Connect with us

Maqedonia e Veriut

Bekteshi: Bashkëpunimi tregtar me Holandën viteve të fundit shënon rritje të vazhdueshme

Published

on

Bashkëpunimi tregtar midis Maqedonisë së Veriut dhe Holandës viteve të fundit ka rritje të vazhdueshme. Këtë e tregojnë të dhënat sipas të cilave, vetëm në vitin 2018 shkëmbimi tregtar midis të dyja vendeve shënon rritje prej 28,8 për qind, me ç’rast eksporti është rritur për 23,5 për qind, ndërsa importi për 32,9 për qind. Në nëntë muajt e parë të këtij viti shkëmbimi tregtar është rritur për 25,2 për qind.

Këtë, siç bëri të ditur Ministria e Ekonomisë, e ka theksuar ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi në takimin e sotëm me ambasadorin e Holandës në vend, Dirk Jan Kop.

“Kemi bashkëpunim të shkëlqyer me Mbretërinë e Holandës dhe jam i bindur se ky bashkëpunim do të vazhdojë. Nga aspekti ekonomik kemi bërë shumë reforma në vendin tonë, veçanërisht në dy vitet e fundit. Kemi bërë reforma në fushën e sundimit të së drejtës, me miratimin e ligjeve të harmonizuara me rregullativën evropiane, e miratuam Ligjin për energjetikë, i cili në tërësi është harmonizuar me legjislacionin evropian, ndërsa në fazën e miratimit është edhe Ligji për efikasitet energjetik. E aprovuam Planin për rritje ekonomike me të cilin barazohen investuesit vendor dhe të huaj, që jep mbështetje të fuqishme për rritje dhe zhvillim të biznesit vendor dhe mbështet zhvillim teknologjik dhe vendosje të inovacioneve për konkurrencë më të lartë të ekonomisë së Maqedonisë së Veriut. Me buxhetin për vitin e ardhshëm fokusohemi në kapitalin njerëzor për përmirësimin e produktivitetit të punëtorive”, tha ministri Bekteshi.

Në takim ministri dhe ambasadori kanë biseduar për reformat që i zbaton Ministria në drejtim të rritjes ekonomike, tërheqjen e investuesve dhe përmirësimin e klimës së biznesit në vend.

Ministri ka shprehur falënderim për mbështetjen në procesin e marrjes së anëtarësimit të plotfuqishëm në NATO, gjegjësisht ratifikimin e Protokollit për Maqedoninë e Veriut dhe për përpjekjet e Holandës për fillimin e negociatave për anëtarësim në Bashkimin Evropian, edhe pse muajin e kaluar vendi nuk mori datë për fillimin e negociatave.

“Stabiliteti i vendit është veçanërisht kusht i rëndësishëm për zhvillim të shpejtë dhe të qëndrueshëm ekonomik. Anëtarësimi i plotfuqishëm në NATO dhe fillimi i negociatave për anëtarësim me Bashkimin Evropian për qytetarët do të thotë se BE-ja i njeh reformat të cilat i zbatojmë dhe se jemi në rrugë të vërtetë”, theksoi Bekteshi.

Ambasadori Kop dhe ministri Bekteshi biseduan edhe rreth sfidave në tregun e punës, veçanërisht problemet e kompanive të huaja dhe vendase në gjetjen e fuqisë punëtore profesionale. Në këtë kontekst, arsimi profesional dhe migrimi mbeten sfida për të ardhmen.

Ambasadori konfirmoi se Maqedonia e Veriut po shndërrohet në destinacion turistik të dëshiruar për holandezët, ku vetëm vitin e kaluar mbi 35.000 turistë nga Holanda e kanë vizituar vendin, ndërkohë të dy bashkëbiseduesit shprehën gatishmërinë për të thelluar bashkëpunimin midis dy vendeve, jo vetëm në fushën e turizmit, por në të gjitha fushat me interes të ndërsjellë.

Continue Reading

Lajme

Prokuroria e Maqedonisë zbulon: Tre persona kanë bërë tregti me një vajzë të mitur duke e shfrytëzuar seksualisht

Published

on

Pas hetimeve të Prokurorit publik Prokuroria themelore publike për krim të organiyuar sot deri te Gjykata penale në Shkup paditi tre persona. Sipas deklaratës përshkruese i akuzuari i parë ka bërë dy vepra penale në mënyrë të vazhdueshme – tregti me fëmijë, e akuzaura e dytë ka vazhduar me procedurën për tregëtinë me fëmijë ndërsa i akuzuari i tretë ka vazhduar me tregtinë dhe më fëmijë dhe e ka dhunuar.

Në periudhë kohore prej katër vitesh, i pandehuri i parë, duke shfrytëzuar të njëjtat të njëjtat mundësi, ka kryer marrëdhënie seksuale të përditshme me vajzën e tij të mitur në shtëpi. Gjatë muajit mars 2018, duke shpërdoruar pozitën e tij si baba, në internet ka gjetur një burrë nga Kosova dhe e ka shitur vajzën për martesë të detyruar.

Në dhjetor të vitit 2018, vajza së bashku me njërin nga vëllezërit e saj dhe të pandehurin e dytë – nënën e tyre, janë arratisur nga shtëpia familjare dhe janë drejtuar për në shtëpinë e të dyshuarit të tretë.

E pandehura e dytë në periudhën tre vjeçare ka shfrytëzuar të njëjtën marrëdhënie të qëndrueshme dhe të njëjtat mundësi dhe duke shpërdoruar pozitën e saj si nëna e vajzës, e ka joshur atë me dhunë për të kryer akte seksuale për dëmshpërblim monetar me të pandehurin e tretë.

Pasi e ka prezantuar të pandehurin e tretë me vajzën e saj të mitur, ajo ka përdorur forcë fizike për ta dërguar në shtëpinë e tij dhe për kompensim në të holla prej 2.000 denarë, e nganjëherë edhe prej 500 i ka mundësuar kryerjen e akteve seksuale me vajzën e saj.

I pandehuri i tretë, duke shfrytëzuar të njëjtat mundësi, ka shfrytëzuar shërbimet seksuale të një fëmije nën 14 vjeç në shtëpinë e tij për kompensim monetar për një periudhë 3-vjeçare. Gjatë muajit dhjetor 2018, duke përdorur forcë dhe duke e kërcënuar se do të sulmonte drejtpërdrejt jetën, ka kryer një tjetër akt seksual ndaj vëllait të mitur të vajzës.

Për krimet për të cilat akuzohen kërcënohen dënime të larta burgimi prej të paktën dhjetë apo 12 vjetësh.

Continue Reading

Lajme

Kovaçevski: Zgjidhja mes Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë duhet të jetë e bazuar në vlerat evropiane

Published

on

Çështjet e hapura duhet të zgjidhen në tërësi, që duhet të përfaqësojë kornizë të caktuar, e cila do të jetë e lidhur me heqjen e vetos nga pala bullgare dhe mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare të Maqedonisë së Veriut me BE-në, njoftoi sot kryeministri Dimitar Kovaçevski për gazetarët e Maqedonisë së Veriut pas përfundimit të mbledhjes së parë ndërqeveritare të të dyja shteteve, e cila u mbajt në Sofje.

Siç njoftoi raportuesi i MIA-s nga Sofja, në lidhje me mundësinë për ndarjen e çështjeve nga tani pakoja 4 plus 1 pasi emri i shkurtë Maqedonia e Veriut ishte zgjidhur gjatë vizitës së Petkovit në Shkup, Kovaçevski theksoi se çështjet do të shkojnë në një pako, por, se secila nga ato ka dinamikën e saj të zgjidhjes.

Siç njoftoi kryeministri, gjatë zgjidhjes së çështjeve politike me Sofjen duhet të respektojmë Rezolutën e cila është miratuar në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe është mbështetur nga të gjitha partitë politike, duke theksuar se nuk duhet të shihen si të rënda dhe të lehta nëse ekziston gatishmëri për arritjen e kompromisit.

Kovaçevski, brifingun, e mbajti pas takimit me presidentin bullgar Rumen Radev, i cili në bisedime, siç theksoi kryeministri, e ka riafirmuar qëndrimin sa i përket çështjeve politike të palës bullgare. Por, ka theksuar edhe se e ka mbështetur impulsin e ri të dialogut të cilin e japin të dy kryeministrat e rinj.

Sa i përket përshtypjes së tij nga takimet të cilat i kishte sot dhe dje në Sofje, për atë nëse ka afrim mes të dyja palëve sa i përket pakos së çështjeve politike, Kovaçevski njoftoi se në bisedimet në mbledhjen e përbashkët aspak nuk është biseduar për ato çështje. Kjo, tha, është punë e ministrive të Punëve të Jashtme të cilat e kanë kapacitetin e plotë dhe do të angazhohen në afrimin e pozicioneve mes të dyja shteteve.

Kryeministri Kovaçevski njoftoi se zgjidhja mes të dyja vendeve para së gjithash duhet të jetë e bazuar në vlerat evropiane, në interes të qytetarëve të Maqedonisë së Veriut dhe të Bullgarisë, të jetë institutionalisht e mbështetur nga të dyja palët dhe të sjellë mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare.

Për atë nëse zgjidhja e arritur do të futej në Marrëveshjen për Fqinjësi të Mirë ose do të miratohej marrëveshje e re eventuale, si dhe për atë nëse do të dërgohej për miratim në Kuvend, Kovaçevski theksoi se ai është legalist dhe se të gjitha vendimet do të merren sipas ligjeve. Theksoi se ka vendime të cilat i sjellë Qeveria, ka vendime të cilat i sjellë Kuvendi, dhe ka vendime të cilat i nënshkruan presidenti.

Në këtë moment nuk deshi të precizojë më shumë hollësi, duke theksuar se tani është më e rëndësishme që të aktivizohet puna e grupeve të punës, të vazhdohet rruga e afrimit të të dyja palëve përmes ndërmarrjes së hapave praktikë dhe realizimit të projekteve konkrete, sepse siç tha, mes vendeve që nuk ekziston komunikim është rëndë të arrihet çfarëdo lloj zgjidhje.

Sa i përket përfshirjes së bullgarëve në Kushtetutë, Kovaçevski theksoi se ai është proces që duhet t’i kalojë të gjitha fazat të cilat parashohin ndryshim të Kushtetutës dhe theksoi se ai ndryshim do të ketë lidhje me procesin e integrimeve evropiane në vend.

Sa i përket mbrojtjes së pakicave, theksoi se situata në vendin tonë është e qartë, se të drejtat individuale realizohen në mënyrë kolektive, por se ka shtete në të cilat ky nuk është rast siç është Bullgaria. Për atë nëse në takime është folur edhe për pakicën maqedonase, Kovaçevski njoftoi se në rastin me Bullgarinë ekzistojnë edhe mekanizma të tjerë për mbrojtje të të drejtave të dikujt sa i përket vetëvendosjes të tyre, institucione të ndryshme ndërkombëtare, siç është Këshilli i Evropës.

Continue Reading

Lajme

ASH-Likovë: NKP “PISHA” me zhvatje tipike i detyron qytetarë nga dy herë të paguajn faturat e mbeturinave (Dokument)

Published

on

Aleanca për Shqiptarët – Dega Likovë ka reaguar ndaj ndërmmarjes komunale “Pisha”- Likovë e cila i detyron qytetarët të paguaj nga dy herë faturat e mbeturinave, përcjell in7

Reagimi i plotë:

“Ndërmarrja komunale publike PISHA Likovë i detyron qytetarët të paguajnë nga dy herë obligimet për mbeturinat.

Edhe përkundër dëshmisë që qytetari në fjalë ka paguar që në fillim të vitit për 8 muaj, ndërmarrja Pisha ka KËRCËNUAR që nëse pagesa nuk bëhet për 8 dite atëher do pasojë përmbaruesi (izvrshitelli).

Kjo është zhvatje tipike!”, theksojnë nga ASH-Likovë/in7.tv/

Continue Reading

Aktuale