Connect with us

Lajme

Lodrat e fëmijëve që vijnë nga Kina dhe Tajlanda, janë kancerogjene

Published

on

Lodrat për fëmijë me origjinë nga Kina dhe Tajlanda të cilat janë kancerogjene, janë të pranishme edhe në vendin tonë. Madje, sipas Inspektoratit Sanitar që bën inspektimin e cilësisë së lodrave në Maqedoni, 5% nga sasia totale e tyre janë të pasigurta, dhe kjo e dhënë i referohet tre mujorit të parë të vitit 2019.

Kemi marrë rezultate se 5% nga importi i përgjithshëm janë klasifikuar si të pasigurta. Në marrim mostra nga çdo dy importe me origjinë nga Tajlanda dhe Kina, dhe në çdo 4 importe nga Bashkimi Evropian. Kryesisht lodrat e pasigurta janë nga Tajlanda dhe Kina- deklaroi Irina Buhova – Inspektorati Shtetëror Sanitar.

Megjithatë “5 përqindëshin” e Inspektoratit e demanton Asociacioni “Gazetarët për të Drejtat e Njeriut”, sipas të cilëve përqindja e lodrave të pasigurta në vendin tonë është shumë më e lartë.

Praktika dëshmon se në lodra të pasigurta hasim çdo ditë. Ato janë në shitje edhe në dyqane të mëdha për lodra. Lodra të pasigurta janë ato të cilat nuk kanë deklarime, pa marrë parasysh se ku janë prodhuar, pasi në Maqedoni nuk kemi industri për prodhimin e lodrave, ndërsa shumë pak kompani importojnë. Lodrat e pasigurta më së shumti shiten në ambiente të hapura- thanë nga Asociacioni “ Gazetarët për të Drejtat e Njeriut”

Por, një pjesë e mirë e qytetarëve nuk janë të informuar për standardet që duhet të plotësojnë lodrat, në mënyrë që ato të mos rrezikojnë shëndetin e fëmijëve të tyre – standarde këto të vendosur nga Bashkimi Evropian, bazuar pas një sërë skandaleve të fundit me lodra kancerogjene të sekuestruara në tregjet evropiane.

“Nuk mendoj për atë. E di se janë helmuese, por edhe garanci të ketë, përsëri njësoj është.

“ Ka disa janë kancerogjene vijnë nga Kina, ajo është e vërtetë por tash gjithçka që marrim është kancerogjene. Blejmë edhe nëpër qendra tregtare, por edhe nëpër tezga.”

“Po varet edhe ku i blejmë. Zakonisht i blejmë në dyqane ku janë më kualitet. Përndryshe kështu nëpër treg asnjëherë jo.”

“ I shoh edhe nga kualiteti, por edhe nga çmimi, sepse kur janë më të shtrenjta duhet të jenë më të mira. Edhe nëpër tezga kam blerë për nipin tim.

Gjatë vitit të kaluar në vend kanë hyrë lodra në vlerë mbi 4 milion euro. Imitimet e lodrave origjinale të cilat zakonisht krijohen nga materiale të dëmshme, konfiskohen – thotë zv, drejtori i Doganave, Irfan Buçi.

Kur na kthehet përgjigje nga kompanitë se malli është i falsifikuar, imitim i origjinalit, ne e konfiskojmë atë mall. Nëse për herë të dytë përsëritet e njëjta vepër e të njëjtit importim ne e procedojmë me aktpadi penale. Por ndodh shumë shpesh që të hasim në imitim të mallrava- tha Irfan Buçi – zv. Drejtor i Doganave.

Pas rasteve të shpeshta viteve të fundit me konfiskimin e lodrave të rrezikshme për shëndetin e fëmijëve, Bashkimi Evropian ka vendosur standarde rigoroze të përmbajtjeve plastike, i njohur ndryshe si “Rapid Alert System”. Kjo platformë ka bërë bashkë disa shtete, të cilat alarmojnë njëra tjetrën për lodra të tilla kancerogjene, të cilat afishohen në uebfaqen e tyre për publikim. Rregullorja për përcaktimin dhe kërkesat e veçanta të sigurisë ka këto pika: karakteristikat kimike, karakteristikat fizike dhe mekanike, testi i ndjeshmërisë dhe testi i etiketimit (mbishkrimet e nevojshme).

 

BURIMI: Alsat-M

Continue Reading

Lajme

Qytetarët e Maqedonisë së Veriut për të shtatën herë zgjedhin pushtet lokal

Published

on

Në Maqedoninë e Veriut sot mbahen zgjedhjet e shtata lokale në të cilat zgjidhen kryetarë komunash dhe këshilltarë në 80 komuna dhe Qytetin e Shkupit.

Në 3.480 vendvotime, qytetarët votën e tyre mund ta japin për gjithsej 10.831 kandidatë nga të cilët 299 për kryetarë komunash, ndërsa të tjerët për këshilltarë, në 91 lista të parashtruara nga grupi i përzgjedhësve gjegjësisht të pavarur, dhe 31 lista nga partite politike dhe koalicionet.

Të drejtë vote kanë 1,824,864 qytetarë. Nga numri i përgjithshëm i votuesve, 1,740,147 janë regjistruar në certifikatat e Listës së votuesve. DNë certifikatat e veçanta nga Lista zgjedhore janë regjistruar 82.461 persona, të ciltë në janë në punë të përkohshme ose qëndrim të përkohshëm jashtë vendit, në harmonizim me evidence e organit competent, 1899 votues të cilët në ditën e zgjedhjeve janë në vuajtje të dënimit me burg ose në paraburgim: 351 persona në institucion për akomodim jashtë familjar dhe gjashtë votues të cilët në pajtim me evidence e Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale, janë të regjistruar si persona të zhvendosur.

Votimi fillon në ora 07:00 të mëngjesit dhe do të zgjasë deri në ora 19:00. Nëse votimi ndërpritet për më shumë se një orë, ai do të vazhdojë për aq kohë sa zgjati ndërprerja, por jo më shumë se tre orë. Në orën 19:00 mbyllen qendrat e votimit. Votuesit e gjetur në qendrën e votimit lejohen të votojnë. Vendvotimi ku votuan të gjithë qytetarët e regjistruar në fragmentin nga Lista e Votuesve mund të mbyllet para orës 19:00, me pëlqimin paraprak të KKZ -së kompetente, por nuk fillon numërimin e votave para orës 19:00.

Një ditë më parë, votuan të sëmurët, personat e pafuqishëm, personat me Kovid-19, të burgosurit, të burgosurit, shtëpitë e pleqve dhe personat e zhvendosur brenda vendit.

Për herë të parë në këto zgjedhje, identiteti i votuesve do të kontrollohet me pajisje për identifikimin biometrik të gjurmëve të gishtit, për të cilat kompania “Dermalog” ka furnizuar 4000 pajisje dhe një sistem të përshtatshëm për përdorimin e tyre. Për anëtarët e KKZ -ve dhe bordet zgjedhore që do të menaxhojnë këto pajisje, KSHZ -ja kreu katër cikle edukimi dhe punësoi 320 ekspertë të TI -së për të mundësuar që zhvillimi i zgjedhjeve të kalojë me sa më pak ndërprerje dhe probleme. Përveç kësaj, 80 ekspertë të tjerë të IT janë punësuar nga kompania “Dermalog”.

Rezultatet nga rrethi i parë i zgjedhjeve priten rreth mesnatës. Në raundin e parë të votimit për kryetar bashkie, zgjidhet kandidati që ka marrë shumicën e votave nga zgjedhësit që kanë votuar, nëse një e treta e numrit të përgjithshëm të votuesve të regjistruar në fragmentin nga Lista e Votuesve për komunën përkatëse shkoi në sondazhe. Nëse në raundin e parë të votimit për zgjedhjen e kryetarit të komunës, gjegjësisht qytetit të Shkupit, një e treta e numrit të përgjithshëm të zgjedhësve të regjistruar në ekstraktin nga Lista e Votuesve për komunën përkatëse, përkatësisht qytetin e Shkupit, përsëritet e gjithë procedura zgjedhore.

Nëse në rrethin e parë asnjë kandidat për kryetar komune nuk merr shumicën e kërkuar të votave në përputhje me nenin 132 paragrafi 1 të Kodit Zgjedhor, në raundin e dytë votohen dy kandidatët që morën më shumë vota në rrethin e parë. Rrethi i dytë i votimit mbahet brenda 14 ditëve nga dita e përfundimit të raundit të parë të votimit. Në rrethin e dytë të votimit për kryetar komune, zgjidhet kandidati që merr numrin më të madh të votave.

Nëse, edhe pas rrethit të dytë për çfarëdo arsye, nuk bëhet zgjedhja e kryetarit të komunës, komisioni zgjedhor brenda 15 ditëve nga përfundimi i zgjedhjeve e njofton Qeverinë.

Këshilltarët zgjidhen në rrethin e parë të zgjedhjeve dhe përdoret modeli proporcional, me shpërndarjen e vendeve bazuar në formulën D’Hondt.

Zgjedhjet lokale do të monitorohen nga 1,045 vëzhgues, nga të cilët 714 janë vendorë. Misioni i OSBE/ODIHR ka akredituar 217 vëzhgues.

Për shkak të pandemisë me Kovid-19, zgjedhjet lokale do të zbatohen me respektimin e masave të përgjithshme për mbrojtje të Kovid-19, ashtu që votuesit dhe të gjithë anëtarët e këshillave zgjedhorë do të duhet të shfrytëzojnë maska mbrojtëse dhe të përdorim mjet për dezinfektim.

Continue Reading

Kosovë

Lista Serbe shkon e organizuar për të votuar, Rakiç fton qytetarët të votojnë

Published

on

Kryetari i Listës Serbe, Goran Rakiq, sot pas votimit në Shkollën Teknike në veri të Mitrovicës u ka bërë thirrje qytetarëve që të dalin e të votojnë në mënyrë masive.

Ai ka thënë se të gjitha qendrat janë hapur me kohë dhe çdo gjë po shkon në rregull.

“Siç po e shihni qytetarët po marrin pjesë në mënyrë masive për të zgjedhur përfaqësuesit.

Ftoj të gjithë të gjithë qytetarët ta shfrytëzojnë të drejtën e votës duke respektuar masat kundër COVID-19”, tha ai.

Ndryshe, Lista serbe në mënyrë të organizuar kanë dalë për të votuar.

Continue Reading

Lajme

Rezultatet e para KSHZ-ja duhet t’i kumtojë në afat prej 12 orëve

Published

on

Komisioni Shtetëror Zgjedhor (KSHZ) rezultatet e para të zgjedhjeve lokale të marra në mënyrë elektronike nga Komisionet komunale zgjedhore i shpall në mënyrë sukcesive, ndërsa rezultatet në bazë të dhënave nga procesverbalet e Komisioneve komunale zgjedhore në afat prej 12 orëve pas përfundimit të zgjedhjeve.

Komisionet komunale zgjedhore rezultatet e para të zgjedhjeve duhet t’i shpallin në afat prej 7 orëve pas përfundimit të zgjedhjeve në bazë të të dhënave nga këshillat zgjedhorë dhe theksohet në tabelat e shpalljeve në komunë dhe kumtohen në media.

Komisioni zgjedhor i Qytetit të Shkupit rezultatet e para nga zgjedhjet për anëtarët e këshillit, përkatësisht kryetar komune I shpall brenda 10 orëve pas përfundimit të zgjedhjeve në bazë të të dhënave nga Komisionet Komunale Zgjedhore për Qytetin e Shkupit dhe i thekson në tabelë për shpallje në Qytetin e Shkupit dhe i kumton në media.

KSHZ -ja rezultatet përfundimtare të zgjedhjeve i shpall menjëherë, ndërsa më së voni nga dita e përfundimit të tyre. Rezultatet përfundimtare të zgjedhjeve, KSHZ-ja i shpall për secilën komunë veç e veç.

Rezultatet përfundimtare të zgjedhjeve shpallen nga KKZ -ja menjëherë, dhe jo më vonë se 24 orë nga dita e përfundimit të tyre.

Në rrethin e parë të votimit për kryetar komune, zgjidhet kandidati që ka marrë shumicën e votave nga zgjedhësit që kanë votuar, nëse rezulton një e treta e numrit të përgjithshëm të votuesve të regjistruar në certifikatën nga Lista e votuesve për komunën përkatëse.

Continue Reading

Aktuale