Connect with us

Lajme

MD rregullon emrin e shtetit, por jo gjuhën, vulat e noterëve ende vetëm në maqedonisht

Published

on

Edhe 9 muaj pas miratimit të ligjit, vulat e noterëve ende nuk janë edhe në gjuhën shqipe.

Ligji për përdorimin e gjuhëve parasheh përdorimin e shqipes edhe në noteri si dhe në vulat e tyre.

Por, në ndryshimet e para tre javëve të rregullores për vulat e noterëve, Ministria e Drejtësisë ka bërë vetëm ndryshimin e emrit të shtetit, por jo edhe zbatimin e gjuhës shqipe.

Si rrjedhojë, vulat tani për tani do të jenë vetëm në maqedonisht.

Anëtari i Bordit të Odës së Noterëve Naser Zyberi thotë se Oda vepron në bazë të asaj që vendos ministria.

“Si rezultat i kësaj, Oda e Noterëve ka porositur ndryshim të vulës konform rregullores që ka përcaktuar Ministria e Drejtësisë, në kuadër të së cilës ne veprojmë dhe zbatojmë aktet ligjore dhe nënligjore të Ministrisë së Drejtësisë”, theksoi Naser Zyberi.

Nga Kabineti i ministres Renata Deskoska shkurt na thanë se “ligji për gjuhët implementohet direkt dhe nuk është patjetër me rregullore”.

“Po të mos ishte patjetër me rregullore, shtrohet pyetja pse bëhet ndryshimi i rregullores në pjesën e dispozitave për çështjen e emrit të shtetit”, u shpreh Naser Zyberi.

Tahir Hani nga grupi ndëresor për zbatimin e ligjit, i tha TV21 se ligji ka dispozitë ku thuhet se kur institucionet që nuk e kanë harmonizuar ligjin e tyre si dhe aktet nënligjore, ata zbatojnë ligjin për përdorimin e gjuhëve.

“Nuk amnistoj as Ministrinë e Drejtësisë e cila ka miratuar një rregullore në të cilën nuk ka paraparë përdorimin zyrtar të gjuhës shqipe, por po e përsëris, ka shumë institucione të cilat nuk e kanë harmonizuar ligjin e tyre bazë me ligjin për përdorimin e gjuhëve, por është ligji për përdorimin e gjuhëve si ligj special që rregullon një materie dhe të gjitha institucionet e zbatojnë këtë ligj”, deklaroi Tahir Hani, anëtar i grupit të punës për zbatimin e Ligjit.

Zyberi e thotë se e di këtë dispozitë, por thotë se ende s’është përmbushur afati kohor prej një viti që ligji për gjuhët të ketë fuqi më të lartë se aktet ligjore e nënligjore që mund të mos jenë ndryshuar.

“Ligji ka dalë në Gazetë zyrtare më 14 janar 2019, që do me thënë nuk është plotësuar afati i paraparë ligjor, por edhe atëherë kur të plotësohet ky kusht, Ministria e Drejtësisë, duhet të japë udhëzim Odës së Noterëve se si do të veprohet në rastin e përdorimit të vulave”, tha Naser Zyberi.

Pra sërish çështja mbetet të rregullohet nga Ministria e Drejtësisë si mbikëqyrëse e punës së noterëve. Zyberi madje ngre pyetjen se pse Ministria e Drejtësisë nuk e harmonizon ligjin për shërbime të noterisë me dispozitat për përdorimin e gjuhës, sepse në nenin 39 të ligjit aktual të noterëve shkruhet prerë se dokumentet dhe vërtetimet, noterët i përpilojnë në maqedonisht.

 

BURIMI: TV21

Continue Reading

Lajme

Edhe në sondazhin e ri Taravari shumë pranë Ahmetit

Published

on

By

Lideri i ASH-së, Arben Taravari sërish i afrohet me popullaritet atij të BDI-së, Ali Ahmeti. Në sondazhin e fundit realizuar nga Instituti për Politika Publike (IPP) “Arbën Xhaferi”, Taravari është katër përqind pas Ahmetit.

Sondazhi i Institutit për Politika Publike Arbën Xhaferi për matjen e opinionit publik shqiptar në Maqedoninë e Veriut


“Sondazhi i IPP Arbën Xhaferi i realizuar ekskluzivisht me shqiptarë në Maqedoninë e Veriut tregon se kur bëhet fjalë për opinionin publik për liderët partiakë, Ali Ahmeti (BDI) është më i popullarizuari, me besueshmëri neto prej zero (neutrale) dhe 49.7% të opinioneve pozitive. Arben Taravari (ASh) qëndron afër si i dyti, me besueshmëri neto prej -9.4 dhe 45% të opinioneve pozitive”, thuhet në sondazhin e relaizuar nga IPP “Arbën Xhaferi”.
Pas Ahmetit dhe Taravarit radhitet Izet Mexhi, si figure politike e popullarizuar te shqiptarët edhe pse nuk është kryetar partie. Pas Mexhitit janë Kasami i Besës dhe lideri i Alternativës, Gashi radhitet i fundit.
“Pas tensioneve të brendshme në BDI, Izet Mexhiti, lideri i fraksionit brenda BDI-së i njohur si “Grupi i Zjarrit” është lideri i tretë partiak më i popullarizuar me besueshmëri neto prej -28.8% dhe 35.3% të opinioneve pozitive. Bilall Kasami (Lëvizja Besa) renditet i katërti, me besueshmëri neto prej -43% dhe 28.2% të opinioneve pozitive. Lideri partiak me përkrahjen më të vogël popullore është Afrim Gashi (Alternativa), me besueshmëri neto prej -74.6% dhe vetëm 12.4% të opinioneve pozitive”, thuhet më tej në sondazhin e relaizuar nga IPP “Arbën Xhaferi”.
30.8% e shqiptarëve kanë thënë se do të votonin për BDI-në nëse zgjedhjet parlamentare do mbaheshin nesër. ASh renditet e dyta me 14.9%, e ndjekur nga Lëvizja Besa me 9.6%. Alternativa do të merrte vetëm 2% të votave, ndërsa PDSH është fare afër zeros (0.3%). Ndër partitë maqedone, 1.6% e shqiptarëve do të votonin për LSDM-në dhe vetëm 0.1% për VMRO-DPMNE-në.

Sondazhi i Institutit për Politika Publike Arbën Xhaferi për matjen e opinionit publik shqiptar në Maqedoninë e Veriut


“Interesante është se në mesin e atyre që kanë thënë se do të votonin për BDI-në, një e treta prej tyre (31.7%) do të zgjidhnin të votonin për “Grupin e Zjarrit” në rast se ky fraksion do të kandidonte si i pavarur nga BDI-ja. Kjo do të ndikonte seriozisht në skenën politike shqiptare, duke ulur përqindjen e votave të BDI-së në 19.5%, ndërsa “Grupi i Zjarrit” do të renditej si forca e katërt politike me 9.3%”, qendron në sondazhin e relaizuar nga IPP “Arbën Xhaferi”.
Sondazhi është realizuar me 1,000 të anketuar të moshës 18 vjeç e lart ku pjesëmarrësit janë anketuar ndërmjet 15 dhe 21 marsit përmes intervistave telefonike. Hulumtimi është kryer duke përdorur metodologjinë e përzgjedhjes rastësore, duke siguruar një përfaqësim gjithëpërfshirës të popullatës shqiptare në Maqedoninë e Veriut, bazuar në karakteristikat demografike si gjinia, mosha, arsimi, si dhe njësia zgjedhore dhe komuna ku ata jetojnë. Margjina e gabimit është 3.1 pikë, me një nivel besimi 95 për qind.

Continue Reading

Lajme

Taravari: Me anëtarësimin në NATO, Maqedonia e Veriut është bërë shtet i sigurt

Published

on

By

Kryetari i Aleancës për Shqiptarët Arben Taravari, thotë se me anëtarësimin në NATO, Maqedonia e Veriut është shtet i sigurt dhe larg çdo rreziku të sovranitetit dhe integritetit.
Në Facebook ai shkruan se RMV si anëtare e NATO-s jep kontributin e saj për çdo vend në të cilin duhet të sigurohet paqja botërore.
“Më 27 mars të vitit 2020, Republika e Maqedonisë së Veriut u bë anëtare më e re në NATO. Nga ky moment RMV, si pjesë e Aleancës më të fuqishme Veriatlantike, është shtet i sigurtë dhe larg çdo rreziku të sovranitetit dhe integritetit të vendit. RMV, si anëtare e NATO-s, jep kontributin e saj për çdo vend në të cilin duhet të sigurohet paqja botërore. Agresioni rus kundër Ukrainës duke rrezikuar sigurinë globale, edhe njëherë dëshmoi se duke qenë pjesë e NATO-s, qytetarët tanë dhe vendi janë të mbrojtur nga ana e aleancës së shteteve më të fuqishme në botë”.
“Aleanca për Shqiptarët kishte fatin që të kontribuojë në procesin e anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në NATO. ASh me dinamikë dhe seriozitet të njëjtë do të japë kontributin politik dhe programor në përshpejtimin e procesit të anëtarësimit në BE së bashku me sfidat e ndryshimeve kushtetuese që janë parakusht dhe objektiv parësor i anëtarësimit të vendit në BE”, ka shkruar Taravari me rastin e 3 vjetorit të anëtarësimit të RMV-së në NATO.

Continue Reading

Lajme

Anëtarë te Besës nga Gostivari kalojnë në ASH

Published

on

By

Katër anëtarë nga Lëvizja BESA nga Gostivari, sonte kanë kaluar në ASH. Kjo është dëshmuar përmes një fotografie të publikuar në rrjetet sociale ku ata shihen bashkë me kryetarin e ASH, Arben Taravari ku i shoqëron edhe kryetari i Degës së ASH-së në Gostivar, Gazmend Abdija.
Fotografia të cilën e ka publikuar Abdija mbanë shkrimin “Aleanca për Shqiptarët çdo ditë po forocohet”.
Ky kalim kalim i katërshes, e cila ka qenë në krye të BESËS në Gostivar, është festuar me një kafe të përbashkët.
Ndryshe, jo zyrtarisht ditëve në vazhdim pritet edhe anëtarë dhe  simpatizantë të tjerë nga Lëvizja Besa në Gostivar të kalojnë në ASH.

Continue Reading

Aktuale