Connect with us

Maqedonia e Veriut

Avokat Merxhan Dauti: Unë kam kërkuar diçka që më takon me ligj

Published

on

Në lidhje me informacione të caktuara të publikuara, dhe në lidhje me procesin gjyqësor për lëndën “TNT”, ka reaguar edhe avokati Merxhan Dauti, i cili për in7 thotë se i hedh poshtë në mënyrën më të rreptë spekulimet e publikuara në lidhje me mbrojtjen time si avokat të lëndës, dhe me “shtirje” të pretenduara me përdorimin e gjuhës shqipe që të fitohet kohë në proces, shkruan in7.

 

Reagimi i ti i plotë:

Në lidhje me informacione të caktuara të publikuara, dhe në lidhje me procesin gjyqësor për lëndën “TNT”, i hedh poshtë në mënyrën më të rreptë spekulimet e publikuara në lidhje me mbrojtjen time si avokat të lëndës, dhe me “shtirje” të pretenduara me përdorimin e gjuhës shqipe që të fitohet kohë në proces.

Unë si avokat, dhe në pajtueshmëri me dispozitat e avokatisë, jam i obliguar që gjithmonë të veproj në interesin më të mirë të klientit dhe ta respektoj parimet ligjore, që në mënyrë eksplicite avokat dhe klientit duhet të ekzistojë marrëdhënie mirëbesimi. Parimet për veprimin në interesin më të mirë të klientit dhe parimi i besimit janë themeli i profesionit të avokatisë.

Në atë kuptim, avokati është i obliguar që t’i përdorë të gjitha mekanizmat ligjore që i mundësojnë mbrojtjen më të mirë klientit dhe në mënyrë primare do të jenë në interes të klientit. Prej këtu, veprimi i avokatëve nuk mund të “interpretohet” në mënyrë të pabazuar se paska qëllim të caktuar sepse qëllimi është që të jepet mbrojtje profesionale në pajtueshmëri me ligjet dhe me Kodin e Etikës së avokatëve.

Në atë kuptim është edhe mbrojtja ime ndaj klientit Elisaveta Najdovska në lëndën “TNT” por edhe për të gjitha mbrojtjet e mia të deritanishme në procedurat gjyqësore si avokat. Është e saktë që në këtë rast unë dokumentet e parashtruara i kam dorëzuar në gjuhën maqedonase dhe në gjuhën Shqipe dhe është e saktë që kërkova materialet-provat dëshmuese të jenë të përkthyera në gjuhën shqipe, por ajo është e drejta ime legjitime në pajtueshmëri me legjislacionin, dhe veçanërisht me Ligjin për përdorimin e gjuhëve.

Në nenin 9 të këtij ligji, midis të tjerash, parashikohet që në procedurat gjyqësore përveç përdorimit të gjuhës maqedonase përdoret edhe gjuha që e flasin të paktën 20% të qytetarëve, më saktë gjuhën shqipe.

Edhe përveç dispozitës së tillë, që është plotësisht e qartë, unë në pjesën e procedurës-seances gjyqsore më datën 6.11.2019 e përdorja gjuhën maqedonase, me çka i hedh poshtë të gjitha konstatimet paushalle (prezumuese) se paskam thënë që nuk e flas gjuhën maqedonase.

Faktet për këtë rast e thonë atë që vijon më poshtë:

Më datën 4.11.2019 dorëzova parashtresë në gjuhën maqedonase dhe në gjuhën shqipe, me çka e njoftova gjykatën për angazhimin e mbrojtësit të ri, të personit Elisaveta Najdovska, me kërkesën për shqyrtim në shkresat e lëndës dhe fotokopje të atyre shkresave dhe dëshmive me përkthim në gjuhën shqipe.

Për mbajtjen e seancës gjyqësore kërkova përkthim paralel (simultan), por seanca gjyqësore u anulua për datën 19.11.2019 për shkak se nuk kishte kushte. Paraprakisht më datën 6.11.2019 në seancën gjyqësore fola në gjuhën maqedonase. Ditën e ardhshme më datën 7.11.2019 vura re se nuk ka përkthim në gjuhën shqipe të provave, dhe më duhet që të dilja nga salla gjyqësore vetëm për faktin se materiali-provat është vëllimor por edhe pa përkthim në gjuhën shqipe.

Si deri tani, unë edhe në këtë rast do veproj në pajtueshmëri me ligjet dhe interesin më të mirë për klientin tim, dhe për të gjitha “dyshimet” dhe “interpretimet” përsëri i referohem dispozitave pozitive ligjore për gjuhët, për procedurat dhe për avokatinë, ku si vlerë themelore, është i theksuar interesi i klientit dhe mirëbesimi.

Continue Reading

Lajme

Ilire Dauti nga ASH-ja: Ti japim zë rinisë të ua kthejmë dinjitetin, për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë

Published

on

By

Ilire Dauti nga ASH-ja: Ti japim zë rinisë të ua kthejmë dinjitetin, për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë

Deputetja e Aleancës për Shqiptarër, Ilire Dauti në vazhdën e mesazheve të eksponentëve të ASH-së u është drejtuar qytetarëve të Tetovës se vota për rinistët është votë që të jemi nga të ururarit dhe nga meritorët për çdo të ri më pak të larguar, ti inkurajojme e tua kthejme shpresën. Ta shprehim pakënaqësinë tonë ndaj fenomeneve devijante me votë për rininë për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë, shkruan Top24.

“Besimi i juaj i dhënë si deputete e zonës ishte mundësi që të ua kthej me punë në kuvend. Aty pra ku të gjithë që duhet të jenë në anën tuaj, ku ne kërkojmë ndryshime ligjore apo mjete nga buxheti janë në anën e gabuar. Ju pa dyshim meritoni jetë të dinjitetshme sikurse që mijra qytetarë që meritonin shtetësinë që sot falë ndryshimeve ligjore dhe presionit për zbatim korekt të ligjit e kanë marrë apo janë duke e marë.

Uratat e tyre të shumta para se të vlejnë per ne, janë për ju që na besuat. Kësaj here ju drejtohem për të kërkuar që besimi i juaj të jupet të rinjëve, që të jemi nga të ururarit dhe nga meritorët për çdo të ri më pak të larguar, ti inkurajojme e tua kthejme shpresën. Ta shprehim pakënaqësinë tonë ndaj fenomeneve devijante me votë për rininë për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë, sepse fundja shprehja e pakënaqësisë është hapi parë drejt përparimit të një invidi apo populli” tha Ilire Dauti përcjellë Top24.

Continue Reading

Lajme

Abdulla Osmani Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË

Published

on

By

Abdulla Osmani Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË

Bartësi i listës për këshilltarë nga radhët e Aleancës për Shqiptarët, Abdulla Osmani përmes një videomesazhi u është drejtuar Tetovarëve duke kërkuar që ti japin Zë Rinisë dhe ta kthejmë dinjitetin në qytetin tonë, shkruan Top24.

“Të dashur bashkëqytetarë, Tetova jonë e lënë në haresë ka nevoj për ide të reja, e për ekositem inovativ, Tetova jonë ka nevoj për teatër për fëmijët dhe për qendër rinore ku të rinjtë do zhvillojnë aftlsitë e tyre. Tetova ka nevojë për një strehimore për qentë endacak dhe trajtim e kujdes human. Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË voto shtatë” tha Abdulla Osmani, përcjellë Top24.

Continue Reading

Lajme

Vjollcë Berisha; Aftësitë e të rinjëve duhet artikuluar në vendin e lindjes e jo rrugëve të botës, andaj Jepi zë Rinisë

Published

on

By

Vjollcë Berisha; Aftësitë e të rinjëve duhet artikuluar në vendin e lindjes e jo rrugëve të botës, andaj Jepi zë Rinisë

Sekretari i përgjithshëm i Aleancës për Shqiptarët, profesoresha Vjollcë Berisha në pak ditë para ditës së zgjedhjeve ka zgjedhur që bashkëvendasve të saj të ju drejtohet me pak fjalë e shumë domethënie, shkruan Top24.

Profesoresha Berisha ka kërkuar Tetovarëve që ti japin zë rinisë pasi ata kanë dije, energji dhe kanë sfiduar të gjithë dhe se aftësitë e tyre duhet të artikulohen në vendlindje dhe jo rrugëve të botës.

“Rinia jonë është me Aleancën për Shqiptarët, me ç’do gjë që realisht i nevojitet qytetit tonë. Ata janë më të mirët, kanë dijen, kanë energjinë, kanë vrrullin e moshës për ti bërë më së miri gjërat. Unë besoj fort tek ata, besoni edhe ju. Ata na kanë sfiduar të gjithëve, aftësitë e tyre duhet artikuluar në vendin e tyre të lindjes e jo rrugëve të botës, andaj votoni, shtatë jepni Zë rinisë” tha sekretari i ASH-së, Vjollcë Berisha përcjellë Top24.

Continue Reading

Aktuale