Connect with us

Maqedonia e Veriut

BESA: Sistemi gjyqësor i rënuar. Qeveria dështoi në reformën e gjyqësisë

Published

on

Sekretari i përgjithshëm i Lëvizjes BESA, Arjanit Hoxha, sot përmes një press konference ka reaguar rreth shqyrtimit të gjykatës kushtetuese për iniciativën e ish presidentit Gjorge Ivanov për amnesti, gjë që nëse ndodh, sipas BESËS, do ishte edhe një goditje shumë e rëndë për sistemin gjyqësor ose thënë ndryshe gjyqësori do pësonte vdekje klinike.

Fjalimi i integuar i Sekretarit të përgjithshëm të Lëvizues BESA, Arijanit Hoxha:

Jemi dëshmitarë se kjo qeveri u formua mbi premtimin se do rikthejë shtetin e së drejtës, se drejtësia do jetë e njejtë për të gjithë pavarsisht përkatësisë etnike, fetare, kulturore apo ndonjë përcaktimi tjetër.

Për fat të keq ashtu si kalon mandati i këtij pushteti, ashtu po thellohen problemet në sistemin e drejtësisë, dhe në vend që të kemi përmirësim, përkundrazi kemi vetëm skandale të njëpasnjëshme dhe përkeqësim të funksionimit të sistemit gjyqësor.

Për të qenë të sinqertë kjo qeveri duhet të pranojë se sundimi i ligjit dhe shtetit të së drejtës filloi teposhtëzën e saj në momentin kur Kryeministri i vendit ofroi të ashtuquajturën “pajtim nacional” me ç’rast u bë amnestim i disa deputetëve që ishin të kyçur në dhunën e 27 Prillit të vitit 2017, ku u bë ndëryhrje brutale në Kuvendin republikan.

Pas kësaj vijuan edhe ngjarjet skandaloze si ikja e Nikolla Gruevskit, prolongimi i dënimit për Jankulovskën, futja në labirinthet e gjykatave të lëndëve ku të akuzuar kanë qenë ish pjesëtarë të regjimit të kaluar dhe gjithë kjo kulmoi kur nëpër gjykata filloi edhe vjetërsimi i lëndëve që hetoheshin nga Prokuroria Speciale.

Që ironia të jetë më e madhe gjithë kjo katrahurë në sistemin gjyqësor kulmon kur Gjykata Kushtetuese po merr në shqyrtim iniciativën për të abroguar një nen nga ligji për amnesti me çrast do ishte kthyer në fuqi abolimin skandaloz që nënshkroi ish Presidenti Ivanov, gjë që nëse ndodh do ishte edhe një goditje shumë e rëndë për sistemin gjyqësor ose thënë ndryshe gjyqësori do pësonte vdekje klinike.

Lëvizja BESA në vazhdimësi ka apeluar që për të filluar reformat e mirëfillta dhe cilësore është më se e nevojshme që Presidenti i shtetit Stevo Pendarovski të marrë në konsideratë propozimin tonë për tëinicuar formimin e një komisioni shtetëror i cili do ishte i përbërë nga ekspertë të brendshëm por edhe nga ekspertë të jashtëm si nga SHBA dhe Bashkimi Evropian, dhe përmes këtij komisioni të fillon reforma e plotë, cilësore dhe thelbësore në gjitha nivelet e gjyqësorit dhe prokurorisë.

Në drejtim të apelit shumë mujor të Lëvizjes BESA ishte edhe mesazhi i kryeministrit Zoran Zaev ,i cili para disa ditëve kërkoi nga komisioni për anti-korrupsion që të hetojë në detaje pasurinë e çdo gjykatësi dhe prokurori. Për t’ia lehtësuar kryeministrit Zaev i propozojmë që në Kuvend të sillet ligj ku do pamundësohet që familjarë të afërt me funksionarë politik të jenë të punësuar si gjykatës apo prokurorë, gjithashtu të sanksionohet me ligj që pjesëtarë nga rrethi i ngushtë familjar mos kenë të drejtë të jenë edhe avokatë edhe gjykatës ose prokurorë, pasi që ky lloj i nepotizmit dhe ky konflikt interesi ka sjellë gjyqësorin në situatën aktuale ku kemi të rrënuar në tërrësi gjithë sistemin e drejtësisë së vendit.

Shpresojmë që apelet e kryeministrit Zaev të jenë të sinqerta dhe qëllim mira, dhe nuk do kishim dashur të besojmë që gjitha skandalet që kanë ndodhur në gjyqësor pas 27 Prillit të vitit 2017 janë të lidhura në një apo mënyrë tjetër me të ashtuquajturën iniciative për pajtim që inicoi kjo qeveri e udhëhequr nga LSDM dhe BDI.

Maqedonisë së Veriu i duhet urgjent një reformë serioze, thelbësore dhe cilësore e sistemit të drejtësisë, përndryshe me këtë sistem të drejtësisë me qasje selektive, të partizuar, të korruptuar dhe jo funksionale ky shtet asnjëherë nuk do mund të krijojë të ardhme të sigurtë.

 

Continue Reading

Lajme

Nesër ditë jopune për qytetarët e besimit ortodoks

Published

on

Sipas Ligjit për festat e Republikës së Maqedonisë të Veriut (“Gazeta zyrtare e RMV” nr. 21/98 dhe 18/07), 19 janar i viti 2022 (e mërkurë), Epifania ( Uji i Bekuar), është ditë jopune për qytetarët e besimit ortodoks në Republikën e Maqedonisë së Veriut, kumtoi Ministria e Punës dhe Politikës Sociale.

Nga MPPS-ja uron qytetarët e besimit ortodoks për festën e Epifanisë (Dita e Ujit të Bekuar).

Continue Reading

Lajme

UNICEF: Shtyrja e gjysmëvjetorit të dytë të jetë e përkohshme, mbyllja e shkollave duhet të jetë zgjidhja e fundit

Published

on

Meqenëse vendi po kalon një valë tjetër të infektimeve me KOVID-19, gjithnjë e më shpesh të shkaktuar nga lloji omikron, interesi më i mirë i fëmijës duhet të jetë në qendër të çdo vendimi nëse shkollat ​​do të jenë të hapura. Vendimi i Qeverisë për shtyrjen e fillimit të vitit shkollor pas pushimit dimëror duhet të jetë masë e përkohshme dhe të bëhen të gjitha përpjekjet për kthimin e fëmijëve në klasa, kumtojnë nga Zyra e UNICEF-it në vendin tonë.

Përfaqësuesja e UNICEF-it, Patricia DiXhovani, konsideron se masat parandaluese në shkollat janë efektive dhe se prania fizike në shkollë nuk duket të jetë shtytësi kryesor i përhapjes së infeksionit.

“Për muajin e fundit të mësimdhënies në vitin 2021, të dhënat tregojnë shkallë shumë të ulët të infeksionit me vetëm 0,01 për qind raste të reja në ditë te nxënësit dhe 0,03 për qind te mësuesit. Për krahasim, në dy javët kur shkollat ​​u mbyllën për pushim dimëror, numri i rasteve të reja të infektuara në të gjitha grupmoshat u katërfishua, nga afërsisht 2.600 në 11.000 raste pozitive të konfirmuara. Ne duhet ta përdorim këtë njohuri për të bërë gjithçka që mundemi për t’i mbajtur shkollat ​​të hapura dhe që fëmijët të ndjekin mësimet në mënyrë të sigurt”, thotë DiXhovani.

Në vend ndodhte që fillimi i vitit shkollor të shtyhej për shkak të kushteve të këqija atmosferike, tregon ajo, por tani situata ka ndryshuar. Vonesat e mëparshme në fillim të vitit shkollor ishin të rralla dhe koha e humbur e mësimit ishte kompensuar. Situata aktuale është përkeqësuar nga periudhat e gjata të mbylljes së shkollave për shkak të pandemisë.

Është e qartë se është në interesin më të mirë të fëmijëve, thekson DiXhovani, të jenë në klasa dhe rihapja e shkollave duhet të jetë prioritet për të gjithë vendin. Rreziqet me të cilat përballen fëmijët kur janë jashtë shkollës mbeten më të mëdha se rreziqet në shkollë.

Continue Reading

Lajme

Mariçiq: Shfrytëzimi i emrit të shkurtuar është gjest i vullnetit të mirë nga të dy anët

Published

on

Me hapa të përbashkëta, nga të dy anët, është zgjidhur një nga çështjet e hapura, që ka paraqitur problem në një pjesë të organizatave ndërkombëtare, thotë zëvendës-kryeministri për Integrime europiane, Bojan Mariçiq, lidhur me vendimin e Bullgarisë që ta përdorë emrin e shkurtuar të shtetit tonë – Maqedonia e Veriut.

Kjo, sipas Mariçiqit, është gjest i vullnetit të mirë nga të dy anët për përfitimin e besimit të mëtejshëm.

“Me këtë hap i cili është një nga çështjet e hapura, do të zgjidhet një problem – do të mbyllim një çështje dhe do të heqim një nga bllokadat. Me këtë mbyllet një problem. Bullgaria praktikisht e ndryshon pozitën e saj dhe fillon ta përdorë emrin e shkurtuar. Edhe kryeministri Petkov, sot disa herë e ka përdorur emrin e shkurtuar – Maqedonia e Veriut. Është zgjidhur një çështje e hapur e cila neve na shkaktonte problem në pjesën e organizatave ndërkombëtare. Kjo është temë e cila pothuaj dy vite është e hapur dhe me të kontestohej e drejta jonë që të quhemi me emrin e shkurtuar”, tha Mariçiq në intervistën për televizionin Tellma.

Continue Reading

Aktuale