Connect with us

Maqedonia e Veriut

Çka përmbante propozim-ligji i Qeverisë me të cilin kufizohej e drejta për protestë

Published

on

MPB-ja planifikoi, Qeveria miratoi, por pas reagimeve të ashpra në opinion u tërhoqën propozim- ndryshimet e Ligjit për tubime publike.

Pushteti planifikonte t’i ndalojë protestat para godinave të institucioneve dhe hapësirën përreth tyre, tubimet të mbahen nga ora 6 deri në orën 23, dhe në mënyrë që protesta të mbahet të marrin pjesë së paku 50 persona.

Kryeministri thotë se nuk ka qëllim t’i kufizojë të drejtat e qytetarëve, por ndryshime do të ketë pas konsultimeve më të gjera.

“Menjëherë në seancën që filloi sot, miratohet vetëm buxheti, morëm edhe vendim të tillë – menjëherë të tërhiqet ligji. Do t’i dëgjojmë reagimet e qytetarëve, organizatave joqeveritare, të drejtat, do të bëjmë krahasim dhe në përputhje me këtë do të bëjmë ndryshime dhe do t’i lëshojmë në procedurë parlamentare” – deklaroi Zoran Zaev, kryeministër i RVM-së.

Në një pjesë të ndryshimeve të ngrira tashmë qëndron edhe ndalesa për maskim të pjesëmarrësve në protesta, pasi vështirësohet identifikimi i tyre.

Organizatorët obligohen që hapësirën ku është mbajtur protesta ta kthejnë në gjendjen e mëparshme ose ta kompensojnë dëmin eventual.

Kjo është e papranueshme për ish udhëheqësin e Revolucionit Shumëngjyrësh, Pavle Bogoevski, i cili thotë se Ligji mund të pësojë ndryshime, por me kujdes të madh.

“Nëse e shohim përmes prizmit të Revolucionit Shumëngjyrësh, 90% e aktiviteteve që i ndërmerrnim do të ishin të ndaluara sipas këtij ligji. Ekziston hapësirë për diskutim, të ngrihet pragu i lokacioneve të caktuara siç janë udhëkryqet, rrugët, rrugicat, të cilët do të shtoheshin në listën e objekteve me rëndësi vitale, por do të ishin paraprakisht të precizuara dhe të njohura publikisht. Respektivisht, nuk mund t’i kujtohet ndonjë funksionari t’i ndalojë protestat vetëm se ato protesta mbahen në ndonjë udhëkryq. Vetë maskimi dhe pamja mund të jenë pjesë integrale e shprehjes së protestuesve dhe si të tillë të jetë element përbërës i shprehjes së protestuesit dhe të jetë element përbërës i së drejtës së tubimit publik” – deklaroi Pavle Bogoevski, pjesëmarrës në Revolucionin Laraman.

E drejta e protestave është e garantuar me Kushtetutë. Ndërsa sipas ligjit të tanishëm protesta mund të mbajë një grup nga të paktën 20 protestues edhe përkundër reagimeve të shoferëve se qendra e Shkupit për çdo ditë është e bllokuar nga grupe të vogla njerëzish.

 

BURIMI: Alsat-M

Continue Reading

Lajme

Ilire Dauti nga ASH-ja: Ti japim zë rinisë të ua kthejmë dinjitetin, për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë

Published

on

By

Ilire Dauti nga ASH-ja: Ti japim zë rinisë të ua kthejmë dinjitetin, për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë

Deputetja e Aleancës për Shqiptarër, Ilire Dauti në vazhdën e mesazheve të eksponentëve të ASH-së u është drejtuar qytetarëve të Tetovës se vota për rinistët është votë që të jemi nga të ururarit dhe nga meritorët për çdo të ri më pak të larguar, ti inkurajojme e tua kthejme shpresën. Ta shprehim pakënaqësinë tonë ndaj fenomeneve devijante me votë për rininë për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë, shkruan Top24.

“Besimi i juaj i dhënë si deputete e zonës ishte mundësi që të ua kthej me punë në kuvend. Aty pra ku të gjithë që duhet të jenë në anën tuaj, ku ne kërkojmë ndryshime ligjore apo mjete nga buxheti janë në anën e gabuar. Ju pa dyshim meritoni jetë të dinjitetshme sikurse që mijra qytetarë që meritonin shtetësinë që sot falë ndryshimeve ligjore dhe presionit për zbatim korekt të ligjit e kanë marrë apo janë duke e marë.

Uratat e tyre të shumta para se të vlejnë per ne, janë për ju që na besuat. Kësaj here ju drejtohem për të kërkuar që besimi i juaj të jupet të rinjëve, që të jemi nga të ururarit dhe nga meritorët për çdo të ri më pak të larguar, ti inkurajojme e tua kthejme shpresën. Ta shprehim pakënaqësinë tonë ndaj fenomeneve devijante me votë për rininë për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë, sepse fundja shprehja e pakënaqësisë është hapi parë drejt përparimit të një invidi apo populli” tha Ilire Dauti përcjellë Top24.

Continue Reading

Lajme

Abdulla Osmani Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË

Published

on

By

Abdulla Osmani Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË

Bartësi i listës për këshilltarë nga radhët e Aleancës për Shqiptarët, Abdulla Osmani përmes një videomesazhi u është drejtuar Tetovarëve duke kërkuar që ti japin Zë Rinisë dhe ta kthejmë dinjitetin në qytetin tonë, shkruan Top24.

“Të dashur bashkëqytetarë, Tetova jonë e lënë në haresë ka nevoj për ide të reja, e për ekositem inovativ, Tetova jonë ka nevoj për teatër për fëmijët dhe për qendër rinore ku të rinjtë do zhvillojnë aftlsitë e tyre. Tetova ka nevojë për një strehimore për qentë endacak dhe trajtim e kujdes human. Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË voto shtatë” tha Abdulla Osmani, përcjellë Top24.

Continue Reading

Lajme

Vjollcë Berisha; Aftësitë e të rinjëve duhet artikuluar në vendin e lindjes e jo rrugëve të botës, andaj Jepi zë Rinisë

Published

on

By

Vjollcë Berisha; Aftësitë e të rinjëve duhet artikuluar në vendin e lindjes e jo rrugëve të botës, andaj Jepi zë Rinisë

Sekretari i përgjithshëm i Aleancës për Shqiptarët, profesoresha Vjollcë Berisha në pak ditë para ditës së zgjedhjeve ka zgjedhur që bashkëvendasve të saj të ju drejtohet me pak fjalë e shumë domethënie, shkruan Top24.

Profesoresha Berisha ka kërkuar Tetovarëve që ti japin zë rinisë pasi ata kanë dije, energji dhe kanë sfiduar të gjithë dhe se aftësitë e tyre duhet të artikulohen në vendlindje dhe jo rrugëve të botës.

“Rinia jonë është me Aleancën për Shqiptarët, me ç’do gjë që realisht i nevojitet qytetit tonë. Ata janë më të mirët, kanë dijen, kanë energjinë, kanë vrrullin e moshës për ti bërë më së miri gjërat. Unë besoj fort tek ata, besoni edhe ju. Ata na kanë sfiduar të gjithëve, aftësitë e tyre duhet artikuluar në vendin e tyre të lindjes e jo rrugëve të botës, andaj votoni, shtatë jepni Zë rinisë” tha sekretari i ASH-së, Vjollcë Berisha përcjellë Top24.

Continue Reading

Aktuale