Connect with us

Maqedonia e Veriut

Një në nëntë persona vuan nga diabeti në RMV

Published

on

Në Maqedoni një në nëntë të rritur kanë diabet në vitin 2019 ose rreth 175 mijë njerëz. Numri i personave me diabet vazhdon të rritet në të gjithë botën. Në krahasim me vitin 2017, kur u publikuan rezultatet e fundit të edicionit të tetë të Atlasit të diabetit, numri i personave me diabet u rrit nga 425 milionë në 463 milionë, gjegjësisht është rritur për 38 milionë, sipas edicionit të fundit të nëntë të paralajmëruar të Federatës Ndërkombëtare të Diabetit. Federata (International Diabetes Federation – IDF).

Kjo rritje e numrit të personave me diabet është i barabartë me numrin e banorëve të një shteti të madh evropian si Polonia apo më shumë se dyfish nga numri i banorëve në vendet e Ballkanit Perëndimor (Maqedonia, Serbia,Shqipëria, Kosova, Bosnjë e Hercegovinë dhe në Mal të Zi). Vlerësohet se deri në vitin 2045 kjo shifër do të tejkalojë 700 milionë, ose çdo person i nëntë në botë do të ketë diabet. Dhjetë përqind e shpenzimeve për shëndet në botë janë për diabet (760 miliardë dollarë), thuhet në kumtesën e Asociacionit së fëmijëve me diabet – BALANS MK me rastin e Ditës botërore të Diabetit.

Sipas të dhënave të Federatës Ndërkombëtare të Diabetit (IDF), një në 11 të rritur (20-79 vjet) ka diabet (463 milionë), si dhe 1.110.100 fëmijë dhe adoleshentë nën moshën nën 20 vjeç. Një në dy persona me diabet janë të diagnostikuar – 232 milionë. Një në gjashtë lindje (20 milionë) është i prekur nga sheqeri i lartë në gjak, prej të cilave 84 për qind e të cilit janë për shkak të diabetit gestacional (diabeti gjatë shtatzënisë).

Në korniza botërore gjysma e njerëzve me diabet janë të padiagonsifukuar, gjegjësisht nuk e dinë që kanë diabet. Shkalla e rasteve të diagnostikuara mund të përmirësohet me rritjen e vetëdijes për simptomat e diabetit të tipit 1 (etje, urinim të rritur, lodhje, humbje të papritur të peshës, uri) dhe mundësi të rritura për skrining të personave me rrezik të lartë për diabetin të tipit 2 (mosha, rritje e peshës trupore, komplikime, nivele të ulëta të aktivitetit fizik dhe ushqim jo i shëndetshme).

Pasi vlerësohet se 700 milionë njerëz do të kenë diabet deri në vitin 2045, nevojiten më shumë përpjekje të bëhen për implementimin apo përmirësimin e planit kombëtare për parandalimin e diabetit të tipit 2 dhe diabetit gestacional dhe vendosjen e masave me shpenzime efektive për t’u përballur me diabetin e tipit 1, tipit 2 dhe diabeti gestacional.

Në vend është përgatitur një Strategji kombëtare për ballafaqim e diabetit në vend. BALANS MK pret mbështetje nga opinioni i Maqedonisë në Kërkimin për blerjen e sensorëve për matje të pa dhimbshme të glikemisë te 500 fëmijë dhe adoleshentë në Maqedoni si dhe përmbushjen e premtimeve për blerjen e tyre nga Ministria e Shëndetësisë, Qeveria dhe FSSHM sa më shpejtë.

Continue Reading

Lajme

Ilire Dauti nga ASH-ja: Ti japim zë rinisë të ua kthejmë dinjitetin, për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë

Published

on

By

Ilire Dauti nga ASH-ja: Ti japim zë rinisë të ua kthejmë dinjitetin, për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë

Deputetja e Aleancës për Shqiptarër, Ilire Dauti në vazhdën e mesazheve të eksponentëve të ASH-së u është drejtuar qytetarëve të Tetovës se vota për rinistët është votë që të jemi nga të ururarit dhe nga meritorët për çdo të ri më pak të larguar, ti inkurajojme e tua kthejme shpresën. Ta shprehim pakënaqësinë tonë ndaj fenomeneve devijante me votë për rininë për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë, shkruan Top24.

“Besimi i juaj i dhënë si deputete e zonës ishte mundësi që të ua kthej me punë në kuvend. Aty pra ku të gjithë që duhet të jenë në anën tuaj, ku ne kërkojmë ndryshime ligjore apo mjete nga buxheti janë në anën e gabuar. Ju pa dyshim meritoni jetë të dinjitetshme sikurse që mijra qytetarë që meritonin shtetësinë që sot falë ndryshimeve ligjore dhe presionit për zbatim korekt të ligjit e kanë marrë apo janë duke e marë.

Uratat e tyre të shumta para se të vlejnë per ne, janë për ju që na besuat. Kësaj here ju drejtohem për të kërkuar që besimi i juaj të jupet të rinjëve, që të jemi nga të ururarit dhe nga meritorët për çdo të ri më pak të larguar, ti inkurajojme e tua kthejme shpresën. Ta shprehim pakënaqësinë tonë ndaj fenomeneve devijante me votë për rininë për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë, sepse fundja shprehja e pakënaqësisë është hapi parë drejt përparimit të një invidi apo populli” tha Ilire Dauti përcjellë Top24.

Continue Reading

Lajme

Abdulla Osmani Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË

Published

on

By

Abdulla Osmani Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË

Bartësi i listës për këshilltarë nga radhët e Aleancës për Shqiptarët, Abdulla Osmani përmes një videomesazhi u është drejtuar Tetovarëve duke kërkuar që ti japin Zë Rinisë dhe ta kthejmë dinjitetin në qytetin tonë, shkruan Top24.

“Të dashur bashkëqytetarë, Tetova jonë e lënë në haresë ka nevoj për ide të reja, e për ekositem inovativ, Tetova jonë ka nevoj për teatër për fëmijët dhe për qendër rinore ku të rinjtë do zhvillojnë aftlsitë e tyre. Tetova ka nevojë për një strehimore për qentë endacak dhe trajtim e kujdes human. Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË voto shtatë” tha Abdulla Osmani, përcjellë Top24.

Continue Reading

Lajme

Vjollcë Berisha; Aftësitë e të rinjëve duhet artikuluar në vendin e lindjes e jo rrugëve të botës, andaj Jepi zë Rinisë

Published

on

By

Vjollcë Berisha; Aftësitë e të rinjëve duhet artikuluar në vendin e lindjes e jo rrugëve të botës, andaj Jepi zë Rinisë

Sekretari i përgjithshëm i Aleancës për Shqiptarët, profesoresha Vjollcë Berisha në pak ditë para ditës së zgjedhjeve ka zgjedhur që bashkëvendasve të saj të ju drejtohet me pak fjalë e shumë domethënie, shkruan Top24.

Profesoresha Berisha ka kërkuar Tetovarëve që ti japin zë rinisë pasi ata kanë dije, energji dhe kanë sfiduar të gjithë dhe se aftësitë e tyre duhet të artikulohen në vendlindje dhe jo rrugëve të botës.

“Rinia jonë është me Aleancën për Shqiptarët, me ç’do gjë që realisht i nevojitet qytetit tonë. Ata janë më të mirët, kanë dijen, kanë energjinë, kanë vrrullin e moshës për ti bërë më së miri gjërat. Unë besoj fort tek ata, besoni edhe ju. Ata na kanë sfiduar të gjithëve, aftësitë e tyre duhet artikuluar në vendin e tyre të lindjes e jo rrugëve të botës, andaj votoni, shtatë jepni Zë rinisë” tha sekretari i ASH-së, Vjollcë Berisha përcjellë Top24.

Continue Reading

Aktuale