Connect with us

Maqedonia e Veriut

Qeveria i pranon kërkesat e “Marshit për ajër të pastërt”, i fton në takim për diskutim

Published

on

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut i pranon shtatë kërkesat e para të Organizatorëve të “Marshit për ajër të pastër”, protestë kjo e realizuar të premten e kaluar. Në komunikatën e Qeverisë, thuhet se pranimi i këtyre kërkesave shpresojnë të jetë shkak për realizimin e një takimi, ku siç thonë, do t’i bashkonin përpjekjet e institucioneve dhe sektorit civil në raport me kujdesin për shëndetin e njerëzve dhe mjedisit jetësor.

Shtatë kërkesat urgjente, të cilat i dorëzuan protestuesit e “Marshit për ajër të pastër”, dhe të cilat së fundmi Qeveria, tha se i pranon janë: Dekret për miratim urgjent të PDU-së për Vardarishten, Prokuroria Publike të hapë hetime për OHIS-in dhe djegien e kabllove në Shkup, të miratohen ndryshimet e Ligjit për mjedis jetësor, me të cilat identifikohet dhe rregullohet veprimi me rajonet e kontaminuara, t’i merret koncesioni “Euromaksit” për minierën Illovica-Shtuka dhe të merret koncesioni i skaduar për eksploatimin e minierës Pllavica.

Po ashtu nga Qeveria kanë bërë të ditur se i pranojnë kërkesat për të ndaluar procedurat për harmonizim të ligjeve nga sfera mbrojtjes së shëndetit të njerëzve, mbrojtjes së pasurive natyrore, mjedisit jetësor, trashëgimisë kulturore, mbrojtjes nga fatkeqësitë natyrore, higjienës komunale me Ligjin për kundërvajtje dhe të miratohet aplikacion për shpalljen e Liqenit të Ohrit dhe Studençishko Bllato, si banim i rëndësisë ndërkombëtare deri te sekretariati i Ramsarit.

Lidhur me Dekretin për miratim urgjent të Planit Detajor Urbanistik SI O9, Gazi Babë për Vardarishte, Qeveria informon se ai për momentin është në harmonizim në Qytetin e Shkupit dhe pritet që javën e ardhshme të miratohen në Këshillin e Qytetit të Shkupit. Pastaj, Ministria e Transportit dhe Lidhjeve dhe Komuna e Gazi Babës, në afat sa më të shkurtë do ta shqyrtojë këtë PDU dhe do ta miratojnë deri në fund të vitit.

Për kërkesën e hapjes së hetimeve për OHIS-in, Qeveria thekson se i vendos në dispozicion të gjitha dëshmitë materiale, të cilat janë mbledhur nga institucionet me të cilat udhëheq dhe i bën thirrje Prokurorisë Publike, ta dëgjojë zërin e qytetarëve dhe të hapë procedurë për OHIS-in dhe djegien e kabllove në Shkup.

“Në Propozim-ndryshimet e reja të Ligjit për mjedis jetësor, janë paraparë dy nene të reja (neni 28-a dhe 28-b), të cilët drejtpërdrejtë i dedikohen trajtimit të rajoneve të kontaminuara, ndërsa janë të lidhura me ‘Marshin për ajër të pastër’. Propozim ndryshimet e mbulojnë mënyrën dhe metodologjinë për identifikimin e rajoneve të kontaminuara, llojin dhe nivelin e substancave të rrezikshme në mjedisin jetësor, si tregues për kontaminimin e një rajoni të caktuar të identifikuar dhe jep udhëzime për definimin e planeve për trajtim me rajone të kontaminuara”, thonë nga Qeveria.
Ndryshe, prej aty theksojnë se propozimi për ndryshim dhe plotësim të Ligjit për mjedisin jetësor, është vendosur në rend dite të seancës së sotme, të 130-të të Kolegjiumit të përgjithshëm të Qeverisë, me çka i njëjti do të dërgohet për shqyrtim dhe vërtetim në seancën e Qeverisë, me datë 10 dhjetor (e martë), më pas edhe për miratim në Kuvend.

Për çështjen e Liqenit të Ohrit dhe Studençishko Ballato, që ata të shpallen si banime me rëndësi ndërkombëtare, nga Qeveria thonë se aplikacioni do të dorëzohet pasi të nënshkruhet aneksi i Studimit të valorizimit për Stundeçishko Bllato dhe Marrëveshja për Studim të valorizimi për Liqenin e Ohrit, mes GEF, MMJPH dhe UNEP-it, deri në fund të vitit.

Njëkohësisht nga Qeveria, janë përgjigjur edhe për kërkesën për marrjen e koncesionit të skaduar për eksploatim të minierës Pllavica, me çka informojnë se një vendim i tillë do të merret më së voni deri në 17 dhjetor të këtij viti.

“Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut, shpreson se argumentet dhe informacionet në këtë komunikatë në raporte me kushtet e ‘Marshit për ajër të pastër’, do të sjellin deri në një takim të përbashkët për bashkimin e përpjekjeve të institucioneve dhe sektorit civil për kujdesin ndaj shëndetit të qytetarëve dhe mjedisit jetësor. Qeveria vlerëson se së bashku duhet të punohet edhe më tutje në përmbushjen edhe të kërkesave tjera të qytetarëve, si dhe përmbushjen e Planit për ajër të pastër”, thonë nga Qeveria.

Continue Reading

Lajme

Akuza për diskriminim ndaj shqiptarëve në mbrojtje dhe ushtri

Published

on

By

Akuza për diskriminim ndaj shqiptarëve në mbrojtje dhe ushtri

Reformat në administratën shtetërore të Maqedonisë së Veriut duhet të bëhen duke ndjekur parimet e Marrëveshjes së Ohrit të cilat janë ndjekur në hartimin e ligjeve të vendit. Megjithatë ende ka paqartësi kur është fjala për zbatimin e plotë në praktikë. Së fundmi, disa punonjës të Ministrisë së Mbrojtjes njoftuan Zërin e Amerikës lidhur me ankesat e tyre për diskriminimi mbi baza etnike. Korrespondenti ynë Isak Ramadani bisedoi me njërin nga ta dhe me një zyrtar të lartë të Ministrisë, i cili i kundërshton këto akuza.

Muhaedin Bela, kolonel në ushtrinë e Maqedonisë së Veriut dhe punonjës i administratës në Ministrinë e Mbrojtjes, thotë në një intervistë për Zërin e Amerikës se shqiptarët nuk janë të përfaqësuar sa duhet në strukturat udhëheqëse ushtarake dhe ato të Ministrisë së Mbrojtjes në përputhje me ligjet që dalin nga Marrëveshja e Ohrit.

Ai thekson se shqiptarët në këtë ministri por dhe në ushtri përballen me pengesa për sa i përket përparimit në karrierë. Ndërkohë, ka ngritur padi në gjykatë ndaj tashmë sh-ministres së Mbrojtjes dhe dy zyrtarëve të tjerë për diskriminim.

“Në Ministrinë e Mbrojtjes nga 15 Këshilltarë Shtetërorë, vetëm 1 është shqiptar. Nga 18 udhëheqës të sektorëve, asnjë nuk është shqiptar. Nga 77 seksione, vetëm një është shqiptar. Nga 20 batalione, ose 13 batalione dhe 7 Qendra, vetëm 3 komandantë janë shqiptrarë. Përqindja në njësitë speciale është shumë e vogël; më duket tani është bërë rreth 4 për qind. Unë jam autor i Planit për përfaqësim të drejtë dhe të përshtatshëm të hartuar në periudhën 2012-2015 që parashikonte deri në v.2015 të përfundojë gjithçka”.

Zoti Bela thotë po ashtu se në armatë, nga nëntë seksionet apo ndarjet specifike të Shtabit të Përgjithshëm si J-1 deri në J-9, siç njihen në terminologjinë ushtarake, vetëm një është shqiptar.

Por, Zëvendësministri i Mbrojtjes, Bashkim Hasani, në një bisedë me Zërin e Amerikës, thotë se pretendimet e zotit Bela janë të nxitura politikisht.

“Numri i Këshilltarëve (shtetërorë) nuk është 15 por është 5 në Ministrinë e Mbrojtjes dhe nga këta pesë, njëri është i njejti person, i cili na akuzon për gjoja diskriminim. Nga 16 udhëheqës të sektorëve 15 janë të plotësuar, të autorizuar dhe katër prej tyre janë shqiptarë”.

Megjithatë, duket se ka paqartësi rreth numrit të drejtuesve të sektorëve në MM. Në faqen e internetit të Ministrisë nga 18 emra që figurojnë, dy duket të jenë shqiptarë, teksa shumica e tyre në këto poste janë të autorizuar, që nënkupton ushtrimin e përkohshëm të detyrës. Zoti Bela thotë se është vepër penale emërimi i personave të autorizuar në krye të sektorit përderisa ka drejtues të pezulluar nga këto poste.

Zëvendës-ministri Hasani thotë se plotësimi i këtyre vendeve nuk varet vetëm nga vullneti politik, i cili ekziston, por edhe nga respektimi i rregullave dhe ligjeve; se Rregullativa ligore nuk lejon diskriminimin në baza etnike, ngaqë gjatë hapjes së konkursit, një mekanizëm për balancimin mbi baza etnike përcakton se sa prej konkurruesve shqiptarë duhet pranuar në punë dhe sa nga komunitetet tjera.

“Në konkursin e fundit për administratorë këtu në Ministrinë e Mbrojtjes, nga pesë të pranuar në punë, dy janë shqiptarë, dhe jo vetëm që janë shqiptarë, por janë edhe të përgatitur”, thotë ai.

Zoti Hasani shton se integrimi i suksesshëm i Maqedonisë së Veriut në strukturat ushtarake të NATO-s flet për përkushtimin e vendit, sepse parimet e Aleancës, sipas tij, nuk lejojnë diskriminimin e çfarëdo lloji.

Ndërkohë, zoti Bela thotë se Ministria po bën pengimin e avancimit të personelit dhe ngritjet e gradave ushtarake të oficerëve. Ai i referohet Planit të miratuar në Parlament, i cili buron nga Marrëveshja e Ohrit e që parashikon ngritjen në 35% të përfaqësuesve të komuniteteve joshumicë, përkatësisht në 25% të shqiptarëve në Mbrojtje (MM) dhe ushtri:

“Sipas Kushtetutës, Ligjit të Mbrojtjes, Ligjit për Shërbim në Armatë, Strategjisë për Mbrojtje, parashihet që lëvizja, avancimi i etnive joshumicë të bëhet jo vetëm në mënyrë horizontale dhe kuantitative, por edhe në mënyrë vertikale dhe kualitative. Dhe ne kemi kuadër, ndoshta jo të mjaftueshëm, por shtrohet pyetja pse kjo nuk është bërë deri tani?”

Por, Zëvendës-ministri Hasani thotë se në bazë të strukturës dhe organizimit të Armatës shqiptarët në hierarkinë ushtarake përfaqësohen me 50 përqind dhe veç kësaj janë të përgatitur dhe të përgjegjshëm:

“Gradën gjeneral nuk ta jep as Ministri i Mbrojtjes, as dikush tjetër në Ministri, por e jep Kryetari i shtetit. Në hierarkinë ushtarake janë të radhitura katër komanda dhe atë: Baza e Logjistikës, e cila udhëhiqet nga një shqiptar (Muharrem Muharremi), Komanda e Operacioneve, një nga Top-1 në kierarkinë ushtarake udhëhiqet nga gjeneral Besnik Emini dhe janë dy njësi dhe komanda të tjera të cilat udhëhiqen nga ushtarakë të tjerë”.

Zoti Bela ka ndjekur në rrugë institucionale ankesat e tij, ndërsa ka njoftuar një sërë institucionesh të vendit dhe zyra ndërkombëtare për atë që ai i konsideron padrejtësi dhe diskriminim. Edhe punonjës të tjerë duke folur në kushte anonimiteti me Zërin e Amerikës, ankohen për parregullsi, diskriminim; për mosvlerësimin e kontributit të tyre në Ministrinë e Mbrojtjes, teksa kanë ngritur ankesa në Komisionin për Mbrojtje nga Diskriminimi.

Koloneli Bela ka hedhur në gjyq tashmë ish-ministren e Mbrojtjes, Radmilla Sheqerinska dhe dy përfaqësues të tjerë të Ministrisë. Padia është ngritur gati dy vjet më parë, por gjykatat nuk e kanë proceduar lëndën. Zyra e Avokatit të Popullit e cila është interesuar për rastin, ka marrë përgjigjen nga Gjykata Themelore se “zvarritja e procedimit të lëndëve që kanë të bëjnë me të drejtat në vendet e punës po bëhet për shkak të mungesës së gjykatësve”.

“Për dy vjet më janë caktuar katër seanca përgatitore (në gjykatë); asnjëra nuk është mbajtur, e nga ana tjetër më janë ndërruar pesë gjykatës”.

Zëri i Amerikës i kërkoi zonjës Sheqerinska që të prononcohej deri sa ajo ishte në detyrë, por nuk mori përgjigje nga zyra e saj.

Megjithatë, gjendja në armatë dhe në mbrojtje nuk mund të krahasohet me atë të një dekade më parë, kur shqiptarët vështirë arrinin deri tek gradat e larta në ushtri.

Ka pasur dy mininistra të Mbrojtjes në vitet 2011 – 2014, të cilët kanë qenë shqiptarë.

Zbatimi në praktikë i Marrëveshjes së Ohrit ka marrë kohë dhe jo gjithkund respektohet. Por nga ana tjetër, ka ngritur dukshëm shkallën e përfaqësimit të komuniteteve në institucionet shtetërore dhe publike, ndonëse nuk përjashtohen raste të padrejtësive./VOA

Continue Reading

Lajme

Regjistrohen 1.913 raste të reja me Covid-19

Published

on

By

Regjistrohen 1.913 raste të reja me Covid-19

Ministria e Shëndetësisë njofton se gjatë 24 orëve të fundit në mbarë vendin nga 7.219 teste të kryera janë regjistruar 1.913 raste të reja me virusin korona, përcjell TV21. 888 raste janë regjistruar vetëm në Shkup.

Autoritetet shëndetësore njoftojnë se janë regjistruar edhe 1.353 pacientë të shëruar.

Si pasojë e komplikimeve nga Covid-19, brenda 24 orëve janë regjistruar 16 viktima. Ndërkaq, nga MSh njoftojnë se 5 pacientë të tjerë që kanë ndërruar jetë në periudhën prej 6.01.2022 deri 19.01.2022 janë regjistruar në raportin e sotëm për Covid-19.

Që nga fillimi i pandemisë, në vendin tonë janë regjistruar gjithsej 2254.857 raste, prej të cilëve 226.409 janë shëruar, kurse 8.198 kanë ndërruar jetë. Vendi aktualisht numëron 20.250 raste aktive me koronavirus.

Continue Reading

Lajme

“BEG” do të duhet t’i kthejë paratë shtetit

Published

on

By

“BEG” do të duhet t’i kthejë paratë shtetit

Gazetare: Andrea Çobanova/ALSAT

Balkan Energy Group do të detyrohet të kthejë në buxhetin e shtetit vitin e ardhshëm të gjitha paratë që do ti merr, shkruan Alsat.

Kjo është pjesë e marrëveshjes së nënshkruar mes BEG-ut dhe kompanisë shtetërore EMV, e cila përkohësisht e mori menaxhimin e ngrohjes në Shkup.

I gjithë funksionimi i BEG-ut deri në fund të sezonit të ngrohjes do të kushtëzohet me nënshkrime të lidhura. Pa nënshkrimin e një personi të autorizuar nga EMV-ja, kompania nuk do të jetë në gjendje të marrë asnjë vendim, kontratë apo të bëjë pagesa.

“Balkan Energy garanton për fondet e investuara, të marra nga shteti me faturë të firmosur nga themeluesi i Balkan Energy. Kthimi i fondeve në Shoqatën Aksionare EMV do të realizohet në vitin 2023 pas vendimit të Komisionit Rregullator të Energjetikës, për përcaktimin e kostove për sezonin e ngrohjes”, thonw nga Elektranat e Maqedonisë së Veriut.

Gjashtë milionë eurot, që Qeveria do t’ia kalojë EMV-së do të përdoren për furnizim me gaz për prodhimin e ngrohjes. Detyrim i elektranave shtetërore, përveç menaxhimit, do të jetë edhe dërgimi i raporteve financiare mujore në Qeveri. Për momentin, vetëm këto gjashtë milionë euro do të ndahen nga buxheti, por varësisht nga çmimi i gazit, nuk ka një qëndrim konkret nga Qeveria se sa mund t’i kushtojë shtetit në mënyrë shtesë kriza me ngrohjen qendrore në kryeqytet./ Alsat.mk

Continue Reading

Aktuale