Connect with us

Maqedonia e Veriut

Qeveria lë në pritje tatimin progresiv

Published

on

Qeveria do të “ngrijë” tatimin progresiv për tre vjet dhe do të kthejë tatimin e sheshtë. Ministrja e financave Nina Angellovska e arsyetoi vendimin e Qeverisë në një konferencë për shtyp sot, transmeton Meta.mk,përcjell in7.

“Është analizuar periudha e gjashtë muajve të parë të këtij viti deri me gjashtë muajt e parë të vitit të kaluar. Efekti i tatimit progresiv dhe tatimit më të lartë të të ardhurave personale është se kjo për efekt ka pas evazion fiskal, përkatësisht janë humbur rreth 50 përqind të të ardhurave tatimore që kanë mund të mblidhen. Pabarazia është ulur me një përqind, do të thotë një përmirësim i vogël në shpërndarjen e të ardhurave”, tha Angelovska.

Ajo shtoi se në 36 muajt e ardhshëm, niveli i taksës 10 përqind do të zbatohej për të ardhurat nga puna, vetëpunësimi, të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura dhe shitja e produkteve bujqësore të veta.

“Ai gjithashtu do të vihet në pritje dhe norma 15 përqind ose 10 përqind do të zbatohet gjithashtu për të drejtat e pronësisë industriale, nga qiraja dhe nën qiraja, kapitali neto, fitimet kapitale, sigurimet dhe të ardhurat e tjera”, shtoi ajo.

Ministria e financave propozon edhe shtyrje tre-vjeçare edhe për tatimin e fitimit të kapitalit nga letrat me vlerë si edhe për dispozitën për tatim të të ardhurave nga interesi i depozitave.

Angellovska theksoi se nuk bëhet fjalë për heqje të masave, por thjesht shtyrje për tre vite, periudhë gjatë së cilës si ministri kompetente ata do t’i përkushtohen hartimit të zgjidhjeve optimale dhe rritjen e vetëdijes dhe besimit në sistemin e tatimor. Sipas saj, tatimi progresiv u fut në përdorim në kohë të keqe, përkatësisht kur qytetarët dhe kompanitë nuk ishin të përgatitur dhe nuk kishin besim të mjaftueshëm në sistem për të paguar më shumë.

Ndryshime ka edhe në Ligji për vlerën e shtuar, përkatësisht pragu i regjistrimit për TVSH është rritur nga një në tre milion euro.

Continue Reading

Lajme

Ilire Dauti nga ASH-ja: Ti japim zë rinisë të ua kthejmë dinjitetin, për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë

Published

on

By

Ilire Dauti nga ASH-ja: Ti japim zë rinisë të ua kthejmë dinjitetin, për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë

Deputetja e Aleancës për Shqiptarër, Ilire Dauti në vazhdën e mesazheve të eksponentëve të ASH-së u është drejtuar qytetarëve të Tetovës se vota për rinistët është votë që të jemi nga të ururarit dhe nga meritorët për çdo të ri më pak të larguar, ti inkurajojme e tua kthejme shpresën. Ta shprehim pakënaqësinë tonë ndaj fenomeneve devijante me votë për rininë për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë, shkruan Top24.

“Besimi i juaj i dhënë si deputete e zonës ishte mundësi që të ua kthej me punë në kuvend. Aty pra ku të gjithë që duhet të jenë në anën tuaj, ku ne kërkojmë ndryshime ligjore apo mjete nga buxheti janë në anën e gabuar. Ju pa dyshim meritoni jetë të dinjitetshme sikurse që mijra qytetarë që meritonin shtetësinë që sot falë ndryshimeve ligjore dhe presionit për zbatim korekt të ligjit e kanë marrë apo janë duke e marë.

Uratat e tyre të shumta para se të vlejnë per ne, janë për ju që na besuat. Kësaj here ju drejtohem për të kërkuar që besimi i juaj të jupet të rinjëve, që të jemi nga të ururarit dhe nga meritorët për çdo të ri më pak të larguar, ti inkurajojme e tua kthejme shpresën. Ta shprehim pakënaqësinë tonë ndaj fenomeneve devijante me votë për rininë për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë, sepse fundja shprehja e pakënaqësisë është hapi parë drejt përparimit të një invidi apo populli” tha Ilire Dauti përcjellë Top24.

Continue Reading

Lajme

Abdulla Osmani Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË

Published

on

By

Abdulla Osmani Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË

Bartësi i listës për këshilltarë nga radhët e Aleancës për Shqiptarët, Abdulla Osmani përmes një videomesazhi u është drejtuar Tetovarëve duke kërkuar që ti japin Zë Rinisë dhe ta kthejmë dinjitetin në qytetin tonë, shkruan Top24.

“Të dashur bashkëqytetarë, Tetova jonë e lënë në haresë ka nevoj për ide të reja, e për ekositem inovativ, Tetova jonë ka nevoj për teatër për fëmijët dhe për qendër rinore ku të rinjtë do zhvillojnë aftlsitë e tyre. Tetova ka nevojë për një strehimore për qentë endacak dhe trajtim e kujdes human. Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË voto shtatë” tha Abdulla Osmani, përcjellë Top24.

Continue Reading

Lajme

Vjollcë Berisha; Aftësitë e të rinjëve duhet artikuluar në vendin e lindjes e jo rrugëve të botës, andaj Jepi zë Rinisë

Published

on

By

Vjollcë Berisha; Aftësitë e të rinjëve duhet artikuluar në vendin e lindjes e jo rrugëve të botës, andaj Jepi zë Rinisë

Sekretari i përgjithshëm i Aleancës për Shqiptarët, profesoresha Vjollcë Berisha në pak ditë para ditës së zgjedhjeve ka zgjedhur që bashkëvendasve të saj të ju drejtohet me pak fjalë e shumë domethënie, shkruan Top24.

Profesoresha Berisha ka kërkuar Tetovarëve që ti japin zë rinisë pasi ata kanë dije, energji dhe kanë sfiduar të gjithë dhe se aftësitë e tyre duhet të artikulohen në vendlindje dhe jo rrugëve të botës.

“Rinia jonë është me Aleancën për Shqiptarët, me ç’do gjë që realisht i nevojitet qytetit tonë. Ata janë më të mirët, kanë dijen, kanë energjinë, kanë vrrullin e moshës për ti bërë më së miri gjërat. Unë besoj fort tek ata, besoni edhe ju. Ata na kanë sfiduar të gjithëve, aftësitë e tyre duhet artikuluar në vendin e tyre të lindjes e jo rrugëve të botës, andaj votoni, shtatë jepni Zë rinisë” tha sekretari i ASH-së, Vjollcë Berisha përcjellë Top24.

Continue Reading

Aktuale