Connect with us

Lajme

Rebalanci. shkurtohen investimet kapitale për 50 milion euro

Published

on

Ekspertët e ekonomisë theksojnë se realizimi i investimeve kapitale në Maqedoninë e Veriut duhet të mbikëqyret nga një komision i ekspertëve të pavarur, nëse dëshirojmë që ato të realizohen sipas dinamikës së projektuar në fillim të vitit, njofton REL.

Këto komente vijnë pasi Qeveria në mbledhjen e saj ka paraparë që të shkurtohen rreth 50 milionë euro të destinuara për investimet kapitale nga 422 milionë euro në 372 milionë euro.

Mjetet e planifikuara për investimet kapitale shkurtohen në infrastrukturën hekurudhore, infrastrukturën e ujësjellësit, zhvillimin rural, si dhe përmirësimi i infrastrukturës së objekteve arsimore dhe shëndetësore në rajonin e Kërçovës dhe Shtipit.

Ndryshe, në bazë të projeksionit të buxhetit për vitin 2019 ishin planifikuar 422 milionë euro për investime kapitale, por brenda 7 muajve janë realizuar vetëm 100 milionë euro për realizmin e projekteve kapitale që nuk arrin as çerekun e investimeve të planifikuara në fillim të këtij viti.

Alaudin Zeqiri, ligjërues në Fakultetin e Ekonomisë në Universitetin e Tetovës, për Radion Evropa e Lirë thotë se realizmi i investimeve kapitale në masë të madhe dështon si rrjedhojë e procedurave të komplikuara juridike që duhet plotësuar para realizmit të investimeve.

“Medoemos duhet të bëhet një intervenim që do të thotë në aspektin juridik, që procedurat që kanë të bëjnë me realizmin e projekteve kapitale të jenë më të thjeshta dhe jo aq të komplikuara. Pra, kemi ngecje në realizmin e projekteve kapitale, duhet thjeshtësuar proceduarat për realizmin e projekteve kapitale, kjo mund të arrihet përmes intervenimeve ligjore”, vlerëson Alaudin Zeqiri, ekspert për çështje ekonomike.

Nga Qeveria janë shprehur me optimizëm se procesi i investimeve kapitale do të marrë hov në fund të këtij viti.

Ndërkohë, një pjesë të mjeteve janë ridestinuar për subvencionimin e rritjes së pagave në sektorin privat, edhe atë 400 milion denarë, si dhe 200 milionë denarë të tjera janë destinuar për masa aktive për punësim.

Me ribalancin e buxhetit parashihen mjete shtesë për mbështetje të bujqësisë, 193 milionë denarë për blerjen e ilaçeve për sëmundje të rralla dhe insulinë, 193 milionë denarë për mbrojtje të sistemit të kolektorëve në Liqenin e Ohrit, si dhe për pagesën e kthimit të TVSH-së.

“Janë paraparë 200 milionë denarë shtesë për politika dhe masa aktive si mbështetje për punësimin, veçanërisht për mbështetje të të rinjve për punësimin e tyre në prodhimtari, por edhe nën masat gjithëpërfshirëse për vetëpunësim, para së gjithash për të rinjtë”.

“400 milionë denarë janë të dedikuara për subvencionimin e kontributeve nga sigurimi i obligueshëm social i ndërmarrjeve të cilat do t’i rrisin pagat e të punësuarve të tyre deri në 100 euro”, ka bërë të ditur kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev.

Por, partia maqedonase në opozitë VMRO DPMNE ka akuzuar kreun e Qeverisë Zoran Zaev dhe ministren e Financave se rishikimi i buxhetit aspak nuk ka të bëjë me politika zhvillimore për rimëkëmbjen e ekonomisë së shtetit duke vënë theksin në dështimin e realizmit të projekteve kapitale.

Nga arka e shtetit, gjatë vitit të kaluar, mbetën pa u shfrytëzuar rreth 200 milionë euro të cilat ishin paraparë për investime kapitale.

Një pjesë e këtyre mjeteve edhe atë 50 milionë euro me rishikimin e buxhetit u ridiestinuan për shlyerjen e borxheve që kishin komunat.

Continue Reading

Kosovë

Mërgata për tetë muaj dërgoi 750 milionë euro në Kosovë, mbi 140 milionë më shumë se viti i kaluar

Published

on

By

Mërgata për tetë muaj dërgoi 750 milionë euro në Kosovë, mbi 140 milionë më shumë se viti i kaluar

Mërgata vazhdon të kontribuojë në dërgimin e remitencave për familjet e tyre në Kosovë.

Pavarësisht pandemisë, deri në fund të muajit gusht 2020, në drejtim të vendit tonë janë dërguar 749.7 milionë euro, ku sipas Bankës Botërore (BB), mërgata ka ndikuar në rritjen ekonomike të Kosovës.

Të dhënat e Bankës Qendrore të Kosovë (BQK) tregojnë se gjatë këtij tetëmujori, diaspora ka dërguar 141.2 milionë euro më shumë sesa viti 2020, shkruan Telegrafi.

Vlera më e lartë e dërguar në drejtim të Kosovës ishte e muajit maj me 113.3 milionë euro.

Për sa i përket dërgesave të mërgatës sipas vendeve, Gjermania është shteti ku më së shumti dërgohen para në drejtim të Kosovës.

Nga Gjermania kanë ardhur 39.5 për qind e dërgesave, ndjekur nga Zvicra me 17.3 për qind dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës me 7 për qind.

Sipas kanaleve të dërgimit, BQK thotë se, 435.1 milionë euro janë transferuar me anë të agjencive të dërgesave të parëve, kurse pjesa tjetër me anë të bankave komerciale.

Në raportin e saj të fundit lidhur me ndikimin e pandemisë COVID-19 në ekonomi, BB thotë se rritja e konsumit me ardhjen e mërgatës ka kontribuar në rritjen ekonomike të Kosovës për vitin 2021.

Banka shpjegon se deri në fund të këtij viti, kjo rritje do të jetë 7.1 për qind, kundrejt një tkurrje prej 5.3 për qind që ishte vitin e kaluar.

“Aktiviteti ekonomik në vitin 2021 pritet të zgjerohet me 7.1 për qind kundrejt një rikthimi të mërgatës, masave mbështetëse fiskale dhe rritja e huadhënies. Modeli i rritjes së Kosovës është kryesisht i bazuar në konsum, me një mbështetje të konsiderueshme nga mërgata”, thuhet raport, shkruan Telegrafi.

Remitencat sipas kanaleve të dërgimit, janar-gusht 2021 | Burimi: BQK

BB thekson se rritja ekonomike është rikthyer në territor pozitiv gjatë tremujorit të katërt 2020.

“Ekonomia gjatë vitit 2020 u tkurr me 5.3 për qind, por informaliteti i lartë ka të ngjarë të zbeh ndikimin e plotë ekonomik dhe social të pandemisë. Punësimi formal tejkaloi ndikimin e pandemisë, por pjesëmarrja e ulët e fuqisë punëtore, veçanërisht për gratë, vazhdon të jetë ndër kufizimet kryesore në vend. Rritja ekonomike u kthye në territor pozitiv gjatë tremujorit të katërt të vitit 2020”, vijon BB.

Ndërsa, Banka Botërore thotë se që nga shpallja e pavarësisë, në Kosovë janë dërguar 12.6 miliardë euro, përcjell Telegrafi.

Sipas BB-së, pjesëmarrja e remitencave në Prodhimin e Brendshëm Bruto të Kosovës është 18.5 për qind.

Shuma e remitencave të dërguara sipas viteve në Kosovë: 2008 – 858 milionë euro, 2009 – 865 milionë euro, 2010 – 825 milionë, 2011 – 814 milionë euro, 2012 – 775 milionë euro, 2013 – 867 milionë euro, 2014 – 901 milionë euro, 2015 – 796 milionë euro, 2016 – 808 milionë euro, 2017 – 911 milionë euro, 2018 – 1.13 miliard euro, 2019 – 1.23 miliard euro dhe 2020 – 1.8 miliard euro.

Nga rezultatet preliminare të regjistrimit të diasporës, numri i qytetarëve të Kosovës që jetojnë në vende të ndryshme të Evropës dhe botës, të cilët i janë përgjigjur regjistrimit është rreth 350 mijë.

Continue Reading

Lajme

Dhunë fizike dhe psikologjike ndaj grave, arrestohen 2 persona

Published

on

By

Dhunë fizike dhe psikologjike ndaj grave, arrestohen 2 persona

Dy persona janë arrestuar në Tiranë e Durrës, pasi dyshohen se kanë ushtruar dhunë ndaj partnereve të tyre.

Në Durrës, u arrestua 38-vjeçari me iniciale B.K.për dhunë ndaj bashkëshortes.

Në Tiranë, u arrestua 33-vjeçari me iniciale L.R., pasi dyshohet se ka dhunuar fizikisht dhe psikologjikisht vajzën me të cilën bashkëjetonte. Policia njofton se pas padisë, ka lëshuar një urdhër mbrojtje për viktimën.
Të dyshuarit do të hetohet nga prokuroritë përkatëse të Tiranës dhe Durrësit.

Continue Reading

Lajme

Maqedonia, Bullgaria dhe Shqipëria sot nënshkruajnë memorandumin trepalësh për Korridorin 8

Published

on

By

Maqedonia, Bullgaria dhe Shqipëria sot nënshkruajnë memorandumin trepalësh për Korridorin 8

Maqedonia, Bullgaria dhe Shqipëria do të nënshkruajnë memorandumin trepalësh që do të nënshkruhet sot në Sofje.

Sipas njoftimeve nga kabineti i ministrit të Transportit, Blagoj Boçvarski po udhëton sot në Bullgarinë fqinje.

Ky memorandum është për përfundimin e Korridorit 8 dhe sipas qëllimit të deklaruar është përcaktimi i gatishmërisë së tre vendeve për planifikim afatgjatë dhe zhvillim të koordinuar të Korridorit 8 me fokus në projektet që janë me rëndësi më të madhe për rajonin dhe gatishmërinë për të zbatuar masat për transport të shpejtë dhe të pandërprerë të mallrave në pikat kufitare./Telegrafi/

Continue Reading

Aktuale