Connect with us

Lajme

Implementimi i Ligjit për gjuhët has në vështirësi

Published

on

Edhe pas 9 muajsh hyrje në fuqi të ligjit për përdorimin e gjuhëve, ai nuk po gjen zbatimin e tij. Drejtori Agjencisë për zbatimin e Ligjit për përdorimin e gjuhëve Ylber Sela, tha se Ministria e Drejtësisë, duhet të përshpejtojë procedurat për formimin e Inspektoratit i cili duhet të mbikëqyrë zbatimin e ligjit dhe sa më parë të zgjidhet drejtori i atij institucioni, pasi deri në vitin 2020 mbaron afati që kanë institucionet për përdorimin e gjuhëve.

“Dua ta them hapur se është vonuar, është dashur më herët sepse ne jemi të lidhur sepse njerëzit nuk janë shumë të informuar, dhe po drejtohen tek unë se çka bën agjencia. Ne nuk kemi kompetenca për mbikëqyrje por këtë e ka inspektorati. Sa më herët të krijohet ky inspektorat, aq më mirë për ne sepse parashihet që një institucion i cili nuk zbaton ligjin , atëherë ka gjoba dhe këtë e bën që të përshpejtojë procesin e zbatimit të ligjit për përdorimin e gjuhëve”, deklaroi Ylber Sela, drejtor i Agjencisë për Zbatimin e Gjuhëve.

Drejtori Sela, akuzoi kryetarin e Qytetit të Shkupit Petre Shilegov, ku tash e 1 muaj refuzon takimin me të. Sela ka shfaqur gatishmëri që të kontribuojë në përmirësimin e këtij institucioni për zbatimin e gjuhës shqipe. Sipas tij, në disa institucione që drejtohen nga Qyteti i Shkupit, pjesërisht përdoret gjuha shqipe si gjuhë zyrtare. I pari i Qytetit të Shkupit i është përgjigjur Selës.

“Fatkeqësisht kërkesa për takim ka ndodhur gjatë periudhës së pushimeve dhe kjo ka rezultuar në shtyerje të takimit me z. Ylber Selën. Ne si qytet, jemi të hapur me të gjitha institucionet dhe deri më tani nuk kemi pasur probleme të kësaj natyre. Takimi konkret me z.Selën është caktuar të mbahet në muajin shtator”, tha Petre Shilegov, kryetar i Qytetit të Shkupit.

Sipas Ylber Selës në institucionet të cilat janë në kompetenca të Qytetit të Shkupit, ku drejtohen vetëm nga maqedonasit aty parcialisht përdoret gjuha shqipe si gjuhë zyrtare. E aty ku drejtohen nga shqiptarët, ligji po zbatohet ashtu siç duhet. Buxheti i Agjencisë për zbatimin e Ligjit për përdorimin e gjuhëve nga viti i kaluar ishte 8 milonë e 437 mijë denarë. Por me rebalancin e buxhetit të një dite më parë këtij institucioni i është gjashtëfishuar buxheti i asgjencisë.

BURIMI: TV21

Continue Reading

Lajme

Ministri Aliu: Përfshirja e femrave në teknologji sjell me shume ide dhe kreativitet

Published

on

By

Ministri Aliu: Përfshirja e femrave në teknologji sjell me shume ide dhe kreativitet
Ministri Aliu: Përfshirja e femrave në teknologji sjell me shume ide dhe kreativitet

 
Nën organizimin e Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale, sot u zhvillua Konferenca Rajonale e titulluar Sfidat me të cilat përballen femrat në rajon në rrugëtimin drejt Bashkimit Evropian ,,Fuqishëm dhe zëshëm i zhvendosim kufijtë”
 
Në këtë konferencë, si panelist mori pjesë dhe ministri i Ministrisë së Shoqërisë Informatike dhe Administratës – Azir Aliu.
Gjatë fjalës se tij, ministri theksoi se pjesëmarrja e femrave në jetën publike të një vendi, përveç se është një e drejtë ligjore dhe kushtetuese është edhe një domososhmëri. Duke i përfshirë femrat në teknologji marrim më shumë ide dhe më shumë kreativitet.
 
,,Ministria, fuqishëm po angazhohet për transformimin digjital si mundësi që të përfshihen numër sa më i lartë i femrave në sipërmarrje, të krijohen kushte, që femrave t’ju ofrohen të njëjtat mundësi si të meshkujve dhe t’i inkurajojmë ato që të kenë komunikim të barabartë në institucione.”
 
,,Angazhimi ynë është që në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit dhe të Shkencës dhe me Universitetet, t’i inkurajojmë femrat që të jenë në numër sa më të lartë dhe të ndjekin rrugëtimin e femrave të suksesshme profesioniste të Teknologjive Informatike dhe Komunikuese, dhe që në moshë të re, ta orientojnë arsimimin e tyre drejt kësaj sfere dhe ta përmbyllin ciklin e tyre të studimeve si Inxhiniere të diplomuara të Teknologjive Informatike dhe Komunikuese në Fakultetet e vendit tonë dhe më gjërë” theksoi mes tjerash ministri Aliu, duke veçuar dhe se Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut po kushton rëndësi të veçantë ndaj Aftësive digjitale, të cilat paraqesin një prej shtyllave më të rëndësishme të përfshira në Strategjinë Nacionale të TIK-ut 2023 – 2030, në të cilën në mënyrë aktive punon MSHIA-ja, potencoi ministri Aliti.

Continue Reading

Lajme

Kërkohet ndihmë për gjetjen e Anisës 12 vjeçare, e zhdukur nga dje

Published

on

By

Një vajzë 12 vjeçe nga lagja Gazi Babë e Shkupit, që dje është zhdukur dhe familja nuk ka informacione se ku ndodhet. Hera e fundit që e kanë parë është momenti kur është nisur për në shkollë, dje në orën 7:30 (Sh. F. Liria).
Prindi i Anisa Ajro (siç quhet 12 vjeçarja) tha për TV21 se janë mjaft të shqetësuar dhe kërkojnë ndihmë nga qytetarët, kushdo që e ka parë ose ka ndonjë informacion. Kontakt tel i prindit Engin Ajro 072232983

Continue Reading

Lajme

Taravari: Erdhi momenti i heqjes së 20%, partitë kanë rastin të bëjnë historinë

Published

on

By

Lideri i Aleances per Shqiptaret, Arben Taravari pjesë e shumicès, ështé shprehur se heqja e 20% nga kushtetuta dhe ne vend te tij te qendroje “gjuha shqipe”, duhet të ndodh tani, me ndryshimet kushtetuese te cilat parashohin futjen e bullgarève si komunitet qe jeton ne Maqedonine e Veriut.
Taravari thotè se pjesè e ketij momenti historik do tè jenè tè gjitha partitè shqiptare, perfshire edhe ato maqedonase, duke permendur lideret e tyre, Dimitar Kovaçevski te LSDM-se dhe Hristijan
Mickoskin te VMRO-DPMNE-së.
“Aleanca për Shqiptarët është e lumtur që tashmë erdhi momenti kur partitë politike në Maqedoni do të mund të shprehin pajtimin e tyre që gjuha shqipe të emërtohet si e tillë dhe mos të quhet më gabimisht “20%“.
Propozojmë që ky ndryshim të ndodhë tani dhe jemi të bindur, jo vetëm në pajtimin e partive shqiptare, por edhe me dakordësinë e të gjitha partive në Maqedoni.
Të gjitha partitë që do të marrin pjesë në këtë ndryshim do të shkruhen në histori si parti demokrate e veçanërisht evropiane.
Sidomos z. Kovaçeski dhe z. Mickovski do të bëhen pjesë e këtij momenti të rëndësishëm jo vetëm për shqiptarët që jetojnë në këtë vend, por edhe për të ardhmen evropiane të shtetit tonë të përbashkët.
Presim me padurim momentin e shpalljes zyrtare të këtij premtimi mbarë partiak.-thekson Arben Taravari

Continue Reading

Aktuale