Connect with us

Maqedonia e Veriut

Ndotja enorme e ajrit, shkurtohet buxheti për ambientin

Published

on

Në propozim buxhetin e vitit të ardhshëm pjesa e ndarë për mbrojtjen e ambientit jetësor, cilësohet si e pamjaftueshme sipas Ministrit të Ekologjisë Naser Nuredini.

Ndonëse ndotja e ajrit tangon qytetarët në çdo sezon dimëror, nga Ministria e Financave vlerësuan se duhet ndarë 4,5 milion euro më pak sesa nevojat reale për tu mbrojtur nga ky fenomen. Kreu i dikasterit të ambientit jetësor, në emisionin “360 gradë” tha se është herët të bisedohet për detaje meqë ky është vetëm draft.

Ai duke cituar draftin tha se edhe për monitorimin nga ndotja e ajrit janë ofruar 290 mijë euro më pak se sa nevojat e konstatuara.

Nuredini theksoi se masat kundër ndotjes duhet të shtohen, duke filluar nga bazat e matjes së cilësisë së ajrit.

“Fatkeqësisht disa nuk punojnë, ne kemi rregulluar 5 prej tyre që janë me efektive. Pasi që ta balancojmë buxhetin dhe nga shtatori po menaxhojmë me fondet e marra. Kemi urdhëruar të ndërmarrim disa masa, të cilat do të rregullohen deri në dhjetor. Mendoj se është shumë më rëndësi të monitorohet cilësia e ajrit, pasi që të bëhen analizat na jep mundësi që ne të veprojmë për masat e ardhshme”-tha Naser Nuredini, Ministër i Ekologjisë.

Edhe ambientalistët thonë se këto shuma të ofruara janë të ulëta për tu kujdesur seriozisht për mbrojtjen e ambientit jetësor. Ata madje thonë se ka edhe një javë kohë për tu bërë ndryshimet e këtij drafti në fushën e menaxhimin me mbeturinat, ujërat e zeza dhe me masat kundër ndotjes së ajrit. Liljana Popovska nga Partia për Ripërtëritje thotë se nuk do të lejojnë që ndotja të na shkaktoj kancerin.

“Nuk mundet ajo që të lejohet, ashiqare që nuk ka kontrolle serioze mbi kapacitete industriale. Derivatet janë çështja kyçe për ndotjen e ajrit, si nga industri ashtu edhe nga amvisëritë. Nuk duhet ne që të merremi me ndotësit e imët të amvisërive, por me këto ndotësit e mëdhenj që vjen nga fabrikat. Duhet të bëhet një listë për ndalesën e llojeve të derivateve që të mos përdorën në vend”-pohoi Liljana Popovska, “PRT”.

Shoqatat Joqeveritare njoftuan se kanë grumbulluar 10 firma nga peticioni kundër ndotjes, me të cilin synojnë anulimin e Ligjit të doganave në fushën e importit falas të mbeturinave, ndryshimin e Ligjit për menaxhimin me mbeturinat të vitit 2004, shfuqizimin e lejeve për përpunimin dhe riciklimin e mbeturinave të hekurit, gomave, plastikave dhe materjeve të tjera të dëmshme për shëndetin e qytetarëve dhe ndotjen e ambientit jetësor.

 

BURIMI:Alsat-M

Continue Reading

Lajme

Nga mesnata çmime të reja të derivative të naftës

Published

on

By

Nga mesnata çmime të reja të derivative të naftës

Komisioni Rregullator i Energjetikës dhe i Shërbimeve të Ujit i Republikës së Maqedonisë së Veriut miratoi vendim, me të cilin bëhet rritja e çmimeve të shitjes me pakicë të derivateve të naftës mesatarisht 0,58% në raport me vendimin e datës 11.08.2022.

Çmimet referente të derivateve të naftës në tregun botëror, në krahasim me përllogaritjen e mëparshme shënojnë rritje mesatarisht te benzina për 2,140%, te nafta për 2,090%, te vaji ekstra i lehtë ka rritje për 2,044% dhe te mazuti ka rritje për 1,868%.
Çmimi i shitjes me pakicë të benzinës ЕUROSUPER BS-95 rritet për 0,50 den/litër.

Çmimet e shitjes me pakicë të benzinës ЕUROSUPER BS-98 dhe vajit për amvisëri EKSTRA I LEHTË (EL-1), rriten për 1,00 den/litër.
Çmimi i shitjes me pakicë i EURODIZELIT (D-E V) nuk ndryshon.
Nga data 16.08.2022, ora 00:01 çmimet maksimale të derivateve të naftës do të jenë:

Benzinë motori EUROSUPER BS – 95 88,50 (denarë/litër)
Benzinë motori EUROSUPER BS – 98 91,00 (denarë/litër)
Naftë motori EURODIZEL BS (D-E V) 90,00 (denarë/litër)
Vaj për Djegie Ekstra i Lehtë 1 (EL-1) 86,50 (denarë/litër)
Mazut М-1 SU 52,814 (denarë/kilogram)

Continue Reading

Lajme

Imeri nga ASH: Do të rrisim tatimet për reklama të kazinove dhe bastoreve në Tetovë

Published

on

By

Imeri nga ASH: Do të rrisim tatimet për reklama të kazinove dhe bastoreve në Tetovë

Blerian Imeri nga Aleanca për Shqiptarët, kandidat për këshilltar në komunën e Tetovës, në “Click 21” tha se do të inicojnë nismën që kompanitë e basteve dhe kazinove të kenë tatime më të larta për publicitet. Sipas tij, kjo do të ulte numrin e vizitave në këto lokale.

“Ne do të iniciojmë që reklama e tyre nëpër billborde të jetë dyfishi i një reklame të një sektori privat, do të rrisim tatimin për to dhe të ndalojmë publicitetin kaq të madh të kazinove. Kazinotë nuk janë vetëm problem komunal, por edhe shtetëror”, tha mes tjerash Imeri.

Continue Reading

Lajme

Ibraimi nga ASH: Do të sigurojmë çerdhe fëmijësh për fshatrat dhe malësinë e Tetovës

Published

on

By

Ibraimi nga ASH: Do të sigurojmë çerdhe fëmijësh për fshatrat dhe malësinë e Tetovës

Semira Ibraimi, kandidate e Aleancës për Shqiptarët për këshilltare në komunën e Tetovës në “Click 21” tha se si parti e kanë në plan që edhe fshatrave dhe malësisë së Tetovës t’u sigurojnë çerdhe për fëmijë.

“Dihet se Tetova ka problem me çerdhet, normal edhe me shkollat fillore. Një ndër ato probleme është që edhe malësia e Tetovës nuk ka çerdhe. Ne do ta realizojmë këtë plan që të kenë edhe malësia dhe fshatrat çerdhe, që të ua mundësojmë nënave që të lënë fëmijët e tyre në çerdhe dhe edhe ata të punësohen”, deklaroi mes tjerash Ibraimi.

Continue Reading

Aktuale