani shton se në këtë pjesë duhet të ndikon edhe politika, përkatësisht përcaktimet programore të Qeverisë.

“Kur ka raste politike e pamë edhe rastin e Mijallkovit dhe shumë të tjerë. Kishte disponim politik dhe u liruan. Nuk mundet katër raste maqedonase të lirohen ndërsa për autorët shqiptar të mos vlejë e drejta e njëjtë. Pjesa dërmuese e gjyqtarëve maqedonas kanë një qasje të cilën nuk e themi ne, por studimet e fundit flasin se kur janë në pyetje shqiptarët dënimet janë maksimale, ndërsa për maqedonasit dënimet janë shumë të ulëta. Pra kemi gjyqësorë ndryshe për shqiptarët dhe ndryshe për maqedonasit”, u shpreh Bashkim Selmani, profesor.

Ekspertiza e ofruar nga mbrojtja në rastin “Alfa” akoma gjendet në Gjykatën Penale nga ku pret miratimin nëse ky rast shkon ose jo në rigjykim. Jo zyrtarisht Gjykata Penale në fillim të muajit shkurt pritet të kërkojë mendimin e Prokurorisë Publike mbi ekspertizën e përgatitur jashtë vendit, për të proceduar më pas në hapjen ose jo të rastit. Burime nga gjykata thonë se gjykatësja e cila duhet të procedon ka rezultuar pozitiv në Kovid-19 dhe pas rikuperimit pritet të ndërmerr veprime konkrete./ Alsat.mk/

Continue Reading

Lajme

Krenar Lloga kockë e fortë në Qeveri!?

Published

on

By

Motoja e Aleancës për Shqiptarët që nga hyrja në Qeveri ishte për të bërë dallimin. Me të nisur punën ministrat e ASH-së vërshuan takimet me ambasadorë të ndryshëm të vendeve evropiane por edhe me përfaqësues amerikanë, e edhe me grupe dhe faktorë të tjerë të rëndësishëm në vendin tonë.
SmartNews në këtë editorial konstaton se më i zëshëm dhe me performancë të jashtzakonshme tani po paraqitet edhe Krenar Lloga, ministër i drejtësisë. Ai ka bërë bujë me deklaratat dhe qëndrimet e tij të cilat bëjnë dallimin në qëndrime nga partitë e tjera të koalicionit.
Vetingu në drejtësi u paraqit si prioritet dhe po punohet me faktorin ndërkombetarë.

Lloga: Pa ndërkombëtarët nuk ka veting


Mund të dallojmë fokusin e veçantë të tij në rastet e montuata politike, ku Lloga tha se beson se ka njerëz të pafajshëm në burgjet e Maqedonisë. Ai tha se për rastin “Alfa” jam i interesuar edhe para emërimit si ministër.

Lloga: Besoj se ka njerëz të pafajshëm në burgjet e Maqedonisë, për rastin “Alfa” jam interesuar edhe para emërimit si ministër


Ai foli edhe për kërkesën për ekstradim të ish-kryeministrit Gruevski, si dhe vendimi për amnesti të të dënuarve gjatë pandemisë.

Lloga jep lajmin e madh, mijëra qytetarë lirohen nga burgu, amnistia për shkeljet e Covid miratohet ekspress në Kuvend


Por së fundmi qëndrimi i tij për hapjen e preambules dhe heqjen e 20% nga kushtetuta siç duket ishtë kafshatë e vështirë për partnerët e koalicionit të cilët reaguan njëzëri kundër kësaj ideje të ministrit të Drejtësisë.
Ai tha se nuk heq dorë nga qendrimi i tij dhe sot ka përsëritur se ndryshimi i preambulës është prioritet, ndërsa me hapjen e Kushtetutës duhet të përmirësohen edhe zbrastirat kushtetuese dhe të hiqet termi 20%.

Lloga: Unë mbes në qëndrimin tim!


Ai tha se këto kanë qenë propozimet e tij gjatë takimit me kryeministrin dhe faktorët e tjera, ndërsa vendimet do të duhet të merren me konsensus.SmartNews.mk

Continue Reading

Lajme

Lloga: Unë mbes në qëndrimin tim!

Published

on

By

Ministri i Drejtësisë Krenar Lloga, ka pesëritur sot qëndrimin e tij se ndryshimi i preambulës është prioritet, ndërsa me hapjen e Kushtetutës duhet të përmirësohen edhe zbrastirat kushtetuese dhe të hiqet termi 20%.
Ai tha se këto kanë qenë propozimet e tik gjatë takimit me kryeministrin dhe faktorët e tjera, ndërsa vendimet do të duhet të merren me koncenzus.

Continue Reading

Lajme

Lloga dhe Ministrja e Drejtësisë e Austrisë, Alma Zadiq, nënshkruan një deklaratë të përbashkët për fuqizimin e bashkëpunimit për reformat në gjyqësor

Published

on

By

Ministri i Drejtësisë, Krenar Lloga, zhvilloi një takim pune me Ministren e Drejtësisë së Austrisë, Alma Zadiq. Austria mbështet Republikën e Maqedonisë së Veriut në rrugën drejt Bashkimit Evropian. Lloga dhe Zadiq nënshkruan një deklaratë të përbashkët për bashkëpunim të të dy ministrive në fushën e mbrojtjes së zbatimit dhe të parimeve të sundimit të ligjit, reformave në fushën e ligjit civil dhe penal, luftën kundër korrupsionit dhe digjitalizimin e gjyqësorit. Të dy ministrat u pajtuan, Austria nëpërmjet të ekspertëve të saj të bart diturinë dhe përvojën, duke përfshirë dhe trajnime profesionale të gjykatësve dhe prokurorëve. Ministri i Drejtësisë, Krenar Lloga, tha se çdo ndihmë e Austrisë është e mirëseardhur për zhvillimin e mëtutjeshëm të shtetit. Ministrja e Drejtësisë e Austrisë, Alma Zadiq, i dëshiroi punë të suksesshme Ministrit Lloga dhe e porositi se përqëndrimi i rajonit duhet të jetë në luftën kundër korrupsionit dhe zbatimin e reformave.
https://www.facebook.com/100090407993687/posts/pfbid031M7FHbLEZ3ejuiCTazN2kcE4Nt1fBfjbR3nj4n3vtsKrjpexCnJPGRJyrn7JmGWil/?mibextid=cr9u03

Continue Reading

Aktuale