Connect with us

Lajmet kryesore

Komisioni për antikorupsion, për dikë është “nënë” e për dikë “njerkë”! Vallë pse drejtoresha e Klinikës së Stomarologjisë, dr.Amella Cana është vënë në shënjestër të këtij komisioni?

Published

on

Në një ndër vendimet e sjellura në mbledhjen e fundit të Komisionit shtetëror për pengimin e korrupsionit u kërkua të anulohet shpallja për punësim e vitit 2018, në Klinikën Univerzitare të Stomatologjisë “Shën Pantelejmon”, të shkarkohet drejtoresha dr.Amella Cana dhe të hapet procedurë për përgjegjësi penale për keqpërdorim të pozitës zyrtare kundër saj.

Sofka Dojçinovska, anëtare e Komisionit për antikorrupsion që e ka udhëhequr këtë lëndë konstaton se “drejtoresha nuk i ka bindur se gjatë përzgjedhjes së kandidatëve që është dashur të punësohen, është bazuar në kriteriumet objektive dhe se punësimi i 8 stomatologëve ( nga ta 3 stomatolog janë shqiptarë- shënimi ynë!) është bë në bazë të së drejtës diskrecionale të drejtoreshës, me çka për komisionin ky vendim duket me ndikim politik!

Ndërkohë, po i njëjti institucion në lidhje me një ankesë e cila është identike për pranimin e personelit mjekësor në një Klinikë shtetërore në Shkup, ankesën e REFUZON dhe sjell vendim me arsyetimin se:

“ Në pajtim me dispozitat e Ligjit për parandalimin e korrupcionit dhe konfliktin e interesit, Komisioni shtetëror për pengimin e korrupcionit NUK KA BAZË DHE KOMPETENCË LIGJORE QË TË VEPROJ konformë Ligjit 161 alineja 1 e Ligjit për mbrojtje shëndetsore, pasi që organi drejtues(DREJTORI) i institucionit shëndetësor ka të drejtë diskrecionale që të bën zgjedhjen e cilitdo qoftë prej kandidatëve të propozuar në rang listë, por që i plotësojnë kushtet e parapara në konkurs”.Me këtë vendim shihet qartë se komisioni shtetëror për pengimin e antikorrupsionit ka standarde të dyfishta në vendim marrje!

Parashtrohet pyetja publike, se vallë ky vendim i Komisionit për antikorrupsion, është i ndikuar nga qarqe nacionaliste maqedonase dhe paraqet skenar mirë të përgaditur për bllokimin e punësimit të mjekëve shqiptarë në Klinikat shtetërore, pasi që në konkurset e fundit në Qendrën Klinike Univerzitare “Nënë Tereza”-Shkup, është evident fakti se vetëm në Klinikën e Stomatologjisë janë punësuar 3 mjek-stomatolog shqiptarë, ndërsa në të tjerat Klinika një ose asnjë shqiptar!

Ndryshe,me ardhjen në pozitën e drejtorit të dr.Amella Cana-s në Klinikën Univerzitare të Stomatologjisë, dukshëm është përmirsuar edhe përfaqësimi stomatolgëve shqiptarë në këtë institucion, ku vetëm për 1 vit janë punësuar 3 mjekë stomatolog shqiptar .

Kjo dëshmon se dyert e hekurta të këtij insitucioni i ka hapur për stomatologët shqiptar, drejtoresha Cana, me çka edhe është vënë në shenjestër të propagandës dhe nacionalizmit maqedonas.

Continue Reading

Lajme

Ministri Aliu: Përfshirja e femrave në teknologji sjell me shume ide dhe kreativitet

Published

on

By

Ministri Aliu: Përfshirja e femrave në teknologji sjell me shume ide dhe kreativitet
Ministri Aliu: Përfshirja e femrave në teknologji sjell me shume ide dhe kreativitet

 
Nën organizimin e Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale, sot u zhvillua Konferenca Rajonale e titulluar Sfidat me të cilat përballen femrat në rajon në rrugëtimin drejt Bashkimit Evropian ,,Fuqishëm dhe zëshëm i zhvendosim kufijtë”
 
Në këtë konferencë, si panelist mori pjesë dhe ministri i Ministrisë së Shoqërisë Informatike dhe Administratës – Azir Aliu.
Gjatë fjalës se tij, ministri theksoi se pjesëmarrja e femrave në jetën publike të një vendi, përveç se është një e drejtë ligjore dhe kushtetuese është edhe një domososhmëri. Duke i përfshirë femrat në teknologji marrim më shumë ide dhe më shumë kreativitet.
 
,,Ministria, fuqishëm po angazhohet për transformimin digjital si mundësi që të përfshihen numër sa më i lartë i femrave në sipërmarrje, të krijohen kushte, që femrave t’ju ofrohen të njëjtat mundësi si të meshkujve dhe t’i inkurajojmë ato që të kenë komunikim të barabartë në institucione.”
 
,,Angazhimi ynë është që në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit dhe të Shkencës dhe me Universitetet, t’i inkurajojmë femrat që të jenë në numër sa më të lartë dhe të ndjekin rrugëtimin e femrave të suksesshme profesioniste të Teknologjive Informatike dhe Komunikuese, dhe që në moshë të re, ta orientojnë arsimimin e tyre drejt kësaj sfere dhe ta përmbyllin ciklin e tyre të studimeve si Inxhiniere të diplomuara të Teknologjive Informatike dhe Komunikuese në Fakultetet e vendit tonë dhe më gjërë” theksoi mes tjerash ministri Aliu, duke veçuar dhe se Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut po kushton rëndësi të veçantë ndaj Aftësive digjitale, të cilat paraqesin një prej shtyllave më të rëndësishme të përfshira në Strategjinë Nacionale të TIK-ut 2023 – 2030, në të cilën në mënyrë aktive punon MSHIA-ja, potencoi ministri Aliti.

Continue Reading

Lajme

Kërkohet ndihmë për gjetjen e Anisës 12 vjeçare, e zhdukur nga dje

Published

on

By

Një vajzë 12 vjeçe nga lagja Gazi Babë e Shkupit, që dje është zhdukur dhe familja nuk ka informacione se ku ndodhet. Hera e fundit që e kanë parë është momenti kur është nisur për në shkollë, dje në orën 7:30 (Sh. F. Liria).
Prindi i Anisa Ajro (siç quhet 12 vjeçarja) tha për TV21 se janë mjaft të shqetësuar dhe kërkojnë ndihmë nga qytetarët, kushdo që e ka parë ose ka ndonjë informacion. Kontakt tel i prindit Engin Ajro 072232983

Continue Reading

Lajme

Taravari: Erdhi momenti i heqjes së 20%, partitë kanë rastin të bëjnë historinë

Published

on

By

Lideri i Aleances per Shqiptaret, Arben Taravari pjesë e shumicès, ështé shprehur se heqja e 20% nga kushtetuta dhe ne vend te tij te qendroje “gjuha shqipe”, duhet të ndodh tani, me ndryshimet kushtetuese te cilat parashohin futjen e bullgarève si komunitet qe jeton ne Maqedonine e Veriut.
Taravari thotè se pjesè e ketij momenti historik do tè jenè tè gjitha partitè shqiptare, perfshire edhe ato maqedonase, duke permendur lideret e tyre, Dimitar Kovaçevski te LSDM-se dhe Hristijan
Mickoskin te VMRO-DPMNE-së.
“Aleanca për Shqiptarët është e lumtur që tashmë erdhi momenti kur partitë politike në Maqedoni do të mund të shprehin pajtimin e tyre që gjuha shqipe të emërtohet si e tillë dhe mos të quhet më gabimisht “20%“.
Propozojmë që ky ndryshim të ndodhë tani dhe jemi të bindur, jo vetëm në pajtimin e partive shqiptare, por edhe me dakordësinë e të gjitha partive në Maqedoni.
Të gjitha partitë që do të marrin pjesë në këtë ndryshim do të shkruhen në histori si parti demokrate e veçanërisht evropiane.
Sidomos z. Kovaçeski dhe z. Mickovski do të bëhen pjesë e këtij momenti të rëndësishëm jo vetëm për shqiptarët që jetojnë në këtë vend, por edhe për të ardhmen evropiane të shtetit tonë të përbashkët.
Presim me padurim momentin e shpalljes zyrtare të këtij premtimi mbarë partiak.-thekson Arben Taravari

Continue Reading

Aktuale