Connect with us

Intervista

in7 Intervistë / Teuta Arifi: Kemi bërë punë kolosale në krye të komunës

Published

on

Redaksia e in7.tv ka përgatitur dhe dërguar pyetje për intervistë tek të gjithë kryetarët e komunave shqiptare në Maqedoninë e Veriut. Pyetjet janë të karakterit informativ, me qëllim që qytetarët të jenë më afër problemeve me të cilat ballafaqohen të parët e komunave. Pyetjet i kemi dërguar të njëjta për secilin kryetar komune, pa përjashtim. Publikimin e tyre do ta bëjmë pa ndonjë radhitje të veçantë, por varësisht prej shpejtësisë dhe radhës së kthimit të përgjigjeve nga ana e të parëve të komunave.

Përgjigjeve tona, e para u është përgjigjur Teuta Arifi, Kryetare e Komunës së Tetovës, në mandatin e dytë të saj.

Pushteti lokal në Republikën e Maqedonisë së Veriut ballafaqohet me probleme të shumta, kryesisht financiare. Andaj nuk është e lehtë të bësh detyrën e të parit të një komune. Për këtë arsye kemi përgatitur disa pyetje, që mund të jenë në interes të lexuesit e në veçanti qytetarëve, të cilët me votë, zgjedhin ofertën e kandidatit që ata mendojnë se do ti përfaqësojë më mirë. 

Lexojeni intervistën e shkurtër me Teuta Arifin.

in7.tv : Ky është mandati juaj i dytë radhazi në krye të Komunës së Tetovës. Në Tetovë është vështirë të marrësh mandat të dytë. Si e pranuat sfidën për të hyrë në garë për të parin e Komunës së Tetovës? Cili ishte motivi për të hyrë në këtë garë?

Teuta Arifi : Tetova gjithmonë ka qenë një sfidë elektorale për këdo. Meqenësë kishim punuar pa ndërprerë për sa i takon disa çështjeve që ishin thelbësore për qytetarin në mandatin e parë, siç ishte përfundimi i projektit të ujësjellësit të qytetit dhe zhvendosja e deponisë.
Përmirësimi i kushteve infrastrukturore, ndërtimi i stacionit të ngarkim-shkarkimit, stabilizimi i ndërmarjes publike, themelimi i NP “Parkingjet e Qytetit”, si dhe shumë projekte tjera. Ne vendosëm të dalim me llogaridhënie përpara qytetarit dhe me platformë reale për mandatin e dytë.
Aq më tepër kur gara ishte e nxehtë për sa i takonte oponentit politik, meqë atëherë kandidati ishte edhe lider i opozitës dhe mbështetej haptazi në raundin e dytë nga një parti tjetër shqiptare dhe VMRO-DPMNE e cila realisht ka elektorat të etabluar me votë më lehtësisht të dirigjueshme.
Sigurisht se çdo betejë elektorale ka vështirësitë e veta, por me ekipin e djemve dhe vajzave të shkëlqyer dhe me një punë spektakolare nga shtabi elektoral dhe modeli i fushatës të cilën përzgjodhem, gjithçka u bë më e lehtë pas raundit të parë, meqënëse diferenca arriti kulmin në 5.000 vota. Slloganet tona ishin të qarta, ne u zotuam që do punojmë “për Tetovën që duam” dhe “me zemër”. Dhe ia dolëm të fitojmë dy herë radhazi, një besim që qytetari tetovar, na vlerësoi dhe për këtë u jemi mirënjohës gjithmonë.

in7.tv : Pas marrjes së mandatit të parë për të qënë në krye të Komunës së Tetovës, cilat ishin detyrat e para me të cilat u morët? Çfarë gjetët në komunë dhe në çfarë situate e kishte lënë administratën, buxhetin dhe në përgjithësi komunën, paraardhësi juaj?

Teuta Arifi : Viti 2013 ishte një vit i vështirë. Meqënëse ne kishim njohuri relative për gjendjen financiare të Komunës së Tetovës dhe Ndërmarrjes Publike, por sigurisht nuk i dinim specifikat dhe detajet e gamës së problemit. Me të marrë mandatin në vitin 2013, gjetëm një Ndërmarje Publike të falimentuar praktikisht, pasiqë punëtoret nuk kishin marë rrogat për më shumë se 6 muaj dhe kontributet nuk ishin paguar për një vjet. Administrata e komunës së Tetovës ishte stërngakuar, nga 97 të punësuar kishte arritur në 400 të tillë, dhe praktikisht, komuna mezi arrinte të bëjë rrogat e punëtorëve. Borxhi ndaj komitentëve apo operatorëve ekonomik arrinte në 8 milionë euro. Dhe kur ju ndesheni me nje situatë të tillë, e para e punës që duhet të bëni është të formoni një menaxhment krize me një ekipim të njerëzve që dinë dhe duan të nxjerrin një institucion nga kjo gjendje e rënduar dhe një shthurrje totale të administratës komunale.

in7.tv : Çfarë ka realizuar Teuta Arfi deri tani si Kryetare e Komunës së Tetovës? A mund të na tregoni disa projekte që keni realizuar, apo jeni duke i realizuar?

Teuta Arifi : Gjatë kësaj periudhe është bërë një punë kolosale në të gjitha segmentet më të cilat administron Komuna e Tetovës. Duke filluar nga transformimi rrënjësor që i është bërë sistemit arsimor, duke instaluar kriterin e meritokracisë në përzgjedhjen e mësimdhënësve, instalimin e sistemit të regjistrimit të nxënësve poashtu sipas meritës, investime infrastrukturore në të gjitha shkollat fillore dhe të mesme, themelimi i Gjimnazit “7 Marsi” , rikonstruimi i të gjitha kopshteve të qytetit, themelimi i NP “Parkingjet e Qytetit”, themelimi i NP “Transporti Publik”, investimi në maqineri dhe stabilizimi i NPK “Tetova”, ndërtimi i stacionit të ngarkim shkarkimit, asfaltimi dhe rregullimi i Bulevardit “Iliria”, asfaltimi i rrugës “Kongresi i Manastirit”, asfaltimi i rrugës se Drenocit që shpien deri tek shkolla e muzikës, asfaltimi i rrugës nga varrezat e qytetit deri ne Reçicë të madhe, ndërtimi i “Urës së Kazazëve”, asfaltimi i rrugës së banjës, asfaltimi i rrugës “Murat Bafqari”, asfaltimi i rrugës “172”, asfaltimi i rrugës “151”, zhbërja e deponisë në hyrje të qytetit, si dhe shumë e shumë projekte tjera infrastrukturore, por sigurisht projekti i ujit të pijshëm është një nga veprat më kapitale të mandatit të kaluar.

 

in7.tv : Po afrohet mesi i mandatit tuaj të dytë. Gati gjysma e qeverisjes suaj ka kaluar. Sa mendoni se i keni realizuar planet tuaja dhe sa ia keni arritur qëllimit që të realizoni pritshmëritë e qytetarëve? A mendoni se katër vite mjaftojnë për të realizuar vizionin tuaj për komunën që përfaqësoni?

Teuta Arifi : Në këtë mandat të dytë jemi afër rrumbullakësimit të disa prej projekteve kapitale që planifikojmë t’i realizojmë. Synimet janë disa. Fillimisht u siguruan autobusët urbanë për funksionalizimin e NP “Tetova Tansport”, mëpastaj u siguruan mjetet për vazhdimin e hapjes së bulevardit të ri “VS Bato”. Është bërë kompletimi i dokumentacionit të ekspropriimit të shtëpive në bulevardin “Bllagoja Toska”, që gjithashtu kemi ecur mirë, dhe normalisht ndërtimi i shkollës në Reçicë të Vogël ngelen nga objektivat tona. Intensivisht punohet me Ministrinë e Arsimit që të sigurojmë përkrahjen e duhur financiare për ndërtimin e atij objekti shkollor. Këta janë disa objektivat strategjikë për të cilat kemi punuar këto dy vite. 

 

 
in7.tv : Në ushtrimin e detyrës “kryetar komune” i rëndësishëm është edhe raporti me pushtetin qendror. Sa bashkëpunoni me Qeverinë apo institucionet tjera të këtij pushteti dhe a jeni të kënaqur nga ky bashkëpunim? Sigurisht, për të ilustruar këtë bashkëpunim, ju mund të na përmendni ndonjë projekt apo punë të realizuar nga ky lloj bashkëpunimi.

Teuta Arifi : Bashkëpunimi me nivelin qendror, këto dy vite ka qënë i kënaqshëm. Mund të përmendim faktin që Qeveria përmes programit për shlyerjen e borxheve të komunave, bëri një hap kolosoal për të treguar vullnetin që ka për të ndihmuar pushtetin lokal. Vetëm disa ditë më parë, ne siguruam mjete nga Banka Botërore përmes Ministrisë së Financave për financimin e bulevardit “VS Bato”, që nuk është një punë e vogël. Fatmirësisht mirëkuptimi dhe komunikimi me Qeverinë e re është në nivelet e duhura.

in7.tv : Zonja Arifi, ju falënderojmë që ndatë kohë për t’u përgjigjur në pyetjet tona. Ishte kënaqësi të komunikonim me ju. Suksese në detyrën tuaj!

Teuta Arifi : Kënaqësia ishte e imja. Ju faleminderit për interesin e treguar.

 

Intervista u realizua nga in7.tv

 

Continue Reading

Intervista

Vullnet Murseli: Do t’ua kthejmë dinjitetin dhe krenarinë qytetarëve

Published

on

Zgjedhjet lokale po afrojnë dhe për këtë si Telegrafi Maqedoni kemi vendosur të bisedojmë me Vullnet Murselin, kandidatin e Aleancës për shqiptarët dhe Alternativës për shqiptarët për Komunën e Tetovës për të cilin kemi folur rreth prejardhjes së tij dhe planet e tij, nëse zgjidhet kryetar komune.

Murseli thotë se nëse arrin të zgjidhet kryetar i Tetovës, “do t’ua kthejë dinjitetin dhe krenarinë qytetarëve”, ndërsa për të rinjtë thotë se do të kenë parqe dhe qendra për të zhvilluar talentet e tyre.

Kush është Vullnet Murseli?

Kam lindur në Tetovë me 8 Maj 1975. I diplomuar në Fakultetin Juridik dhe magjistër i shkencave për shëndet publik. Pas magjistraturës kam dhënë dhe provimin e jurispondencës. Me shoqen e jetës jemi njohur që në shkollë të mesme, dhe që atëherë jemi bashkë. Kemi dy djem, njëri është student ndërsa tjetri ndjek mësimet e klasës së tetë në shkollë fillore.

Sfida më e madhe personale e Vullnetit dhe si e ka zgjidhur atë?

Sfida kam pasur plotë në jetë, si shumë të tjerë. Sfidat janë pjesë e asaj që jemi dhe asaj që bëhemi. Sfidat më të mëdha janë profesionale se sa personale, por megjithatë çdo problem ka zgjidhje, deri sa ke vullnet dhe dëshirë për të punuar si është më mirë.

Cili është premtimi që do t’ja bënte fëmijës/fëmijëve të tij Vullneti për të rregulluar në Tetovë?

Fëmijët e mi si gjithë të rinjtë e tjerë të qytetit kanë nevojë për qendra rinore, për qytet të pastër e të sigurt, për parqe, për stadium, për park teknologjik për inovacione, për qendër resursesh. Unë dhe ekipi im kemi paraparë në program që midis shumë gjërave tjera, t’i realizojmë edhe këto.

Çka ju premton Vullneti të rinjve?

Të rinjtë deri tani kanë shërbyer vetëm si dekor i partive politike, vetëm si reklamë duke i keqpërdorur vetëm si makineri votimi, dhe s’është e rastit që të rinjtë po e lëshojnë vendin dita ditës. Duke u nisur nga këto dhe probleme tjera që i kemi identifikuar në lidhje me të rinjtë, ne do të krijojmë kushte më të mira për të rinjtë, duke krijuar qendra komunitare të cilat do shfrytëzohen nga të rinjtë, studentët, organizatat rinore pa pagesë. Të rinjtë do kenë park, qendër ku të zhvillojnë talentin e tyre, salla sporti falas ku do të zhvillojnë talentin e tyre sportistët. Do krijohet zona e tifozëve si dhe amfiteatër për evenimentet kulturore. Më e rëndësishme është që programi qeverisës do të bëhet në mënyrë të hapur, duke përfshirë më shumë të rinjtë dhe nevojat e tyre në projektet që do të realizohen.

Cili do të jetë premtimi i parë që do ta përmbush Vullneti pasi ta merr postin?

Premtojmë administratë efikase dhe transparente. Menjëherë do fillojmë me sistemimin e administratorëve për t’i shërbyer sa më mirë çdo qytetari. Do instalojmë sistemin ONE STOP SHOP që të mos kenë nevojë qytetarët të enden lartë e poshtë nëpër sportele. Çdo sportel do funksionojë, s’ka më 2 të punësuar në 7 sportele. Nuk do ketë nevojë qytetari të endet nga sporteli në sportel për të marrë një dokument. Do thyhen muret e brendshme të komunës dhe do zëvendësohen me vitrina xhami, që ta shohin edhe qytetarët që vijnë të shërbehen por edhe “kontrolli i cilësisë së shërbimeve” nëse administratorët e komunës janë në punë, i shërbejnë qytetarëve, apo kanë ikur nga zyra. Do instalojmë kulturën 8 ORË PUNË, jo 5 orë në punë. Ne duhet t’ia kthejmë dinjitetin dhe krenarinë qytetarëve tanë, të cilët deri tani janë shkelur, janë poshtëruar, janë përbuzur. Kjo do marrë fund, sepse tetovarët meritojnë më mirë dhe më mirë do ta bëjmë./Telegrafi/

Continue Reading

Intervista

Bexheti: Opozita shqiptare do ta bëj ndryshimin dhe kthesën e madhe për shqiptarët në Maqedoninë e Veriut

Published

on

Intervista me Flakron Bexhetin, zëdhënësin e Aleancës për Shqiptarët në Maqedoninë e Veriut

Flakron Bexheti, zëdhënësi i partisë më të madhe opozitare, Aleanca Shqiptare (ASH) në Maqedoninë e Veriut, është pjesë e një programi të Asociacionit Amerikan për lider të rinj ACYLP në Uashington. Gazeta “Illyria” ka zhvilluar një intervistë me z.Bexheti ku në fokus janë zhvillimet në Maqedoninë e Veriut, por edhe çështja të tjera të rëndësishme për shqiptarët në këtë vend.

Intervistoi Beqir Sina

Zoti Bexheti ju ndodheni në Uashington, DC për takimin e parë #NMKCapstone. 3 ditë duke marrë pjesë në panele dhe duke diskutuar me alumni amerikanë të ACYPL nga i gjithë vendi.Më konkretisht diçka rreth këtij takimi ?
Bexheti: Ky takim është pjesë e programit të Asociacionit Amerikan për lider të rinj ACYLP , në bashkëpunim të ngushtë me Ambasadën e SHBA-ve në Shkup, i mbështetur dhe finansuar nga Qeveria Amerikane i quajtur Capstone dhe i organizuar me Alumnistët nga Maqedonia e Veriut bashkë me alumnistët amerikan që kanë vizituar Maqedoninë e Veriut vitet e kaluara, si përmbledhje e programit të shkëmbimit. Në këtë program nga Maqedonia e Veriut marrin pjesë nivele të larta të përfaqësuesve politik të partive më të mëdha në vend të pozitës dhe opozitës, ndërsa nga alumnistët amerikan marrin pjesë personalitete të shquara të nivele të ndryshme si dhe figura politike nga dy forcat kryesore politike, ato denokrate dhe republikane.
Këto 4 ditë patëm diskutime shumë të suksesshme ku u takuam dhe shkëmbyem biseda me përfaqësuesit e Departamentit Amerikan të Shtetit me një përmbledhje të marrëdhënieve dypalëshe midis Shteteve të Bashkuara dhe Maqedonisë së Veriut. Ne shkëmbyem përvoja me shumë njerëz me ndikim nga bota politike si Drejtori Rajonal i IRI për Evropën, Paul McCarthy, Brock D. Bierman dhe shumë të tjerë. Gjatë një pjese të qëndrimit tonë ne vizituam varrezat e famshme kombëtare Arlington dhe George Washington Mount Vernon dhe patëm një darkë të përbashkët me Ambasadoren Amerikane në Maqedoni, Shkëlqesinë e Saj Kate Burns.
Qëllimi i këtij takimi është të afirmojë dhe të eksplorojë tema universale për udhëheqësit përkatës politik, duke përfshirë qeverisjen demokratike që shënon sistemin elektoral dhe gjyqësor dhe aktive pjesmarrjren aktive në poltikë. Programi gjithashtu promovon marrëdhënie të qëndrueshme profesionale dhe miqësi mes udhëheqësve të rinj në Maqedoninë e Veriut dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Në këtë takim trajtohen tema me interes për Maqedoninë e Veriut si ajo e marrëdhënive dypalëshe SHBA-Maqedoni e Veriut, avancimi i drejtësisë sociale përmes zhvillimit të komunitetit dhe fuqizimit ekonomik, toleranca dhe antidiskriminimi, transparenca dhe mbikëqyrja e qeverisë,etj.

Në Maqedonin e Veriut muajin e kaluar u shënua 20 vjetori i Marrëveshjes së Ohrit, si dokument që i dha fund konfliktit të vitit 2001. Kur e ktheni kokën prapa, si e shihni atë periudhë?
Bexheti: Padyshim që Marrëveshja e Ohrit ka hasur në vështërsi gjatë impletentimit të sajë në praktikë, përgjatë periudhës së kaluar. Elementi kryesor i Marrëveshjes së Ohrit ishte Ligji i Gjuhës Shqipe, që u soll në vitin 2017, pra flasim për një ngecje dhe dinamike të ngadalshme të implementimit në praktike. Decentralizimi i pushtetit lokal edhe sot e kësaj dite ka defektet e saja dhe mungon decentralizimi fiskal. Mungesa e përfaqësimit të barabartë, në nivele të larta është poashtu një shqetësim real, ku kemi institucione shtetërore ku numri i shqiptarëvë si ne aspektin vertikal dhe horizontal vazhdon të ngelet nën përqindjen e caktuar etj.

20 vjet pas Marreveshjes së Ohrit, a mendoni se duhet bërë ende, sepse partia në pushtet thotë se thuajse e ka përmbyll?
Bexheti: Partia shqiptare në pushtet BDI, bën gabim kur thotë se Marrëveshja e Ohrit është përmbyll sepse ka përgjegjësinë më të madhe si subjekt politik për mos realizimin në kohë të kësaj marrëveshje, madje zyrtar të BDI këtë e kanë deklaruar edhe para vitit 2017 kur nuk ishte sjell ligji i gjuhësh shqipe. Ne vlerësojmë se kjo marrëveshje avansoi pozitën politike dhe juridike të shqiptarëve, por si marrëveshje nuk e solli barazinë e plotë mes dy etniteteve më të medha në vend, që është qëllim i çdo subjekti politik shqiptar. Si subjekt politik të drejtat politike, ekonomike dhe Juridike të shqiptarëve i shohim përtej Marrëveshjes së Ohrit, sepse vlerësojme se në Maqedoninë e Veriut duhet nje shtet me mundësi të barabarta, dhe nga shoqëria multietnike, duhet shteti dhe institucionet të reflektojnë këtë realitet multietnik.

Çfarë u bë me regjistrimin e popullsisë në Maqedoninë e Veriut ?
Bexheti: Regjistrimi i Popullatës mendoj se po ec mirë dhe qytetarët po regjistrohen. Deri në këtë moment janë regjistruar mbi 1 milion banor, dhe afro dyqindmijë nga diaspora. Kur jemi tek regjistrimi vlen të përmendët se ky regjistrim duhej të ndodhte shumë herët sepse është kriter i BE qe i njejti të ndodh çdo 10 vite, ndërsa tani po bëhen gati 20 vite. Shpresojmë për një numër real të qytetarëve. Për shqiptarët ky regjistrim ka një rëndësi të veçante sepse te drejtat politike, kushtetuese ndërlidhen edhe numrin apo përqindjen e shqiptarëve. Vlen të theksohet dhe të përshëndetet mobilizimi i diaspores shqiptare të Maqedonisë së Veriut në Evropë dhe SHBA që ju përgjiigjën masovikisht thirrjes për tu regjistruar. Gjithashtu edhe liderëve politik dhe partive shqiptarë në Maqedoninë e Veriut, Kryeministrave shqiptarë Edi Rama, Albin Kurtit si dhe shumë personaliteve të njohura të artit, muzikës sportit etj të cilët u bënë pjesë e kësaj fushate për rregjistrimin.

Më 17 Tetor, Maqedonia e Veriut ka zgjedhjet lokale . Cilat janë pritjet nga zgjedhjet lokale të 17 tetorit?
Bexheti: Pritjet tona janë të mëdha si asnjëherë më parë. Jemi të bindur se Aleanca për Shqiptarët bashkë me partnerin e koalicionit Alternativa do të fitojë shumicën absolute të Komunave shqiptare, jo vetëm pse duam ne por qytetarët janë në kërkim të shpresës së tyre për ndryshim për një jetë më të mirë në qytetet ku jetojnë bashkë me shërbimet e tyre komunale të munguara. Menaxhimi dhe udhëheqja e tre Kryetarëve të ASH edhe ate të Gostivarit nga Arben Taravari, Bogovinës nga Albon Xhemaili i Komunës së Bogovinës, Isen Shabani i Vrapçishtit, ishin dhe do të ngelen modele shembullore se si udhëhiqen komunat. Projektet e shumta të realizuara , si ne aspektin urban asfalitime rrugësh, kanalizime, ujësjellës e deri tek ndërtimi dhe rinovimi i shkollave këtyre krerëve komunal, parqeve, gjelbrimi etj, janë vetëm disa nga realizimet dhe shërbimet komunale, që qytetarët e komunave tjera mund ti shohin si model suksesi. Andaj presim që më 17 Tetor qytetarët të na besojë duke na dhënë mundësinë të qeverisim në nivel lokal.

A i trembeni fenomenit “manipulim” dhe “vjedhje votash” nga partitë në pushtet, ose ndonjë skenari tjetër ?
Bexheti: Realisht në çdo cikël zgjedhor eksistojnë edhe dilemat se partitë e pushtetit mund ti shfrytëzojnë mundësite që i kanë për të bërë keqpërdorime, vjedhje ose blerje votash sepse kjo ka ndodh në të kaluarën. Nje moment pozitiv për ASH-AAA në këto zgjedhje është se për herë të parë kemi komisioner nëpër qendrat e votimit me çka do të kemi mbikqyrje të drejtpërdrejt mbi procesin e votimit. Gjithashtu për herë të parë aplikohet edhe “finger printi” me ç’rast minimizohet mundësia e mbushjes së kutive apo votimit në grupe siç ka ndodh dikur. Shpresojmë që të gjithë të kontribojmë për një proces zgjedhor fer dhe të drejtë, duke ju mundësuar qytetarëve në mënyrë të lirë të shprehin vullnetin e tyre.

Cilat janë arsyet që arritët një koalicionin me VMRO, e cila njihet për qëndrime nacionaliste, apo kemi “zbutje” të saj?
Bexheti: Zgjedhjet lokale për dallim nga ato parlamentare kanë karakterin lokal, dhe jo vetëm politik. Është e vertetë se ne kemi nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi me Partinë më të madhe opozitare në Maqedoninë e Veriut VMRO-DPMNE të Hristijan Mickovskit, duke e bërë publike ate në sy të opinionin në Kuvendin e RMV, ku Lideri i ASH z. Ziadin Sela, ai i Alternativës z.Afrim Gashi dhe i VMRO DPMNE nënshkruajtën një marrëveshje, duke u zotuar për të sjellë ndryshim në komunat që udhëhiqen nga kryetar komunash të BDI dhe LSDM, sepse vlerësojmë se ata nuk kanë menaxhuar mirë, disa nga ata janë korruptuar, kane abuzuar me paranë publike, nuk i mbajtur premtimet e tyre, thjesht i mbajnë peng komunat bashkë me shërbimet konunale. Ideja e bashkëpunimit me VMRO u imponua edhe nga marrëveshja e Koalicionit mes LSDM dhe BDI, që edhe ne të bëjme koalicion me VMRO-DPMNE dhe ky moment është pritur mirë në opinion, i natyrshëm madje edhe i domosdoshëm për ta sjellë ndryshimin. Nga momenti i Koalicionit me VMRO -DPMNE, nuk ka patur asnje deklaratë nga ajo parti qe mund te ishte nacionaliste, thjeshtë ata e kanë kuptuar besoj se partneriteti i mirëfillte me subjekt politik shqiptar si dhe mbështetja e faktorit ndërkombëtar, verdikti i elektoratit janë të gjitha këto që i ndihmojnë një partie të vije në pushtet dhe të bartë edhe përgjegjësitë.

A mendoni se do të fitoni qëndrat kryesore shqiptare?
Bexheti: Padyshim që po, do fitojmë shumicën e komunave, përfshirë qendrat kryesore si Tetova, Gostivari, Struga, Çairi si dhe qendrat më të vogla urbane dhe ato te komunave rurale, Bogovinën, Vrapcishtin, Bervenicën, Tearcën, Haraçinën etj. Mendoj se këto zgjedhje do të ndodh befasia me e madhe elektorale.

Cilat do jenë kushtet e Aleancës për Shqiptarët në rast se pas zgjedhjeve ka sinjale për formimin e një Qeverie të re?
Bexheti: Njëherë jemi te fokusuar në zgjedhjet komunale. Ndërsa më pas rezulltati i zgjedhjeve do imponojë situatë tjetër. Nëqoftëse koalicioni Aleanca për Shqiptarët bashkë me Alternativën dhe me VMRO-DPME fitojnë shumicën e Komunave dhe këshilltarëve atëhëherë do të kërkojmë legjitimitet të ri politik të nivelit qëndor, ose shumicë të re parlamentare ose zgjedhje te parakohshme parlamentare.

Si keni menduar të bindni elektoratin gri të votojë Ju?
Bexheti: Elektorati gri, si kudo tjeter edhe te ne vendos se kush do te fitojë. Elektorati gri nuk bën pjesë tek elektorati klientelist qe zakonisht e kanë krijuar partitë e pushtetit. Elektorati gri eshte i interesuar për ndryshim, sepse atyre shumë mirë u vjen kur i shohin autobusët e stëmbushur me te rinjê që shkojnë në perendim. Elektorati gri është dëshmitar i keqmenaxhimit, ajërit të ndotur, deponive te egra, rrugëve me bërllog por pa kanalizime, shkollave pa nxënës, banesave pa parqe te gjelbërta për fëmijë. Besoj se elektorati gri do na japë shansin ne dhe mundësinë, sepse deri tani kemi dhënë prova të mjaftueshme për të na besuar!

Çfarë u garantoni dhe u premtoni në këto zgjedhje votuesve ?
Bexheti: Ju premtojmë parasegjithash ndershmëri nëqoftësi marrim mandatin nga popullit dhe qytetarët për të qeverisur me komunat. Ju premtojmë se Komunat do tju kthehen qytetarëve bashkë me shërbimet konunale, dhe jo sic ka qene deri tani ku kokuna ka qene ne sherbim te kryetarit dhe te administratës komunale. Ju premtojmë një ndryshim për një jetë më mirë, per tju kthyer shpresën qe të ardhmen ta shohin ne vendin e tyre bashkë me familjet e tyre.

Ku mendoni se jeni me të « fort » dhe ku mendoni se ju duhet më shumë për të punuar?
Bexheti: Të “fortë” do të jemi kur shqiptarët dhe qytetarët do na besojnë verdiktin per ti udhëhequr si në komuna ashtu edhe në nivel qëndror, por atë forcë popullorë duhet ta vësh në shërbim te votuesve e jo të vetes për tu korruptuar dhe abuzuar siç ka ndodhur më parë. Na duhet të punojmë edhe më shumë , për çdo dite për ti bindur qytetarët se ne meritojmë mundësinë për të qeverisur, sepse ne kemi ditur dhe guxuar të sillemi me përgjegjshmëri në situata të vështira politike. Ne kemi qenë konstruktiv në kuvend duke përkrahur ligje që kanë qenë në shërbim të qytetarëve për jetën e tyrë më të mirë, per eurointegrimet. Por kemi ditur edhe të bllokojme kuvendin ta kushtëzojmë atë me kërkesat tona politike sic ishte rasti i shtetësisë dhe ne ja dolem sepse jemi ndryshe të vendosur dhe të përkushtuar.

Continue Reading

Bota

Blendi Fevziu: Dështimi i Perëndimit në Afganistan do të ketë pasoja të mëdha

Published

on

By

Blendi Fevziu: Dështimi i Perëndimit në Afganistan do të ketë pasoja të mëdha

Gazetari Blendi Fevziu shprehet se Perëndimi ka dështuar në Afganistan dhe sipas tij pasojat e këtij dështimi do të jenë të mëdha. Drejtuesi i emisionit “Opinion” në një intervistë për Klan News tha se tashmë e dimë se çfarë pritet të ndodh në këtë vend, pasi talebanët janë të njohur për atë që kanë bërë kur kanë qenë më herët në pushtet.

Fevziu tregoi dhe eksperiencën e tij në Afganistan gjatë vizitave që ka zhvilluar dhe tha se njerëzit i kanë treguar histori të tmerrshme se çfarë bëjnë talebanët.

“Unë kam qenë në Afganistan 2 herë. Por i kam ndjekur zhvillimet më parë. Rënia e Kabulit është njësoj si rënia në vitin 1996, në atë kohë qeveria  që kishte lënë mbrapa Bashkimi Sovjetik e mbajti vendin dhe për disa vite.  Hyrja e talebanëve në Kabul ishte një çështje që zgjati më pak se 10 ditë. Më kujtohet atëherë që gjëja e parë që talebanët bënë ishte varja e presidentit dhe të gjithë bashkëpunëtorëve të tij në qendër të Kabulit për të treguar një shenjë hakmarrje.

Unë kam qenë dhe më pas në Kabul dhe njerëzit tregonin histori të frikshme. Natyrisht ky është një nga dështimet më të mëdha të demokracive perëndimore. Por diçka ishte e paralajmëruar, Afganistani ka mundur Perandorinë Britanike dhe më pas Bashkimin Sovjetik dhe tani ka detyruar Amerikën të largohet. Është një dështim i perëndimit, një dështim që do të ketë kosto të mëdha në të gjithë rajonin”, u shpreh gazetari./tvklan.al

Continue Reading

Aktuale