Connect with us

Lajmet kryesore

Fito leje pune në Suedi si shtetas i Maqedonisë së Veriut

Published

on

Qytetarët e vendeve jo anëtare të BE-së nëse duan që të punojnë në Suedi, ata këtë mund ta bëjnë duke aplikuar për një leje pune në këtë shtet, shkruan in7.

Për të marrë një leje pune, së pari duhet të merrni një ofertë zyrtare të punësimit nga një punëdhënës suedez.

Për t’u kualifikuar si leje pune, kontrata e punës duhet të plotësojë kushtet e mëposhtme:

• Shpallja e punës duhet të jetë e botuar në portalin EURES brenda një minimum prej 10 ditësh;
• Kushtet e punës duhet të jenë në përputhje me marrëveshjet kolektive në Suedi dhe punëdhënësi juaj duhet të sigurojë që kërkesa juaj të jetë e çertifikuar si relevante;
• Paga mujore para taksimit duhet të jetë në të njëjtin nivel siç parashikohet në marrëveshjet kolektive në Suedi, që do të thotë se paga duhet të paktën të jetë 13,000 korona suedeze në vit;

Nëse ju siguroni një leje pune, atëherë bashkëshorti juaj, fëmijët deri në moshën 21 vjeç, si dhe fëmijët mbi 21 vjeç, të cilët varen financiarisht nga ju, kanë të drejtë të bashkohen me ju në Suedi. Ata gjithashtu duhet të bëjnë kërkesë për leje qëndrimi si pjesë e aplikacionit tuaj ose veçmas.

Hapi tjetër është që t’i kërkoni punëdhënësit tuaj të plotësojë zyrtarisht ofertën e punësimit me shkrim. Ky hap është i nevojshëm për të siguruar që ju do t’i keni kushtet e duhura për punësim dhe pagën në përputhje me kërkesat e Bordit Suedez të Migracionit.

Punëdhënësi juaj është gjithashtu përgjegjës për dërgimin e kontratës së punës në sindikatën e duhur. Pasi të miratohet, kontrata i kthehet punëdhënësit tuaj.

Pasi t’i ketë këto dy dokumente, ai duhet t’i dërgojë tek ju, në mënyrë që t’i bashkëngjitni ato në kërkesën tuaj për leje pune.

Ju mund të aplikoni për një leje pune në Suedi në mënyrat e mëposhtme:

– online në internet, ose
-në ambasadën më të afërt të Suedisë.

Nëse aplikoni online, mund të kërkoni leje qëndrimi për të gjithë anëtarët e familjes. Nëse dërgoni një kërkesë me shkrim në ambasadë, çdo anëtar i familjes duhet të paraqesë nga një kërkesë të veçantë.

Nëse aplikoni online, do të keni mundësi të skanoni dhe të ngarkoni të gjithë dokumentet tuaja. E nëse aplikoni në ambasadë, atëherëdo të duhet të bëni kopje të dokumenteve të kërkuara dhe t’i mbani ato për procesverbalin që do ta dorëzoni.

Aplikimi juaj duhet të përbëhet nga këto dokumente të mëposhtme:

• Formulari i plotë i aplikimit (online ose me shkrim);
• Kopjet e faqeve të pasaportës suaj, ku gjenden informacionet tuaja personal, periudhën e vlefshmërisë dhe nëse ju lejohet të jetoni në vendet e tjera (p.sh. viza të tjera ose leje qëndrimi);
• Oferta juaj e punësimit, njoftimi i sindikatës dhe çdo dokument tjetër që punëdhënësi juaj ju ka dërguar juve;
• Kopje të faqeve të lartpërmendura të pasaportave të anëtarëve tjerë të familjes tuaj – nëse aplikoni me shkrim, në ambasadë, atëherë duhet t’i bashkëngjitni këto kopje së bashku me aplikimet e tyre;
• Tarifa – Nëse dërgoni aplikacionin online, mund të paguani me kartë krediti ose debiti. Nëse aplikoni në ambasadë, mund të paguani kur të keni terminin tuaj;

Nëse aplikoni online, atëherë Bordi Suedez i Migracionit ka mundësi që të fillojë ta rishikojë atë menjëherë. Nëse aplikoni përmes ambasadës, ata do t’ia dërgojnë kërkesën tuaj deri tek Bordi në Suedi, i cili do të marrë, për rreth katër javë, për ta përpunuar dhe rishikuar të gjithë dokumentacionin.

Bordi i Migracionit do të fillojë përpunimin e kërkesës suaj sapo të jenë marrë të gjitha dokumentet e nevojshme. Do ta merrni vendimin më shpejt nëse keni paraqitur një kërkesë të plotë që nga fillimi.

Koha e përpunimit të aplikacionit ndryshon. Përgjigje do të merrni me postë elektronike nëse keni aplikuar online, ose nëse keni aplikuar përmes ambasadës përgjigjen do ta merrni duke kontaktuar ambasadën ku keni bërë kërkesën.

Informacioni nëse keni nevojë për vizë do të përfshihet së bashku me vendimin zyrtar në lidhje me kërkesën tuaj. Nëse keni nevojë për vizë për të hyrë në Suedi, do të duhet të shkoni në Ambasadën Suedeze për t’u fotografuar dhe për të lënë gjurmët e gishtërinjve.

Nëse nuk keni nevojë për vizë, duhet të vizitoni zyrën tuaj më të afërt të Bordit të Migracionit menjëherë pas mbërritjes në Suedi, ku do të fotografoheni dhe do të lini me gjurmët e gishtërinjve.

Karta që do të shërbejë si dëshmi për lejen e qëndrimit do të dërgohet në adresën tuaj në Suedi./in7.tv/

Continue Reading

Lajme

Zgjedhjet/ Amzai: E turpshme prezenca e Erion Veliajt në fushatën e LSDM-së

Published

on

By

Maqedonia e Veriut voton të dielën për zgjedhjen e kryetarëve të 80 komunave dhe këshillave komunalë, si dhe kryetarin e Shkupit, që është njësi e veçantë e pushtetit lokal.

Gara kryesore zhvillohet mes dy blloqeve politike, LSDM-së dhe BDI-së që janë në pushtet, dhe partive opozitare VMRO-DPMNE, Aleanca për Shqiptarët dhe Alternativa.

Publicistët Fejzi Hajdari dhe Roland Amzai për Oranews dhanë analizat e tyre lidhur me këtë proces një ditë para votimit.

Roland Amzai: Ndërhyrja nga Tirana nuk mund të quhet ndërhyrje por mënyra e qasjes së Veliaj nuk është e atillë që mund të na ndihmonte ne shqiptarëve të Maqedonisë. Është shqetësuese se Veliaj ka ardhur në Shkup dhe ka bërë fushatë në gjuhën angleze pa u konsultuar fare me asnjë faktor politik shqiptar. Shkupi nuk ka kandidat shqiptar por do të ishte mirë që Veliaj të konsultohej paraprakisht me faktorin politik shqiptar në pozitë dhe opozitë. Mbështjetja vjen në kohën kur Veliaj bëri dhe një tur tjetër në Prishtinë dhe nuk dua ta besoj që po bën një lojë me shumë porta që ti bëjë njëfarë presioni  Prishtinës zyrtare se do të ishte e paimagjinueshme.

Publicisti, Fejzi Hajdari, nga ana tjetër sheh me shqetësim ikjen masive të të rinjve shqiptarë nga Maqedonia e Veriut.

Fejzi Hajdari: Te elektorati shqiptar ka një tendencë rënie të interesimit. Në tre ciklet e fundit zgjedhore shqiptarët kanë votuar +-40%, kurse te elektorati maqedonas kemi konstanten e përhershme 70% e sipër. Ka një ikje masive të rinisë. Edhe kësaj radhe do të  kemi ulje të jehonës së votuesve.Ikja masive e shqiptarëve po vazhdon më të madhe, kryesisht në drejtim të Gjermanisë. Kam shpresë te Albin Kurti. Prishtina dhe Tirana të marrin shembull nga Serbia. Në momentin kur shqiptarët e Maqedonisë së Veriut i ka pushtuar një amulli  e paparë të bëhet përpjekje për unifikimin e tyre.Në mungesë të perspektivës rinia shqiptare ikën dhe këtë ja mori politika.Duhet të amortizohet ikja e rinisë shqiptare.

Ajdari dhe Amzai ishin kritik me Tiranën e Prishtinën.

Fejzi Hajdari: Gjithologë andej nga Tirana në ca debate kanë filluar dhe të na shesin mend, kemi misionarin Erion Veliaj që vjen këtu në Maqedoni për të na mësuar ne se kë duhet ta votojmë. Herë Edi Rama na çon nga atje selam kë duhet të votojmë dhe herë Erion Veliaj vjen e takohet me krerët e partisë së Ali Ahmetit që ndoshta kanë ndonjë kumari.U kthye në dukuri, edhe kryetari i bashkisë së Gjilanit në Kosovë na mëson cilin maqedonas duhet të votojnë shqiptarët e Kumanovës. Lutfi Haziri duhet të rregullojë çështjen e vet, i futen në territor çdo ditë xhandarmëria serbe.

Continue Reading

Lajme

Në këto zgjedhje ka komisionerë edhe opozita shqiptare, jo vetëm pushteti

Published

on

By

Në këto zgjedhje ka komisionerë edhe opozita shqiptare, jo vetëm pushteti

Në zgjedhjet lokale të së dielës për herë të parë në Maqedoninë e Veriut do të përdoret edhe teknologjia e identifikimit biometrik të qytetarëve përmes shenjave të gishtërinjëve. Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve ka siguruar aparatet e nevojshme teknologjike dhe ka trajnuar stafin për përdorimin e tyre. Në raste kur mund të ketë probleme me teknologjinë, mbi 400 inxhinierë të informatikës do të jenë të gatshëm për ndihmë.

Aleksandar Dashtevski, kryetar i KSHZ-së
“Për këtë proces kemi siguruar 400 IT persona që do të ndihmojnë, prej të cilëve 320 i ka siguruar KSHZ-ja dhe 80 kompania e cila na ka furnizuar me teknologjinë e fingerprint.

Gjithashtu kemi organizuar edhe 2 call center me 90 persona, sepse vlerësojmë se një pjesë e madhe e problemeve mund të zgjidhen përmes telefonit. Por nëse ka nevojë, në çdo komision komunal do të ndihmojnë këta 400 IT inxhinierë në vendngjarje”.

Në raste të veçanta kur paraqiten probleme që nuk mund të mënjanohen as nga inxhinierët e informatikës, atëherë do të votohet sipas mënyrës tradicionale, identifikim me lambë dhe ngjyrosje e gishtit me sprej. Por kryetari i KSHZ-së Aleksandar Dashtevski shpjegoi se ky variant vlen vetëm për raste ekstreme që nuk priten të jenë të shumtë në numër.

Aleksandar Dashtevski, kryetar i KSHZ-së
“Do të ndërmarrim të gjitha masat që të mos ndodh ndërprerje e votimit përmes teknologjisë fingerprint. Tani nëse eventualisht ndodh diku që të shkatërrohen pajisjet dhe të mos mund të vazhdojë përdorimi i tyre, në atë rast shkohet sipas formës tradicionale të votimit. Por të mos keqkuptohet se ky do të jetë rregull, ky është përjashtim në raste ekstreme”

KSHZ njoftoi se zgjedhjet e nesërme do t’i mbikëqyrin 1247 mbikëqyrës, prej të cilëve 870 vendas dhe 367 të huaj. Gjithashtu, për ndjekjen e zgjedhjeve janë akredituar edhe 10 gazetarë të huaj. Për dallim prej zgjedhjeve të kaluara, në këto zgjedhje ka vëzhgues edhe opozita shqiptare, e jo vetëm pushteti, që sipas ekspertëve, rrit edhe më shumë sigurinë se nuk do të ketë manipulime zgjedhore./ SHENJA/

Continue Reading

Lajme

Kapen duke blerë vota, arrestohen katër persona në Shkup

Published

on

By

Kapen duke blerë vota, arrestohen katër persona në Shkup

Ministria e Punëve të Brendshme njofton se në rajonin e Draçevës në Shkup, respektivisht në vendin e quajtur Axhevo janë vërejtur disa persona që kanë dhënë para në këmbim të votës, në prag të zgjedhjeve lokale, përcjell Alsat. Nga MPB thonë se personat në fjalë kanë shkelur nenin 162 nga Kodi Penal, respektivisht kanë kryer veprën penale “ryshfet në zgjedhje dhe votim”.

“Policia ka arrestuar katër persona, tek të cilët janë gjetur 121,000 denarë dhe 250 euro. Është njoftuar prokurori publik dhe pas marrjes së urdhrave nga gjykata janë kontrolluar shtëpitë e personave në fjalë, ndërkaq të arrestuarit janë mbajtur në stacion të policisë për procedura të mëtejshme”,shtojnë nga MPB.

Continue Reading

Aktuale