Connect with us

Lajme

Ligji për Gjuhët i rrezikshëm sipas Komisionit të Venecias

Published

on

Sipas dokumentit që e posedon Plusinfo, konkluzionet e hartuara të Komisionit të Venecias janë një kritikë e fortë ndaj Ligjit për gjuhët dhe ata, në një farë mënyre, rekomandojnë që në mënyrë të hollësishme të analizohen arsyet për shkak të së cilave ka ndryshuar ligji i vitit 2008 dhe shkaqet e mangësive në zbatimin e tij. Më 17 dhjetor do të dihet nëse ky version i konkluzioneve të Komisionit të Venecias do të bëhet zyrtar dhe çfarë do të thotë kjo për të ardhmen e këtij ligji, transmeton koha.mk.

“Shumë dispozita të Ligjit për gjuhët (nga viti 2018) tejkalojnë standardet evropiane të përcaktuara në mënyrë të veçantë në Konventën kornizë për mbrojtjen e pakicave kombëtare dhe Kartën evropiane për gjuhët rajonale dhe të pakicave. Kjo në parim është për lëvdatë. Komisioni i Venecias përshëndetë gatishmërinë e autoriteteve të Maqedonisë së Veriut për përmirësimin e statusit gjuhësor të bashkësive joshumicë. Sidoqoftë, sipas mendimit të Komisionit të Venecias, ligji shkon shumë larg në fusha të caktuara, duke imponuar detyrime juridike joreale ndaj institucioneve publike. Ky është veçanërisht rasti me dispozitat që parashikojnë përdorimin e gjuhës shqipe në proceset gjyqësore, të formuluara në atë mënyrë të gjerë që sigurisht që do të kërkojë vite përgatitjeje të zbatohen plotësisht”.

Këto janë pjesë e vlerësimeve në draftin e Konkluzioneve të Komisionit të Venecias, i cili do të dalë zyrtarisht më 17 tetor. Drafti u përgatit më 27 shtator të këtij viti dhe Plusinfo posedon një kopje të këtij dokumenti.

Ligji imponon detyrime joreale dhe të shtrenjta

Kështu, në konkluzionin 99 thuhet: “Në krahasim me Ligjin për gjuhët të vitit 2008, ligji i vitit 2018 zgjeron ndjeshëm përdorimin e shqipes, si gjuhë që flitet nga të paktën 20% e qytetarëve të Republikës së Maqedonisë së Veriut, në organet publike. Shumë dispozita të ligjit për gjuhët tejkalojnë standardet evropiane, siç përcaktohet në mënyrë të veçantë në Konventën kornizë për mbrojtjen e pakicave kombëtare dhe Kartën evropiane për gjuhët rajonale dhe të pakicave. Kjo në parim është për lëvdatë. Komisioni i Venecias përshëndetë gatishmërinë e autoriteteve të Maqedonisë së Veriut për të përmirësuar statusin gjuhësor të bashkësive joshumicë, transmeton koha.mk.

Konkluzioni numër 100 thotë: “Sidoqoftë, sipas mendimit të Komisionit të Venecias, në disa fusha ligji shkon shumë larg në imponimin e detyrimeve juridike joreale ndaj institucioneve publike. Kjo është veçanërisht rasti me dispozitat që parashikojnë përdorimin e gjuhës shqipe në proceset gjyqësore të formuluara në atë mënyrë të gjerë që sigurisht që do të kërkonte vite përgatitjeje të zbatohen plotësisht. Detyrimet jashtëzakonisht të mëdha dhe të kushtueshme të vendosura me ligj në veçanti për autoritetet gjyqësore shoqërohen me sanksione të rënda monetare në rast mosrespektimi (neni 23). Për më tepër, mosarritja e përkthimit dhe interpretimit të kërkuar nga ligji gjatë procedurave përbën arsye që aktgjykimi të kthehet (neni 9 (5)). Në rrethanat aktuale, nëse ligji zbatohet plotësisht, ai do të ngadalësojë ndjeshëm funksionimin e të gjithë sistemit gjyqësor, duke rrezikuar seriozisht të drejtën për një gjykim të drejtë të garantuar me Konventën evropiane për të drejtat e njeriut “.

Në konkluzionin 101 thuhet: “Ligji përmban disa paqartësi në lidhje me kuptimin dhe qëllimin e tij. Nuk është gjithmonë e qartë se cilat dispozita të ligjit zbatohen vetëm për gjuhën shqipe, të cilat vlejnë për gjuhët e tjera joshumicë (turqisht, serbisht, boshnjakisht, vllehe, rome, etj.) dhe cilat subjekte juridike janë të përfshirë në ligj. Kjo paqartësi tekstuale do të lehtësojë zbatimin e ligjit “.

 

Komisioni kërkon revidimin e ligjit

Në konkluzionin me radhë, nën numrin 102 thuhet: “Prandaj, Komisioni fton ligjvënësin që të rishikojë ligjin për gjuhët, dhe për rrjedhojë, t’i shqyrtojë, në konsultim me të gjitha palët e interesuara, në veçanti rekomandimet e mëposhtme:

– të heqë dorë nga dispozitat e ligjit për dygjuhësinë në procedurat gjyqësore dhe të marrë masat e nevojshme për të siguruar zbatimin efektiv të kërkesave gjuhësore të Ligjit për gjuhët nga viti 2008 në procedurat gjyqësore;

– ose të revidojë nenin 3 të ligjit – parashikimin e përdorimit të gjuhës shqipe në komunikim të brendshëm dhe ndërinstitucional, për shembull duke kufizuar fushën e komunikimit zyrtar me shkrim ose të vonuarit e futjes në fuqi derisa zbatimi i duhur i kësaj dispozite të bëhet real;

– të revidohet dhe rishikohet ligjin në mënyrë që të sigurojë një qartësi të mjaftueshme ligjore në kuptim të komenteve të bëra në opinionin aktual dhe të konsiderojë lejimin e çdo personi të përdor gjuhën e bashkësisë joshumicë në vend që t’i referohet vetëm personave që i përkasin bashkësive;

– të konsiderojë heqjen e referencës për shtetësinë në ligj, në mënyrë që të mundësojë të gjithë të gëzojnë të drejtat gjuhësore të njohura me ligj;

– të shtyhet zbatimi i sanksioneve me të holla derisa ligji të ndryshohet për të siguruar siguri juridike dhe për të ndryshuar dhe plotësuar 22, në mënyrë që të zvogëlohet shuma e gjobave, të zgjerohet diferenca midis shumave minimale dhe maksimale, të futet elementi i gabimit dhe parimi i proporcionalitetit në të”.

Në konkluzionin me numër 103 theksohet vlerësimi përfundimtar: “Sipas mendimit të Komisionit të Venecias, do të ishte e dobishme nëse autoritetet do të realizonin një studim të hollësishëm të arsyeve të mangësive në zbatimin e ligjit të gjuhës të vitit 2008 dhe të vlerësojnë ndikimin në buxhet dhe resurse njerëzore të Ligji i ri për gjuhët. Komisioni gjithashtu rekomandon që ligjvënësi të mos përdorë procedurën e shkurtuar për rishikimin e ligjit për gjuhët “.

Marrë nga Gazeta KOHA

Continue Reading

Lajme

Lloga takon ambasadoren e Greqisë në RMV, Sofia Philippidoup

Published

on

By

Ministri i Drejtësisë Krenar Lloga ka zhvilluar një takim pune me ambasadoren e Greqisë në vendin tonë, Sofia Philippidou. Ministri Lloga e njoftoi Philippidoun për skriningun në Bruksel dhe mbështetjen e Komisionit Evropian për progresin e arritur në fushën e reformave në drejtësi dhe sundimit të ligjit. “Greqia ka mbështetur gjithmonë ambiciet evropiane të Ballkanit Perëndimor, përfshirë Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe është e gatshme të ofrojë ndihmë profesionale për të lehtësuar procesin”, tha Philippidou

Në takim u diskutua edhe për ndryshimet kushtetuese, ku ministri Lloga bëri të ditur se në periudhën e ardhshme, në koordinim me kryeministrin dhe presidentin e shtetit, do të formohet një grup pune që do të punojë për përgatitjen e ndryshimeve kushtetutese.

Ministri i Drejtësisë, Krenar Lloga e informoi ambasadoren e Greqisë se Ministria e Drejtësisë do të paraqesë kërkesë të re për ekstradimin e ish agjentëve Goran Grujovski dhe Nikolla Boshkoski të cilët në vitin 2017 u akuzuan për përgjime masive të mbi 20 mijë qytetarëve. “Nuk mund të ketë shtet të së drejtës derisa këta persona të përgjigjen për veprat që kanë kryer. Presim që vendet e BE-së të na ndihmojnë në zbatimin e ligjeve dhe rikthimin e besimit në sistemin e drejtësisë”, tha ministri i Drejtësisë Krenar Lloga.

Ministri Lloga dhe ambasadori Philippidou presin nga të dyja vendet intensifikimin e përpjekjeve për zbatimin e plotë të Marrëveshjes së Prespës. Bashkëpunimi do të vazhdojë edhe në periudhën e ardhshme duke organizuar punëtori, vizita zyrtare dhe takime në nivel ekspertësh për të lehtësuar procesin e negociatave me BE-në. Mbështetja e Akademisë për Gjyqtarë dhe Prokurorë Publikë në Selanik do të jetë e një rëndësie të madhe për afrimin e legjislaturës tonë me atë evropiane.
https://www.facebook.com/100090407993687/posts/pfbid029ogB6Npp9U4jnKowKCTDZPhTYWje4yn9JfJCLGBNuDTenECrr4miTNxnV2L44ZpBl/?mibextid=cr9u03

Continue Reading

Lajme

Lloga jep lajmin e madh, mijëra qytetarë lirohen nga burgu, amnistia për shkeljet e Covid miratohet ekspress në Kuvend

Published

on

By

Ministri i drejtësisë Krenar Lloga vazhdon të përmbush një nga një premtimet e tij pasi erdhi në krye të ministrisë së Drejtësisë, shkruan Top24

Një nga premtimet e radhës është ai i ligjit për amnesti të personave që shkelën masat Kovod i cilo sot ishte në kuvend.
Pas një procedure të shkurtuar, Kuvendi miratoi Ligjin për Amnisti për shkelësit e protokolleve të Covid.
Kuvendi me 76 vota pro dhe 1 kundër miratoi Ligjin për Amnisti pas procedurë të shkurtuar. Ministria e Drejtësisë ka marrë pjesë në përgatitjen e ligjit dhe është propozuar në Kuvend nga një grup deputetësh.
Mijëra shkelës të masave Covid, të cilët nuk kanë paguar dënim dhe kanë përfunduar ose janë në prag të burgut do të amnistohen. Burgu do të zëvendësohet me një dënim me kusht.
Amnistia nuk do të zbatohet për personat juridikë, restorantet dhe kafenetë.
https://www.facebook.com/100090407993687/posts/pfbid02tSdWkpgZz9viV1B6VHM2nJk9Xjyg7LcLMZocf6A34FAd4G3SCEVWTomQc4dNzwMDl/?mibextid=Nif5oz

Continue Reading

Lajme

Anketë: Taravari barazohet me Ahmetin, Mexhiti i treti

Published

on

By

Izet Mexhiti rezulton personaliteti politik jo lider për të cilin qytetarët kanë mendimin më të madh pozitiv, ndërkaq zëvendëskryeministri i parë Artan Grubi gëzon mendimin më të madh negativ nga qytetarët, përkatësisht rreth 60 për qind. Kështu vërteton një anketë e realizuar në gjysmën e dytë të muajit shkurt. Mexhiti radhitet në grupin e liderëve politikë duke gëzuar 43,5 për qind mbështetje, ndërsa para tij radhiten vetëm Ali Ahmeti me 48,9 për qind dhe Arben Taravari me 46 për qind. Edhe pse Mexhiti gëzon këtë mbështetje jo si një lider i një partie politike, prapa vetes lë Bilall Kasami dhe Afrim Gashin.
Konstatim nga anketimi
“Të anketuarit mendim më pozitiv kanë për Ali Ahmetin (48,9%), Arben Taravarin (46%) dhe Izet Mexhitin (43.5%), ndërkaq mendim më negativ kanë për Mendu Thaçin (58,6%) dhe Artan Grubin (58,3%). Më së paku i njohin Bashkim Hasanin dhe Kastriot Rexhepin”.
Lidhur me zhvillimet brenda BDI-së dhe veprimet e “grupit të zjarrit”, të anketuarit nxjerrin Mexhitin si eksponentin më të favorshëm për një lider të ardhshëm politik. 21,4 për qind e të anketuarve mendojnë se Mexhiti mund të jetë lider i një partie politike, ndërsa pas tij mbështetje të ulët përkatësisht nën 10 për qind gëzojnë Musa Xhaferi, Nevzat Bejta dhe Visar Ganiu.
Në lidhje me betejën brenda BDI-së, 30,5 për qind për qind e të anketuarve konsideron se lufta e grupit të zjarrit është e drejtë, ndërsa rreth 14 për qind për qind vlerësojnë se bëhet fjalë për betejë personale kundër kreut të BDI-së, Ali Ahmeti.
Konstatim nga anketimi
Grupi i zjarrit bën betejë të drejtë për reforma brenda BDI-së dhe reformave në shtet (30,5%)
Është çështje e tyre e brendshme partiake, e parëndësishme për shtetin (26,1%)
Grupi i zjarrit bën betejë personale kundër Ali Ahmetit (14%)

Continue Reading

Aktuale