Connect with us

Lajme

Komunat i morën paratë, por si do t’i shpenzojnë tani ato?!

Published

on

Drejtori i Agjencisë së pagesave, Nikollçe Bobevski për TV21 shpjegon se ndarja e mjeteve nga Qendra për zhvillim rural është bërë sipas vlerësimeve se ku është më e nevojshme që të jepet ndihmë shtetërore. Para kanë fituar ato komuna që paraprakisht kanë paguar TVSH-në për projektet e mëparshme, ndërsa kontrollin për shpenzimin e parave e kryen agjencia.

“Komuna nënshkruan marrëveshje, e zgjedh operatorin ekonomik, hyn në investimin, pas mbarimit të investimit, komuna e mbledh dokumentacionin e plotë, e dorëzon në agjenci, e paguan TVSH-në e mjeteve, për shkak se obligimi i vetëm i mjeteve grant është pagesa e TVSH-së. Më pas Agjencia kryen kontrolle në vendin, pasi që edhe ky proces të mbarojë, vijon pagesa e mjeteve në llogaritë e komunave”, deklaroi Nikollçe Bobevski, drejtor i Agjencisë për Pagesë.

I kontaktuam edhe një pjesë të kryetarëve të komunave që të na përgjigjen se a është objektive ndarja e mjeteve, sa mjete kanë fituar dhe për çfarë do t’i shpenzojnë! Ata njëzëri vlerësojnë se pa këto mjete, vështirë se do të realizonin projektet, me të cilat kanë aplikuar, ndërsa TVSH-ja nuk do të paraqesë problem për ta paguar.

“Kemi fituar projekt për mbarimin e aksit rrugor Crniçani-Dojran, i cili ishte shumë problematik në 5-10 vitet e fundit. Kështu që, tani po e përfundojmë atë rrugë që ka rëndësi vitale për trafikun jo vetëm në Komunën e Dojranit por edhe në të gjithë vendbanimet tjera”, deklaroi Ango Angov, kryetar i Komunës së Dojranit.

Pyetjes se sa mjete dhe për çfarë rrugësh kanë fituar, kryetarët e komunave na u përgjigjën:

“100 mijë euro për rrugë prej 1 kilometër”, potencoi kryetari i Komunës së Dojranit, Ango Angov.

“Nga Qendra për zhvillim rural, në Komunën e Dellçevës kemi fituar 25 milionë denarë për infrastrukturë rrugore me gjatësi prej 2 kilometrave. Komunës së Dellçevës i janë miratuar dy projekte në lartësi prej 25 milion denarëve pa TVSH, ndërsa projektet janë për ndërtimin e infrastrukturës rrugore në lagjen Basarica dhe kanalizimin në verë”, tha Goran Trajkovski, kryetar i Komunës së Dellçevës.

Pikërisht në këtë komunë popullata në mënyrë masive po largohet, andaj e pyetëm kryetarin e komunës se a ishte më e nevojshme që të investohet në infrastrukturë!

“Nga lagja Basarica, për të cilën është njëri projekt, nuk kemi shpërngulje”, theksoi kryetari i Komunës së Dellçevës.

“Komuna e Vallandovës ka fituar tre projekte, dy janë me rëndësi kapitale, me të cilat do të zgjidhim shumë probleme me të cilat përballej popullata lokale. Vlera e njërit projekt është 15 milion denarë, ndërsa tjetri është 20 milion denarë. Bëhet fjalë për rrugë dhe rrugica lokale. Njëri projekt është me gjatësi prej 1.4 kilometrave”, u shpreh Pero Kostadinovski, kryetar i Komunës së Vallandovës.

Nga Ministria e Bujqësisë na u përgjigjën se kriteret për ndarjen e mjeteve janë caktuar me Programin vjetor për mbështetje financiare për zhvillim rural, Ligjin për bujqësi dhe rregulloren për kushte shtesë për mbështetje nga masat për zhvillim rural, shpenzimet e pranueshme dhe lartësia e mbështetjes për shpenzimet e pranueshme sipas përdoruesit të masës individuale. Kërkuesit që i plotësojnë kushtet rangohen sipas pikëve të caktuara me Rregulloren për kritere më të afërta për zgjedhjen e përdoruesve sipas masave për zhvillim rural.

Continue Reading

Lajme

Borisov: Pa plotësimin e kushteve të Bullgarisë, s’ka bisedime për Maqedoninë e Veriut në BE

Published

on

Ish kryeministri i Bullgarisë, Bojko Borisov thotë se nuk ka negociata me Maqedoninë e Veriut derisa pakica bullgare nuk bëhet pjesë e Kushtetutës. Ky mesazh i ish kreut të ekzekutivit bullgar erdhi pas takimit me shoqatat e bullgarëve në Maqedoni. Borisov ka garantuar se mbështetja ndaj Maqedonisë së Veriut varet nga njohja e pakicës bullgare.

“Të gjendet zgjidhje në Kuvend dhe të bëhet diçka që edhe bullgarët të jenë pjesë e Kushtetutës si serbët, boshnjakët dhe të tjerët që më pas të mund të vazhdohen negociatat për problemet shoqërore. Kjo është e patjetërsueshme. Pa këtë nuk kemi çfarë të diskutojmë dhe këtë duhet të dinë edhe Mickoski dhe Zaev”– deklaroi Bojko Borisov, Ish kryeministër i Bullgarisë.

Përfaqësuesit e shoqatave bullgare u ankuan për qasjen jo serioze të liderëve Hristijan Mickoski dhe Zoran Zaev, duke akuzuar se qasja e tyre dallon kur janë në Shkup dhe kur shkojnë në Sofje. Borisov kujtoi se me kryeministrin e Shqipërisë, Edi Rama janë marrë vesh për çështje minutash.

“Prandaj them që pa mos e ndryshuar Kushtetutën dhe ju të inkuadroheni si bullgarë, qytetarët të Maqedonisë së Veriut, nuk do të ketë negociata. Me shqiptarët u morëm vesh për çështje minutash. Me kryeministrin Edi Rama kemi biseduar dhe sot neve i ndihmojmë Shqipërisë dhe Shqipëria i ndihmon qytetarëve të saj”– pohoi Bojko Borisov, Ish kryeministër i Bullgarisë.

Pas qëndrimeve të Borisov ka reaguar Qeveria. Nga organi ekzekutiv thonë se këtë fjalor mbase të dobishëm për fushatë zgjedhore në Bullgari nuk e mirëpresin qytetarët maqedonas dhe se zgjidhja e vetme mund të arrihet përmes dialogut.

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut
“Kemi mirëkuptim për politikën e brendshme dhe fushatën parazgjedhore në Bullgari, përfshi edhe procesin e komplikuar zgjedhor, por mendojmë se ajo nuk mund të merret si bazë për të dërguar mesazhe politike për nevoja zgjedhore, e të cilat nuk janë në vijë me vlerat evropiane. Tone e tilla nuk merren si tone miqësore nga qytetarët maqedonas. Mos ndërhyrja në punët e brendshme është qëndrim parimorë dhe një gjë të tillë e presim nga fqinjët tanë”

Kryeministri Zoran Zaev deri tani disa herë ka paralajmëruar se hapja e Kushtetutës është e nevojshme para anëtarësimit në BE dhe nuk kishte asgjë kundër që të përfshihej edhe pakica bullgare në preambulë. Zaev kishte paralajmëruar se bashkë me pakicën bullgare mund të përfshihen edhe etnitë e tjera./AlsatM/

Continue Reading

Kosovë

Anëtari i kryesisë së VV-së propozohet për ambasador në Zagreb

Published

on

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani dhe Ministria e Punëve të Brendshme pritet të emërojnë shumë shpejtë ambasadorët e rinj në disa vende.

Sipas burimeve të Reporteri.net, në Zagreb të Kroacisë pritet të emërohet ambasador, Martin Berishaj.

Në faqen zyrtare të Lëvizjes Vetëvendosje, Martin Berisha rezulton që është pjesë e kryesisë së këtij subjekti.

Emri i tij është i vendosur menjëherë pas atij të kryetarit të LVV-së, Albin Kurti.

Martin Berishaj është profesor i shkencave politike dhe marrëdhënieve ndërkombëtare në disa programe dhe module të arsimit të lartë në Slloveni dhe jashtë saj (Kosovë, Bosnje dhe Hercegovinë, Hungari, Itali).

Aktualisht, Berishaj është shef I Institutit për Studime Shqiptare në Slloveni si dhe anëtar i kryesisë së Lëvizjes Vetëvendosje.

Berishaj në të kaluarën kishte qenë pjesë e komisioni për shënjimin e vijës kufitare me Malin e Zi të krijuar nga Ramush Haradinaj, teksa sugjeronte që si zgjidhje të përdorej precedenti Gjirit të Piranit, ku Sllovenia dhe Kroacia kishte dërguar çështjen në Arbitrazh Ndërkombëtar.

Në maj të këtij viti, ministrja Gërvalla shkarkoi 12 ambasadorë duke premtuar se Kosova nuk do të ketë vakum diplomatik, megjithatë një gjë e tillë ndodhi me largimin e Hajdin Abazit nga ambasada në Australi, ku edhe tre muaj pas shkarkimit të tij MPJ dështoi të dërgonte një diplomat të ri.

Continue Reading

Lajme

Lëkundje të lehta tërmeti në Korçë, ndjehen deri në Tiranë

Published

on

Lëkundje tërmeti është regjistruar pak më parë ne vendin tonë.

Sipas EMSC, lëkundja me magnitudë 2. 9 ballë u regjistrua 10 km nga Korca dhe thellesi 2 km, por eshte ndjere deri ne Tirane.

Kujtojmë që javët e fundit në vendin, tonë, në qytetë të ndryshme të vendit janë shënuar lëkundje tërmeti, duke rikthyer frikën tek qytetarët.

Continue Reading

Aktuale