Connect with us

Lajme

Mangësi ligjore në propozim – ligjin për Prokurorinë

Published

on

Propozim-Ligji për Prokurorinë Publike përmban mangësi ligjore. Ekspertët juridik vlerësojnë se propozimi i pushtetit nuk jep pasqyrë të qartë mbi fatin e bombave si dëshmi në procedurë dhe historikun e tyre që nga dorëzimi i tyre në Prokurorinë Speciale Publike nga ana e kryeministrit Zoran Zaev. Paragrafi i fundit i nenit 32 të propozim-ligjit ngrit dyshimet nëse të gjitha materialet e përgjuara dhe sms porositë janë dorëzuar ose jo në Speciale. Në të thuhet se: “Prokuroria për ndjekjen e krimit të organizuar dhe korrupsionit të lartë është kompetente për të ndjek vepra penale që burojnë nga përgjimet e siguruara në mënyrë jo ligjore të periudhës 2008-2015”. Madje një pjesë e ekspertëve thonë se në ligjin për Specialen duhej të kishte nen apo normë e cila do të garantonte sasinë e materialeve të përgjuara, me qëllim parandalimin e keqpërdorimit të tyre për qëllime komerciale.

Element tjetër i cili nuk është përfshirë në propozimin e pushtetit është edhe marrja e lëndëve të Speciales nga ana e kryeprokurorit Ljubomir Joveski. Pikërisht mungesa e procesverbalit, i lë hapësirë Joveskit t’i merr lëndët pa dhënë llogari para Këshilli të Prokurorëve Publik dhe Kuvendit ashtu siç jepte Janeva çdo çerek viti mbi përqindjen e materialeve të përgjuara, akuzave të ngritura, procedurave hetimore dhe atyre para-hetimore.  Opozita dyshon se Joveski, Janeva, Villma Ruskoska dhe Renata Deskoska janë koordinuar për kalimin e lëndëve tek Joveski, duke mos respektuar Ligjin për Prokurorinë Publike i cili i ngrinë funksionet e personit juridik derisa gjendet nën masa kujdesi.

Pa zgjidhje ligjore mbetet edhe fati i ekipit të PSP-së, hetuesve, shërbyesve administrativ, bashkëpunëtoreve etj. Pushteti tenton që me normë ligjore t’i sistemojë në Krimin e organizuar, ndërsa opozita kërkon që duke filluar nga prokurorët special dhe të gjithë të punësuarit e tjetër të vlejë dispozita ligjore për kthimin e tyre në vendet e mëhershme të punës, ndërsa më pas përmes konkursit, Prokuroria për krim të organizuar t’i zgjedh prokurorët pse jo edhe të njëjte. Bazë për këtë opozita e marrëveshjen që prokurorët special kanë lidhur më PSP-në në fillim të punës kur janë nënshkruar marrëveshjet për bashkëngjitje në ekipin e Janevës në të cilat jo zyrtarisht thuhet se që nga data kur fillon bashkëpunimi me PSP-së, vendi aktual i punës pauzohet.

As në këto ndryshime ligjore nuk është parashikuar propozimi i kryeprokurorit nga ana e opozitës ashtu siç kërkonte Zaev kur ishte në opozitë dhe ashtu si kërkon tani VMRO-DPMNE-ja.

ALSAT

Continue Reading

Lajme

Kohë shtesë për vendet ku është ndërprerë votimi, thonë nga KSHZ

Published

on

Nga KSHZ thonë se deri më tani nuk është raportuar për ndërprerje të votimit më tepër se tre orë, përcjell Alsat. Lubka Guguçevska nga KSHZ sot deklaroi se ka pasur vonesa për shkak të problemeve me aparatet për fingerprint, por që koha e votimit do të kompensohet në ato vendvotime ku ka pasur vonesa.

“Sa i përket ndërprerjes së votimit. Kemi raste në shumë vendvotime. Në rast se ndërprerja ka qenë më pak se një orë, votimi do të përfundojë në ora 19:00. Nëse ndërprerja ka zgjatur një deri në tre orë, në këtë rast do të vazhdohet për aq sa ka zgjatur ndërprerja. Nëse ndërprerja ka qenë dy orë, atëherë do të vazhdohet votimi deri në ora 21:00”, deklaroi Lubka Guguçevska, zëdhënëse e KSHZ-së.

Continue Reading

Kosovë

Komunat me shumicë serbe me daljen më të madhe në votime

Published

on

8,26 për qind e qytetarëve që kanë të drejtë vote kanë votuar deri tani në Kosovë.

Ndërsa, komunat me përqindjen më të madhe të daljes në zgjedhje janë ato me shumicë serbe.

Në Zveçan kanë votuar deri tani 29,42 për qind e qytetarëve apo 2 mijë e 24 qytetarë.

Në Komunën e Mitrovicës së Veriut deri tani kanë votuar 30.96 për qind e qytetarëve, apo 5 mijë e 486 qytetarë.

Në Leposaviq kanë votuar 20,49 për qind e qytetarëve apo 1 mijë e 696 qytetarë.

Continue Reading

Lajme

Zgjedhjet lokale, KSHZ: Jehona e votuesve deri në ora 11 është 10,22 për qind

Published

on

Komisioni Shtetërorë i Zgjedhjeve në konferencën e sotme për shtyp në ora 11:30, njoftoi se nga të dhënat e 2.544 vendvotimeve, respektivisht nga 73.1 për qind e vendvotimeve, deri në ora 11:00 kanë votuar gjithsej 135.906 qytetarë, gjegjësisht 10,22 për qind, shkruan Alsat. Nga KSHZ njoftojnë se më së paku votues deri në ora 11 janë regjistruar në Vrapçishtë.

“Më tepër dalje ka në komunën Novaci me 25.84 për qind, Kriva Pallanka me 20,44 për qind, Vevçani me 18.61 për qind. Ndërsa komuna me më së paku votues deri në ora 11 është Vrapçishta me 4.92 për qind”, tha Lubka Guguçevska nga KSHZ.

Continue Reading

Aktuale