Connect with us

Lajme

Fillon imunizimi i fëmijëve kundër Kovid-19

Published

on

Fillon imunizimi i fëmijëve kundër Kovid-19

Shkup, 19 korrik 2021 (MIA) – Në shtet prej sot fillon vaksinimi me “Fajzer” i fëmijëve prej moshës 12 deri 17 vjeçarë, prindërit/kujdestarët e të cilëve janë paraqitur në ueb faqen vakcinacija.mk, ndërsa sipas të dhënave të fundit të Ministrisë së Shëndetësisë, janë paraqitur rreth 1.800 fëmijë. Paralelisht vazhdon edhe imunizimi i popullatës së rritur.

Autoritetet shëndetësore bëjnë apel se mënyra e vetme për të na parandaluar që të përballemi me një valë të re të fortë dhe përhapjen e llojit të rrezikshëm delta është të imunizojmë sa më shumë që të jetë e mundur. Nga Ministria e Shëndetësisë dhe informuan se te ne janë zbuluar dhjetëra raste të llojit delta dhe asnjë prej tyre nuk është vaksinuar.

Sipas statistikës së fundit që e publikoi Ministria dikasteriale, në 24 orët e fundit janë regjistruar 21 raste të reja me Kovid-19 prej 3358 testeve të bëra. Prej tyre, 13 janë nga Shkupi, pesë nga Tetova dhe nga një nga Gostivari, Strumica dhe Dibra. Në spitalet në vend janë hospitalizuar 16 pacientë. Janë regjistruar dy pacientë të shëruar, ndërsa nuk ka të vdekur.

Situata aktuale epidemiologjike në vend është e qëndrueshme, spitalet janë të zbrazëta dhe vetëm katër pacientë janë në ndihmë të oksigjenit. Edhe pse sistemi shëndetësor është i gatshëm në rast se situata përkeqësohet, Ministria shpreson dhe uron që kjo të mos ndodhë. Për këtë, bëjnë thirrje në imunizim sa më masiv.

Analizat e fundit në të gjithë botën gjithashtu tregojnë se lloji i ri delta i virusit po përhapet masivisht në popullatën e pavaksinuar.

Në Evropë, që nga fillimi i muajit, rreth 84 përqind e njerëzve të infektuar rishtas në Holandë janë pavaksinuar, dhe 10 përqind janë vaksinuar me vetëm një dozë, ndërsa në Britani të Madhe, gati dy të tretat e njerëzve të infektuar me llojin Delta dhe më shumë se gjysma vdiqën, nuk ishin vaksinuar fare. Spanja shënon rritje të konsiderueshme të rasteve të reja midis të rinjve të pavaksinuar, pas një trendi në rënie të njerëzve të infektuar që nga fundi i Prillit. Numri i pacientëve në rajone të tilla si Katalonia është dyfishuar që nga fundi i qershorit dhe njësitë e kujdesit intensiv që ishin mbyllur paraprakisht sërish po hapen.

OBSH-ja është e bindur se të gjitha vaksinat janë treguar efektive kundër llojeve ekzistuese dhe mutacioneve në virus. Megjithëse disa studime tregojnë se efektiviteti i tyre është në rënie ndaj llojit Delta, ai është ende mjaft i lartë për të parandaluar zhvillimin e sëmundjes së rëndë, shtrimin në spital dhe vdekjen. Meqenëse virusi u zbulua të transmetohej në mesin e popullatës së pavaksinuar, disa vende kanë rritur masat kufizuese, kryesisht në shënjestër të individëve jo të imunizuar.

Ministria e Shëndetësisë thekson se çdo individ ka një përgjegjësi në luftën kundër pandemisë, me përgjegjësinë civile më të lartë për vaksinimin.

Detyra për të mbrojtur dhe promovuar shëndetin e vet dhe të të tjerëve është gjithashtu e rregulluar në mënyrë kushtetuese, në mënyrë që të sigurohet mbrojtja maksimale e shëndetit personal dhe kolektiv, në mënyrë që këto masa të mos dyshohet se janë arsye për diskriminim ose në kundërshtim me të drejtat dhe liritë, por përkundrazi, synojnë inkurajimin e kontributit personal nga secili individ, i cili do të sigurojë shëndetin publik dhe mirëqenien kolektive”, theksojnë nga Ministria e Shëndetësisë.

Numri i përgjithshëm i të infektuarve që nga fillimi i epidemisë arrin në 155.922 prej 930.540 testimeve në Kovid-19. Të shëruar janë 150.170, ndërsa të vdekur 5.487. Gjithsej për momentin janë 265 raste aktive, prej të cilëve në Shkup 99, në Tetovë 83, Gostivar 15, Kumanovë, Ohër dhe Kërçovë nga 13….Në disa qytete nuk ka raste aktive të Kovid-19.

Continue Reading

Kosovë

Shumë rekorde prej 700 milionë eurove të ardhura në doganën e Kosovës nga fillimi i vitit

Published

on

By

Dogana e Kosovës nga 1 janari e deri më 26 korrik të këtij viti ka realizuar mbi 700 milionë euro të ardhura, q[ë është për 30 për qind më shumë se në periudhën e njejtë të vitit të kaluar, lajmëroi korrespondenti i MIA-s nga Prishtina.

Sipas kumtesës së Doganës, këtë vit për herë të parë në shtatë muaj jo të plotë janë realizuar mbi 700 milionë euro të ardhura.

“Dogana e Kosovës sot tejkaloi 700 milionë euro dhe kjo është hera e parë që arrihet ky rekord në grumbullimin e të ardhurave. Më saktësisht, sot janë paraqqitur 701,2 milionë euro, që krahasuar me vitin e kaluar, paraqet rritje për rreth 30 për qind, duke pasur parasysh se në periudhën e njejtë të vitit të kaluar patëm 543,5 milionë”, thuhet në kumtesë.

Continue Reading

Lajme

IRI Amerikan publikon rezultatet e anketës më të re për komunat

Published

on

By

IRI: Kryetarët e komunave janë të pa interesuar, ndërsa qytetarët nuk marrin pjesë në vetëqeverisjen lokale

Kryesisht puna e dobët e kryetarëve të komunave dhe mos përfshirja e qytetarëve në vetëqeverisjen lokale, para së gjithash për shkak të mungesës së interesit të pushtetit lokal.

Qytetarët e Maqedonisë së Veriut e mbështesin aderimin në BE, por jo me çmimin e identitetit të tyre kombëtar, tregon studimi i fundit cilësor I zbatuar në Maqedoninë e Veriut nga ana e Qendrës për hulumtime të sondazhit të Institutit republikan ndërkombëtar (IRI).

Në hulumtim theksohet se qytetarët janë kryesisht të painteresuar për të marrë pjesë në qeverisjen lokale, duke përmendur kryetarët e bashkive si arsye që ata i konsiderojnë të paangazhuar dhe indiferentë ndaj votuesve.

Qytetarët, sipas një deklarate nga IRI, shpesh nuk janë të njohur me emrat dhe punën e këshilltarëve komunalë.

Ndërsa mendimi i disa kryetarëve të bashkive është pozitiv, sondazhi tregoi, shumica e atyre që vlerësuan morën vlerësime të përziera ose kryesisht negative. Kryetarët e bashkive të vlerësuar pozitivisht, theksohet, komunikojnë në mënyrë aktive, mbajnë premtimet e tyre dhe janë në dispozicion të qytetarëve.

“Në pjesën më të madhe të komunave në Maqedoninë e Veriut, kryetarët e bashkive dhe këshilltarët komunalë duhet të jenë më të përgjegjshëm ndaj zgjedhësve të tyre dhe duhet të sigurojnë më mirë shërbime themelore dhe të komunikojnë më mirë me qytetarët për problemet dhe nevojat e tyre lokale”, tha Poll Mekarti, drejtor rajonal i IRI për Evropën, thoshte deklarata. Përndryshe, shton ai, kryetarët e bashkive rrezikojnë që qytetarët të marrin pjesë edhe më pak në qeverisjen lokale dhe të humbin zgjedhjet e ardhshme lokale.

Pjesëmarrësit në hulumtim thanë se kryetarët e komunave të pakënaqur nuk veprojnë në përputhje me nevojat e qytetarëve dhe shpesh nuk i përmbushin premtimet nga fushata zgjedhore. Në këto raste, thuhej në deklaratën e sondazhit, pjesëmarrësit mendonin se udhëheqësit lokalë ishin joefektivë, mosinteresues dhe ndonjëherë të papërshtatshëm në rolin që ata kryen.

Hulumtimi cilësor është kryer në emër të Qendrës Kërkimore të Studimit të Institutit Republikan Ndërkombëtar (IRI) nga agjencia e hulumtimit të tregut BRIMA dhe bazohet në 21 diskutime në internet të grupeve të fokusit të zhvilluara në 18 komuna nga 3 mars deri më 9 prill. 2021. Diskutimet në fokus grupe u zhvilluan me votues të rritur, të pavendosur nga segmente të ndryshme të popullsisë. Rezultatet, sipas një deklarate të IRI, nuk përfaqësojnë pikëpamjet e të gjithë votuesve të pavendosur. 

Continue Reading

Lajme

A do të ketë lista të hapura në zgjedhjet lokale?

Published

on

By

Për lista të hapura në zgjedhjet lokale do të diskutohet prejse Kuvendi do t’i sjellë ndryshimet e Kodit Zgjedhor

Koncepti përfundimtar për lista të hapura në zgjedhjet lokale ose ç’farëdo lloj koncepti për përzgjedhje të zgjedhjeve lokale do të duhet ta diskutojmë prejse Kuvendi do t’i sjellë ndryshimet e Kodit Zgjedhor, tha ministri i Drejtësisë Bojan Mariçiq, në konferencën e sotme për shtyp duke u përgjigjur në pyetjen e gazetarëve nëse në ndryshimet e dakorduara në grupin e punës së partive politike për Kodin Zgjedhor janë parashikuar lista të hapura të këshilltarëve për zgjedhjet lokale, nëse ka prag për zgjedhje të këshilltarëve dhe si do të votojnë qytetarët.

Ajo që është propozuar nga ana e grupit të punës të disa partive politike, informon ai, ka të bëjë me listat e hapura me një mundësi preferenciale, do të thotë votohet edhe për partinë për të cilën dëshironi të votoni, por edhe për një nga listat e këshilltarëve të propozuar nga ajo parti politike ose nga ai koalicion.

“Pragu për një këshilltar të mund të hyjë me atë metodë preferenciale është tre për qind nga votuesit e përgjithshëm të regjistruar në komunë në të cilën votohet. Nëse bëhet fjalë për komunë me gjithsej votues të regjistruar prej 10 mijë votuesve, atëherë do të duhet të fitohen 300 vota, që të mund të llogaritet se janë vendosur në atë mënyrë”, sqaroi Mariçiq.

Për këtë model, që për herë të parë bëhet dhe e propozojmë, e rëndësishme është, ata që do t’i kapërcejnë ato tre për qind si zgjedhje preferenciale të qytetarëve do të futen automatikisht, sqaroi Mariçiq, ndërsa nëse një parti politike fiton më shumë këshilltarë nga vetë ato preferencial, për shembull 10 këshilltarë, ndërsa vetëm tre prej tyre kanë fituar tre për qind nga votuesit e regjistruar, shtatë të tjerët do të zgjidhen nga rendi i listës së kandidatëve të propozuar të partisë për këshilltarë ose koalicioni për këshilltarë në ato zgjedhje.

Ministri Mariçiq theksoi se ky është propozim dhe citoi se për një pjesë të partive politike më të vogla të cilat kanë dilema ose propozime për përmirësim të këtij propozimi, do të ishte mirë në Kuvend të hapet diskutimi dhe në ditët në vijim të rrumbullaksohet.

Sipas Mariçiqit, Kodi Zgjedhor asnjëherë deri tani nuk ka qenë lëndë e bllokadave. Ai potencoi se në këtë tekst të Kodit Zgjedhor i përmban rekomandimet, gjegjësisht vërejtjet e OSBE/ODIHR nga Raporti i zgjedhjeve parlamentare,  që duhet të implementohen, dhe siç tha, do të ishte joadekuate nga cilado parti politike t’i bllokojë ndryshimet e Kodit Zgjedhor, që duhet ta përmirësojnë procesin zgjedhor dhe cili është qëllimi i rekomandimeve të OSBE/ODIHR.

“Do të ishte hera e parë të shkojmë në zgjedhje pa rekomandime të miratuara nga OSBE/ODIHR, megjithatë nëse shihet se ekziston një grup i caktuar deputetësh të cilët kundërshtohen,  mundet, nëse ashtu vendosë shumica e deputetëve, të ndryshohet ose plotësisht të hiqet propozimi për listat e hapura. Nëse ndodh kjo, gjithsesi se do të jetë në dëm të demokratizimit të procesit zgjedhor. Nëse partitë politike vendosin ashtu dhe nëse shumica e deputetëve vendosin njejtë, do të vazhdohet në këtë pjesë të Kodit Zgjedhor, do të vazhdohet me modelin e deritanishëm të zgjedhjes së këshilltarëve dhe të kryetarit të komunës”, tha Mariçiq.

Sipas tij, do të ishte e çuditshme pikërisht partitë politike më të vogla të cilat e kanë hapur çështjen për lista të hapura tani ta bllokojnë Kodin Zgjedhor në këtë pjesë.

“Ne jemi të hapur për dialog pasi Qeveria dhe partitë në Kuvend që përbëjnë shumicën parlamentare janë të hapura për dialog. Nuk është qëllimi për të imponuar këtë zgjidhje, qëllimi është me konsensus të miratohet Kodi Zgjedhor, siç është praktikë e deritanishme tek ne”, potencon ministri Mariçiq.

Nëse nuk ka pajtim për këtë moment, theksoi Mariçiq, mbetet ta implementojmë modelin ekzistues, me përmirësimet që vijnë nga OSBE/ODIHR dhe janë përkthyer në Propozimin e Kodit Zgjedhor dhe në atë mënyrë do të vazhdohet me zgjidhjet ekzistuese. Sipas tij, ato zgjidhje janë të mira, por qëllimi është të kemi model më të mirë dhe më të sofistikuar me të cilin qytetarët do të mund të votojnë edhe për persona, krahas asaj që votojnë për partitë politike dhe koalicionet sikur deri tani.

Continue Reading

Aktuale