Connect with us

Maqedonia e Veriut

Ajri i ndotur në Shkup, te Rektorati janë matur 300 mikrogramë PM 10

Published

on

Stacionet matëse të Ministrisë së Mjedisit Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor prej mbrëmë tregonin koncentrime të grimcave PM 10 dhe mbi 200 mikrogramë në metër kub, ndërsa vlera më e lartë është regjistruar te Rektorati prej 301 në orën 2 pas mesnatës.

Sipas matjeve të publikuara, më i ndotur ishte ajri te Rektorati ku prej orës 20 koncentrimet rriten në 221,51 mikrogramë dhe arrijnë deri në 301 në orën 2 pas mesnatës. Edhe matjet e ardhshme të këtij stacioni tregojnë koncentrime të larta mbi të lejuarën me 248 të matura në orën 3 dhe 4 dhe 169 të matura në orën 5 dhe ende janë mbi 100 mikrogramë. Matja e fundit prej orës 9 me 153 mikrogramë.

Ajri i ndotur ishte edhe në Karposh dhe Gazi Babë. Në Karposh koncentime të larta mbi 100 janë matur prej orës 18 mbrëmë të cilat rriten deri në 211 në orën 20 dhe ruhen në matjet e ardhshme mes 100 dhe 200. Matja e fundit kishte evidentuar koncentrime prej 44 mikrogramëve.

Në Gazi Babë maksimumi prej 209 mikrogramëve janë matur në orën 22 dhe në mesnatë edhe 202 mikrogramë në orën 4, dhe mbi 100 lëvizin deri në matjen e fundit në orën 9.

Gjorçe Petrovi, gjithashtu, dje pas orës 16 evidentoi koncentrime mbi 100 mikrogramë.

Në stacionin matës në Qendër, sipas asaj që është publikuar në ueb faqen, ndërsa në orën 18 mbrëmë dhe tani koncentrimet lëviznin rreth 80 mikrogramë dhe arrinin deri në 98 në orën 18.

Rekomandime për mbrojtje të popullsisë dërgohen në rast të tejkalimit të pragut të informimit për grimca të suspenduara me madhësi deri në 10 mikrometra PM 10 në dy ditë të ardhshme me koncentrime të mesme ditore mbi 100 µg/m3.

Continue Reading

Lajme

Nga mesnata çmime të reja të derivative të naftës

Published

on

By

Nga mesnata çmime të reja të derivative të naftës

Komisioni Rregullator i Energjetikës dhe i Shërbimeve të Ujit i Republikës së Maqedonisë së Veriut miratoi vendim, me të cilin bëhet rritja e çmimeve të shitjes me pakicë të derivateve të naftës mesatarisht 0,58% në raport me vendimin e datës 11.08.2022.

Çmimet referente të derivateve të naftës në tregun botëror, në krahasim me përllogaritjen e mëparshme shënojnë rritje mesatarisht te benzina për 2,140%, te nafta për 2,090%, te vaji ekstra i lehtë ka rritje për 2,044% dhe te mazuti ka rritje për 1,868%.
Çmimi i shitjes me pakicë të benzinës ЕUROSUPER BS-95 rritet për 0,50 den/litër.

Çmimet e shitjes me pakicë të benzinës ЕUROSUPER BS-98 dhe vajit për amvisëri EKSTRA I LEHTË (EL-1), rriten për 1,00 den/litër.
Çmimi i shitjes me pakicë i EURODIZELIT (D-E V) nuk ndryshon.
Nga data 16.08.2022, ora 00:01 çmimet maksimale të derivateve të naftës do të jenë:

Benzinë motori EUROSUPER BS – 95 88,50 (denarë/litër)
Benzinë motori EUROSUPER BS – 98 91,00 (denarë/litër)
Naftë motori EURODIZEL BS (D-E V) 90,00 (denarë/litër)
Vaj për Djegie Ekstra i Lehtë 1 (EL-1) 86,50 (denarë/litër)
Mazut М-1 SU 52,814 (denarë/kilogram)

Continue Reading

Lajme

Imeri nga ASH: Do të rrisim tatimet për reklama të kazinove dhe bastoreve në Tetovë

Published

on

By

Imeri nga ASH: Do të rrisim tatimet për reklama të kazinove dhe bastoreve në Tetovë

Blerian Imeri nga Aleanca për Shqiptarët, kandidat për këshilltar në komunën e Tetovës, në “Click 21” tha se do të inicojnë nismën që kompanitë e basteve dhe kazinove të kenë tatime më të larta për publicitet. Sipas tij, kjo do të ulte numrin e vizitave në këto lokale.

“Ne do të iniciojmë që reklama e tyre nëpër billborde të jetë dyfishi i një reklame të një sektori privat, do të rrisim tatimin për to dhe të ndalojmë publicitetin kaq të madh të kazinove. Kazinotë nuk janë vetëm problem komunal, por edhe shtetëror”, tha mes tjerash Imeri.

Continue Reading

Lajme

Ibraimi nga ASH: Do të sigurojmë çerdhe fëmijësh për fshatrat dhe malësinë e Tetovës

Published

on

By

Ibraimi nga ASH: Do të sigurojmë çerdhe fëmijësh për fshatrat dhe malësinë e Tetovës

Semira Ibraimi, kandidate e Aleancës për Shqiptarët për këshilltare në komunën e Tetovës në “Click 21” tha se si parti e kanë në plan që edhe fshatrave dhe malësisë së Tetovës t’u sigurojnë çerdhe për fëmijë.

“Dihet se Tetova ka problem me çerdhet, normal edhe me shkollat fillore. Një ndër ato probleme është që edhe malësia e Tetovës nuk ka çerdhe. Ne do ta realizojmë këtë plan që të kenë edhe malësia dhe fshatrat çerdhe, që të ua mundësojmë nënave që të lënë fëmijët e tyre në çerdhe dhe edhe ata të punësohen”, deklaroi mes tjerash Ibraimi.

Continue Reading

Aktuale