Connect with us

Teknologji

Interneti po na ndryshon perceptimet mbi jetën, dhe kemi prova

Published

on

E kush nuk e përdor sot internetin si një mjet komunikimi? Por, a e keni menduar ndonjëherë efektin që interneti ka tek mënyra se si e perceptojmë jetën? Komunikimi në internet, është shtuar në mënyrë drastike gjatë 2 dekadave të fundit. Shumë prej nesh zotërojnë telefona celularë, kompjuterë dhe laptopë.

Faqet e mediave sociale, janë një mënyrë e mrekullueshme, për të qenë në kontakt me anëtarët e familjes dhe miqtë e largët. Ne, lidhemi në çast me njerëz që ndodhen në të gjithë botën. Është vërtet një epokë e mahnitshme për komunikimin. Por, ashtu si me të gjitha progreset, ka edhe probleme.

Askush nuk ka hartuar një etikë për përdorimin e internetit. Për shembull, cila është koha e saktë e përgjigjes ndaj një teksti apo e-maili? Për pasojë ndodhin keqkuptimet, dhe ndryshime në perceptimin tonë mbi jetën. Rrjedhimisht, teksa kalojmë gjithnjë e më shumë kohë në internet, po bëhemi gjithnjë e më të izoluar nga bota reale.

Ne, mund të kuptojmë tamam zhargonin e zakonshëm në internet me termat LMAO, LOL etj, por kjo nuk na bën të ndjehemi njëlloj, sikur të ishim duke qeshur me shpirt gjatë një biesede gazmore me miqtë tanë në një tryezë. Pra, si ndikon në jetën tonë të komunikuarit përmes internetit ?

Në këtë lloj komunikimi, nuk na dihmon dot gjuha e trupit

Kur ne komunikojmë përmes internetit, nuk ka asnjë ndryshim në tonin e zërit, dhe ne nuk shohim dot gjuhën e trupit apo shprehjet e fytyrës së tjetrit. Për pasojë, nuk mund të vlerësojmë dot emocionet e personit që po bisedon me ne. Ky person, nuk është fizikisht i pranishëm në hapësirën tonë.

Kjo krijon një boshllëk emocional, dhe që krijon një pengesë. Mendoni për mashtruesit në internet, apo “luftëtarët e tastierës”. A do t’i thonin ata të njëjtat gjëra një personi, nëse do ta kishin ballë për ballë? Është shumë e vështirë. Por, komunikimi në internet është i ndryshëm nga jeta reale, pasi ne nuk jemi atje personalisht.
Fjalët me ngjyrë të zezë në një sfond të bardhë, janë të mprehta dhe të menjëhershme. Ato nuk kanë nuanca, asnjë qasje të butë, janë një shuplakë në fytyrën tuaj, edhe nëse doni t’i lexoni apo jo. Ju duhet ta deshifroni kuptimin e tyre, pa ndonjë nga shenjat normale të botës reale që zakonisht ju ndihmojnë.

Ne e gjykojmë një person, nga mënyra sesi ai shkruan

Kur ne komunikojmë përmes internetin, kemi luksin të marrin kohë për t’u përgjigjur, kur e gjykojmë ne të përshtashme. Për pasojë, ne mund të jemi të kujdesshëm në lidhje me zgjedhjen e fjalëve, dhe gjuhën që përdorim. Kjo, formon një përshtypje mbi personin që e lexon atë. Ata, fillojnë t’ju japin cilësime të caktuara në varësi të gjuhës tuaj. Ata i përdorin fjalët tuaja, për të krijuar një lloj imazhi mendor mbi tipin e personit që jeni ju. Kjo, është Teoria e Përpunimit të Informacionit Social. Ajo, shfaqet kur personi vazhdon të përdorë mesazhet e tjetrit, për të zhvilluar karakteristikat e atij personi në mendjen e tij. Për shembull, nëse dikush ka bërë gabime të përsëritura drejtshkrimore, ju mund të bëni supozime rreth inteligjencës së tij. Nga ana tjetër, nëse një person përdor fjalë dhe metafora interesante, mund të mendosh se personi në fjalë është kreativ.

Postimi i imazheve pozitive, nxit sjellje pozitive

A mundet, që komunikimi në internet të na bëjë vërtet njerëz më të mirë? Merrni për shembull selfit. Njerëzit mundohen të bëjnë gjëra të pazakonta, për t’u paraqitur në mënyrën më të mirë të mundshme. Ata, kurojnë në detaje fotot që hedhin në rrjetet sociale, për të prodhuar një imazh sa më të mirë të vetes, imazh që bëhet shpejt objekt i analizave. Por, pavarësisht nga fakti se shumë vetë e shohin selfin si një formë të narcisizmit të shekullit XXI, ka shenja që selfi promovon një sjellje më të mirë tek njerëzit. Është pak e shumë, si një profeci vetë-përmbushëse. Nëse ju postoni një pamje të mrekullueshme të vetes, dhe njerëzit ju komentojnë pozitivisht, ka shumë gjasa që ju të filloni të silleni sa më pozitivisht, për të qenë në lartësinë e komplimenteve që morët. Është njëlloj, si të mbani një pasqyrë para vetes. Personi, përfiton nga krijimi i një versioni më të mirë të vetes së tij.

Ne mund ta keqinterpretojmë lehtësisht komunikimin në internet

Ju dërgoni një e-mail apo një tekst në rrjetet sociale, dhe nuk merrni përgjigje. Nisni që të shqetësoheni. Ndoshta, personi në fjalë është i mërzitur me ju? Apo, mos keni bërë diçka që e ka fyer atë? Pastaj, është rradha juaj që të zemëroheni. Ai, padyshim që po ju shpërfill. Por në realitet, personi në fjalë thjesht mund të jetë duke menduar se si të përgjigjet, dhe kjo është arsyeja se përse nuk ka reaguar ende.

Në jetën reale, nëse i drejtoni dikujt një pyetje dhe nuk merrni në çast përgjigje, ai do të thotë vetëm “Më duhet të mendohem për këtë”. Por, kur është fjala për bisedën përmes internetit, ju i keni bërë tashmë supozimet tuaja. Por, tani perceptimi juaj mbi atë që ndodh, është në fakt i shtrembëruar.

Marrëdhëniet formohen shumë më shpejt, se sa në jetën reale

Në jetën reale, kur bëhemi pjesë e grupeve të ndryshme, përfshihemi në biseda të vogla. Flasim për familjen dhe miqtë, pëlqejmë ose kemi antipati, dhe krijojnë një ide mbi tjetrin nga gjuha e tij e trupit. Ndërkohë, në internet nuk ka gjëra të tilla. Përkundrazi, ka postime, statuse dhe ripostime, të cilave njerëzit mund t’u japin “like” ose t’i komentojnë. Për pasojë, ne formojmë shumë shpejt një mendim mbi këta individëve, dhe ndiejmë një lidhje në bazë të asaj që ne e perceptojmë se kemi të përbashkët. Kjo, është teoria e identitetit social të de-individualizuar. Është vendi, ku njerëzit që bisedojnë përmes internetit, hyjnë shumë shpetj në një marrëdhenie. Ata krijojnë përshtypje të favorshme, bazuar në interesat e përbashkëta. Dhe vetëm më vonë, zbulojnë dallimet individuale.

Ky lloj komunikimi, na lejon të shkëputemi nga e tashmja

Një studim kandez, sugjeron që komunikimi në internet, na tërheq vëmendjen nga e tashmja. Të rinjtë u pyetën rreth komunikimit në internet, dhe si ndikon ai në shëndetin dhe mirëqenien e tyre. Shqetësimi kryesor, ishte fakti se kalimi i kohës duke biseduar në internet, shkaktonte mungesë angazhimi të një personi në ambjentin social përreth. Disa pjesëmarrës madje thanë, se ndiheshin si të hipnotizuar nga bisedat e tyre në internet. Dhe kjo e shtrembëronte perceptimin e tyre mbi atë që po ndodhte rreth tyre.

BURIMI: bota.al

Continue Reading

Teknologji

Goditje e re për Zuckerberg nga Haugen, zbulohen dokumente të reja

Published

on

Facebook po përballet me një krizë të paprecedentë, ndoshta më e madhja që nga fillimi i tij, pas një sërë zbulimesh nga dëshmitarë të interesit publik që hedhin dritë mbi vendet e shenjta të kompanisë.

Javët e fundit, aksionet e Facebook kanë rënë me rreth 5%, që barazohet me humbje prej miliarda dollarësh. Në të njëjtën kohë, ndërkohë që shumë po flasin edhe për sanksione kundër kompanisë, aksionerët kanë paraqitur një rezolutë për të zvogëluar supremacinë e themeluesit dhe CEO Mark Zuckerberg.

Lëvizja e aksionerëve vjen pas mijëra dokumenteve të ish-punonjëses Francis Haugen, e cila u ankua se kompania vë në radhë të parë fitimet dhe më pas sigurinë e përdoruesve. Marrës i dokumenteve është Komisioni Amerikan i Letrave me Vlerë, i cili pritet të ndërhyjë duke i shtuar “dhimbje koke” të reja administratës.

Të paktën 9 ankesa në Komisionin e Tregut të Kapitalit

Informatorët kanë paraqitur të paktën nëntë ankesa në Komisionin e Letrave me Vlerë, i cili mbikëqyr kompanitë publike si Facebook, duke pretenduar se kompania po mashtronte investitorët duke paraqitur një pamje më rozë, edhe pse e dinte të vërtetën. Komisioni Helen i Tregut të Kapitalit ka autoritetin për të vendosur gjoba të tepërta për investitorët mashtrues dhe për të vendosur kufizime ndaj drejtuesve të korporatave.

Facebook i mohon akuzat

Megjithatë, Facebook mohon pretendimet e Haugen se Zuckerberg dhe zyrtarë të tjerë të rangut të lartë u përpoqën ta diskreditonin atë, duke thënë se ajo nuk ishte eksperte për çështjet për të cilat foli në publik, duke shtuar se miliona dokumente mund të kundërshtojnë dokumentet e brendshme që ata morën nga kompania.

Megjithatë, ekspertët ligjorë thonë për New York Times se akuzat nuk duken të jenë aq të qarta sa në rastet e tjera që agjencia ka marrë.

Zyrtarisht, Komisioni Helen i Tregut të Kapitalit nuk pranoi të përgjigjet nëse ka nisur një hetim. Edhe një lëvizje e tillë nuk përjashtohet të krijojë një problem për Facebook, duke çuar në depozitat e drejtuesve të lartë dhe duke e detyruar kompaninë të ndajë komunikimet private dhe dokumente të tjera biznesi.

Rregullatorët, nëse përpiqen të fillojnë një betejë ligjore, thirren të bindin gjykatat se drejtuesit e Facebook synonin të fshihnin ose të gënjejnë për problemet me të cilat përballet kompania. Ata gjithashtu do të duhet të provojnë se informacioni i zbuluar nga Haugen ose që doli nga një hetim mund të kishte ndryshuar vendimet e tregtimit apo edhe vendimet e aksionarëve nëse ato do të ishin zbuluar.

Akoma më e vështirë, vlerësojnë ekspertët, do të ishte të mbanin përgjegjësi personalisht drejtuesit e kompanisë. Rregullatorët janë thirrur të provojnë se Zuckerberg ose drejtues të tjerë e dinin në mënyrë eksplicite se Facebook po fshihte ose gënjen për informacione që mund të preknin investitorët. Ekspertët vlerësojnë se do të ketë një hetim, por me një përfundim të pasigurt.

Një zëdhënës i Andy Stone tha se Facebook po bënte zbulime të gjera për Komisionin e Letrave me Vlerë, duke përfshirë besnikërinë e përdoruesve, vlerësimin e llogarive të kopjuara ose të rreme dhe ruajtjen e sigurisë së platformës kundër njerëzve që donin ta përdornin atë për të dëmtuar të tjerët.

Avokatët e Haugen iu drejtuan Komisionit të Tregut të Kapitalit për mbrojtjen që u ofron dëshmitarëve në interes të publikut. Programi daton në vitin 2008, kur viti financiar global i shtyu njerëzit të bënin zbulime për tekstet e gabuara. Chaougken tha se veprimi i tij është për faktin se Facebook ka gënjyer rregullatorët dhe investitorët.

Një nga çështjet për të cilat Facebook është në kolaps është roli i tij në zgjedhjet presidenciale. Mark Zukenberg i tha Kongresit në mars se kompania kishte ndërmarrë hapa për të shkarkuar faqe që synojnë keqinformimin dhe gjuhën e urrejtjes. Në çdo rast, ai mohoi se kompania ka luajtur një rol në promovimin e grupeve ekstremiste dhe përhapjen e dezinformatave.

“Ne bëmë gjithçka që mundëm për të garantuar integritetin e zgjedhjeve. Tani disa thonë se rrjetet sociale po na polarizojnë. Por kjo nuk është e qartë nga pikëpamja e të dhënave apo kërkimeve”, tha ai.

Problem me dokumentet e brendshme

Pretendimet e Zuckerberg bien ndesh me ato të përfshira në dokumentet e brendshme. Sipas raportit, Facebook ndërmori masa për 3% -5% të rasteve të gjuhës së urrejtjes dhe për më pak se 1% të rasteve që promovuan ose nxitën dhunë. Në një eksperiment, studiuesit e kompanisë zbuluan se algoritmet i çonin njerëzit e interesuar për çështje konservatore drejt përmbajtjes që përmbante ide radikale ose polarizuese. Një zyrtar shkroi në një studim se “jo vetëm që nuk bëjmë asgjë për dezinformimin elektoral në komente, por e përforcojmë atë”.

Kompania gjithashtu fshehu informacione për dëmin e bërë nga adoleshentët në Instagram, argumenton Haugen, duke cituar hetimet e brendshme. Ish-punonjësja citon studime të brendshme që tregojnë se Facebook ishte i vetëdijshëm për abuzimin e fëmijëve dhe rolin e tij në nxitjen e dhunës dhe dezinformimit për shëndetin.

Zbulimet kanë ngritur shqetësime tek investitorët, duke përfshirë Julie Goodridge, një menaxhere portofoli në NorthStar Asset Management, e cila, së bashku me Zyrën e Auditorit të Shtetit të Nju Jorkut dhe përfaqësues të tjerë të fondeve të investimeve, ka propozuar një mbledhje të aksionarëve që janë aksioneri i shumicës.

Facebook pritet të luftojë të gjitha veprimet e komitetit të tregut të kapitalit. Ajo tashmë ka grumbulluar një ushtri avokatësh nga kompanitë kryesore shumëkombëshe në Uashington, DC, të specializuar në sigurinë, antitrust, mbrojtjen e konsumatorëve dhe të drejtat civile. Ai tashmë ka përvojë nga betejat e mëparshme gjyqësore.

Continue Reading

Teknologji

Kush janë dy emrat që fshihen pas rrjetit social të Trump?

Published

on

Donald Trump ka njoftuar planet për të nisur një platformë të mediave sociale të quajtur TRUTH Social që do të dalë në fillim të vitit të ardhshëm.

Ish-presidenti, i cili u bllokua nga Facebook dhe Twitter në fillim të këtij viti, thotë se qëllimi i tij është të rivalizojë kompanitë e teknologjisë që i kanë mohuar megafonin që ishte kryesorja për ngritjen e tij.

Ish-kreu i Shtëpisë së Bardhë ka caktuar dy njerëz të besuar për të drejtuar kompaninë më të re të krijuar, por kush janë ata?

Patrick Francis Orlando, është shefi ekzekutiv i SPAC (kompani blerjesh me qëllim të veçantë) që ndihmoi ish-Presidentin Donald Trump të bënte publike kompaninë e tij të medias dhe teknologjisë dhe është gjithashtu shefi i financave të një firme misterioze me zyra në Wuhan.

49-vjeçari, drejton dy SPAC, të njohura edhe si kompani të kontrollit të bardhë, që synojnë t’i bëjnë kompanitë private të dalin publike përmes bashkimeve dhe blerjeve.

Njëra është Digital World Acquisition Corp (DWAC), ku Orlando është shefi ekzekutiv e cila tronditi Wall Street në fillim të kësaj jave kur njoftoi bashkimin e saj me Trump Media and Technology Group, duke rritur aksionet me afro 1000 për qind.

Ndërkohë, shefi i financave i DWAC është një anëtar i Kongresit të Brazilit dhe princ i vetëshpallur që dëshiron të rikthimin e monarkisë i njohur me emrin Luiz Philippe de Orleans e Braganca.

Përpara se të bëhej një monark jozyrtar në Amerikën Latine, Philippe mori masterin nga universiteti “Stanford” dhe punoi në një bankë investimesh në Nju Jork.

Philippe është shprehur se ashtu si presidenti Trump, beson në tregtinë e drejtë dhe të ekuilibruar dypalëshe, duke investuar në mbrojtje dhe duke mbajtur kufij të fortë”.

Continue Reading

Teknologji

Twitch sjell opsionin për t’u kthyer pas gjatë transmetimeve live

Published

on

Ju ka munguar ndonjëherë një moment i madh gjatë një transmetimi live në Twitch? Në të ardhmen kjo mund të ndryshojë.

Sipas the Verge, Twitch do të lansojë një buton të quajtur “Rewind” për transmetimet live.

Duke e klikuar do të ktheheni 2 minuta pas në një transmetim live me opsionin për t’u kthyer pas në të gjithë historikun e transmetimit ose të luani transmetimin me një shpejtësi të reduktuar.

Në të njëjtën kohë nëse klikoni këtë buton mund të shikoni çfarë po ndodh në transmetim live falë një dritareje “picture-in-picture.”
Megjithatë një transmetues duhet të ketë opsionin VOD të aktivizuar që përdoruesit të shfrytëzojnë butonin Rewind.

Afro 1/4 e përdoruesve do të ketë akses tek opsioni i ri në ditët në vijim, sipas Twitch.

Continue Reading

Aktuale