Connect with us

Kolumna

Shpëtimi i shqiptarëve, rrëzimi i dyshes Rama – Thaçi

Published

on

Shkruan, Enver BYTYÇI

Në këtë përfundim kanë arritur shumica e shqiptarëve në Shqipëri, në Kosovë e përtëj kufijve të dy shteteve tona. Krizat e vazhdueshme institucionale, mungesa e perspektivës, humbja e shpresës, rrënimi moral, ekonomik e social, krizat politike kanë shenjuar vetëm një fajtor:

Dyshen me emrat Edi Rama dhe Hashim Thaçi. Por interesant është se në këtë përfundim ka arritur këto ditë edhe një institut serioz e prestigjioz, ai i Studimeve Ballkanike dhe të Lindjes se Mesme (IFIMES) në Slloveni. Drejtori i këtij instituti, Zijad Beçiroviç, thoshte para pak ditësh se ‘Edi Rama e ka kriminalizuar politikën në vend’ dhe se’afrimi i tij me Presidentin e Kosovës, Hashim Thaçin shikohet si një përpjekje për të mos rrezikuar pushtetin e tij personal. Nëse rrezikohet Thaçi, të njëjtin fat do të ketë edhe Edi Rama’.

Tashmë askush nuk dyshon se të dy këta udhëheqës autoritarë dhe arrogantë, të korruptuar e njëkohësisht të lidhur me bandat kriminale, janë shndërruar në rrezik kombëtar për Shqipërinë dhe Kosovën e anasjelltas.

Shënova kundrinorin anasjelltas, sepse gjurmët e krimit dhe pushtetit të pakufizuar të njërit ose tjetrit nuk ndjehen përkatësisht vetëm në vendet ku secili prej tyre sundon, por edhe në vendin respektiv. Tashmë është krijuar një lidhje simbiozë e Hashim Thaçit dhe Edi Ramës me interesat e Beogradit dhe qendrave antishqiptare kudo në botë.

Të dy këta kanë harmonizuar një politikë të përbashkët jo vetëm në qëllime dhe objektiva, por edhe në metodë, stil e gjestikulacione, në dëm të interesave kombëtare e qytetare në të dy vendet tona. Kurthet, intrigat, lufta e paprinciptë me kundërshtarët politikë brenda vendit, nepotizmi, arroganca në marrjen e vendimeve, futja në dorë e të gjitha pushteteve, përfshirë gjyqësorin, përdorimi për interesa personale i buxhetit të shtetit, të gjitha këto dukuri kanë çuar në rrënimin ekonomik të qytetarëve në të dy vendet tona, në regresin e reformave, në dështimet politike sa i përket integrimeve euro-atlantike e në fusha të tjera.

Kosova, Shqipëria dhe shqiptarët nuk kanë qenë me fat as në periudhat e qeverisjeve të mëparshme. Por nuk ka ndodhur asnjëhherë që vendet tona të zbrazen nga rinia si në kohën e qeverisjes së Edi Ramës dhe Hashim Thaçit. Kosova përjetoi tragjedinë e eksodit të madh të vitit 1999. Por nuk u zbraz, qindramijë shqiptarë të dëbuar u rikthyen brenda javës pas 1o qershorit në shtëpitë e vatrat e tyre. Kjo ndodhi se nuk humbi shpresa.

Më parë, sidomos në dekadën e fundit, Kosova i rezistoi sundimit brutal të Milosheviçit. Por nuk mundi t’i rezistojë arrogancës së pushtetit të Hashim Thaçi gjatë qeverisjes së tij pas pavarësisët. Ndaj dhe migrimi shihet si i vetmi mjet shpëtimi për qytetarët e Kosovës. Më parë shqiptarët fajësonin Milosheviçin për migrimin tonë, ndërsa tani ata fajësojnë në të njëjtën masë Hashim Thaçin. Në kushtet e pushtimit e të sundimit serb, edhe pse pa ushtri, polici e administratë shtetërore, Ibrahim Rugova synoi dhe realizoi politikën e moszbrazjes së Kosovës. Ndërsa Hashim Thaçi po e zbraz atë në kushtet e paqes e të administrimit të vendit me polici, ushtri, administratë dhe institucione legjitime e të pavarura nga Serbia.

Shqipëria kaloi në vitin 1997 krizën më të thellë e më të madhe në historinë e saj moderne. Por nuk u zbraz si në gjashtë vitet e qeverisjes së Edi Ramës. Sepse së paku nuk u vra shpresa, se ky vend mund të bëhet edhe pse institucionet e tij u shkatërruan në jug. Ndërsa sot shqiptarët duket se kanë humbur gjënë më të çmuar, shpresën për të ardhmen, ndaj dhe ikin prej Edi Ramës, ikin madje duke mallkuar vendin e tyre, në vend që të mallkojnë shkaktarin e kësaj tragjedie njerëzore në kohë paqeje.

Dyshja Rama-Thaçi shkuan përtej imagjinatës dhe intuitës historike të shqiptarëve: U morën vesh me Beogradin për tjetërsimin e territoreve të Kosovës. Dhe jo vetëm kaq. U bënë bashkë me Ivica Daçiç dhe Aleksandër Vuçiq për të shenjuar ku janë e ku s’janë armiqtë e shqiptarëve dhe për të kërkuar bashkëpunimin e tyre për ta realizuar idenë e Serbisë së Madhe, duke e nisur këtë ide nga Ibri, Mitrovica e Trepça. Nëse shohim trajektoren e ushtrimit të diplomacisë serbe dhe të diplomacisë së Edi Ramës dhe Hashim Thaçit, dallojmë faktin se të dy palët u takuan me të njëjtët njerëz, krijuan të njëjtat lidhje, bashkëpunim e miqësi me gjithkënd në botë që i ndihëmon ndarjes së Kosovës.

E gjithë kjo veprimtari antinjerëzore dhe antikombëtare është zhvilluar në ditën me diell, e kemi parë dhe e kemi përcjell herë me shqetësim dhe herë me mospërfillje. Disa e kanë mbështetur me idiotizmin e tyre. Ndaj dhe na duhet që një ditë t’u themi këtyre dy dinosaurëve antishqiptarë, ‘Mjaft është mjaft’! Çdo gjë e ka një kufi. Ju keni shkelur çdo limit në agresivitetin tuaj antishqiptar. Ju e keni dëmtuar rëndë jo vetëm kauzën dhe shtetësinë e dy shteteve shqiptare, por po shkatërroni dhe asgjësoni dinjitetin dhe integritetin territorial e moral të shqiptarëve!

Si të tillë Rama dhe Thaçi janë shndërruar në rrezik kombëtar e rajonal. Ndaj dhe Instituti Slloven i bën thirrje të ngarkuarit të SHBA-ve në rajon, zotit Palmer, që punën e tij ta nisë me shkatërrimin e kësaj dysheje të rrezikshme!

Continue Reading

Kolumna

Jemi të gënjyer!

Published

on

Nuk di sa herë e kemi parë triumfatorin e rrejshëm, ministrin Osmani, të dalë e të thotë me bindje e gojën plot se po marrim datë dhe përherë kemi dështuar nga paaftësia diplomatike e tyre. Bullgaria arriti të imponojë seriozitet dhe, siç thotë populli në anekdotë, t’ia lërë këmbët e arushës në dorë Maqedonisë së Veriut.

Shkruan Vjollcë BERISHA

Nuk duhet parë vetëm si diçka që aksidentalisht shkon keq, diçka që lidhet me orën e historisë. Është thjesht dështim i diplomacisë sonë. Nuk mjafton të jetosh në aeroplan e të bësh foto besimplote për ta integruar vendin në Bashkimin Evropian.

Cila është masa me të cilën mund të matet në këtë orë suksesi i një ministri për Punë të jashtme nëse jo me mundësinë e tij për ta integruar vendin në Unionin Evropian?! Me se tjetër mund të lëvdohet diplomacia “jonë” shterpe?

Po ato intervistat gojëplota me data të rrejshme?

Jemi gënjyer keq.

Votat merren në emër premtimesh që nuk realizohen. Nuk di sa herë e kemi parë triumfatorin e rrejshëm, ministrin Osmani, të dalë e të thotë me bindje e gojën plot se po marrim datë dhe përherë kemi dështuar nga paaftësia diplomatike e tyre. Bullgaria arriti të imponojë seriozitet dhe, siç thotë populli në anekdotë, t’ia lërë këmbët e arushës në dorë Maqedonisë së Veriut.

Populli ndjehet i gënjyer. Rrugë tjetër s’ka. Dielli për ne lind nga perëndon. Ky përcaktim është qenësor për shqiptarët.
BDI e ka minuar pafundësisht këtë rrugë me mbytjen e shtetit të së drejtës, me institucione të korruptuara deri në dhëmb, me moszgjidhje të proceseve të montuara, me drejtësi selektive që i shërben vetëm pushtetit e kultit të Partisë, me arsim asht e lëkurë, me kulturë që po shfytyrohet pa kujdesin e detyrueshëm institucional, me zgjedhje të manipuluara, e me të gjitha elementët që jo vetëm e shembin rrugën e integrimit, por edhe na bëjnë qesharakë e të pamjaftueshëm në sytë e botës.

Mosmarrja e datës nuk është pafatësi, është PAAFTËSI diplomatike, dështim dhe mbi të gjitha gënjeshtër.
Është një borxh që ia kanë popullit që e gënjyen në dritë të diellit se do ta integrojnë aty ku natyrshëm e ka vendin. Nuk duhej të nguteshin me premtime.

Pesha e fjalës është e rëndë. Medoemos e zë përfundi cilindo që turret ta thotë pa përgjegjësi dhe pa skuqje.

Jemi të gënjyer.

Continue Reading

Kolumna

Shaqir Fetai e humbi kontrollin! E humbi…

Published

on

Me Shaqir Fetain gjithçka rrjedh egër, çdo proces është ilegal dhe në interes të huaj, sepse, vetë Shaqir Fetai është interesi i huaj, ilegalisht i instaluar në krye të BFI-së me qëllim që gjithçka të rrjedhë egër, trishtueshëm, me synime shkatërrimtare! Këtë e dinë, fatkeqësisht, edhe myftinjtë e sotit, të cilët me lezet po ia mbajnë iso-n Shaqir Fetait në punët e tij të fëlliqta.

Nga Valbon Osmani

Për herë të parë në historikun e BFI-së kemi të organizuar haxh të egër, ilegal, fatkeqësisht në emër të Institucionit! Nuk është respektuar asnjë rregullativë e BFI-së, nuk është përfillur asnjë organ dhe nuk janë sjellë kurrfarë vendimesh nga organi më i lartë kolektiv, nga Rijaseti! Haxhin e “organizon” Shaqir Fetai me “myhybët” e vet të inspiruar nga rrëfimet legjendare të “Bagdatski llopovit”!

Shaqir Fetai dëshmoi se, jo që nuk di të funksionojë sipas rregullave të organeve kolektive, jo se nuk e di Kushtetutën e BFI-së, jo që nuk e njeh praktikën e organizimit institucional të këtij obligimi fetar, por, thjesht, e ka shumë të qartë se po i vie fundi, prandaj, të shfrytëzohet rasti dhe të përmbush orekset e veta aqcsavi jepet mundësia, natyrisht pa u përfshirë këtu organet kolektive apo trupat ndihmëse. Ky manipulim kurrë nuk do t’i falet Shaqr Fetait, një ditë ai do të përgjigjet edhe penalisht për këtë anashkalim që ia bën organit kolektiv në punën me të cilën e obligon madje vetë Kushtetuta e BFI-së! Thjesht, Shaqir Fetai vetë pret dhe vetë qep!
Për ta zbutur paksa këtë kritikë që e lakuriqëson tërësisht organizimin e egër të haxhit të sivjemë, Shaqir Fetai, i tmerruar nga ajo se u zbulua për hajninë e madhe, nisë me manipulimet e veta. Paska thirrur myftinjtë për konsultime para nisjes së haxhit! Pra, nuk thotë se e tuboi RIJASETIN, por, i tuboi myftinjtë si dhe drejtorët e institucioneve dhe sektoreve, me qëllim që të konsultohet! Të gjithë këta organe përbëjnë Rijasetin i cili tubohet për të sjellë vendime, për të propozuar më të mirën para miratimit të çfarëdo vendimi!

Çka ka këtu për t’u konsultuar? Ka formuar vetë komisionin, i ka caktuar vetë udhëheqësit e haxhit si dhe të haxhilerëve, ka caktuar vetë çmimin dhe, në fund, hajde mos të më ngelë kopili në dorë! I fton myftinitë për manipulim! Nuk mund të ketë konsultime në prag të nisjes së haxhilerëve, sepse, nuk ka çka i këshillon dhe as çka i konsulton myftinjtë Shaqir Fetai, i cili as që ia ka haberin e organizimit të këtij obligimi islam, as që ka organizuar ndonjëherë dhe as që di se si shkojnë punët rreth haxhit. Ai di vetëm të përfitoj nga haxhi.

Shaqir Fetai veten e llogaritë “pushtet” (edhe atë, maqedonas), nuk ia ka ngenë askujt, nuk e bën hesap as Kushtetutën e BFI-së, as Organet kolektive të BFI-së, sjell vendime autokrate dhe, në fund t’i njollosë që të gjithë. Prandaj, i fton myftinjtë, tallet me myftinjtë dhe, në fund, llogari do të kërkojë edhe prej tyre! Llogari për ç’gjë as që dinë se çfarë ka ndodhur, sepse kanë qenë tërësisht të përjashtar nga procesi!
Ndoshta edhe e meritojnë këtë përbuzje dhe këtë tallje të gjithë myftinjtë! Përjashtohen nga procesi ndërsa pak para nisjes për në haxh, tubohen dhe “konsultohen”! Sa vlenë konsultimi i tyre, këshillat apo këshillimet pasi gjithçka që ka dashur ka vendosur vetë Shaqir Fetai!

Për herë të parë përjashtohet Rijaseti nga ky organizim, për herë të parë përjashtohen myftinjtë dhe organet e tjera nga ky proces por që, në llogaridhënie përfshihen edhe ata! Kështu mendon Shaqir Fetai dhe kësaj ia arrinë! Myftinjtë nuk bëhen hesap në këtë organizim, ndërsa nëse plasin aferat e vjedhjes dhe të korrupsionit, atëherë, të gjithë mund ta hanë por jo dhe Shaqir Fetai!
Shaqir Fetai qenka takuar edhe me udhëheqës dhe me mjekë të haxhit? Edhe ky është aktivitet i egër, sepse, dikush ata emra, ata propozime, numrin e tyre, është dashur ta miratojë në ndonjë mbledhje të Rijasetit! As ky hap nuk është hedhur! Gjithçka në ilegalitet dhe, sipas dëshirës dhe propozimeve të Shaqir Fetait! Një ekip prej nja 80 personave të përzgjedhur nga instalacioni i pushtetit maqedonas në krye të BFI-së!

Të gjithë këtyreve haxhi u paguhet nga BFI-ja! Kush e solli këtë vendim?
Të gjithë këtyreve u paguhet dhe mëditje? Kush e solli dhe kush e miratoi vendimin për lartësinë e mëditjeve?
Të gjithë këta mund të kenë edhe shpërblime dhe benificione ekstra? Kush e solli këtë vendim dhe cila do të jetë ajo shumë e përfitimeve ekstra?

Kujt i duhen këto shërbime, nëse jo ekskluzivisht Shaqir Fetait! Sepse ai dëshiron që vjedhjen t’ia kryejnë sa më shumë persona dhe, që të gjithë ata të kontribuojnë për t’ia reaziluar dëshirat meskine dhe të poshtra Shaqir Fetait! Rreth 500 mij euro do të jenë shpenzimet të cilat do t’ua mbulojë BFI-ja, respektivisht, shumë kjo që do të nxirret nga çmimi i haxhit të sivjemë. Pra, të gjithë haxhilerët e sivjemë kanë paguar çmim kaq të larë, sepse, ekipi i Shaqir Fetait është i madh dhe i pangopshëm shpenzimet e të cilëve përfshihen në këtë çmim të sivjemë të haxhit! Pra, “ekipin ndihmës dhe mjekësor” nuk e paguan bashkësia “fetare” e Shaqir Fetait, por, e paguajnë të gjithë haxhilerët e sivjemë!

Me Shaqir Fetain gjithçka rrjedh egër, çdo proces është ilegal dhe në interes të huaj, sepse, vetë Shaqir Fetai është interesi i huaj, ilegalisht i instaluar në krye të BFI-së me qëllim që gjithçka të rrjedhë egër, trishtueshëm, me synime shkatërrimtare! Këtë e dinë, fatkeqësisht, edhe myftinjtë e sotit, të cilët me lezet po ia mbajnë iso-n Shaqir Fetait në punët e tij të fëlliqta.

Continue Reading

Kolumna

Hani pini e rrëmbeni

Published

on

By

HANI PINI E RRËMBENI

Shkruan Agron Shaqiri

Revoltën time të sotme po e filloj me disa fjalë të Michel Foucault:

Krimineli është një njeri që shkel paktin, që e shkel herë pas here, kurdo që i nevojitet ose dëshiron, kur ia lyp interesi, kur në një çast dhune a verbërie mbizotëron motivi i interesit vetjak, pavarësisht përllogaritjes racionale më elementare. Krimineli është një despot i përkohshëm, një despot i momentit përmes verbërisë, fantazisë, pasionit etj.

Njerëz, çmimi i përcaktuar nga KRRE-ja për naftën ka arritur deri më 107,5 denarë. Çmimi më i lartë i naftës në vendin më të varfër të rajonit e më tej. Çdo ditë vonesë nënkupton shtrenjtim më shumë të derivateve dhe më pas, çdo masë e marë nuk do të ketë asnjë efekt lehtësues për qytetarët. Ata presin që çmimi të shkojë në 150 denarë dhe pastaj ta ulin në 120 denarë për litër. Kjo nuk është ulje, por plaçkitje dhe mashtrim i qytetarëve. Dhe thonë se ne, pra populli, pas disa muajve do të themi se ky çmim është në rregull, ata harrojnë se Qeveria dhe KRRE-ja janë institucione publike në mbrojtje të qytetarëve, e jo institucione në shërbim të vetëm një karteli sekret mes oligarkëve dhe miqve të tyre.

Sipas INSTAT-it, edhe çmimet tjera kanë pësuar rritje të ndjeshme për ekonomitë tona familjare. Sot qytetarët e Maqedonisë së Veriut hanë më pak dhe shpenzojnë më shumë.

Inflacioni është më i larti në tre dekadat e fundit.

Ndëkohë kriza po na i falimenton biznese e vogla, po na I falimenton edhe fermerët e vegjël, kryeministri dhe qeveria po presin rebalancin e buxhetit që të intrevenojnë me masa antikrizë, po deri në seancën përfundimtare duhet të zhvatemi deri në denarin e fundit.

Kriza me gjasë do të thellohet edhe më tej.

Nëse ne nuk dalim bashkërisht në rrugë, jetesa do të bëhet më e papërballueshme, kurse oligarkët dhe qeveria do të na marrin edhe monedhat e voëlëva dhe të fundit kemi në xhep.

Ne nuk mund ta lemë jetën tonë në mëshirën e një qeverie që u shërben deri në perversitet interesave të një grushti oligarkësh në kurriz të qytetarëve.

Sabotimi i institucioneve publike nga ata që paguhen për t’i mbojtur është cenim i shumicës së qytetarëve dhe tregues se vala shkatërrimtare rrezikon seriozisht vendin.

Njësoj po veprohet edhe me spitalet, shkollat, aeroportet dhe rrugët e Maqedonisë së Veriut. Ata që vodhën të djeshmen e prindërve tanë dhe të tashmen tonë, duan të vjedhin edhe të nesërmen e fëmijëve tanë.
Edhe sa do të durojmë?!

Continue Reading

Aktuale