Connect with us

Argëtim

Disa thënie të ndritura nga Arbër Xhaferi

Published

on

Që nga vitet e rinisë sime më është bërë zakon të shkruaj e të mbledh thënie të mençura të njerëzve të shquar. Ky huq nuk më është ndarë edhe sot e kësaj dite. Shkrimtarë, filozofë, artistë, politikanë kanë shqiptuar në momente të caktuara thënie që kanë mbetur të pashlyera për shekuj me radhë. Midis politikanëve shqiptarë më ka tërhequr dhe kam ndjekur me shumë vëmendje Arbën Xhaferrin, të cilin e kam veçuar nga politikanët e tjerë për vizionin dhe mençurinë e tij të spikatur, thotë Fatmir Shehu.

Në vijim po ju përcjell disa nga shprehjet e tij, të cilat mendoj se ruajnë një aktualitet të gjithëkohshëm.
– Me që jetojmë në një botë, kohë të ndërveprimit të kulturave kombëtare, duhet konstatuar se shqiptareve u mungon kryesorja: propaganda kombëtare në planin ndërkombëtar.
– Në historinë politike shqiptare nuk ekziston, të paktën një broshurë propagandistike drejtuar kundër popujve të tjerë.

– Një popull që humb besimin te të gjitha autoritetet, siç ndodh me shqiptarët, e vë në dyshim qënien e vet, humb vetëbesimin, rezistencën ndaj asimilimit, kështu që përbuzja e vetvetes shoqërohet me adhurimin e tjetrit.
– Albanofobia manifestohet si grekofili, italofili, turkofili, sllavofili etj…
– Mjeshtëria që formon ose e deformon vetëdijen quhet propagandë.
– Shpeshherë më e vërtetë se e vërteta bëhet gënjeshtra, fjalët që paketohen bukur, sipas rregullave të propagandës.

– Anarkia është pasoja më e hidhur e lirisë, e demokracisë së keqpërdorur.
– Nuk thuhet më se çdo mysliman është terrorist, por çdo terrorist është mysliman.
– Për të qenë të përçarë duhet të jenë të barabartë.
– Kushti i parë që një besim fetar të shndërrohet në religjion është: ndarja e shtetit, politikës prej fesë; pra respektimi i parimit të shekullarizmit.

– Disa analistë thonë se ideja e krijimit të Maqedonisë ka qenë vllahe, nga që vetëm kjo popullatë protoballkanike, nuk arriti të krijojë shtetin e vet.
– Faktori ndërkombëtar me vonesë do ta kuptojë gabimin, kur lejoi që luftërat në hapësirat jugosllave të përfundojnë pa emërimin e fajtorit.
– Serbët nuk e pranojnë argumentin e arsyes, prandaj dhe sillen në mënyrë arrogante.
– Autoritet jugosllave heshtazi e zbatonin marrëveshjen e fshehtë jugosllavo-turke, ngjashëm me atë turko-greke të Lozanës, për pastrimin etnik përmes shpërnguljeve masive të popullatës.

– Çdo njeri bën përpjekje që të largohet nga dimensioni i inferioritetit.
– Duhet lexuar për shkak se duhet kuptuar më mirë pse jetojmë, pse kemi ardhur në këtë botë, pse ndodhin fenomene të ndryshme dhe, mbi të gjitha, për të fisnikëruar veten dhe shoqërinë ku jetojmë.
– Gjuha standarde duke mbrojtur vetveten, mbron dhe kombin.
– Luajaliteti ndaj kombit është më e madhe se ndaj shtetit.
– Në dallim nga shqiptarët, serbët, por jo vetëm ata, më se një shekull hartojnë projekte, elaborate të studiuara mirë se si t’i shfarosim shqiptarët, t’i dëbojmë nga vendlindja, t’ua njollosim imazhin, t’u ngjisin bishta, të nxisin përçarjet e brendshme, t’i korruptojnë përfaqësuesit, prijësit e tyre etj.

– Në mes botës perëndimore dhe lindore ekziston një relacion i çuditshëm i këmbimit: perëndimi eksporton në lindje ideologji (dikur komunizmin sot demokracinë); ndërkaq nga lindja pranon religjionin.
– Çdo komb ka thesarin e vet të urtësive, rrjedhimisht dhe populli shqiptar.
– Çdo shoqëri ka heronj dhe oportunistë, flijues dhe utilitaristë. Gjithmonë oportunistët përpiqen të konsumojnë atë që kanë siguruar heronjtë.

– Grekët kanë vënë zapt mbi periudhën antike, sllavët mbi periudhën mesjetare, turqit për pjesën tjetër, ndërkaq qenia shqiptare, gjithnjë e më shumë po merr trajtën e një të sëmuri paraplegjik, që nuk arrin të lëviz gjymtyrët qafë e tëposhtë.
– Kur religjionet e suspendojnë hyjnoren, atëhere zëri i këmbanës ose i muezinit, përjetohet si shpallje e luftës…

– Luftrat që përfundojnë pa fajtor, kurrë nuk përfundojnë as me paqe.
– Mjerisht, demokracia vetvetiu nuk e sjell lirinë, por liria hap shtegun për paraqitjen e demokracisë.
– Në rininë time, të qenit shqiptar shoqërohej gjithnjë me ndjenjën e prestigjit.
– Një popull shndërrohet në komb kur patriotizmi nuk është më çështje individuale, por çështje institucionale.

– Pluralizmi ka krijuar terren të përshtatshëm për relativizim të gjithçkaje.
– Serbët, por edhe të tjerët, i urrejnë shqiptarët për shkak të krenarisë së tyre.
– Si çdo njeri që synon të ketë një të kaluar të fisme, ashtu dhe çdo popull kërkon të ketë një të kaluar të lavdishme.

– Tipari kryesor i qytetërimit perëndimor, është dyshimi si metodë e zbulimit të së vërtetës, ndërkaq tipari kryesor i qytetërimit lindor është besimi i paluajtshëm ndaj autoritetit.
– Shqiptarët i kanë dhënë kontribut të madh pavarësisë së Greqisë, i kanë dhënë njerëz të shquar, politikanë, ushtarakë, shkencëtarë, krijues etj.

– Në politikë me rëndësi parësore është mjeshtëria e zgjedhjes së prioriteteve.
– Autonomia iu dha Kosovës për shkak të shqiptarëve e jo për shkak të serbëve.
– Një pjesë e madhe e popullit grek ka prejardhje shqiptare.
– Shpesh herë, paqja peshon si vlerë më shumë se interesat e tjera.
– Shteti i parë Serb është formuar në Rashkë dhe jo në Kosovë.

– Sot, në Kosovë dhe në vise, nuk mund të gjesh as 1% të shqiptarëve që janë pro serbë.
– Grekët, që nga koha antike e deri në ditët e sotme, kanë bashkëjetuar me shqiptarët duke u përzier me ta në vazhdimësi.
– Individi dhe komuniteti që nuk kultivon nevojën për pendesë, nuk arrin t’i korrigjojë gabimet.

– Maqedonia s’ka të ardhme, kështu siç po shkon.
– Popujt e Ballkanit vuajnë nga një strabizëm etno-politik që i bën të shohin shtrembër njëri –tjetrin.
– Propanganda serbe është mjeshtërore dhe nuk ka skrupuj moralë.
– Një VIP ( Very Important Person) nuk mund të pranojë lehtë të bëhet NIP (Non Important Person).

Continue Reading

Argëtim

Turqi ndërtesa më e madhe në botë në formën e çajit (FOTO)

Published

on

By

Turqi ndërtesa më e madhe në botë në formën e çajit (FOTO)

Ndërtesa më e madhe në botë në formën e filxhanit të çajit është ndërtuar në Rize Turqi si simbol i faktit se ky rajon është prodhuesi më i madh i çajit në Turqi.

Ndërtesa është 30 metra e lartë dhe kështu do të hyjë në Librin e Rekordeve Guinness.

Ndërtesa do të bëhet qendër për promovimin e çajit turk.

Continue Reading

Argëtim

Rajoni përmbytet, çifti shkon në dasmë me një tenxhere gatimi (Video)

Published

on

Një çift indian me banim në një rajon që përjetoi përmbytje të rënda, përdori një automjet të pazakontë për të arritur në lokacionin e dasmës së tyre – një tenxhere të madhe gatimi.

Akash Kunjumon tha se ai dhe gruaja e tij, Aishwarya, ishin martuar ligjërisht më 6 tetor, por ceremonia e tyre martesore ishte planifikuar për datën 18 tetor.

Kunjumon shtoi se ceremonia fillimisht do të mbahej në një tempull në Thalavady, por përmbytjet e fundit shkaktuan që ndërtesa fetare të mbushej me ujë, kështu që ngjarja u zhvendos në një sallë aty pranë me një skenë që i kishte shpëtuar ujit.

“Megjithëse u përpoqëm të organizonim një varkë të vogël për të arritur në vend, asnjë nuk ishte në dispozicion. Njerëzit nga tempulli na rregulluan tenxheren,” tha Kunjumon për The Washington Post.

Çifti u ngjit në një tenxhere të madhe gatimi dhe videoja tregon se ata po shtyhen nëpër ujërat e përmbytjes për të arritur te salla e ngjarjeve.

“Ne udhëtuam në atë tenxhere për të paktën 20 minuta për të arritur në vend,” tha Kunjumon. Ai shtoi se vullnetarët që e shtyen tenxheren duhej të luftonin “me një rrymë të fortë” për t’i çuar ata në dasmën e tyre.

“Babai im notoi për në tempull, ndërsa nëna, gjyshja dhe motrat përdorën një tenxhere tjetër,” deklaroi Kunjumon.

Continue Reading

Argëtim

Aeroplani hodhi jashtëqitjet njerëzore mbi një burrë, ndërsa po fluturonte mbi oborrin e tij

Published

on

Një burrë dhe kopshti i tij “u spërkatën në një mënyrë shumë të pakëndshme” kur mbetjet njerëzore u hodhën nga një aeroplan.

Duke folur për forumin e aviacionit The Royal Borough Of Windsor & Maidenhead, këshilltarja Karen Davies tha se ishte “tmerruar” kur dëgjoi incidentin.

Ajo shpjegoi se si “i gjithë kopshti i tij, dhe çadrat e kopshtit, dhe ai” ishin “të mbuluar”.

Hedhja ka ndodhur në Windsor në mes të korrikut, shkruajnë mediat e huaja.

Tualetet e aeroplanit ruajnë ujërat e zeza në “kuti speciale”, por përmbajtja e tyre normalisht hidhet sapo aeroplani të ketë aterruar.

“Unë e di se një numër incidentesh ndodhin çdo vit me ujërat e zeza të ngrira nga aeroplanët, por kjo nuk ishte e ngrirë dhe i gjithë kopshti i tij u spërkat në një mënyrë shumë të pakëndshme”, tha ajo.

“Ai ishte në kopsht në atë kohë, kështu që një përvojë vërtet e tmerrshme, e tmerrshme”.

Ndërkohë John Bowden, këshilltari për Eton & Castle, e quajti atë një “shans një në një miliard”.

Ai sugjeroi që moti i ngrohtë do të thoshte se jashtëqitja mund të “dilte si më i lëngshëm”.

Continue Reading

Aktuale