Connect with us

Maqedonia e Veriut

Ligji për siguri më punë nuk i dha rezultatet e pritura, nevojitet implementim i vërtetë në praktikë

Published

on

Ligji për siguri dhe shëndet gjatë punës në 12 vitet e kaluar nuk i dha rezultatet e pritura. Numri i fatkeqësive dhe rasteve të vdekjes në vendin e punës nuk shënoi rënie. Nevojitet implementimi i tij i vërtetë në realitet dhe ngritja e vetëdijes tek të gjithë punëtorët dhe kompanitë për rëndësinë e kësaj çështje, porositën pjesëmarrësit në forumin rajonal dyditor që po mbahet në Shkup.

Janë të vetëdijshëm se nevojitet të bëhet hap përpara në rregullativën ligjore, si dhe të ndërtohet bazë e të dhënave e cila do të japë informata të sakta për fatkeqësitë e ndodhura apo rastet e vdekjes në vendin e punës. Më me rëndësi është bashkëpunimi mes punëtorëve dhe punëdhënësve të cilët bashkarisht duhet t’i përkushtohen vetë implementimit të ligjit.

“Nëse punëtorët dhe punëdhënësit i përkushtohen implementimit të mbrojtjes dhe sigurisë gjatë punës atëherë do të kemi rezultate të vërteta. Sa mundet, Inspektorati i punës t’i vizitojë të gjitha kompanitë, nëse kemi parasysh se ekzistojnë numër i madh i ndërmarrjeve të vogla dhe mikro në vend. Situatë e njejtë është edhe në vendet e BE-së. Një punëtor i trajnuar dhe përmirësim i dialogut social me atë që është vendimtare për përmirësimin e situatave”, thotë Viktor Kempa nga Instituti evropian i sindikatave.

Sipa Millan Petkovskit nga Shoqata e Maqedonisë për siguri dhe shëndet gjatë punës, më me siguri është të mbetemi të vetëdijshëm se vetëm punëtori i shëndoshë mund të krijojë vlerë shtesë, e jo njeriu i sëmurë.

Edhe nga sindikatat edhe nga Organizata e punëdhënësve janë të mendimit se sjellja e një ligji pa implementim të tij të vërtetë nuk mund të jetë zgjidhje për përmirësim të situatave në këtë sferë.

“Zbatimi i ligjit është i domosdoshëm sepse ndodhën shumë fatkeqësi në vende të punës, posaçërisht në sektorin e ndërtimtarisë, Nëse do të zbatohej ligji, nuk do të ndodhte kjo”, thotë kryetari i Lidhjes së sindikatave, Darko Dimovski.

Nga Organizata e punëdhënësve konsiderojnë se sfidë kryesore është si ligji të zbresë në vetë vendin e punës ku ndodhin fatkeqësitë.

Forumi dyditor është organizuar nga Lidhja e sindikatave të Maqedonisë dhe Sektorit për SSHP të Institutit evropian të sindikatave. Në të marrin pjesë përfaqësues nga shtatë vende të rajonit.

Continue Reading

Lajme

15 të vdekur dhe 436 të infektuar me Covid-19 në Maqedoninë e Veriut

Published

on

By

15 të vdekur dhe 436 të infektuar me Covid-19 në Maqedoninë e Veriut

Ministria e Shëndetësisë në Maqedoninë e Veriut ka njoftuar se gjatë 24 orëve të fundit nga 3 mijë e 447 testime të realizuara, 436 persona kanë rezultuar pozitivë me virusin korona.

Instituti i Shëndetit Publik në 24 orët e fundit ka regjistruar 336 pacientë të shëruar, ndërkaq 15 pacientë e kanë humbur betejën me Covid-19./21Media

Continue Reading

Lajme

Dimitar Kovaçevski do të kandidohet për kryetar të LSDM-së

Published

on

By

Dimitar Kovaçevski do të kandidohet për kryetar të LSDM-së

Shkup, 27 nëntor – Zëvendësministri i Financave dhe anëtar i Këshillit qendror të LSDM-së, Dimitar Kovaçevski ka deklaruar se do të kandidohet për lider të partisë, pasi LSDM-ja dje e ka konfirmuar dorëheqjen e kryetarit të partisë Zoran Zaev dhe ka shpallë zgjedhje brendapartiake në rrugë të votimit të drejtpërdrejtë.

“Në afatin prej shtatë ditësh do të përpiloj program dhe do të iniciojë kandidaturë për kryetar. LSDM është parti me potencial të madh kadrovik dhe ka numër të madh anëtarësh të njohur që do të ishin kandidatë të shkëlqyeshëm. Procedura është demokratike dhe secili që përmbush kushtet mund të kandidohet. Ajo që është me rëndësi, të gjithë duhet të bashkohemi rreth kryetarit të zgjedhur”, ka thënë Kovaçevski për “Fokus”.

LSDM-ja më 12 dhjetor do të zgjedh liderin e ri që duhet ta zëvendësojë Zoran Zaevin i cili dha dorëheqje. Zëdhënësja e LSDM-së, Bogdanka Kuzeska pas mbledhjes së Këshillit qendror ka deklaruar se procedura për zgjedhjen e liderit të ri fillon sot dhe do të zgjasë shtatë ditë.

Këshilli qendror, siç tha ajo, ka konstatuar se për dorëheqjen e iniciuar të Zaevit në parti nevojitet të fillojë proces për zgjedhje brendapartiake. Kandidimi fillon prej sot dhe do të zgjas një javë, ndërsa të drejtë të paraqiten kanë të gjithë anëtarët e LSDM-së që plotësojnë kriteret e parapara me statutin e partisë. Mundësi për votim do të kenë të gjithë anëtarët e LSDM-së që aktivisht do të regjistrohen në hallkën onlajn.

Continue Reading

Lajme

Çeliku: Njerëzit e ndershëm të distancohen nga Alternativa që zgjodhi interesin personal

Published

on

By

Çeliku: Njerëzit e ndershëm të distancohen nga Alternativa që zgjodhi interesin personal

Gjithnjë e më shumë shtohen zërata brenda Alternativës që ky subjekt po bën gabim fatal me vendimin për pjesëmarrje në Qeveri.

Në këtë vijë është edhe profesoresha universitare Gjyla Çeliku e cila më herët madje qenë përkrahëse e Alternativës.

“Alternativa u acaruan pse përkrahëm Bilallin e Besës në Tetovë, por ama për pushtet u bashkuan me Kastriot Rexhepin, ish deputet i Besës dhe përçarës i Besës së mëhershme dhe të tashmes. Tash si e definoni ju këtë hap politik? Unë s’mund të shkel mbi interesat e popullit, por partitë nuk pyesin interesin e popullit, por të tyre. Shkelin mbi parimet e tyre, mbi deklarat e tyre dhe mbi popullin. Nejse, hap i keq. Hap pa etikë. Hap interesi! Populli barin më nuk e ha, as dele nuk është. Bile juve të partisë që nuk ju pëlqen hapi i tyre, lirisht shkëputeni sepse nuk është marre, por madhështi!

P.S. Vetë e kanë thënë “Nuk kishte faj Bilalli sa kishte Kastrioti”, shkruan mes tjerash Çeliku.

Continue Reading

Aktuale