Connect with us

Lajme

Pajisje të reja për matje shpejtësie / Ja në cilën autostradë të vendit shoferët i japin më shumë “gaz” makinës

Published

on

Automjetet drejtohen “në mënyrë më të çmendur” në Qarkoren e Shkupit, numratorë të rinj për shpejtësi dhe frekuencë

Me shpejtësi prej 150 kilometrave në orë kanë lëvizur mbi 13.300 automobila në Qarkoren e Shkupit gjatë shtatorit të këtij viti. Në rrugën Tetovë – Gostivar, me shpejtësi prej 150 kilometrave në orë janë drejtuar 3.921 automjete. Frekuenca e përgjithshme e të gjitha rrugëve në vend  përfundimisht me shtatorin e këtij viti arrin ‪490.735‬ automjete, tregojnë të dhënat nga numratorët automatikë dhe mobil që i vendos nëpër rrugë, Ndërmarrjes publike për rrugë shtetërore (NPRRSH).

Numratorët automatikë, përfundimisht me mesin e shtatorit, tregojnë qarkullim mesatar ditor brenda vitit me rreth 16.000 automjete, ndërsa si më të ngarkuara me qarkullim mes rrugëve shtetërore janë akset rrugore Veles – Petrovec, Tetovë – Gostivar dhe Miladinovc – Hipodrom. Ato ndiqen nga Shkupi – Tetova me rreth 15.000 automjete, me rreth 14.000 Veles – Gradsko, me rreth 13.000 unaza Gjevgjeli deri në kufirin me Greqinë, Hipodrom – Petrovec …

NPRRSH ka të dhëna për numrin dhe kategorinë e automjeteve, shpejtësinë me të cilën lëvizin edhe ngarkimi i trafikut në 170 akse në rrugët shtetërore që i marrin nga numratorët automatike të vendosura në 70 lokalitete dhe nga numërimi pesëditor i automjeteve, gjatë një viti me numratorët mobilë të 99 akseve rrugore të rrugëve shtetërore.

“Ato do të jenë tregues, të cilët së bashku me të dhënat e marra nga Sietemi për menaxhim me rrugë (Road Asset Menagment System), në bazë të së cilës në të ardhmen do të kemi parasysh ku edhe çfarë rehabilitime duhet të bëhen, e jo sipas dëshirave të tyre, thotë për MIA-n drejtori i NPRRSH , Zoran Kitanov.

Me këtë, siç sqaron, do të kenë pamje për të gjitha aktivitetet e ardhshme. Ngarkimi, varësisht nëse është e madhe apo jo, do të tregojë çfarë asfalti duhet të shfrytëzohet gjatë aktiviteteve. Qarkullimi i rëndë dëmton dhe është shumë me rëndësi të dihet me çfarë dendësia vendoset asfalt në një lokalitet të caktuar. Me këtë tregohet ku, sa dhe si duhet të rehablitohet dhe rikonstruktohet, e jo sipas ndonjë dëshireje”, precizoi Kitanov.

NPRRSH filloi t’i vendos numratorët automatikë nga maji i këtij viti. Në rrugë janë vendosur senzorë me të cilat kryhet matja e gjatësisë së automjetit dhe numrit të boshteve të automjeteve, që është bazë për kategorizimin e automjeteve në nëntë. Me numratorët automatikë të automjeteve kryhen matje në 70 lokalitete, në mënyrë permanente, gjegjësisht 24 orë 365 ditë në vit. Projekti për të cilin është nënshkruar marrëveshje në vitin 2017 është në vlerë prej 550 mijë eurove.

Me numratorë mobil, kryhet matje të rrugëve më pak të frekuentuara, Ato vendosen në shtylla në shenja trafiku dhe vendosen 24 orë të mblidhen të dhëna, pas së cilës lexohen edhe numratori vendoset në lokacion tjetër. Kjo bëhet pesë ditë në vit dhe merren të dhëna për numrin e automjeteve që qarkullojnë nëpër rrugë, pesë kategori të automjeteve, si dhe shpejtësia me të cilën lëvizin. Detektimin e kryejnë me sistem radari. Me to zëvendësohet numërimi i deritanishëm manual.

“Për gjithë rrjetin rrugor në rrugët shtetërore kemi të dhëna për numrin e automjeteve, kategorinë dhe për shpejtësinë e lëvizjes. Të dhënat për shpejtësinë shfrytëzohen për përmirësimin e sigurisë në qarkullim, ndërsa do t’i japim në Ministrinë e Punëve të Brendshme për shkak se pikërisht ngarja e shpejtë është shkaku kryesor për aksidentet”, sqaron Krill Karkalaeshv, ndihmës-drejtues në sektorin për mirëmbajtje dhe pagesë të pagesave rrugore në NPRRSH.

Janë riparuar 500 kilometra rrugë, tenderë për 19 akse të reja rrugore

Krahas të dhënave nga matësit automatikë dhe mobilë në përgatitjen e Programit për rehabilitim të rrugëve shtetërore do të merren parasysh edhe të dhënat e projektit Sistem për menaxhim me rrugë. Të gjitha mjetet e deritanishme që janë në dispozicion për rrugët në formë digjitale janë kontrolluar dhe transformuar në sistemin e ri referent dhe janë kontrolluar në sistemin RAMS. Janë bërë edhe matje të rrjetit gjithëpërfshirës rrugor nga 4.384 kilometra, si dhe matje të peshës së automjeteve në lëvizje në 20 lokacione të ndryshme me qëllim që të konfirmohet lloji i intensitetit të ngarkesës së komunikacionit.

Dy vitet e kaluara janë rinovuar 500 kilometra rrugë. Deri në tetor ishte përfunduar rehabilitimi i 12 rrugëve me gjatësi të përgjithshme prej 118 kilometrave dhe vlerë totale prej 14,4 milionë eurove, projekt i përbashkët me Bankën Botërore.

Kah fundi i muajit duhet të rrumbullakohen projektet për përmirësimin e gjendjes së 19 akseve rrugore përgjatë gjithë shtetit në gjatësi prej 334 kilometrave, pas çka do të fillojnë procedurat tenderuese. Aktivitetet në terren planifikohen për fillimin e sezonit të ri ndërtimor. Ato zbatohen me programin e Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), ndërsa konstruksioni financiar është 68 milionë euro.

Vijon publikimi i tenderëve për rikonstruim  të 12 urave është ndërtimi i katër të rinjve, të Pçinjës dhe Vardarit.

Ligji i ri për autostradën Kërçovë-Ohër, procedura tenderuese për Kërçovë-Gostivar dhe Shkup-Bllacë

Realizimi i investimeve kapitale të NPRRSH deri në shtator të këtij viti është mbi 60 për qind, por ato nuk hynë në shpenzimet kapitale të Buxhetit. Për projektin më të madh rrjedhës të NPRRSH, autostrada Kërçovë-Ohër, në procedurë kuvendore është Propozim-ligji për garanci nga shteti ynë për detyrimet pas Marrëveshjes për borxh për financim shtesë mes Bankës eksport-import të Kinës dhe NPRRSH. Në atë autostradë deri më tani ka progres të punimeve ndërtimore prej 75 për qind, ndërsa kanë depërtuar 96 për qind të trasesë. Kilometrat e para nga Vërbjani deri në Ohër duhet të jenë të gatshme vitin e ardhshëm, ndërsa i gjithë projekti deri në qershor të vitit 2021.

Sipas paralajmërimeve, deri në fund të këtij viti duhet të rrumbullakohet procedura tenderuese për ndërtimin e aksit të parë të autostradës Kërçovë-Gostivar, në vendin nga Kërçova deri në fshatin Bukojçani, ndërsa punët ndërtimore të fillojnë kah mesi i vitit të ardhshëm. Në datën 29 të këtij muaji, duhet të përfundojë tenderi i përsëritur për fazën e parë të autostradës Shkup-Bllacë.

Continue Reading

Lajme

Zudi Enuzi jep shembullin e drejtorit që se kanë pasur shqiptarët dhe Shkupi

Published

on

Drejtori i sapo emëruar i N.P Higjiena Komunale, Zudi Enuzi Koka po dëshmon se do të jetë drejtori më i sukseshëm në qytetin e Shkupit.

Edhe pse ka pak ditë që ka nisur detyrën ai ka zhvilluar disa aktivitete, kurse këtë pasdite ai së bashku me ekipin e tij ka dal në terren për të të parë nga afër aktivitetet e punëtorëve të N.P Higjiena Komunale të cilët nga mëngjesi kanë pastruar rrugët, sheshet, bulevardet dhe rrugicat e qytetit të përfshira nga shtresa e borës.

“I falenderova për punën me përkushtim ndërsa së bashku si N.P ju premtojmë se do të jemi gjithnjë në shërbim për ambiente më të pastër dhë të qarkullueshëm”, shkruan mes tjerash Koka në Facebook. /zyrtare.net/

Continue Reading

Lajme

Ilire Dauti: Liria në Maqedoninë e Veriut e ka çmimin 11 milionë euro

Published

on

Deputetja nga radhët e Aleancës për Shqiptarët, Ilire Dauti, në emisionin debativ në TV Shenja, duke folur për digjitalizimin e gjykatave tha se liria në Maqedoninë e Veriut e ka çmimin 11 milionë euro.

“Për fat të keq edhe liria në Republikën e Maqedonisë së Veriut ka marrë çmim. 11 milionë euro e ka çmimin liria, bën çka të duash dhe fito lirinë. Është më e keqja. Nuk mundet digjitalizimi të t’i rregullojë problemet. Është çështje tjetër pastaj për atë që duhet bërë ndërkohë.

Dauti më tej shtoi se problemet e korrupsionit janë të identifikuara edhe nga organizatat ndërkombëtare.

“Megjithatë problemet e korrupsionit janë veçmë problem të indentifikuara edhe nga organizatat ndërkombëtare. Edhe ata zëshëm flasim, keni kujdes se ky është një prej momenteve që iu karakterizon dhe e dini si e trajtuan kur e morëm raportin që ky është një perceptim i korrupsionit që shpesh më thuan se është perceptim i gabuar, mirëpo ja për fat të keq edhe rasti i spitalit modular edhe fatkeqësia tjetër në Bullgari ku autobus pa licencë lëvizin, kalojnë kufijtë, vetëm së dëshmon korrupsionin që jo vetëm që është i perceptuar në mënyrë të gabuar, por fatkeqësisht po përjetohet tmerrësisht nga qytetarët e këtij shteti”, tha Dauti. /SHENJA/

Continue Reading

Bota

Austri: 500 euro kupon për çdo vaksinim

Published

on

Me lotarinë e vaksinimit, çdo i dhjeti i vaksinuar mund të ketë një shans për të fituar një kupon prej 500 euro për çdo vaksinim. Kjo vlen për ata që tashmë janë vaksinuar dhe gjithashtu për ata që sapo janë duke u vaksinuar, raporton albinfo.a

Kancelari i Austrisë, Karl Nehammer, zëvendëskancelari Werner Kogler dhe kryetarja e partisë opozitare SPÖ, Pamela Rendi-Wagner, kanë rënë dakord për miratimin e një „Pakete nxitëse” për të rritur shkallën e vaksinimit. Në fakt, drejtuesja e SPÖ, Pamela Rendi-Wagner, prej muajsh ka kërkuar që të bëhet e mundshme një premi për personat që vaksinohen. Duke u bazuar në këtë, partitë qeverisëse ÖVP dhe të Gjelbrit hartuan të martën një model tjetër për të stimuluar qytetarët për vaksinim.

Qeveria vendosi që Bashkitë (Landet), të cilat kanë kuota të larta të vaksinimit, duhet të shpërblehen. Ky propozim u hodh në votat e Parlamentit, të cilën e votuan shumica e deputetëve. E kjo do të bëhet përmes kampanjës „Lotaria e vaksinës“ (Impflotterie), ku mund të fitoni nga 500 euro kuponë për çdo vaksinim.

Me lotarinë e vaksinimit çdo i dhjeti i vaksinuar mund të ketë një shans për të fituar. Kjo vlen për ata që tashmë janë vaksinuar dhe ata që sapo janë duke u vaksinuar. Konkretisht, ekziston mundësia për të fituar për çdo vaksinim të pjesshëm – nëse jeni vaksinuar tri herë, mund të fitoni tri herë, njofton albinfo.at.

Kjo do të bëhet sipas shortit që do të fillojë nga 15 marsi, e do të vazhdojë deri në fund të dhjetorit 2022. Shorti do të hidhet në televizionin ORF, në bashkëpunim me partnerët e tjerë.

“Për ne është e rëndësishme që të ketë edhe shpërblim për ata që janë vaksinuar, edhe nxitje që të vaksinohen tani. Ky është rasti me lotarinë e vaksinimit, ku do të ketë kupona 500 euro për shfrytëzim në bizneset e vogla tregtare, si: turizëm, gastronomi, shërbime, kulturë dhe sport, por jo për blerje në dyqane online”, thotë Nehammer për mediat austriake.
“Ne duam të vazhdojmë të mbështesim komunat dhe qytetet anembanë Austrisë në informimin e qytetarëve lokalë për vaksinimin – për këtë do të vihen në dispozicion 750 milionë euro”, shprehet ai. „Edhe nëse kjo shumë shkon deri në 1 miliard euro, për mua është e pranueshme“, shton kancelari austriak.

Continue Reading

Aktuale