Connect with us

Kolumna

Tregimi (narrativi) kritik ndaj opozitës i imponuar në opinion është në shërbim të rehatisë së pushtetit

Published

on

Shefik Duraku- Udhëheqës i Departamentit për Informim-Aleanca për Shqiptarët

Tregimi (narrativi) i imponuar në opinion, i tipit “po këta”(BDI) i dijmë më, s’kanë bërë asgjë, as që duam të merremi me ata, kanë dështuar, janë të pa aftë, por ju (opozita) çka bëni, s’keni kapacitet, vetëm ankoheni,ju nuk dini,blla blla) ky tregim (narrativ) i imponuar nëpër debate televizive, shpresojmë jo nga pushteti për të fituar “qetësinë” dhe amnestinë,për të relativizuar dështimet e tyre, por edhe për ti ikë kritikës nga opinioni dhe ballafaqimit me opozitën, vlerësoj se është shumë i dëmshëm, lëre që ka tendencë për të amnestuar politikisht pushtetin për dështimet, por më e keqja është se kjo është tendencë për të ngulfatur debatin pozitë-opozitë dhe kjo është goditje direkte edhe për ardhmërinë, është tentim për “kidnapim” të ndryshimit që të gjithë e thonë zëshëm se është shumë i nevojshëm.

Ata,që besoj me pavetëdije kanë rënë në këtë kurthë,sipas meje të krijuar nga pushteti, duhet ta kenë të qartë se edhe ata kanë përgjegjësi për vonesën e ardhjes së ndryshimit, pjesa intelektuale, studentët, gazetarë dhe opinionistë, analistët e pavarur etj. Sigurishtë se ata janë masa kritike që është vendimtare nëse do të ndodhë ndryshimi. Opozita,është ajo që e bartë proçesin, i prinë por edhe e merr përgjegjësinë për të sjellë ndryshimin.

Ky tregim (narrativ) i imponuar se “BDI-në e dimë se ska bërë asgjë, por ju çfarë do bëni”, në vete përmbanë agjendën e përhumbjes, dekoncentrimit të subjekteve politike opozitare, defokusimin e opinionit publik dhe moralizimin e rremë të një “populli” që qenka në pritje të madhe të ndryshimit. Po fakt, populli po e pret ndryshimin e madh, popull ky pa ëndrra dhe që shikojnë të pashpresë drejt qiellit e me sy të mavijosur nga pagjumësia nga dertet e skamjes që ua ka shkaktuar pikërisht BDI për këto 20 vite.

Apsolutisht nuk jamë kundër kritikës, por në një gjendje ku ndodhemi në si shtet, duke pasë parasysh nivelin e lartë të korrupsionit, sistem gjyqësorë të kalbur dhe me nuanca fashiste, e qasje selektive, me një ekonomi të rrënuar dhe diskriminuese, me sistem arsimor të pareformuar dhe të udhëhequr nga politikanë të frustruar, sistem shëndetsorë me standarde të shekullit kaluar, me një fjalë, një shoqëri me një sistem të rrënuar vlerash pikërishtë nga politika hajdute dhe zhvatëse, sigurishtë se të kritikosh opozitën është një luks që nuk mundë të ja lejojmë vehtes, në një situatë të këtillë, përgjegjësia është e të gjithë neve nëse do të vijë ose jo ndryshimi, ose më mirë thënë e duam ose jo ndryshimin,në duhet të përcaktojmë prioritete dhe jo të kërkojmë arsye.

Kritikat ndaj opozitës do të ishin të bazuara nëse opozita do të tregohej e mbyllur dhe nuk do të jepte mundësi, por të qëndrosh “neutral” dhe të kritikosh opozitën se nuk po bën mjaftueshëm mendoj se nuk qëndron, sepse opozitë është çdo një qytetarë që nuk mban pozitë shtetrore.

Tregimi (Narrativi) i imponuar më shumë ndihmon pushtetin sesa opozitën, jo që opozita ka mungesë kapaciteti, por opozita ka nevojë për logjistikë, për përkrahje morale nga shtresa intelektuale, por mbi gjitha opozita ka nevojë për guximin e shtresës intelektuale.

Prandaj, tendenca për të gjetë arsyetime nuk është e mjaftueshme për të qëndruar neutral. Është momenti që të gjithë ne ta ndiejmë peshën e përgjegjsisë si individë por edhe si shoqëri, sepse ndryshimi nuk vjen vetvetiu, as nuk vjen nga të qëndruarit indiferent, e aq më pak nga të kritikuarit e opozitës, sidomos kur asnjëher nuk ke kërkuar hapsirë dhe mundësi veprimi.

Për fund koalicioni ASH/AAA është sihaqiri më i mirë në funksion të fuqizimit të shqiptarit politik të nëpërkëmbur, vizionit për një të ardhme politike dhe fitores kundër sistemit të kriminalizuar.

Continue Reading
Advertisement

Kolumna

Ermand Mertenika, inxhinieri i Respiratorëve: Ndikimi negativë i stresit në gjendjen e pacientit të infektuar me Covid-19

Published

on

By

Ermand Mertenika: Ndikimi negativë i stresit në gjendjen e pacientit të infektuar me Covid-19

Ermand Mertenika (Inxhinieri i Respiratoreve).

—-

Covid-19 një element viral që dhe pas nje viti bashkëjetesë me ne, vazhdon te jetë shumë problematik.

Sic ke kemi përmendur me parë Violenca ose Potenciali Covid ka rënë deri diku si rezultat I infektimit në masë.

Fatmirësisht Infektimet në masë po shkaktojnë konceptin e Imunitetit të Tufës (pra kemi Infektime në masë, rikuperime, rehabilitime dhe sherime në masë sigurisht.

Sfidat më të mëdha të pacienteve të infektuar me Covid-19 konsiderohet Stresi Psiko-Neurotik I cili sipas mendimit tim është patologjia ose semundja adicionale më e madhe se të tjerat.

Një pacient i Infektuar me Covid-19 përballet me një Stres të komplikuar ku në të perfshihen (Frika ndaj aparaturave , frika ndaj rëniës së oksigjenit në gjak dhe përdorimit të Oksimetrit Dixhital , Frika ndaj përkeqësimit të gjëndjes, Frika ndaj medikamenteve, Frika për tu shkuar ne qendrat Spitalore, frika ndaj Respiratoreve dhe Frika ndaj termit Inbubim.

Të gjithë këto aspekte shkaktojne trauma mentale tek këta pacientë të infektuar me covid duke I cuar ata të veprojnë në mënyra ekstreme si rezultat I humbjes së durimit, kuptohet qëniet njerëzore janë të ndryshëm sepse kodi gjenetik AND-ja e tyre është e ndryshme. Dikush e përballon me lehte situatën , dikush e përballon me trauma psikologjike duke ndërmarre dhe akte ekstreme.

Stresi , kjo sëmundje patologjike më e madhe adicionale shkakton gjenerimin e hormonit të Kortizolit në gjak, Hormoni I Kortizolit është hormoni më i dëmshëm në organizem i cili stimulon dhe përkeqëson gjithnjë e më tepër gjëndjen pacienteve jo vetem me Covid por dhe pacientëve të tjerë të cilët vuajnë nga patologji apo sëmundje të tjera.

Hormoni I Kortizolit është burimi me I madh i cili ndikon në përkeqësimin e sëmundjeve të pacienteve gjithashtu dhe në shfaqen e sëmundjeve të rënda.

Stresi shfaqet tek personat të cilët anojnë së menduari gjithnje e më tepër negativisht dhe sipas shkences së dhe meta-fizikës energjia negative e akumuluar do përkeqësoje gjëndjen e pacientieve.

Tek pacientet të cilët mendojne pozitivisht, akumulohet energji positive dhe në këtë rast organizmi I tyre prodhon hormonin Serotonine (Pra ky hormon I cili kalon në gjakun e personave dhe pacienteve) I bën të ndjehen mirë si rezultat I vete-optimizimit dhe mendimit pozitiv.

Gjithashtu në Bio-Inxhinieri dhe në Gjenetike ekziston një lidhje e ngushtë e sistemin imunitar (Qelizave Limfatike, Antitrupave, Imunogloblinave, Antikorpeve dhe ketyre hormoneve).

Hormoni Kortizol I shkaktuar nga Stresi i cili eshte hormoni me I demshem ne organizem ndikon ne dobesimin e sistemit imunitar dhe shfaqen e shume semundjeve.

Hormoni Serotonine I shkaktuar nga Optimizmi Mendor dhe gjendja positive shkakton perforcimin e sistemin imunitar.

Dhe sic e dime, keto qeliza mbrojtese te organizmit te cilet formojne sistemin imunitar ndikojne ne perballimin dhe dominimin e shume semundjeve.

Covid-19 eshte nje virus , violence e te cilit po bie gradualisht.

Mendoni pozitivisht.

Ushtroni aktivitet Sportiv.

Ushqehuni Shendetshem

Degjoni Muzike

Dhe sigurisht Respektoni rregullat Anti-Covid

Distanca Fiziko-Sociala minimalisht 1m

Mbani nje maske te lehte FFP1

Dhe mbani disinfectant kudo qe shkoni.

Continue Reading

Kolumna

Nuk do të jetë kapitalizmi ai që do të na shpëtojë nga Covid-19

Published

on

By

Nuk do të jetë kapitalizmi ai që do të na shpëtojë nga Covid-19

Nuk ka gjasa që programi Covax i OBSH, që synon të vaksinojë deri në 27 përqind të popullsisë në 92 nga vendet më të varfra, të jetë i mjaftueshëm. Pasi ka bërë mirë me programin e saj të vaksinimit, Mbretëria e Bashkuar duhet të jetë tani në gjendje të kontribuojë në një fushatë globale të vaksinimit. Premtimi i qeverisë britanike për të dhuruar vaksina të tepërta është një fillim i mirë, por nuk është i mjaftueshëm. Nevojitet një udhëheqje e fortë dhe shpresë

Nga Mariana Mazzucato

Boris Xhonson ia atribuoi “kapitalizmit” dhe “lakmisë” suksesin e fushatës së vaksinimit në Britani. Këto janë komente të natyrës emocionale, por nëse fjalët e kryeministrit ofrojnë ndonjë tregues se si Mbretëria e Bashkuar do ta marrë veten nga pandemia, pasojat për zgjedhjet e politikave të vendit brenda dhe jashtë vendit janë shqetësuese. Kjo nuk është hera e parë që Xhonson nxjerr leksione të gabuara ekonomike nga kriza e Covid-19. Disa muaj më parë, nën të njëjtën frymë ai iu drejtua “të majtëve, që janë të bindur se gjithçka mund të financohet nga paratë e taksapaguesve”, duke u thënë se “vjen një kohë kur shteti duhet të bëjë një hap prapa, dhe ta lejojë hyrjen në lojë të sektorit privat”.

Ai nuk është i pari që i sheh vaksinat si një sukses të sektorit privat. Por vlen të përmendet se vaksina AstraZeneca, u krijua nga shkencëtarët e Universitetit të Oksfordit, dhe më vonë u zhvillua dhe u shpërnda nga gjiganti farmaceutik anglo-suedez AstraZeneca. Megjithatë, vetëm privati u lavdërua publikisht. E vërteta është se një sasi e paparë fondesh publike u derdhën për kërkimin, zhvillimin dhe prodhimin e vaksinave. Gjashtë vaksinat kryesore vlerësohet të kenë marrë rreth 10 miliardë euro fonde publike të taksapaguesve, përfshirë rreth 1.4 miliardë euro për vaksinën Oxford-AstraZeneca, dhe rreth 2.1 miliardë euro për vaksinën e Pfizer-Biontech.

Ky nivel investimesh që përfaqëson një rrezik të madh, por nuk është i vetmi që ka marrë sektori publik. Qeveritë kanë përdorur “angazhimet paraprake”, për të siguruar që kompanitë private që arrijnë të prodhojnë një vaksinë kundër Covid-19, të shpërblehen me blerje të mëdha të produktit të tyre. Fondet publike të shpenzuara për kërkimin dhe zhvillimin, janë shpesh të rrezikshme, në kuptimin që qeveritë investojnë në fazat e para dhe më të rrezikshme të inovacionit shëndetësor, para se ai të ekzistojë një treg. Kjo është një nga arsyet pse kompanitë kanë qenë në gjendje të krijojnë në një kohë rekord një vaksinë anti-Covid-19. Siç e bëri të qartë një raport të fundit nga Këshilli i Strategjisë Industriale Britanike, përparimi me vaksinat kundër Covid-19, do të kishte qenë i pamendueshëm pa përfshirjen e shtetit. Koordinimi efektiv dhe “i synuar” i qeverisë – i përbërë nga politikat industriale të investimeve shkencore, prokurimi publik strategjik dhe bashkëpunimi publik-privat – ishte thelbësor për suksesin e fushatës së vaksinimit kundër koronavirusit.

Gjithsesi duhet të bëhet një sqarim i rëndësishëm. Edhe pse qeveria e njeh forcën e Britanisë në sektorin e shkencave të jetës, dhe dëshiron ta mbështesë atë me dy marrëveshje të reja, aftësia e vendit për të prodhuar doza të mjaftueshme, nuk është një përfundim i paralajmëruar.

Pamundësia historike e Britanisë për të mbështetur bazën e saj kombëtare të prodhimit, është e dukshme në grindjet e fundit midis Brukselit dhe Londrës për furnizimet me vaksinën e Oxford-AstraZeneca. Para krizës, Britania nuk ishte e interesuar të investonte mbi një bazë lokale industriale për prodhimin masiv të vaksinave dhe produkteve të tjera shkencore. Nëse qeveria do të kishte propozuar një plan për të investuar në fabrika të tilla përpara pandemisë, ajo ndoshta do të ishte pritur me shumë pak entuziazëm.

Por pandemia po na tregon se sa jetike është të kesh një strategji industriale afatgjatë, që investon në produktivitet dhe rritje ekonomike, dhe që njëkohësisht ka qëllime më ambicioze, si trajtimi i krizës së klimës dhe pandemitë e ardhshme. Në vend se ta shohë të tashmen si kohën më të mirë për të dalë me një plan të tillë, Xhonson po heq dorë nga një strategji e arsyeshme industriale. Reduktimi i fondeve për Këshillin e Strategjisë Industriale, një organ i pavarur konsulence që e këshillon qeverinë për strategjinë industriale që duhet të ndjekë, sugjeron se nuk do të vlerësohet puna e çmuar e këtij institucioni.

Qeveria britanike është zotuar të dyfishojë shpenzimet publike për kërkimin dhe zhvillimin, duke e çuar në 22 miliard paund brenda viteve 2024-2025, por gjithashtu propozon të shkurtohet buxheti i “UK Research and Innovation”, një departament publik që financon kërkimin. Fakti që shkurtimet po ndodhin në mesin e një pandemie globale, dërgon një mesazh shqetësues në lidhje me përparësitë e kryeministrit Xhonson. Kur foli për lakminë, Xhonson identifikoi në fakt problemin e sistemit, dhe jo diçka që meriton lavdërim.

Vetëm një vaksinë nuk mund të jetë e mjaftueshme për ta frenuar Covid-19, dhe Britania nuk do të jetë e sigurt nga virusi, derisa të vaksinohet shumica e popullsisë së botës. Është shumë e vështirë të kuptohet se si lakmia mund ta bëjë vaksinën të disponueshme për të gjithë, në të gjitha vendet dhe falas. Adresimi i monopolit të kompanive farmaceutike në shkencë, aftësi teknike dhe teknologji, dhe ndarja e këtij misioni me sa më shumë vende të jetë e mundur, do të jetë thelbësore për rritjen dhe decentralizimin e prodhimit të vaksinave në të gjithë botën. Kur një qeveri drejtohet nga filozofia e lakmisë, aparteidi i vaksinave është i garantuar. 56 përqind e më shumë se 455 milion dozave të vaksinave anti-Covid kanë shkuar tashmë tek njerëzit në vendet me të ardhura të larta, dhe vetëm 0.1 për qind është shpërndarë në 29 vendet më të varfra.

Nuk ka gjasa që programi Covax i OBSH, që synon të vaksinojë deri në 27 përqind të popullsisë në 92 nga vendet më të varfra, të jetë i mjaftueshëm. Pasi ka bërë mirë me programin e saj të vaksinimit, Mbretëria e Bashkuar duhet të jetë tani në gjendje të kontribuojë në një fushatë globale të vaksinimit. Premtimi i qeverisë britanike për të dhuruar vaksina të tepërta është një fillim i mirë, por nuk është i mjaftueshëm. Nevojitet një udhëheqje e fortë dhe shpresë. Por në vend të kësaj, Xhonson duket i lidhur me idenë anakronike dhe kundër-produktive, se kapitalizmi dhe lakmia do ta vaksinojnë botën, dhe do të kontribuojnë në rindërtimin pas pandemisë. (Internazionale)

Continue Reading

Kolumna

Tri shkallët e rënies së fushatës së Marshallit (Ramës)

Published

on

Nga Artur Zheji

“Ebrenjtë” e Marshallit me siguri janë në hall të madh me këtë Fushatë Zgjedhore të kësajhershme, sepse, sivëllezërit e tyre, që thuhet se punojnë për Bashën, janë të të njejtit brumë!

Ebrenj pra, sundues të shkretëtirës së shndërruar në parajsë, për të mos thënë dhe për të mos hamendësuar më shumë!

Shumë të mençur dhe mendjehollë edhe ata! E pra të dyja palët, pushteti dhe opozita, janë në një ekuilibër të plotë këshillimesh…

Mirëpo, jo të dyja “shtabet ebraike”, me sa do të rrëfejmë më poshtë, duket se nuk janë njësoj të kënaqura dhe nuk janë njësoj, në humor të mirë.
Sepse kuptohet, se ata, strategjistët, janë ca timonierë “anijesh”, që lundrojnë duke ndjekur rrymat përshpejtuese të ujit dhe erën e mbarë, që fryn apo nuk fryn, në velat e klientit të tyre kryeministror.

Sepse përshembull, kur nuk ka erë që të shtyjë velën përpara, apo rryma të nënujshme që të fusin në kurth kundërtshtarin, atëhere, edhe strategjisti më i mirë, edhe nga Telavivi qoftë, detyrohet të ngrejë duart lart, derëziu këshilltar. Sepse erë të mbarë, nuk qëllon të ketë, që të fryjë për Marshallin, sepse frymë dhe entuziazëm nuk ka, për ambicien shumë mandatëshe të kryeministrit tonë, të pangopur me pushtet dhe me pushtete të pasosura, të të gjitha llojeve!

E pra, duke harxhuar një para të pafundme në sondazhe mbas sondazhesh, të përmuajshme apo dhe të përjavshme, llogaritjet dalin gjithmonë e më të ngushta: sepse Opozita, e grupuar kështu si është, nga Qendra e majtë, drejt të djathtës, fiton dhe përthith ditë pas dite, gjithmonë e më shumë vota, duke i shtuar turbullirë, turbullirës së Marshallit.

Atëhere “ebrenjtë e mençur”, kanë vënë në punë një strategji më të ashpër, shumë dinamike (për hir të së vërtetës), por edhe shumë të dëshpëruar duke ndjekur parimin: Sulmi është mbrojtja më e mirë! (kur shkohet drejt humbjes, kuptohet, në pritje të një mrekullie…)

Kështu u përpilua Faza e Parë : “Negativiste!”

Sharje, fyerje, marrjenëpërgojë, gëlbazim, përbaltje dhe denoncim të bërash dhe të pabërash për Opozitën!

360gradë sharje, pa Din dhe Iman! Mbi dhe nën brez! Sa të hajë goja dhe zorrëpërzierja e shpirtrave të helmuar nga frika e humbjes!

Në të djeshmen, në të sotmen dhe në të ardhmen e saj, sipas këshillave dhe ndihmës së disa gëlbazistëve të njohur të qytetit tonë!

(Kjo u vendos, kuptohet, duke njohur aftësitë e Marshallit [Ramës], për gojështhurje të papërmbajtëshme dhe shpërthyese, të dhëna baritonale të admirueshme në shfryrjen e ujëvarës së vrerit, si edhe, gazërimin dhe gëzimin që Ay, Marshalli-Klienti, shijon tek ngjiz fyerje të rënda, dhe sa më të rënda, aq më gëzim Ay, ndjen e shijon…

(kështu duket se vendosën, me dhimbje mjekrroshët e mençur ebrenj)

Dhe përfundimi ishte i pritshëm dhe pa asnjë çudi!

Negativizmi prodhoi rënie të mëtejshme dhe largim të votuesit gri!

Atëhere, mjeshtrat përpiluan sa hap e mbyll sytë, në zjarr të Fushatës, Inboxin 2 (kutia e mesazheve boshtore që duhet të parashtrojë Shefi i Fushatës, domethënë Ay, Marshalli [Rama])

Faza e Dytë: “Shënjestër Sali Berisha dhe Ilir Meta, Basha nuk preket…”

Qëllimi 1: Tërheqja në kurthe emocionale e Metës dhe e Berishës, krijimi i përshtypjes në popullin votues, që Marshalli po përleshet i vetëm, me dy bajlozat, Meta dhe Berisha.

Qëllimi 2: Krijimi i përshtypjes se, Basha ha bukë veç dhe një ditë mund të hajë bukë urtësisht edhe në një çanak me Marshallin. Mirëpo mjerisht, edhe kjo Fazë e Dytë (e dinin mjekroshat por nuk kishin rrugëdalje) solli zero sukses, përkundrazi, u kthye në bumerang.

Se mileti zuri të mërmëriste:

“Ore dhe pas 8 vitesh, përsëri fajin e ka Saliu?!”

E kështu, mes gjithë gëlbazërimeve të bollshme dhe të neveritëshme, përsëri edhe kjo strategji polli një Dështim! (pavarësisht gëlbazërimeve të përforcuara nga mjaft rrogëtarë të mirëpaguar dhe të talentuar gëlbazërues)

Tani që shkruajmë, 9 ditë para votimit, nga gjelltorja e strategjistëve hallemëdhenj, sapo doli:

Faza e Tretë. “Diversion masiv! Shprehje e hapur ofertuese bashkëqeverisëse për Lulëzim Bashën! Me plot “dashuri” dhe shkelje syri!”

Qëllimi: “Çoroditje e zgjedhësve të qendrës së Djathtë, përçarje e Opozitës, mbjellje e përgjithshme “Mosbesimi”, sipas parimit: “Në Shqipëri, sot blihet dhe shitet gjithshka!”

Por në këtë Fazë, ndryshe nga çfarë pritej (gjykuar nga talenti virtuoz i vitit 2017), Marshalli nuk po shkëlqen, ndonëse po imiton edhe Lulin, duke luajtur në disa emisione TV, “djalin e mirë” të qytetit tonë të ndotur.

Megjithatë kanë mbetur pak ditë, nuk kemi përse të parashikojmë! Spektakli vijon…/ 360grade.al

Continue Reading

Aktuale