Connect with us

Lajme

Edhe një javë nga seanca për ligjin e Prokurorisë, bisedimet në ‘Status Quo’

Published

on

Bisedimet mes grupeve punuese të Qeverisë dhe opozitës për Ligjin për Prokurori Publike, me të cilën zgjidhet e ardhmja e PSP-së, është në status kuo dhe tani për tani nuk është paraparë ndonjë takim i ri.

Nga Ministria e Drejtësisë thonë se për momentin nuk ka ndryshime sa i përket bisedimeve rreth ligjit për Prokurori Publike dhe se për sot nuk është caktuar asnjë takim për grupet punuese.

Edhe pse priteshte që grupet punuese të dy partive të bisedojnë nga fillimi i kësaj jave, kjo nuk ndodhi, ndërsa takimi i fundit u mbajt në korrik dhe që atëherë pozitat e të dy palëve nuk janë ndryshuar.

Qeveria, disa herë ka potencuar se është e gatshme të përgjigjet për kërkesa të caktuara të opozitës, por gjithsesi, vija e kuqe është lufta pa kompromis kundër krimit, derisa nga ana tjetër opozita nuk pranon transferimin e prokurorëve të PSP-së në Prokurorin Publike për ndjekje të krimit të organizuar dhe korrupcion të lartë, e as e njejta, të udhëhiqet nga Villma Ruskoska.

Pengesë gjithashtu janë edhe hetimet, të hapura pas 30 qershorit 2017të, për të cilat opozita propozon të ndërmeren nga prokurori shtetëror, derisa qeveria konsideron se prokurorët e PSP-së duhet të vazhdojnë të punojnë me lëndët.

Seanca e Kuvendit për opozim ligjin është caktuar për më 27 gusht, pas kthimit të deputetëve nga pushimi kolektiv. Për ligjin nevojiten dy të tretat e votave, gjegjësisht 80 vota të deputetëve.

Bashkësia Ndërkombëtare është njëzëri në kërkesën deri tek Qeveria e Maqedonisë së Veriut në lidhje me rastin “Reket”, të dëshmojnë me vepra se qeverisja e së drejtës dhe shteti juridik funksionon, ndërsa ligji për prokurori është veçanërisht i rëndësishëm për vendimin e dhënies së datës për negociata për anëtarësim në BE, që pritet të jepet në tetor.

Fillimi i negociatave me Unionin, por dhe anëtarësimi zyrtar në NATO dhe faktori ekonomik janë arsyet pse qeveria nuk dëshiron të shkojë në zgjedhje të parakohshme, për të cilat opozita insiston për disa muaj me radhë, madje për në vjeshtë paralajmëroi protesta masive.

 

 

BURIMI: Makpress

Continue Reading

Kosovë

Vërtetohet pafajësia e ish-ministres së Kosovës

Published

on

By

Vërtetohet pafajësia e ish-ministres së Kosovës

Kolegji penal i Gjykatës së Apelit të Kosovës ka refuzuar si të pabazuar ankesën e Prokurorisë Themelore në Prishtinë, duke liruar nga akuza ish-ministren Meliza Haradinaj Stublla pasi që nuk është vërtetuar se e njëjta e kryer veprën penale mos raportimi apo raportimi i rremë i pasurisë, i të ardhurave, i dhuratave, i dobisë tjetër materiale ose detyrimeve financiare.

Ndaj aktgjykimit të lartcekur, ka paraqitur ankesë Prokuroria Themelore në Prishtinë, duke i propozuar kolegjit penal të Gjykatës së Apelit të Kosovës, që ankesa të aprovohet, ndërsa çështja penale t’i kthehet gjykatës së shkallës së parë në rigjykim.

Kolegji penal i Gjykatës së Apelit të Kosovës pas shqyrtimit të të gjitha shkresave të lëndës dhe vlerësimit të pretendimeve ankimore, ka konstatuar se ankesa e Prokurorisë Themelore në Prishtinë është e pabazuar, pasi që aktgjykimi i lartcekur i Gjykatës së Themelore në Prishtinë, nuk është përfshirë në asnjë shkelje ligjore, për faktin se nga provat e administruara nuk është vërtetuar se e akuzuara Haradinaj -Stublla, ta ketë kryer veprën penale për të cilën ishte akuzuar, andaj edhe me të drejtë është liruar nga akuza./21Media

Continue Reading

Lajme

Paralajmërohet ngritje e përditshme e çmimit të derivateve deri në janar

Published

on

By

Paralajmërohet ngritje e përditshme e çmimit të derivateve deri në janar

Shoqata e Naftëtarëve të Kosovës ka paralajmëruar se do të ketë vazhdimisht ngritje të çmimit të derivateve deri në muajin janar, raporton Express.

Kryetari i kësaj shoqate, Fadil Berjani, ka deklaruar se edhe pse çmimet po rriten, s’ka nevojë për panik.

“Ne e kuptojmë çfarë është ekonomia jonë dhe çfarë jete kanë qytetarët. E them me përgjegjësi që është i shtrenjtë çmimi, por këtë s’e bën shoqata e naftëtarëve, por berza dhe organizata prodhuese OPEC. Kur kemi reduktim më të madh, çmimi është më i lartë. Po fillojmë që nga SHBA-ja e deri në Kosovë është panik e madhe.

Organizata prodhuese ka dalë me komunikatë se deri në janar do të ketë probleme dhe ngritje të përditshme të çmimeve. Kjo rritje është duke vazhduar dhe do të ndodhë e s’ka të ndalur. Çmimi me shumicë po rritet e ai me pakicë është real. S’po rriten çmimet në mënyrë të theksuar, por në mënyrë të lehtë. Qytetarët po shërbehen me çmim real. Në tregjet botërore rritja reflekton edhe në Kosovë. Por ne jemi më të lirët në rajon e s’ka nevojë për panik”, ka deklaruar Berjani në KTV.

Sipas tij, në vend furnizimi po bëhet me derivate cilësore e më s’po ka ankesa nga qytetarët.

Berjani ka apeluar te qytetarët që të mos frikësohen sepse “do të ketë me bollëk derivate në Kosovë”.

Continue Reading

Lajme

KSHZ-ja nxjerr rezultatet e para paraprake të zgjedhjeve lokale

Published

on

Kryetari i Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve, Aleksandar Dashtevski, në një dalje për shtyp, ka nxjerrë rezultat e para të kandidatëve që kanë fituar komunat që në raundi e parë dhe ato që shkojnë në balotazh, pas dy javësh, më 31 tetor.

Rezultatet parapake të zgjedhjeve lokale të 17 tetorit:

Haraçina shkon në balotazh, LSDM-BDI

Manastir shkon në balotazh LSDM-VMRO-DPMNE

Bogovina shkon në balotazh

Bevernica shkon në balotazh

Butel ka fituar VMRO-DPMNE-ja

Silevo shkon në balotazh VMRO-LSDM

Vevçan shkon në balotazh LSDM-VMRO

Vrapçisht shkon në balotazh ASH-BDI

Gazi Baba ka fitura në raundin e parë

Gjevgjeli shkon në balotazh LSDM-VMRO

Gradsko ka fituar VMRO-ja

Dibër shkon në balotazh BDI-ASH

Dimir Hasar shkon në balotazh VMRO-LSDM

Dollnen shkon në balotazh LSDM-BDI

Zhelinë shkon në balotazh Besa-BDI

Kërçovë shkon në balotazh BDI-VMRO

Kratov shkon në balotazh LSDM-VMRO

Kriva Pallanka fiton LSDM

Krushevë fiton LSDM

Kumanovë shkon në balotazh LSDM-kandidat i pavarur

Likovë fiton BDI

Kamenicë shkon në balotazh VMRO-LSDM

Makedonski Brod shkon në balotazh VMRO-LSDM

Ohër shkon në balotazh VMRO-LSDM

Continue Reading

Aktuale