Connect with us

Lajmet kryesore

LSDM e BDI, me sherifë lokalë para zgjedhjeve

Published

on

Rastësi ose jo, këto ditë në qeveri pritet të kalojë Akti për Sistematizim në Ministrinë e Punëve të Brendshme, mëson tevevizioni Alsat-M nga burimet e tij. Në këtë periudhë parazgjedhore, një gjë e tillë bëhet akoma më e dyshimtë për keqpërdorimin e mundshëm të kësaj reforme të brendshme, për shkak të emërimeve ose pozicionimeve të aktivistëve partiakë nga LSDM-ja dhe BDI-ja në koalicionin qeveritar, konkretisht dy titullarët që drejtojnë MPB-në aktualisht. Dilemat qëndrojnë edhe në faktin se sa efikase do të jetë Ministria e Brendshme, në një kohë që bazuar në Marrëveshjen e Përzhinës, pavarësisht se ministri i Brendshëm do të jetë nga radhët e opozitës, Drejtori i Byrosë për Siguri Publike dhe një përqindje e madhe e shefave policorë do të mbeten ende njerëz të pushtetit.

Këto burime të televizionit në fjalë thonë se të dy partnerët e koalicionit janë në një garë për të forcuar pozitat e tyre në radhët e kryeshefave dhe njerëzve të tjerë në pozita kyçe policore, si një parapërgatitje për fortifikimin e pozitave politike të koalicionit ekzistues përgjatë periudhës së qeverisë teknike dhe parazgjedhore të vendit.

Akti për Sistematizim parashikon themelimin e 27 Organeve për Punë të Brendshme të cilat do të jenë struktura organizative territoriale. Por, në krye të këtyre organeve do të jenë kryeshefa, të emëruar falë të drejtës ekskluzive nga ana e ministrit, në bashkëpunim edhe me zëvendësministrin që është përgjegjës për kuotat shqiptare. Këta kryeshefa do të jenë gati-gati sherifë policorë për rajone të caktuara, pasi nën komandën e tyre do të kenë jo vetëm policinë e uniformuar, por edhe policinë kriminalistike si dhe policinë lokale të qarkullimit rrugor.

Nga 27 Organet për Punë të Brendshme, 5 do të jenë në territorin e Qytetit të Shkupit, ndërsa 22 të tjera në rajone anembanë shtetit. Në bazë të 25% përfaqësues të garantuar nga Marrëveshja e Ohrit, qytetet me popullsi dominuese shqiptare sikurse Gostivari, Kërçova, Dibra, Struga dhe 1 organ në kudër të Qytetit të Shkupit pritet të komandohen nga shqiptarët.

Por, siç mësojmë nga këto burime, çdo emërim për drejtues të Organit për Punë të Brendshme përjashton totalisht autoritetet lokale të pushtetit vendor. Pra, asnjë komunë nuk ka të drejtë të sugjerojë apo propozojë ndonjë figurë policore që do të ushtronte detyrën e sherifit lokal, duke rënë kështu ndesh me decentralizimin.

Cilido nga këta kryeshefa të emëruar nga ministri dhe zëvendësministri shqiptar do të gëzojnë autonomi në veprimtarinë e tyre, që nga urdhrat, komandimet, veprimet operative policore etj.

Akti i ri për Sistematizim duket qartë se do e dobësojë rolin e cilitdo ministër teknik nga opozita, për shkak se sherifat lokalë do t’i përgjigjeshin autoritetit emërues, ministrit ose zëvendësministrit aktual. Sipas Marrëveshjes së Përzhinës, ministri i ri nga opozita gëzon të drejtën të ndërrojë deri në 15 udhëheqës policorë nga gjithë struktura hierarkike e MPB-së, që nënkupton se rrjeti lokal policor do të jetë larg kontrollit real të ministrit të ri, veçanërisht në prag të zgjedhjeve. Po ashtu, nga ky Pazar i mundshëm i drejtuesve të MPB-së me 27 Organet për Punë të Brendshme, mësohet se të paprekura do të mbeten edhe 8 sektorët aktualë ekzistues të Punëve të Brendshme në gjithë Maqedonisë.

Matematikisht, shifra e drejtuesve policisë, 27 OPB plus 8 SPB shkon në 35. Ndërsa ministri i ri, nga gjithë struktura hierarkike e MPB-së mund të lëviz nga detyra vetëm 15 zyrtarë policorë, ndërkohë që në rast të lëvizjes, aktivizohet edhe parimi i firmave të lidhura me zëvendëskryeshefa plotësues.

Një gjë e tillë nënkupton se struktura policore mbetet vegël e pushtetit.

Kjo iniciativë është vazhdimësi i pingpongut politik në Maqedoni, njësoj sikurse në qeverinë e parë pas Përzhinës, VMRO-ja synoi të ruante shefin e Byrosë për Siguri Publike që gjatë asaj kohe u kryesua nga Mitko Çavkov. Me propozim të ministrit, Akti i Sistematizimit kalon vetëm në qeveri, dhe opozita është duarlidhur për ta bllokuar këtë iniciativë. Burimet thonë se gjasat janë që Akti për Sistematizim të kalojë në Qeveri në seancën e të martës. Po ashtu, ky akt parashikon edhe shuarjen e njësiteve të deritanishme ALFA dhe atij për Siguri dhe Rend Publik, dhe krijimin e një njësiti të ri, atij për Ndërhyrje.

Continue Reading

Lajmet kryesore

ASH: Transparency International konfirmoi, Maqedonia e Veriut ndër vendet më të korruptuara

Published

on

Ndaj raporti të Transparency International ka reaguar Aleanca për Shqiptarët.

Thonë se ky raport konfirmoi se Maqedonia e Veriut është ndër vendet më të korruptuara.

Reagimi i plotë:

Sot, Transparency International ka konfirmuar edhe zyrtarisht atë që Aleanca për Shqiptarët ka paralajmëruar në vazhdimësi. Regjimi aktual është një nga më të korruptuarit në botë dhe në vlerësimin e këtij viti radhitet në grupin e vendeve si Tanzania, Suriname, Maroko, Guyana, Etiopia, Kolumbia dhe të tjera. Për të qenë ironia edhe më e madhe, vende të cilat deri dje janë llogaritur si më të korruptuara, sot janë në pozicione shumë më të mira se vendi jonë, ndërsa larg Maqedonisë së Veriut janë edhe vendet diktatoriale si Kuba.
Kjo situatë ka vetëm një fajtor, regjimin hibrid që ka kapur gjyqësorin dhe prokurorinë dhe ka instaluar korrupsionin në çdo sferë dhe institucion. Këtij rangimi, kujtojmë se i kanë kontribuar pasaportat për kriminelët botërorë, lirimi i kriminelëve vendor dhe mbajtja në burgje e qytetarëve të pafajshëm që nuk kanë para të blejnë lirinë edhe pse e njëjta u takon.

Continue Reading

Lajme

Lufta kundër korrupsionit, Maqedonia njëjtë si Tanzania, Vietnami e disa vende afrikane

Published

on

By

Lufta kundër korrupsionit, Maqedonia njëjtë si Tanzania, Vietnami e disa vende afrikane

Në Raportin e fundit të Transparency International rreth indeksit të korrupsionit dhe luftës kundër korrupsionit, Maqedonia e Veriut radhitet ende bashkë me vendet afrikane. Sipas këtij raporti, Maqedonia radhitet në vendin e 39 si vend më i korruptuar, bashkë me Tanzaninë Vietnamin, Surinamen, Guajanën, Marokon, Etiopinë, Kolumbinë dhe Kosovën, përcjell in7.tv

Lufta kundër korrupsionit vazhdon të jetë një nga shqetësimet kryesore të vendit. Korrupsioni i lartë ka ngulur rrënjët thellë në sistemin shtetëror në Maqedoni dhe assesi se mund të shqepet./in7

Continue Reading

Lajme

Artan Grubi jep lajmin: Arritëm marrëveshje me Bullgarinë, do të luajmë futboll mes veti

Published

on

By

Artan Grubi jep lajmin: Arritëm marrëveshje me Bullgarinë, do të luajmë futboll mes veti

Artan Grubi në faecbook:

Një nga grupet e punës në suaza të bashkëpunimit ndërqeveritar me Republikën e Bullgarisë që sot nisi me punë është edhe grupi i punës për arsim, kulturë, shkencë dhe të rinj, seancën e së cilës pata nderin ta bashkëkryesoj me kolegun tim bullgar.
Përcaktuam prioritetet e përbashkëta në këto sfera për të cilat do të punojmë në periudhën në vazhdim, në mesin e të cilave:
– shpalljen e konkursit për logo dhe sllogan të mbledhjeve të përbashkëta qeveritare
– përpilimi i një kalendari të përbashkët kulturor;
– nxitjen e bashkëpunimit mes universiteteve të vendeve tona për programe më atraktive studimore, shkëmbim të përvojave dhe mundësi për punë praktike;
– organizimin e një ndeshje futbolli mes dy kabineteve qeveritare;
– organizimi i konferencave të përbashkëta shkencore;
– intensifikim i bashkëpunimit mes Agjencisë për Rini dhe Sport të vendit tonë dhe Ministrisë për Rini dhe Sport të Republikës së Bullgarisë;
– promovimi i ndërsjelltë i destinacioneve atraktive turistike dhe thellimi i bashkëpunimit në sferën e turizmit si predispozitë e fuqishme e zhvillimit ekonomik dhe të tjera.

Continue Reading

Aktuale