Connect with us

Lajme

Komisioni i përbashkët maqedonas-bullgar ende pa marrëveshje për Goce Dellçevin

Published

on

Komisioni i Përbashkët i Historisë midis Maqedonisë dhe Bullgarisë ende nuk ka zgjidhje për Goce Delçevin. Anëtari i Komisionit Petar Todorov për Alsat thotë se debati ka arritur deri tek arsyet për përkujtimin e përbashkët të këtij personaliteti. Për të, nuk është zgjidhje që Delçevi të mësohet si një bullgar, pasi në këtë rast maqedonasit nuk do të kishin asnjë bazë për ta përkujtuar atë.

Na është cekur disa herë që zgjidhja për Goce Delçevin duhet të jetë në drejtimin se pse ky person historik është i rëndësishëm për shoqërinë bullgare dhe maqedonase dhe të jetë baza për kremtimin e ndërsjellë. Sepse, nëse ne e përkujtojmë sepse Goce Delçevi ka qenë Bullgar, kjo nuk ka asnjë bazë për Maqedoninë dhe për qytetarët e Maqedonisë, nuk ka asnjë bazë për të përkujtuar diçka të tillë “-tha Petar Todorov, historian, anëtar i Komisionit të Përbashkët.

Todorov kërkon që Komisioni të mos vendos afate për zgjidhjen e kësaj çështje pasi zgjidhjet mund të jenë në kundërshtim me frymën e Marrëveshjes së Fqinjësisë së mirë. Kryeministri bullgar Bojko Borisov tha se komisioni duhet të zgjidhë çështjen deri në tetor, kur hapet mundësia që vendi ti fillojë negociatat e pranimit në Bashkimin Evropian.

Në këtë botë vetëm vdekja është e pashmangshme, se a do të ketë një vendim deri në tetor, do të shohim. Më mirë është që politikanët të mos bëjnë presione dhe të mos vendosin afate, sepse është vetëm kundër produktive për vetë debatin, sepse në këto rrethana historianët nga të dy palët janë nën presion, që diçka duhet të arrihet dhe atëherë ekziston një rrezik i lartë për të sjellë vendime jocilësore dhe të këqija, që mund të jenë kundër produktive “-pohoi Petar Todorov, historian, anëtar i Komisionit të Përbashkët.

Në Komision në rrjedhë është diskutimi për përpilimin e rekomandimeve për përmirësimin e teksteve shkollore të historisë për klasën e gjashtë në sistemin arsimor bullgar dhe për klasën e shtatë në sistemin arsimor maqedonas. Rekomandimet tanimë janë miratuar dhe u janë dorëzuar të dyja qeverive për të përmirësuar tekstet e klasave të pesta në Bullgari dhe të gjashtave në Maqedoni.

Deri më tani, të dyja qeveritë i kanë miratuar rekomandimet e Komisionit për kremtimin e Car Samoilit, Vëllezërit Kirili dhe Metodi, Shën Klementi dhe Shën Naumi.

 

Continue Reading

Kosovë

A ka nevojë ndonjëri prej kandidatëve me i fry? Përgjigjet hoxhë Fatmir Latifaj

Published

on

Hoxhë Fatmir Latifaj u ka bërë thirrje qytetarëve të dalin në votime, që të vendosin vetë se kush t’i drejtojë ata për katër vitet e ardhshme.

“Shpresojmë që ky proces të shkoj në formën më të mirë dhe paqësore se ia kemi borgj vendit tonë dhe aleatëve tanë që të tregojmë kulture dhe respekt”, tha fillimisht ai në T7.

Në pyetjen se a ka ndonjëri prej kandidatëve nevojë me i ‘fry’ hoxha, ai është shprehur se hoxha vetëm ka nevojë me ju lut Zotit për të gjithë kandidatët.

“Hoxha ka nevojë me ju lut allahut për të gjithë kandidatët. Në Islam është e rregulluar çështja e balancimit. Sot nuk është koha veç me u lut, por me dalë te kutitë e zgjedhjeve”, tha hoxhë Fatmir Latifaj.

Continue Reading

Lajme

Kohë shtesë për vendet ku është ndërprerë votimi, thonë nga KSHZ

Published

on

Nga KSHZ thonë se deri më tani nuk është raportuar për ndërprerje të votimit më tepër se tre orë, përcjell Alsat. Lubka Guguçevska nga KSHZ sot deklaroi se ka pasur vonesa për shkak të problemeve me aparatet për fingerprint, por që koha e votimit do të kompensohet në ato vendvotime ku ka pasur vonesa.

“Sa i përket ndërprerjes së votimit. Kemi raste në shumë vendvotime. Në rast se ndërprerja ka qenë më pak se një orë, votimi do të përfundojë në ora 19:00. Nëse ndërprerja ka zgjatur një deri në tre orë, në këtë rast do të vazhdohet për aq sa ka zgjatur ndërprerja. Nëse ndërprerja ka qenë dy orë, atëherë do të vazhdohet votimi deri në ora 21:00”, deklaroi Lubka Guguçevska, zëdhënëse e KSHZ-së.

Continue Reading

Kosovë

Komunat me shumicë serbe me daljen më të madhe në votime

Published

on

8,26 për qind e qytetarëve që kanë të drejtë vote kanë votuar deri tani në Kosovë.

Ndërsa, komunat me përqindjen më të madhe të daljes në zgjedhje janë ato me shumicë serbe.

Në Zveçan kanë votuar deri tani 29,42 për qind e qytetarëve apo 2 mijë e 24 qytetarë.

Në Komunën e Mitrovicës së Veriut deri tani kanë votuar 30.96 për qind e qytetarëve, apo 5 mijë e 486 qytetarë.

Në Leposaviq kanë votuar 20,49 për qind e qytetarëve apo 1 mijë e 696 qytetarë.

Continue Reading

Aktuale