Connect with us

Kolumna

A mund ta ndryshojnë fatin e Kosovës, Kurti dhe Osmani?

Published

on

Shkruajnë,  Alon Ben-Meir dhe Arbana Xharra

Një ditë e re politike po gëdhinë në Kosovë – shteti më i ri në Evropë, por me shumë probleme. Në 20 vitet e fundit u dëmtuan nga qeverisja e keqe, papunësia e lartë dhe korrupsioni i përhapur brenda dhe jashtë qeverisë.

Ata që dikur luftuan me guxim për lirinë e vendit, nuk arritën të sigurojnë një demokraci funksionale të aftë për të adresuar me përgjegjësi aspiratat e popullit.

Në udhëtimin e tij të parë në Kosovë pas përfundimit të luftës së vitit 1999, në mes të Kosovës dhe Serbisë, presidenti amerikan Bill Klinton iu drejtua turmës shqiptare në Kosovë duke iu thënë: “Ne fituam luftën. Por dëgjoni: Vetëm ju mund të fitoni paqen. Koha për luftime ka kaluar”.

Sidoqoftë, për fat të keq, ata që luftuan me force, me mbështetjen e NATO-s dhe fituan luftën kundër Serbisë, kanë humbur rrugën e tyre.

Në vend që të përqendroheshin në atë që është më e mirë për vendin, ata u përqëndruan në ato që u shërbenin më mire interesave të tyre personale. Kështu ata përfunduan duke humbur besimin e publiku, si rezultat humben zgjedhjet me 6 tetor.

Dy fituesit kryesorë janë partia e majtë-nacionaliste Vetëvendosje e udhëhequr nga Albin Kurti, e cila doli e para duke fituar 25.6 përqind të votave, e ndjekur nga Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK) e qendrës së djathtë në krye me Isa Mustafë, megjithëse Vjosa Osmani drejtoi fushatën dhe fitoi  24.9 përqind.

Humbësi më i madh është Partia Demokratike e Kosovës (PDK), e cila ka qenë në pushtet që nga viti 2007, aktualisht e udhëhequr nga Kadri Veseli. Udhëheqësit e kësaj partie ishin të zënë me pasurimin e vetës duke i injoruar aspiratat e bashkëqytetarëve të tyre.

Publiku ëndërroi të ishte i lirë, i sigurt dhe i prosperuar pas një lufte tmerruese që u shkaktojë aq shumë dhimbje, vuajtje, humbje jete dhe shkatërrim të madh. Rezultatet e zgjedhjeve të fundit parlamentare treguan qartë se njerëzit janë të lodhur dhe duan ndryshim – dhe ata e dëshirojnë këtë tani.

Pavarësisht mungesës së përvojës së tyre në qeverisje, drejtuesit e rinj, Z. Kurti dhe Znj Osmani, janë vizionarë dhe kuptojnë gjendjen dhe nevojat e njerëzve të tyre.

Edhe pse ata nuk mund të kenë, nga tani, një plan të artikuluar plotësisht socio-politik dhe të zhvillimit ekonomik, ata kanë potencialin për t’i shërbyer më së miri interesave të vendit të tyre.

Ata nuk janë të  korruptuar dhe janë të përkushtuar të ndryshojnë të ardhmen e vendit të tyre , i cili përballet me probleme të shumta dhe të thella, si të brendshme  ashtu edhe të jashtme.

Reagimet ndaj ndryshimit drastik të skenës politike në Kosovë, janë nga më të ndryshmet. Astrit Gashi, analist politik, shpreson se përkundër skepticizmit mbizotërues, qeveria e re do të ndikojë në ndryshime të rëndësishme. Ai tha, “Unë pres që skena e re politike do ta largojë kulturën e ngulitur të pandëshkueshmërisë për politikanët që kanë shkelur ligjin. Unë gjithashtu pres që ligji t’i trajtojë të gjithë qytetarët në mënyrë të barabartë. “

Florian Qehaja, drejtori ekzekutiv i Qendrës Kosovare për Studime të Sigurisë (KCSS), pret disa ndryshime por sipas tij  jo të mëdha. “Ekziston një lodhje e përgjithshme shoqërore”, tha ai, “e cila është grumbulluar për shkak të elitës politike të korruptuar, si dhe të rritjes së populizmit në Perëndim … Unë pres disa ndryshime minimale nga këto zgjedhje.”

Dhe ka individë, sikurse  Rron Gjinovci, analist politik, i cili ka dyshimet e tij duke thënë se,  “diskursi i tyre (Kurtit dhe Osmanit) është plotësisht i paqartë, me mungesë saktësie dhe me konotacion populist të gjërë. Kjo më bind se ndryshimi do të jetë simbolik dhe formal… ”

Pavarësisht nga papërvoja e liderëve të sapozgjedhur dhe problemet e pakapërcyeshme me të cilat përballet vendi, një ndryshim në nisje është thelbësor para se vendi të bëhet një shtet i dështuar.

Por, duke i gjykuar ata bazuar në personalitetin e tyre, përvojat dhe angazhimin për të ndikuar në një ndryshim pozitiv, ata sigurisht që meritojnë mbështetjen e publikut së bashku me të gjitha institucionet publike që kanë aksione serioze në suksesin e tyre, por më e rëndësishmja për mirëqenien e ardhme  të vendit.

Për këtë arsye, posa të formojnë qeverinë e re, Kurti dhe Osmani duhet të fillojnë me një plan nacional praktik që mund të zbatohet gjatë mandatit të tyre të parë. Ata duhet të mbajnë në mend se, ata do të përballen me; a) rezistencë nga burokratët që kanë interesa në sistemin aktual të korruptuar, b) vështirësi që burojnë nga mungesa e burimeve njerëzore dhe financiare, dhe c) cinizëm publik dhe mungesë serioze e besimi te zyrtarët qeveritarë.

Dy partitë kryesore mund të mos pajtohen me gjithçka, por ata bien dakord për pjesën më të madhe të asaj që po e mundon vendin, të cilin ata duhet ta adresojnë në mënyrë sistematike, të qëndrojnë gjatë, të demonstrojnë përgjegjshmëri dhe transparencë, dhe të mbajnë premtimet që i bënë publikut.

Së pari, ata duhet të ftojnë pakicat etnike së bashku me parlamentarët serbë, të cilëve u garantohen 10 vende në parlament, për t’u bashkuar me qeverinë. Kjo në vetvete do të tregojë synimin e udhëheqësisë së re për të formuar një qeveri koalicioni që përfaqëson njerëzit pa marrë parasysh përkatësinë e tyre etnike. Edhe pse serbët mund të refuzojnë të hyjnë në qeveri, është e rëndësishme që Z. Kurti dhe Znj Osmani të demonstrojnë se serbët e Kosovës janë pjesë integrale e popullatës, dhe se ata kanë një vend në qeveri.

Së dyti, ata duhet ta kenë me prioritet zhvillimin ekonomik, e cila është thelbësore për krijimin e vendeve të punës dhe mundësi për rritje. Duke pasur parasysh se burimet financiare janë të pakta, qeveria duhet ta bëjë atë të favorshëm që investitorët e huaj të investojnë në sektorin privat. Për më tepër, përveç kredive të dhëna nga FMN dhe Banka Botërore me projekte specifike, SH.B.A. dhe BE do të jenë sigurisht të hapura për të siguruar ndihmë të mëtejshme financiare me kusht që paratë të shpenzohen për projekte me transparencë dhe kompetencë. Megjithatë, fondet duhet të jepen në mënyrë graduale dhe të korrespondojnë me përparimin që bëhet.

Së treti, ata duhet të kërkojnë një zgjidhje për konfliktin me Serbinë që nuk varet nga çështje apo shqetësime të tjera vendase. Si SH.B.A ashtu edhe BE duan një fund të konfliktit, dhe duke pasur parasysh imperativin e mbështetjes së tyre ekonomike dhe politike, qeveria e re nuk mund të hedhë poshtë ato që ata besojnë se janë në interesin më të mirë të Kosovës. E rëndësishme për qeverinë e re është të bëjë një gjest të vullnetit të mirë drejt Serbisë duke hequr menjëherë tarifën 100% të vendosur për importet e mallrave serbe. Qeveria duhet ta sqarojë se është e gatshme të hyjë në negociata me mirëbesim për të zgjidhur konfliktin, i cili as nuk mund të zgjasë pafundësisht.

Së katërti, duke pasur parasysh skepticizmin e publikut dhe mungesën e besimit në qeverisjen e kaluar, qeveria e re duhet të përfshijë publikun rregullisht në debat përmes mediave dhe deklaratave publike në lidhje me progresin që po bëhet ose edhe vonesat. Kjo është thelbësore jo vetëm për rikthimin e besimit të publikut, por edhe për krijimin e mbështetjes publike, pasi ata tash janë të padurueshëm dhe të etur për zgjidhje të shpejtë për shumë probleme endemike me të cilat përballet vendi.

Së pesti, qeveria duhet të zhvillojë marrëdhënie tregtare dhe miqësore me të gjithë fqinjët e saj, por të kufizojë ndikimin e fuqive të mëdha si Rusia, Kina dhe Turqia, prania e të cilave në Kosovë po rritet në mënyrë eksponenciale dhe të orientuar për të shërbyer interesave të tyre. Për dallim nga qeveria e kaluar, e reja nuk duhet t’i ftojë këto vende të zhvillojnë projekte nacionale, siç janë projektet në energji ose infrastrukturë, përmes të cilave ata mund të ushtrojnë ndikim të padrejtë politik dhe ekonomik.

Së gjashti, qeveria duhet të ruajë natyrën laike të vendit dhe të këmbëngulë në ndarjen midis “shtetit dhe religjionit”. Në veçanti, Turqia nuk e ka fshehur dëshirën e saj për të ndikuar shumë në ligjërimin politik në Kosovë. Ankaraja duh

Continue Reading

Kolumna

Artikuluesi artistik i rrenës

Published

on

Është prej mëkateve të mëdha që mos të reagoshë pas rrenës publike! Në një intervistë të botuar në albumin e vet personal, “Hëna e Re”, Shaqir Fetai, veç tjerash, flet edhe për “punët me prioritet” të tij me t’u instaluar partiakisht në krye të BFI-së

Nga Mr. Eset Shaqiri

Po cilat paskan qenë ato “punë me prioritet”?! Nuk ka asnjë punë! Sepse, aksioni politik për komplot dhe puç ishte aq i furishëm sa, si një tërmet fatal i cili as sot e kësaj dite nuk ofron mundësi për sanim të pasojave dhe për adresim të prioriteteve që i ka BFI-ja e Shaqir Fetait!

Nuk ka qenie e gjallë në Maqedoninë e Veriut që nuk e di se si rodhi procesi i instalimt të Shaqir Fetait në krye të BFI-së! Dhe, çuditërtisht, “reisi” i instaluar dhunshëm na paska ardhur në kohën kur Kovid 19 e paska arritur kulmin e përhapjes së vet! Shaqir Fetai nuk paska pasur mundësi të mendojë në punë të tjera, sepse para vetes “paska pasur” masa që OBSH-ja i paska “nxjerrur” që ky ta luftojë pandeminë! A nuk është kjo një përpjekje qyqare e Shaqir Fetait për ta kamufluar paaftësinë e tij totale për t’i prirur një organizate aq të madhe siç është BFI-ja! A nuk është një përpjekje perfide e tij për ta fshehur revoltën e popullit dhe gatishmërinë unanime për ta bojkotuar një BFI të kontrolluar nga vegla të pushtetit anntiislam dhe nga militantët partiakë! OSHB-ja e paska ngarkuar Shaqir Fetain me masa kundër epidemisë?! OSHB-ja dhe Shaqir Fetai! I sëmurë për t’i dhënë vetes peshë! Madje aq mirë i paska respektuar këto masa sa paska arritur që në botë të dëshmojë se cila është “fuqia ndikuese” e BFI-së?

Së pari, OSHB-ja ka rekomanduar masa për çdo ministri shëndetësore në botë, apo për çdo komision shtetëror të formuuar enkas për ta luftuar përhapjen e kësaj pandemie! Tutje, Komisioni shtetëror me në krye ministrin e shëndetësisë, i ka ngarkuar të gjitha institucionet dhe organzatat e vendit që t’i zbatojnë ato rekomandime. Pra, BFI-ja, si të gjitha të tjerat, kanë qenë të obliguara që t’i zbatojnë rekomandimet e këtij Komisioni të cilat ishin të bazuara në rekomandimet e OBSH-së, dhe, së këndejmi, të pushojë Shaqir Fetai duke u lavdëruar lidhur me këtë pandemi, e cila desh e mbyti vetë atë kurse i mori jetë edhe bashkëmendimtarëve të vet! Asnjë nga komunitetet fetare në vend nuk ka raportuar se ka pasur nëpunës të infektuar apo të vdekur nga kjo pandemi. Në BFI-në e Shaqir Fetait ka vluar!

Së dyti, kur u instalua Shaqir Fetai, nuk ishte kulmi, por situata ishte zbutur, ndaj dhe u lejua falja e namazit në xhemat pasi, për herë të parë në historinë e myslimanëve të vendit, ishte ndaluar gati një vit më parë, kur epidemia po përhapej me përmasa shumë tragjike. Kur u instalua Shaqir Fetai në fuqi ishte falja e namazit në xhemat me distancë! Kontributi i Shaqir Fetait ishte zero, ndërkohë që kontributi paraprak ishte konkret! Ish-reisi i tij i kishte pranuar të gjitha masat e Komisionit shtetëror për menaxhim me këtë pandemi, ndërsa kishte nisur edhe aksionin e donimit të mijëra maskave për institucione të ndryshme të vendit. Ky po që është kontribut!

Së treti, nuk është e vërtetë se kjo pandemi e paskësh rrezikuar financiarish BFI-në! Sepse, prezenca e përditshme e xhematit në xhami nuk gjeneron kurrfarë të ardhurash për BFI-në, të paktën nuk do të duhej! Ai u instalua në kohën kur fitri ishte paguar në BFI, por në masë të madhe edhe zeqati! Veç kësaj, ish-reisi i Shaqir Fetait, kishte këmbëngulur që edhe BFI-ja të përfshihej në buxhetet shtetërore të krijuar për lehtësimin e krizave financiare si pasojë e pandemisë. Madje ishte kërcënuar me padëgjueshmëri qytetare, gjë që i kushtoi duke u eliminuar poitikisht dhe zëvendësuar partiakisht me Shaqir Fetain! Në fund, përflitet se kërkesa e ish-reisit që të paguhen me rroga edhe imamët e vendit, u realizu duke u derdhur në xhirollogarinë e BFI-së së Shaqir Fetait mijëra euro, të cilat “efendiu” në fjalë i përdori për ta blerë pakënaqësinë reale duke ua ngritur rrogat disa strukturave të BFI-së. Veç kësaj, u realizu denacionalizimi i disa pronave të Vakëfit, të cilat, u këmbyen në letra me vlerë! Kjo ndikoi që buxheti në BFI të rritet dhe jo se pati ndonjë “aksion gjithëpopullor” për të shprehur kënaqësinë që u instalua në krye të BFI-së Shaqir Fetai. Një interpretim autentik i vakëfit do të konkludonte se sjellja e Shaqir Fetait në raport me Vakëfin është pa dyshim, sjellje e mëkatshme! Vakëfi nuk është lënë që një ditë ta tjetërsojë Shaqir Fetai, duke “e shitur” dhe duke krijuar buxhet për rroga! Vakëfi mund të tjetërsohet e të shitet, por ekskluzivisht për të siguruar të njëjtin vakëf apo edhe për ta shtuar! Të parët tanë nuk e lanë pasurinë e tyre që një ditë Shaqir Fetai të sigurojë rrogë të pamerituar për veten e tij dhe për bashkëmendimtarët e vet!

Shaqir Fetai duhet të jetë i sinqertë me bashkëpunëtorët e vet dhe i devotshëm para Allahut të Gjithëdishëm! Feja nuk bëhet me para: nëse ka rroga ka fe, nëse nuk ka rroga, nuk ka fe! A ia arriti Shaqir Fetai t’i bindë të gjithë bashëmendimtarët e vet, hoxhallarët e vendit, akademikët që, të japin kontributin maksimal të tyre, pa pagesë, për kultivimin dhe praktikimin e fesë së Zotit edhe në kohën kur gjenden para një sprove të madhe të Zotit Fuqiplotë! Shaqir Fetai kur ishte “profesor” në Medresenë Isa Beu” e di fare mirë se si vinin ndihmat popullore nga tërë vendi. Magazja e saj kurrë nuk ka qenë bosh! Mirëmbajtja e Mdresesë ka qenë ekskluzivisht “barrë” e popullit dhe jo e vakëfit, sepse kur ka nisur kjo vatër mësiomore vakëfi ka qenë pothuajjse i tëri i nacionalizuar dhe i uzurpuar! Tani, në kohën e Shaqir Fetait, duhet të vijnë letrat në vlerë nga vakëfi i tjetërsuar që të zhvillohet jeta fetare, pa pasur paraprakisht kurrfarë raporti publik mbi vlerën e këtyre letrave me vlerë, me të vetmin qëllim që të zhduken gjurmët e korrupsionit, të vjedhjes dhe të tjetërsimit të vakëfit, nga një pasuri islame në rroga të bashkëmendimtarëve të Shaqir Fetait. Një ditë, gjithësesi që do të ketë përgjegjësi morale e penale për çdo centimetër të vakëfit të zhdukur e të shfarosur për të siguruar rroga! Dikush ka varfëruar familjen e vet duke e lënë pronën familjare në interes të islamit, ndërsa sot dikush e shet, e shndërron në rroga, e ha këtë pasuri islame për të kënaqur veten dhe familjen e tyre. Dhe këtë fakt mundohet ta fsheh si “ndërgjejësim të myslimanëve” që kontribuojnë financiarisht për të rritur rroga. Vetëm në BFI-në e Shaqir Ftait sigurohen rrogat duke dëmtuar pronën e përbashkët islame në vend! Turp!

Continue Reading

Kolumna

Pasqyra e hipokritit

Published

on

Shaqir Fetai paska dhënë një intervistë në revistën e tij album personal “Hëna e Re” dhe, këtë intervistë e paska zhvilluar me një “ekip gazetarësh”! Me demek, nuk ekziston gazetar që mund të zhvillojë intervistë me Shaqir Fetain, patjetër duhet të jetë “ekip gazetarësh”

Shkruan Jasir Jashari

Një “ekip gazetarësh” që intervistën e titullojnë me “URTËSIA DHE DURIMI NË VEPRIM JANË VIRTYTËSITË TONA”, dëshmojnë se kanë shkruar një intervistë sa për t’ia bërë qejfin Shaqir Fetait i cili edhe më tej po ngelë në anonimitet (ndryshe, nuk do t’ia gabonin emrin sa herë të përflitet në media)! Për cilën urtësi flet Shaqir Fetai? Për të tijën?! Tashmë e ka dëshmuar “urtësinë” e vet dhe, në tradhëti të ketë urtësi kjo as nuk është parë dhe as nuk është dëgjuar! Shaqir Fetai paska thënë “durim në veprim”?! Në veprim ka maturi, ka sinqeritet, ka ndershmëri e besnikëri, ndërsa durimi është fenomen i cili vie në shprehje para çdo veprimi! Durim do të thotë “sabër” o bilmeza!

Një intervistë e kurdisur, e porositur, një bashkëbisedim sa për mastrubim të trurit të tredhur, tepër shumë subjektive, që na del si një pasqyrë që pasqyron ekskluzivisht hipokritët e tipit të Shaqir Fetait! A guxon të fillojë intervista me Shaqir Fetain me pyetjen “Tashmë i bëtë afër një vit e gjysmë në krye të BFI të RMV. Cilat janë përshtypjet Tuaja si njeri i parë i një institucioni kaq të rëndësishëm?”, ndërkohë që hala nuk është përgjigjur në pyetjet e popullit: cili ishte çmimi i tradhëtisë që ia bëri ish-reisit të vet? Kush ia ofroi skenarin e tradhëtisë, pse e pranoi atë tradhëti? Çka fitoi nga ajo tradhëti! Sa kohë më parë e kishte bluar tradhëtinë? Kush i dha sinjal për tradhëti, sepse, një javë më parë e kishte vlerësuar ish-reisin e vet si “figurë markante…”?

Çka pati nevojë Shaqir Fetai që të jetë “njeri i parë”, ndërkohë që gjithnjë ka qenë në krah të të parit? Çfarë pati nevojë Shaqir Fetai për ta rrëzuar të parin ndërkohë që gjithnjë ishte nën sqetullën e të parit? Pse paska pasur nevojë të jetë “i pari”, ndërkohë që reisi i tij kurrë nuk ka marrur vendime pa pëqlimin e Shaqir Fetait, madje edhe atëherë kur ky propozonte me këmbëngulje që t’i largojë nga puna miqte më të ndershëm të “reisit” që i kishin shërbyer edhe si parzmorë pa zhveshjen e së cilës Shaqir Fetai nuk mund t’ia ngulte thikën të parit të vet!
Shaqir Fetai intervistën e fillon duke e nxjerrë në pah një “vlerë” të tij: ai kurrë nuk po u ankuaka për diçka që nuk e arrinë! Dhe, sipas kësaj fraze (“budallain mos e vet se të kallzon vetë”) tashmë Shaqir Fetai e ka arritur atë që ka dashur, ndërsa tani duhet edhe të ankohet se, kush qenë ata që e detyruan në këtë arritje të turpshme! Të paktën të ankohet se pse e lanë instalacion në krye të BFI-së dhe nuk e viktimizuan duke e torturuar si “Krishtin të pafetë”! Sepse, Shaqir Fetai pa pak viktimizim nuk ka se si ta shpreh pafajësinë e tij në tradhëti!
Tutje, Shaqir Fetai thotë se në fillim paska qenë i frikësuar dhe se paska pritur turbllira të mëdha, porse, falë Zotit gjithçka i paska shkuar sikur të jetë hedhur në mjalt. A thua ku do të bie kur do t’i mbarojë mjalti?!

Natyrisht, Shaqir Fetai ka qenë shumë i vetëdishëm për pasojat pas asaj tradhëtie, ka qenë shumë i vetëdishëm se mund të ketë kundërreaksion pas atij veprimi antiislamik që e ndërmori kundër reisit të tij dhe kundër traditës shekullore të BFI-së se kush mund të jetë në krye të saj! Nuk ishte zgjuarësi e Shaqir Fetait fakti që punët rrodhën qetësisht, porse, zgjuarësi ishte e atyreve që u tradhëtuan dhe që ndëshkimin për tradhëti e komplot ia lanë Vetë Zotit! Hakmarrja njerëzore do ta paraqiste Shaqir Fetain martir, ndërsa hakmarrja nga Zoti – çka do ta paraqesë Shaqir Fetain? Këtë më së miri e di Zoti i Madhërishëm! Mallkimi i Tiij mund të vonojë por, një gjë është e sigurtë – Ai kurrë nuk harron për ta ndëshkuar të pabesin!

Në këtë “rrugëtim suksesi” Shaqir Fetai e paska pasur përkrahjen e “bashkëpnëtorëve tanë”! Të kujt janë këta bashkëpunëtorë? Kush janë “bashkëpunëtorët tanë”? Shaqir Fetai nuk është Instiitucion i shërbimeve për të pasur bashkëpunëtorë! Shaqir Fetai këtë rrugëtim e pati me bashkëpunëtorët e vet që vijnë nga e njëjta guzhinë, nga të njëjtat kanale minjësh, sepse, ndryshe nuk do të mund ta realizonin tradhëtinë dhe komplotin që ia bënë “babait” të tyre, e që assesi nuk po ia dalin ta demantojnë faktin që ishin mercenarë e mision anti-BFI!

Shaqir Fetai mendon se kjo “strategji” e tij paska dhënë rezultate konkrete! Shaqir Fetai shantazhin policor, ndërsimin e shërbimeve sekrete, obligimet dhe detyrat ndaj këtyre shërbimeve – të gjitha këto marifetllëqe i paraqet si “strategji të veten”! Nuk ka strategji në botë, nuk ka fuqi në botë, nuk ka plan në botë, nuk ka ideator në botë që, brenda natës i mbedh bashkëpunëtorët për ta ndërmarrur veprimin e puçit dhe të shantazhit. Këtë mund ta bëjnë vetëm bashkëpunëtorët e shërbimeve të cilët, brenda një sekondi i nënshtrohen urdhërit, madje nëse duhet edhe për ta nërkëmbur edhe nderin familjar.

Shaqir Fetai e përfundon përgjigjen e parë duke thënë se puna e tij qenka transparente! Si mund të jetë konspiraconi punë transparente? Si mund të jetë transparente ikja nga pyetjet objektive? Si mund të jetë trasparente shmangia nga debati ngjashëm siç ik djalli prej temjanit? Shaqir Fetai transparente e ka vetëm rrenën, vetëlavdërimin, heshtjen para tradhëtisë dhe errësimin e misionit të tij.

Continue Reading

Kolumna

Nebiu: Vota është amanet e tradhëtia ndaj amanetit dënohet rëndë nga populli

Published

on

Shkruan: Mr. Driton NEBIU

Në këto ditët e para të këtij viti që sapo e filluam, ende me përshtypjet festive, po fillojnë të na dalin para sysh të gjitha ato që lamë pas, hallet e dertet, pritjet e realizimet e besa edhe mashtrimet. Sot jemi më të pasur me një përvojë nga një vit përplot dështime, me shumë premtime e shpresë për jetë më të mirë, e me një realitet tepër të zymtë. U fol shumë për drejtësinë dhe sundimin e të drejtës e u ballafaquam me vendimet më të turpshme të sistemit të drejtësisë, duke u dënuar të pafajshmit, që të lirohen fajtorët.

Qeveria e regjimit hibrit të Maqedonisë së Veriut BDI-LSDM, edhe në vitin që kaloi premtoi sundim të së drejtës e bëri gjithandej padrejtësi. Në burgjet e vendit ende po mbahen të dënuarit e proceseve të montuara, për dallim nga tentimi që të amnestohen vrasës i fëmijëve si Iliqi, e kriminel si Ninxha, po së fundmi edhe të lirohet i dënuari për disa vepra e i dyshuari për disa të tjera i “famshmi magjistari” Mijallkov, që humb e shfaqet kur t’ia don qejfi.

I gjithë viti na kaloi edhe në luftën kundër pandemisë, me shpresë se do të rikthejmë shëndetin e humbur, pa menduar fare se do të na digjen pacientët pikërisht në spital dhe askush nuk do të bartë përgjegjësi, po qoftë edhe morale, që më pas ende pa u shëruar kjo dhimbje të na ndodhë dhimbja tjetër të na digjen njerëz në rrugët e botës e sërish të heshtim e të kalojë e gjitha me dy suspendime sa për sy e faqe, duke i hapur rrugën edhe më shumë korrupcionit në sistem. Të gjitha këto po na vijnë që nga shpallja e agjendës “jeshile” të atyre që jeshil po u shkon jeta, pa asnjë punë e rezultat e me plotë mashtrime sërish në pushtet. Në këtë “gjelbërim” askush nuk priti se kishin edhe AlternAtivA, edhe ate pikërisht ata që ishin më të zëshmit kundër tyre herë me “bretkosa” e herë duke i fajësuar të tjerët se qenkan të shitur, e në fund “hyxhym” e në prehrin e tyre.

U qoftë kjo për nderë, po e patën. Mashtruan votuesin, e shkelën marrëveshjen po edhe fjalën e dhënë publike, morën mandatet e fituara në llogari të të tjerëve e ua dorëzuan peshqesh për Vit të Ri si në rolin e Baba Dimrit. Harruan se vota është amanet, e amaneti nuk tradhëtohet, kjo do t’i dënojë jo më larg se në zgjedhjet e para kur do të mbetetn parti “mahalle” ashtu siç edhe ishin, një këmbë këndej e një këmbë andej. Po kjo është brenga e tyre.

Zhgënjimi zakonisht është ndjenjë që sjell pakënaqësi, kur ke pritje e mbi të gjitha qëllim e e njejta nuk realizohet. Ajo krijon hidhërim e emocione por edhe paraqet një fillim. Emocionet fillestare mund vetëm të jenë një shtytje plotësuese për një hap të ri drejt qëllimit. Popullata e zhgënjyer nga ata që prioritet kanë përfitimet personale para të mirave kolektive, do të dijë të vlerësojë po edhe të dënojë. Ata janë të vetëdijshëm dhe e kanë të qartë se kush është me ta e kush punon për ta. Është vetëm një opozitë dhe një frymë opozitare me një lider të vetëm opozitar.

I sulmuar, i tradhëtuar, të mos themi edhe i likuiduar, fatmirësisht i gjallë, i fortë, i qartë e me ideal, i gatshëm për sfida të reja, i gatshëm që përkrahjen e popullatës ta materializojë me realizime e punë për të mirën e tyre, para të gjithëve qëndron lideri i opozitës Ziadin Sela, i hapur për të gjitha forcat që mund të sjellin qoftë edhe një gurë në ndërtimin e kalasë së fortë të mbrojtjes së interesave shqiptare në këtë vend, së bashku në një Alenacë për Shqiptarët e me shqiptarët, kërkon vetëm një votëbesim, jo për vete po për realizimin e aspiratave të kahmotshme shqiptare, të jemi të barabart në mesin e të barabartëve, në një shtet për të gjithë.

Rruga e qartë është trasuar, ekipi me njerëz të ndershëm e profesionist të lëmive të ndryshme është krijuar e i njejti është duke u plotësuar çdo ditë e më shumë, ashtu siç është përcaktuar qëllimi, duhet vetëm edhe angazhim, për jetë më të mirë e luftë kundër korrupcionit, mashtrimit, paaftësisë e servilizmit.

E ardhmja po troket në derë.
Mirë se na vini.

Continue Reading

Aktuale