Connect with us

Lajme

Nga gjashtë në në njësi zgjedhore / Tryezë e rrumbullakët në Kuvend

Published

on

Tryezë e rrumbullakët për ndryshim të modelit zgjedhor në një njësi zgjedhore dhe lista të hapura

Në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë sot do të mbahet tryezë e rrumbullakët me temë “Ndryshimi i modelit zgjedhor prej gjashtë në një njësi zgjedhore dhe lista të hapura”.

Tryeza e rrumbullakët, siç informojnë nga Kuvendi, është me qëllim të përforcimit të pluralizmit në skenën politike të Maqedonisë së veriut dhe demokratizimin e vetë procesit zgjedhor, si dhe për demokratizimin e mbarë shoqërisë, ndërkaq në organizim të Iniciativës për një njësi zgjedhore në të cilën janë përfshirë 12 deputetë.

Partitë më të mëdha politike nga pushteti dhe opozita në takimin e paradokohshëm të liderëve arritën marrëveshje për t’u mbajtur zgjedhje të parakohshme parlamentare në prill të vitit të ardhshëm, por mbetet e hapur çështja nëse ato do të mbahen sipas modelit ekzistues zgjedhor apo do të ndryshohet Kodi zgjedhor. Komisioni shtetëror zgjedhor thotë se është i gatshëm të mbajë zgjedhje sipas cilit do model për të cilin do të arrijnë marrëveshje partitë. Organizatat qytetare, ndërkaq, konsiderojnë se nevojitet ndryshim i modelit, por se koha është e shkurtë që kjo të bëhet para këtyre zgjedhjeve.

Partitë më të vogla politike edhe kësaj radhe para zgjedhjeve, si edhe disa herë deri më tani, e hapën çështjen për ndryshim të modelit zgjedhor me një njësi zgjedhore, e cila, siç konsiderojnë, do të mundësonte gjasa të barabarta në zgjedhje edhe për to, e jo vetëm për partitë më të mëdha.

Katër subjektet më të mëdha politike në vend kanë qëndrime të ndryshme lidhur me modelin zgjedhor, LSDM-ja në pushtet kërkon vendosjen e një njësie zgjedhore me lista të hapura, sipas VMRO-DPMNE-së qytetarët më së miri do të përfaqësoheshin me model zgjedhor të shumicës, për BDI-në më i mirë është sistemi me gjashtë njësi zgjedhore, përderisa Aleanca për shqiptarët është për tetë njësi zgjedhore.

Marrë parasysh qëndrimet e ndryshme të partive politike, pritjet nga bisedimet e mundshme për rregullat e reja zgjedhore nuk janë mjaft të mëdha. Më e madhe është mundësia që ndryshimet të reduktohen kryesisht në implementimin e rekomandimeve të OSBE/ODIHR-së nga ciklet e fundit zgjedhore në vend.

Në Kuvend sot do të mbahet edhe mbledhje e Komisionit të përhershëm anketues për mbrojtje të lirive dhe të drejtave të qytetarëve ku do të prezantohen konkludimet nga debati publik për gjendjen nëpër burgjet e vendit.

Mbledhje në Parlament sot do të mbajë Komisioni për sistem politik dhe marrëdhënie mes bashkësive, ku në rend dite është Propozim-ligji për të drejtat e bashkësive të cilat janë më pak se 20 për qind e popullatës në vend, në lexim të parë

Continue Reading

Lajme

Ilire Dauti nga ASH-ja: Ti japim zë rinisë të ua kthejmë dinjitetin, për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë

Published

on

By

Ilire Dauti nga ASH-ja: Ti japim zë rinisë të ua kthejmë dinjitetin, për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë

Deputetja e Aleancës për Shqiptarër, Ilire Dauti në vazhdën e mesazheve të eksponentëve të ASH-së u është drejtuar qytetarëve të Tetovës se vota për rinistët është votë që të jemi nga të ururarit dhe nga meritorët për çdo të ri më pak të larguar, ti inkurajojme e tua kthejme shpresën. Ta shprehim pakënaqësinë tonë ndaj fenomeneve devijante me votë për rininë për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë, shkruan Top24.

“Besimi i juaj i dhënë si deputete e zonës ishte mundësi që të ua kthej me punë në kuvend. Aty pra ku të gjithë që duhet të jenë në anën tuaj, ku ne kërkojmë ndryshime ligjore apo mjete nga buxheti janë në anën e gabuar. Ju pa dyshim meritoni jetë të dinjitetshme sikurse që mijra qytetarë që meritonin shtetësinë që sot falë ndryshimeve ligjore dhe presionit për zbatim korekt të ligjit e kanë marrë apo janë duke e marë.

Uratat e tyre të shumta para se të vlejnë per ne, janë për ju që na besuat. Kësaj here ju drejtohem për të kërkuar që besimi i juaj të jupet të rinjëve, që të jemi nga të ururarit dhe nga meritorët për çdo të ri më pak të larguar, ti inkurajojme e tua kthejme shpresën. Ta shprehim pakënaqësinë tonë ndaj fenomeneve devijante me votë për rininë për çdo lot të derdhur prindërish për largimin e fmijëve tanë, sepse fundja shprehja e pakënaqësisë është hapi parë drejt përparimit të një invidi apo populli” tha Ilire Dauti përcjellë Top24.

Continue Reading

Lajme

Abdulla Osmani Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË

Published

on

By

Abdulla Osmani Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË

Bartësi i listës për këshilltarë nga radhët e Aleancës për Shqiptarët, Abdulla Osmani përmes një videomesazhi u është drejtuar Tetovarëve duke kërkuar që ti japin Zë Rinisë dhe ta kthejmë dinjitetin në qytetin tonë, shkruan Top24.

“Të dashur bashkëqytetarë, Tetova jonë e lënë në haresë ka nevoj për ide të reja, e për ekositem inovativ, Tetova jonë ka nevoj për teatër për fëmijët dhe për qendër rinore ku të rinjtë do zhvillojnë aftlsitë e tyre. Tetova ka nevojë për një strehimore për qentë endacak dhe trajtim e kujdes human. Për një Tetovë ndryshe JEPI ZË RINISË voto shtatë” tha Abdulla Osmani, përcjellë Top24.

Continue Reading

Lajme

Vjollcë Berisha; Aftësitë e të rinjëve duhet artikuluar në vendin e lindjes e jo rrugëve të botës, andaj Jepi zë Rinisë

Published

on

By

Vjollcë Berisha; Aftësitë e të rinjëve duhet artikuluar në vendin e lindjes e jo rrugëve të botës, andaj Jepi zë Rinisë

Sekretari i përgjithshëm i Aleancës për Shqiptarët, profesoresha Vjollcë Berisha në pak ditë para ditës së zgjedhjeve ka zgjedhur që bashkëvendasve të saj të ju drejtohet me pak fjalë e shumë domethënie, shkruan Top24.

Profesoresha Berisha ka kërkuar Tetovarëve që ti japin zë rinisë pasi ata kanë dije, energji dhe kanë sfiduar të gjithë dhe se aftësitë e tyre duhet të artikulohen në vendlindje dhe jo rrugëve të botës.

“Rinia jonë është me Aleancën për Shqiptarët, me ç’do gjë që realisht i nevojitet qytetit tonë. Ata janë më të mirët, kanë dijen, kanë energjinë, kanë vrrullin e moshës për ti bërë më së miri gjërat. Unë besoj fort tek ata, besoni edhe ju. Ata na kanë sfiduar të gjithëve, aftësitë e tyre duhet artikuluar në vendin e tyre të lindjes e jo rrugëve të botës, andaj votoni, shtatë jepni Zë rinisë” tha sekretari i ASH-së, Vjollcë Berisha përcjellë Top24.

Continue Reading

Aktuale