Connect with us

Kolumna

“Albin Kurti do të jetë alfa dhe omega e krijimit të Qeverisë së ardhme”

Published

on

Nga Driton SMAKAJ

Pak analizë politike e ftohtë, pa akull.

Tash këtyre ditëve mes oponentëve politik do të kemi lloj-lloj informacionesh në fb. Do të ketë vija të kuqe e vija të zeza. Do të kemi edhe sharje e akuza të lloj-llojshme. Tradhtarë e patriotë, të lidhur me çarçe të caktuara e të palidhur.

Të gjitha këto lloj përplasjesh nuk do kenë aspak ndikim në opinionin publik. Kjo për faktin që të gjithë liderët e të gjitha partive ndër vite kanë bërë pazarllëqe mes vete për të ndarë Pushtetin dhe bash asgjë nuk kanë bërë për mirëqënien e RINISË.

Të rinjtë klasën politike në Kosovë e shohin si zhvatës të parasë publike dhe si vrasës të ëndrrave të tyre. Kjo situatë është e trishtë dhe do ketë efektin e vet në ditën e votimeve.

Partitë e dala nga lufta, kanë bërë lloj-lloj manovrimesh për të qenë pjesë e Pushtetit. Këto politika manovrimesh, ku shumë shërbyes të Jugosllavisë si dhe bijtë e tyre u rahatuan nëpër institucione publike, ua kanë humbur liderëve të luftës kredibilitetin e qënësisë kombëtare. Kjo gjë, ua ka humbur një përqindje të madhe të votave. Këta votues me gjasë nuk do votojnë partitë tjera, por nuk do të dalin fare në zgjedhje. Mos dalja e tyre i dëmton liderët e partive të dala nga lufta.

LDK-ja ka bërë çmos për të qenë boshti i Pushtetit. Për LDK-në personalisht kurrë skam pasur fjalë të mira, por kjo nuk është e rëndësishme. LDK-ja edhe ashtu është një gërmadhë në rënie pingule. Në krye të saj ata kanë filluar të akuzojnë njëri-tjetrin si argat të Rrahman Morinës. LDK-ja nuk ka shpëtim. Ata do të rrëzojnë njëri-tjetrin. Efekti domino veç ka filluar.

Tash në një situatë kaq të turbullt mes elektoratit të partive që kanë ndrruar karrigat e Pushtetit në këto 20 vitet e fundit, e kemi në njërën anë elektoratin e VV-së që janë jashtëzakonisht aktiv. Këta do e shfrytëzojnë në maksimum këtë kaos të krijuar politik dhe gjendjen konfuze të vendit. Natyrisht këta do të akuzojnë partitë tjera si përgjegjëse për këtë situatë kaotike, çka edhe kanë të drejtë, sepse mbajtja e Pushtetit të bën edhe përgjegjës për mos-zhvillimin e vendit dhe mos-funksionimin e institucioneve në të mirë të qytetarëve.

Akuzat patriotike apo të tradhtisë kombëtare, apo çfardo lloj etiketimi të Albin Kurtit, nuk do ketë efekt negativ në popullaritetin e tij, sepse elektorati i VV-së janë gjeneratë e internetit. Këta i kanë përcjellur Partitë në Pushtet me vite dhe i kanë pa me sytë e vet se si janë rahatuar ish-jugot dhe bijtë e tyre në institucione vitale të vendit. Në anën tjetër, nuk e kanë kaluar në Kuvend Ligjin e Lustracionit, pikërisht sepse janë pajtuar me bashkëpunua me ish-jugot.

Me një fjalë karta patriotike e liderëve të partive të dala nga lufta, është hargjuar. Edhe atë është hargjuar komplet. Zero efekt.

Me një fjalë, VV-ja, ose thjeshtë Albin Kurti do të jetë alfa dhe omega e krijimit të Qeverisë së ardhme. Personalisht e kam kritikuar dhe mbetem një kritik i ashpër i Albinit për konfuzionin patriotik të tij; mbanë njerëz pranë vetes që urrejnë Skënderbeun (flas për Prizrenin), filtron me shamitë e zeza, ka pasur një qasje të çuditshme ndaj Republikës së Kosovës si të tillë.

Por, në anën tjetër ka një qasje më konkrete ndaj korrupsionit dhe për këtë do të ketë gjithnjë e më shumë mbështetje.

Ende nuk e harroj që e patën fillua si VV me 72 akuza kundër Isa Mustafës kur e morën Prishtinën, por ndoshta ia ngulën miqtë që u ndanë nga ai. Ose Albini ua nguli atyre. Këtu nuk është e thjeshtë ndarja në dysh e VV-së.
Sidoqoftë, në këtë mjegull të turbullt, votuesit nuk kanë për t’i kujtuar këto gjana, meqë të rinjtë po presin ndryshime, e të vetmen Parti që nuk e kanë provua, është VV. Kështuqë padyshim do të ketë rritje në zgjedhjet e ardhme.

Nëse Albini hyn në koalicion parazgjedhor me LDK-në, atëherë realisht është zhgënjim për shumë votues të VV-së, sepse bie ndesh me parimet e VV-së. Njeriu i akuzuar nga vet VV-ja për keqpërdorime në Komunën e Prishtinës, me 72 dosje në Prokurori (që kurrë asgjë su bë me to), sot është Kryetar i LDK-së. Isa nuk futet kot në koalicion pa një marrëveshje. Çdo marrëveshje për heshtjen e dosjeve, përbën bashkëpunim të drejtpërdrejt me krimin. Kjo do të nënkuptonte mashtrim industrial të rinisë për një Kosovë ndryshe.

Sidoqoftë, KURTHA politike në Kosovë është tepër e gjerë, shumë politikanë kanë rënë në rrjetin e marimangës së lakmisë dhe Pushtetit.

Derisa Parlamenti i Kosovës nuk e kalon Ligjin e Lustrimit për të pastruar Partitë Politike nga individët me të kaluar të dyshimtë dhe me lidhje me krimin, atëherë do kemi vetëm ZGJEDHJE, por jo ZGJIDHJE.

Vjeshta do të jetë interesante. Do të shohim se kjo analizë nga jashtë Kosovës a do të jetë afër me realitetin apo

Continue Reading

Kolumna

Fenomeni i një “Dvizhenje”-je dhe mendjemadhësisë

Published

on

By

Fenomeni i një “Dvizhenje”-je dhe mendjemadhësisë

Nga: Mr. Driton Nebiu

Në konkurencën për të fituar titullin e “Mashtruesit më të madhë”, padyshim se vendi i parë i takon “më të madhit” të “Dvizhenjes” Besa e që me kalimin e kohës u shëndrrua në MOZHEME.

Ishte një tentim i planifikuar mirë, nga qarqe të dyshimta për të bërë gjoja një ndryshim në hapsirën politike brenda shqiptarëve të Maqedonisë së veriut, e paketuar si në aspektin finansiar, poashtu edhe në ate “kombëtar”, duke pasur parasysh se fillimisht morën për emër simbolin e të qenurit shqiptar, i përkushtuar në mbrojtjen e fjalës së dhënë – BESËS, e që realisht ishte Kali i Trojës brenda organizimit opozitar shqiptar, organizim që duhej të pengonte Lëzivjen për Reforma në opozitën e kohës, e cila tanimë kishte filluar rrugëtimin e vet të pandalshëm drejt të qenurit zëri i popullit në skenën politike të vendit.

“Lëvizja” e atëhershme e që më vonë do të shëndrrohet në “Dvizhenje”, si premtim bazë të veprimit e kishte një far lloj “Ridefinimi” të shoqërisë, e që realisht, më vonë u dëshmua, se ishte vetëm një floskulë e radhës, që u shfrytëzua sa për të përfunduar në listen e përbashkët parazgjedhore nën moton “Mozheme” sa për të fituar disa ulëse deputetësh tejet pasiv, po jo edhe ridefinimin e premtuar.

Duke shfaqur haptazi qëllimin real, ruajtjen e pozitave dhe pushtetit për grupe të ngushta të interesit, “Dvizhenja” nuk e tejkaloi veten as pas zgjedhjeve lokale ku falë opozitës shqiptare mori në menaxhim komunën më të madhe ndër shqiptarët, por përkundrazi në rastin e pare të mundshëm si shenjë falemnderimi e vetëdijshme për forcën reale politike në vend të barazuar me të qenurit vetëm një parti lokale e asgjë më shumë, tentoi të dobësojë ata që dje i ndihmuan, por kot.

Pretendimi aktual se ata përfaqësojnë opozitën shqiptare është edhe një tentim mashtrimi i radhës nga “më i madhi” i “Dvizhenjes” edhe pse është i vetëdishëm se nuk i kalon, por ja që kështu i është caktuar detyra dhe urdhërat duhet të zbatohen, e aq më shumë sot kur rejtingun duhet t’ua menaxhojë forca që pengon vendin drejt inkuadrimit në Bashkimin Evropain dhe vlerave perëndimore.

Stabiliteti politik, ekonomik e institucional i shtetit, e me këtë edhe ai i sigurisë së vendit, dhe orijentimi pro evropian është një kategori që nuk ka alternativë, por kërkon qasje serioze dhe subjekte serioze për menaxhim e përfaqësim, largë partive sezonale. Është kjo kategori e rëndë që kërkon fuqi e madhështi, e në këtë nivel gjithkush edhe nuk e ka vendin, përpos si spektatorë. Të tillë janë edhe këta të “Dvizhenjes”.
Jo më kot është thënë: “Mendjemadhësia është dhurata që bëri Zoti për njerëzit e vegjël…”.

Continue Reading

Kolumna

Haraçina sot…

Published

on

By

Haraçina sot…

Shkruan, Driton Nebiu, Magjister i shkencave politike

“Komunë e zhvilluar me një administratë efektive, me rrugë të asfaltuara, me shtigje për këmbësorë, me ujësjellës e me ujë të pijshëm të sjellur nga Penda e Likovës, me kanalizim, me shtëpi të shëndetit dhe përkujdesje 24 orëshe shëndetësore për popullatën, me transport të garantuar për të gjithë nxënësit nga ana e komunës, me kushte dhe standarde evropjane në shkolla, me investim në sport, me fushë futbolli për Klubin Futbollistik “Shkëndija”, me premtime të realizuara, pa paradime të kota politike sa për sy e faqe dhe për marketing të ulët politik, po qoftë edhe nga strukturat e larta shtetërore të mos them partiake, pa as edhe një donacion të huaj, po gjithçka me punë, përkushtim, mirë menaxhim nga ana e të parit të komunës.

Është ky një realitet i ditëve të sotme që po e jetojmë të gjithë ne banorët e Haraçinës…”

Nuk po më besoni?!

Keni të drejtë, ishte kjo vetëm një ëndërr dhe një dëshirë, po edhe një premtim i parealizuar parazgjedhor i dhënë në moment entuziazmi dhe pa asnjë lloj përgjegjësie se një ditë do të vijë edhe koha e ballafaqimit me realitetin, e që fatkeqësisht është e gjitha e kundërta e ëndrrës fillestare të përshkruar në këtë tekst.

U zbehën edhe fletushkat propaganduese, por na mbeti realiteti.

Haraçina edhe sot me një rrugë të asfaltuar nga “Rrugët e Maqedonisë” të cilën punë e përvetëson i pari i komunës. Haraçina pa as edhe një pikë uji nga Penda e Likovës, e fatmirësisht me ujë të siguruar nga donacioni i dhënë nga komuna “Ejup Sulltan” e Turqisë përmes Shoqatës së Brezës, edhe kjo punë që e përvetëson i pari i Komunës. Haraçina pa shteg për këmbësorët në veçanti për nxënësit e shkollës së niveleve të ulëta, po me mezi 1 km ndërtim të tillë e që si duket është kilometri i vetëm i punuar në të gjitha lëmitë brenda mandatit një vjeçar.

Haraçina pa përkujdesje shëndetësore, e lënë në mëshirën e shtëpisë së shëndetit në Maxhari dhe vet banorëve të saj, në stilin secili si të mundet, vetëm të sigurojë përkujdesjen për shëndetin e tyre. Haraçina pa transport të organizuar e të siguruar për nxënësit, të lënë në mëshirën dhe barrën e vet prindërve për një shkollim obligativ. Haraçina me kushte të mjerueshme në shkollë e pa as edhe një investim më të vogël në sport e kulturë, duke lënë Klubin futbollistik të zemrës së Haraçinës “Shkëndinë” që të zhvillojë ndeshjet në Hasanbeg, falë mëshirës së Klubit simotër “Fortuna”.

E kjo është Haraçina e ditëve të sotme, Haraçina e realitetit e jo e ëndrrës së kotë.

Këtë më së miri e dinë haraçinasit. Ata kuptuan se kush po gënjen e kush po mashtron. Këtij populli i duhen projekte e premtime të realizuara, e jo paradime të kota të atyre që nuk i duan as në lagjet e tyre. Popullata don punë, se për punë u ka dhënë votë.

Mos harroni se vota është e shenjtë, vota është AMANET. Mos e shkelni!

Edhe pse nuk e keni vetëm këtë që e shkelët.

U qoftë për nder!

Continue Reading

Kolumna

Politikanët tanë – Fatkeqësia e popullit

Published

on

By

Shkruan Lulzim Nasufi

POLITIKANËT TANË – FATKEQËSIA E POPULLIT

Sa të koordinuar janë politikanët tanë në mossuksesin e misionit të tyre dhe prapshtitë e tyre në politikbërje, ju përcjell disa fakte:

Më datë 25.09.2022, zëvendës-kryeministri për çështje ekonomike Bytyqi, për të justifikuar dështimin politik të politikanëve tanë paraprak, si zyrtar me post të lartë, dha informacion të saktë dhe të frikshëm se “nga RMV, brenda 8 viteve të fundit janë shpërngulur mbi 700.000 qytetarë në shtetet perëndimore” dhe po të njëjtën ditë kryetari i BDI-së Ahmeti, në një takim partiak, nga inatet ndaj disa anëtarëve të tij të ashtuquajtur “grupi i zjarrit” – konstatoi “jam me mision, jo në detyrë, ashtu që këtu do të më keni edhe katër vite”.

Sipas trendit të migrimit të popullsisë, bie që për katër vite, nga RMV janë shpërgulur 350.000 qytetarë. Sipas kësaj, misioni i Ahmetit është që edhe për katër vite në krye të BDI –së, me funksionarët e tij të korruptuar, të rrisë numrin e të ,,integruarve“ në botën perëndimore në 1.000.000 banorë, që i bie gjysma e numrit të popullsisë do të shpërngulen nga RMV.

Dhe si “qershia mbi tortë”, nga i gjithë ky “optimizëm i madh pozitiv dhe shpresëdhënës”, më datë 28.09.2022, numri një i shtetit, presidenti Stevo Pendarovski do të konstatojë: “edhe unë po të isha në vendin tuaj me rrogë prej 400 euro, do të kisha ikur prej RMV”.

Çështja thelbësore është se populli të gjitha këto i di dhe i bën. Mos e nënvlerësoni intelegjencën e popullit, nuk ka nevoj ju t’ia kumtoni dhe t’ia tregoni! Por, çfarë keni bërë ju, ose më thjeshtë, pse e keni sjellur popullin në situatë të këtillë gjithë këto vite dhe, më e rëndësishmja, çfarë plani – vizioni keni bërë për të ardhmen e këtij shteti dhe këtyre qytetarëve? Sepse për atë paguheni me paratë e popullit!

#NDRYSHIME
#DREJTËSI
#STOPKRIMITDHEKORRUPSIONIT

Continue Reading

Aktuale