Connect with us

Maqedonia e Veriut

LSDM: Propozim-buxheti i ri sjell më shumë mjete te qytetarët

Published

on

Investojmë në kapitalin njerëzor, pas rritjes së pagave, vijon edhe rritja e pensioneve, propozim buxheti i ri sjell më shumë para te qytetarët.

LSDM vazhdon me kujdesin e njëjtë për të gjithë qytetarët e Republikës të Maqedonisë së Veriut, me theks të veçantë për kategoritë më të rrezikuara të qytetarëve. Kjo konfirmohet edhe me propozim-buxhetin e ri për vitin 2020, ku kujdesi për kapitalin njerëzor për njerëzit, e ndërrmer vendin qendror.

Pas vendimeve për rritje të pagës minimale, rritje të pagës mesatare, vendimi për punëtorët e falimentuar, rritja e pakos sociale për 300 për qind, masat për zvogëlim të papunësisë në 17,5 për qind rekorde, hapja e 54.000 vendeve të reja të punës, subvencionet në bujqësi dhe shumë reforma e masa tjera, me propozim buxhetin për vitin 2020 është parashikuar edhe rritja e pensioneve.

Duke i marrë parasysh parametrat ekonomik në dy vitet e fundit, veçanërisht rritja e pagës mesatare për më shumë se 2,297 denarë, dhe të pagës minimale për 4 deri 5,000 denarë, Qeveria e udhëhequr nga LSDM vendosi të ketë edhe rritje të pensioneve.

Propozim-buxheti për vitin 2020, në shëndetësi, arsim dhe punë sociale parasheh investim prej gjithsej 154 miliard denarë. Ajo është rritje për më shumë se 10 miliard denarë në krahasim me ribalancin e vitit 2019, përkatësisht Buxhetin e fundit.

Përmes investimeve në këto sektore, të cilat në mënyrë të ndërsjellë plotësohen dhe e përforcojnë efektin, në mënyrë direkte kontribuohet drejt rritjes më të fuqishme eknomike dhe zhvillimit.

Propozim buxheti për vitin 2020, është kahëzuar drejt investimeve në kapitalin njerëzor në spitale, mjekët, punonjësit shëndetësor dhe mësimdhënësit, përmes rritjes së pagave të tyre. Me qëllim të motivimit dhe simulimit më të madh dhe mbajtjes e tyre në shtet, ndërsa njëkohësisht shërbim më i mirë ndaj pacientëve, vlerësimi i punës dhe investimi i tyre më i madh.

Nuk është përjashtuar as sektori privat i cili është gjenerator i rëndësishëm për rritjen ekonomike, dhe në atë drejtim janë edhe masat për subvencionim të kontributeve të pagave për ato kompani të cilat do t’i rrisin pagat prej 600 deri në 6000 denarë, ndërsa janë siguruar 2.4 miliard denarë. Ku përveç tërheqjes, mbajtjes dhe motivimit të kuadrove arsimore, kemi zbritje direkte të parave nga kontributet e pagave të rritura në fonde.

Qeveria e udhëhequr nga LSDM përmes krijimit të politikave reale dhe të përmbajtura në kapitalin njerëzor, atë e ka bërë edhe deri tani, por e vazhdon dhe në të ardhmen ende më të përforcuar me krijimin e masave dhe politikave të reja.

Qendra për komunikime me opinionin e LSDM-së

Continue Reading

Lajme

Zudi Enuzi jep shembullin e drejtorit që se kanë pasur shqiptarët dhe Shkupi

Published

on

Drejtori i sapo emëruar i N.P Higjiena Komunale, Zudi Enuzi Koka po dëshmon se do të jetë drejtori më i sukseshëm në qytetin e Shkupit.

Edhe pse ka pak ditë që ka nisur detyrën ai ka zhvilluar disa aktivitete, kurse këtë pasdite ai së bashku me ekipin e tij ka dal në terren për të të parë nga afër aktivitetet e punëtorëve të N.P Higjiena Komunale të cilët nga mëngjesi kanë pastruar rrugët, sheshet, bulevardet dhe rrugicat e qytetit të përfshira nga shtresa e borës.

“I falenderova për punën me përkushtim ndërsa së bashku si N.P ju premtojmë se do të jemi gjithnjë në shërbim për ambiente më të pastër dhë të qarkullueshëm”, shkruan mes tjerash Koka në Facebook. /zyrtare.net/

Continue Reading

Lajme

Ilire Dauti: Liria në Maqedoninë e Veriut e ka çmimin 11 milionë euro

Published

on

Deputetja nga radhët e Aleancës për Shqiptarët, Ilire Dauti, në emisionin debativ në TV Shenja, duke folur për digjitalizimin e gjykatave tha se liria në Maqedoninë e Veriut e ka çmimin 11 milionë euro.

“Për fat të keq edhe liria në Republikën e Maqedonisë së Veriut ka marrë çmim. 11 milionë euro e ka çmimin liria, bën çka të duash dhe fito lirinë. Është më e keqja. Nuk mundet digjitalizimi të t’i rregullojë problemet. Është çështje tjetër pastaj për atë që duhet bërë ndërkohë.

Dauti më tej shtoi se problemet e korrupsionit janë të identifikuara edhe nga organizatat ndërkombëtare.

“Megjithatë problemet e korrupsionit janë veçmë problem të indentifikuara edhe nga organizatat ndërkombëtare. Edhe ata zëshëm flasim, keni kujdes se ky është një prej momenteve që iu karakterizon dhe e dini si e trajtuan kur e morëm raportin që ky është një perceptim i korrupsionit që shpesh më thuan se është perceptim i gabuar, mirëpo ja për fat të keq edhe rasti i spitalit modular edhe fatkeqësia tjetër në Bullgari ku autobus pa licencë lëvizin, kalojnë kufijtë, vetëm së dëshmon korrupsionin që jo vetëm që është i perceptuar në mënyrë të gabuar, por fatkeqësisht po përjetohet tmerrësisht nga qytetarët e këtij shteti”, tha Dauti. /SHENJA/

Continue Reading

Lajme

Dauti: Ngecje në investimet kapitale ka vetëm tek shqiptarët

Published

on

Deputetja nga radhët e Aleancës për Shqiptarët, Ilire Dauti, në emisionin debativ në TV Shenja, ka shprehur shqetësim për faktin se gjithmonë ka ngecje kur bëhet fjalë për investimet kapitale tek vendbanimet ku jetojnë shqiptarët.

“Ajo që më shqetëson është se kur jemi tek pjesa e realizimeve të investimeve kapitale ngecje zakonisht janë te pjesa apo infratruktura që ka të bëjë më tepër me vendbanimet shqiptare. Apo autostradat të cilat lidhin shtetin tonë qoftë me Republikën e Shqipërisë apo me Republikën e Kosovës”, tha deputetja Dauti.

Continue Reading

Aktuale