Connect with us

Maqedonia e Veriut

Vetingu në gjyqësor do të forcojë shtetin ligjor

Published

on

Kritikat e bashkësisë ndërkombëtare për ngecje të reformave në gjyqësor, vonesat në gjykimin e lëndëve të Prokurorisë Speciale, politizimi i gjykatave, rastet korruptive në mesin e gjyqtarëve e prokurorëve, kanë bërë që edhe Qeveria e Maqedonisë së Veriut të iniciojë nevojën e procesit të verifikimit, i njohur ndryshe edhe si “vetting”.

Nga Ministria e Drejtësisë, thonë se për këtë çështje do të diskutojnë edhe me përfaqësues ndërkombëtarë për të shqyrtuar modalitetet e nisjes së procesit ndërkohë që nga Komisioni Anti-korrupsion kanë kërkuar që të verifikojë listat anketuese të të gjithë punonjësve në gjyqësor.

“Presim që Komisioni shtetëror për parandalimin e korrupsionit të nisë një procedurë serioze për kontrollin e listave anketuese të gjyqtarëve dhe në këtë mënyrë të shfrytëzohen të gjitha mundësitë ligjore për procesin e vetting-ut të gjyqtarëve, pra verifikimin e pasurisë së tyre. Gjithashtu do të bisedojmë me partnerët tanë evropianë për një vetting gjithëpërfshirës në gjyqësi dhe Prokurorinë publike”, ka deklaruar ministrja e Drejtësisë, Renata Deskoska.

Reagimi i Ministrisë së Drejtësisë vjen në veçanti pasi ish kryeministri Nikolla Gruevski, u lirua nga ndjekja për një vepër penale për shkak të vjetërsimit të lëndës, apo zvarritjes së procesit gjyqësor.

Gjykatësit thonë se nuk janë kundër procesit të verifikimit të tyre, pasi siç thonë, me këtë do të eliminohen të gjithë dyshimet mbi punën e tyre.

“Ne nuk kemi asnjë problem me vettingun, madje vlerësoj se kjo duhet të ndodhë edhe në gjyqësi që të largohen të gjitha dyshimet e mundshme lidhur me punën dhe ndershmërinë e punonjësve të sistemit të drejtësisë, para se gjithash të gjyqtarëve dhe prokurorëve”, thotë Ivan Xholev, kryetar i Gjykatës Penale të Shkupit.

Opozita thotë se vetting-u duhet të përfshijë jo vetëm gjyqtarët, por edhe politikanët, por nga VMRO DPMNE-ja nuk besojnë se suksesin e verifikimit meqë siç thonë do të udhëhiqen nga qeveria që është e përfshirë në krime të ndryshme.

“Ne jemi për vetting, por ky proces duhet të përfshijë edhe politikanët dhe jo vetëm një kategori të njerëzve të angazhuar në institucione. Por, gjithashtu vlerësojmë se vettingun duhet ta bëjnë njerëz që nuk kanë të kaluar të dyshimtë apo që nuk janë të përfshirë në veprime inkriminuese. Në rastin konkret, vetting propozon qeveria e cila deri në fyt është e zhytur në veprime të ndryshme kriminale”, thotë Petar Arsovski, zëdhënës i VMRO DPMNE-së.

Vetting-u fillimisht është kërkuar nga Bashkimi Demokratik për Integrim, parti kjo që është pjesë e qeverisë, por kërkesa e saj nuk ishte përfillë nga partitë tjera, të cilat tani kanë nisur të jenë të zëshme për nisjen e këtij procesi.

“Do të jetë një proces i kontrollit të figurave të propozuara për funksionarë, qofshin ata ministra apo deputetë, kryetarë komunash, drejtorë, sekretarë shtetëror, këshilltarë, pra çdo funksion publik përfshirë gjykatës, prokuror që pretendon t’ju shërbejë qytetarëve duhet të kalojë procesin e vetting-ut, i cili do të konfirmojë pastërtinë e secilit prej figurave të cilat do të zgjidhen”, pati deklaruar deputeti i BDI-së, Artan Grubi.

Partitë politike ndërkohë ende nuk kanë arritur të miratojnë Ligjin e Prokurorisë Publike, ndërkohë që Prokuroria Speciale është shuar kurse prokurorët e saj kanë kaluar në organin e rregullt të akuzës.

Ish kryeprokurorja Speciale, Katica Janeva, ndodhet në paraburgim, si e dyshuar për rastin “Zhvatja”, të zhvatjes së 1.5 milion eurove nga një biznesmen maqedonas, rast ky që ka përkeqësuar edhe më shumë gjendjen në gjyqësor.

Continue Reading

Lajme

Prokuroria e Maqedonisë zbulon: Tre persona kanë bërë tregti me një vajzë të mitur duke e shfrytëzuar seksualisht

Published

on

Pas hetimeve të Prokurorit publik Prokuroria themelore publike për krim të organiyuar sot deri te Gjykata penale në Shkup paditi tre persona. Sipas deklaratës përshkruese i akuzuari i parë ka bërë dy vepra penale në mënyrë të vazhdueshme – tregti me fëmijë, e akuzaura e dytë ka vazhduar me procedurën për tregëtinë me fëmijë ndërsa i akuzuari i tretë ka vazhduar me tregtinë dhe më fëmijë dhe e ka dhunuar.

Në periudhë kohore prej katër vitesh, i pandehuri i parë, duke shfrytëzuar të njëjtat të njëjtat mundësi, ka kryer marrëdhënie seksuale të përditshme me vajzën e tij të mitur në shtëpi. Gjatë muajit mars 2018, duke shpërdoruar pozitën e tij si baba, në internet ka gjetur një burrë nga Kosova dhe e ka shitur vajzën për martesë të detyruar.

Në dhjetor të vitit 2018, vajza së bashku me njërin nga vëllezërit e saj dhe të pandehurin e dytë – nënën e tyre, janë arratisur nga shtëpia familjare dhe janë drejtuar për në shtëpinë e të dyshuarit të tretë.

E pandehura e dytë në periudhën tre vjeçare ka shfrytëzuar të njëjtën marrëdhënie të qëndrueshme dhe të njëjtat mundësi dhe duke shpërdoruar pozitën e saj si nëna e vajzës, e ka joshur atë me dhunë për të kryer akte seksuale për dëmshpërblim monetar me të pandehurin e tretë.

Pasi e ka prezantuar të pandehurin e tretë me vajzën e saj të mitur, ajo ka përdorur forcë fizike për ta dërguar në shtëpinë e tij dhe për kompensim në të holla prej 2.000 denarë, e nganjëherë edhe prej 500 i ka mundësuar kryerjen e akteve seksuale me vajzën e saj.

I pandehuri i tretë, duke shfrytëzuar të njëjtat mundësi, ka shfrytëzuar shërbimet seksuale të një fëmije nën 14 vjeç në shtëpinë e tij për kompensim monetar për një periudhë 3-vjeçare. Gjatë muajit dhjetor 2018, duke përdorur forcë dhe duke e kërcënuar se do të sulmonte drejtpërdrejt jetën, ka kryer një tjetër akt seksual ndaj vëllait të mitur të vajzës.

Për krimet për të cilat akuzohen kërcënohen dënime të larta burgimi prej të paktën dhjetë apo 12 vjetësh.

Continue Reading

Lajme

Kovaçevski: Zgjidhja mes Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë duhet të jetë e bazuar në vlerat evropiane

Published

on

Çështjet e hapura duhet të zgjidhen në tërësi, që duhet të përfaqësojë kornizë të caktuar, e cila do të jetë e lidhur me heqjen e vetos nga pala bullgare dhe mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare të Maqedonisë së Veriut me BE-në, njoftoi sot kryeministri Dimitar Kovaçevski për gazetarët e Maqedonisë së Veriut pas përfundimit të mbledhjes së parë ndërqeveritare të të dyja shteteve, e cila u mbajt në Sofje.

Siç njoftoi raportuesi i MIA-s nga Sofja, në lidhje me mundësinë për ndarjen e çështjeve nga tani pakoja 4 plus 1 pasi emri i shkurtë Maqedonia e Veriut ishte zgjidhur gjatë vizitës së Petkovit në Shkup, Kovaçevski theksoi se çështjet do të shkojnë në një pako, por, se secila nga ato ka dinamikën e saj të zgjidhjes.

Siç njoftoi kryeministri, gjatë zgjidhjes së çështjeve politike me Sofjen duhet të respektojmë Rezolutën e cila është miratuar në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe është mbështetur nga të gjitha partitë politike, duke theksuar se nuk duhet të shihen si të rënda dhe të lehta nëse ekziston gatishmëri për arritjen e kompromisit.

Kovaçevski, brifingun, e mbajti pas takimit me presidentin bullgar Rumen Radev, i cili në bisedime, siç theksoi kryeministri, e ka riafirmuar qëndrimin sa i përket çështjeve politike të palës bullgare. Por, ka theksuar edhe se e ka mbështetur impulsin e ri të dialogut të cilin e japin të dy kryeministrat e rinj.

Sa i përket përshtypjes së tij nga takimet të cilat i kishte sot dhe dje në Sofje, për atë nëse ka afrim mes të dyja palëve sa i përket pakos së çështjeve politike, Kovaçevski njoftoi se në bisedimet në mbledhjen e përbashkët aspak nuk është biseduar për ato çështje. Kjo, tha, është punë e ministrive të Punëve të Jashtme të cilat e kanë kapacitetin e plotë dhe do të angazhohen në afrimin e pozicioneve mes të dyja shteteve.

Kryeministri Kovaçevski njoftoi se zgjidhja mes të dyja vendeve para së gjithash duhet të jetë e bazuar në vlerat evropiane, në interes të qytetarëve të Maqedonisë së Veriut dhe të Bullgarisë, të jetë institutionalisht e mbështetur nga të dyja palët dhe të sjellë mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare.

Për atë nëse zgjidhja e arritur do të futej në Marrëveshjen për Fqinjësi të Mirë ose do të miratohej marrëveshje e re eventuale, si dhe për atë nëse do të dërgohej për miratim në Kuvend, Kovaçevski theksoi se ai është legalist dhe se të gjitha vendimet do të merren sipas ligjeve. Theksoi se ka vendime të cilat i sjellë Qeveria, ka vendime të cilat i sjellë Kuvendi, dhe ka vendime të cilat i nënshkruan presidenti.

Në këtë moment nuk deshi të precizojë më shumë hollësi, duke theksuar se tani është më e rëndësishme që të aktivizohet puna e grupeve të punës, të vazhdohet rruga e afrimit të të dyja palëve përmes ndërmarrjes së hapave praktikë dhe realizimit të projekteve konkrete, sepse siç tha, mes vendeve që nuk ekziston komunikim është rëndë të arrihet çfarëdo lloj zgjidhje.

Sa i përket përfshirjes së bullgarëve në Kushtetutë, Kovaçevski theksoi se ai është proces që duhet t’i kalojë të gjitha fazat të cilat parashohin ndryshim të Kushtetutës dhe theksoi se ai ndryshim do të ketë lidhje me procesin e integrimeve evropiane në vend.

Sa i përket mbrojtjes së pakicave, theksoi se situata në vendin tonë është e qartë, se të drejtat individuale realizohen në mënyrë kolektive, por se ka shtete në të cilat ky nuk është rast siç është Bullgaria. Për atë nëse në takime është folur edhe për pakicën maqedonase, Kovaçevski njoftoi se në rastin me Bullgarinë ekzistojnë edhe mekanizma të tjerë për mbrojtje të të drejtave të dikujt sa i përket vetëvendosjes të tyre, institucione të ndryshme ndërkombëtare, siç është Këshilli i Evropës.

Continue Reading

Lajme

ASH-Likovë: NKP “PISHA” me zhvatje tipike i detyron qytetarë nga dy herë të paguajn faturat e mbeturinave (Dokument)

Published

on

Aleanca për Shqiptarët – Dega Likovë ka reaguar ndaj ndërmmarjes komunale “Pisha”- Likovë e cila i detyron qytetarët të paguaj nga dy herë faturat e mbeturinave, përcjell in7

Reagimi i plotë:

“Ndërmarrja komunale publike PISHA Likovë i detyron qytetarët të paguajnë nga dy herë obligimet për mbeturinat.

Edhe përkundër dëshmisë që qytetari në fjalë ka paguar që në fillim të vitit për 8 muaj, ndërmarrja Pisha ka KËRCËNUAR që nëse pagesa nuk bëhet për 8 dite atëher do pasojë përmbaruesi (izvrshitelli).

Kjo është zhvatje tipike!”, theksojnë nga ASH-Likovë/in7.tv/

Continue Reading

Aktuale