Connect with us

Lajme

Sa është dënimi për zhvatje, flet juristi

Published

on

Çdo person i cili pasurohet në mënyrë joligjore, duke drejtuar kërcënime ndaj dikujt për të përfituar diçka, gjithashtu “pagimi i mbrojtjes”, përkatësisht para apo shërbime të tjera që i siguron ndonjë person ose kompani i kriminelëve, në këmbim për sigurimin e tyre fizik ose kryerje të pandërprerë të ndonjë aktiviteti ekonomik, konsiderohet për reket. Për pasojat si pjesëmarrës apo ndërmjetësues në reket, foli juristi Bekim Rexhepi.

“Për personin i cili e bën këtë vepër penale me mjete kërcënimi për nderin dhe reputacionin e tij, për të fituar në mënyrë të paligjshme pronë dënohet prej 3 muaj deri më pesë vjet. Kurse si grup i organizuar kur dëmi është i konsiderueshëm dhe pasuria e fituar në rrugë joligjore është e konsiderueshme është prej 1 vjet deri 10 vjet burg”, theksoi Bekim Rexhepi, jurist.

Rexhepi bëri thirrje që nëse dikujt i ofrohet të jetë pjesë e një akti të këtillë, menjëherë ta denoncojë rastin në polici, e jo të incizojnë audio apo video-material, sepse mund të konsiderohen për pjesëmarrës, pasi fillimisht e ka pranuar atë.

“Çdo person i cili ballafaqohet me këtë fenomen është i obliguar pasi është vepër penale, duhet doemos të paraqitet në organet kompetente në polici apo në prokurori. Pasi që vepra penale fshehje është shume afër të një momenti që prej dëshmitar të kaloj në i pandehur”, tha Bekim Rexhepi, jurist.

Gjatë ditëve të fundit fjalën “reket” e kemi dëgjuar pothuajse çdo ditë. Prokuroria Publike Themelore për Krim të Organizuar dhe Korrupsion, më 15 korrik hapi rastin me reket, në të cilin i dyshuari i parë është Bojan Jovanovski i njohur si Boki 13, kurse i dyshuari i dytë – afaristi Zoran Mileski-Kiçeec.

I dyshuari i parë e ka shfrytëzuar ndikimin e tij te prokurori publik dhe ka marrë 1,5 milionë euro nga personi nën hetim me qëllim që t’ia lehtësojë situatën. I dyshuari i dytë ka mundësuar takime me personin nën hetim i cili në këtë hetim është dëshmitar. Gjatë këtyre takimeve, prokurorja Villma Ruskoska tha se dëshmitarit i kanë kërkuar 8 milionë euro që të ndalet procedura penale kundër tij.

Transaksioni i parë i dyshimtë i cili ka të bëjë me reketin, ka ndodhur në vjeshtën e vitit 2017. Transaksioni nuk ishte i dyshimtë vetëm për shkak të lartësisë së shumës së transferuar prej 750 mijë eurove, por dyshim kanë shkaktuar edhe pjesëmarrësit në këtë transaksion, kompania e njohur e ndërtimtarisë, pronari i së cilës është nga Manastiri dhe ka paguar 750 mijë euro në xhiro-llogarinë e një gruaje më të moshuar e cila ka banuar në qendrën e Shkupit. Gruaja ishte pjesë e strukturave të Lidhjes ndërkombëtare, organizata humanitare e cila është themeluar disa muaj paraprakisht nga ana e Bojan Jovanovskit – Boki 13.

Përndryshe, kryetari e komunës Karposh, Stefan Bogoev dhe kryetarja e Manastirit, Natasha Petrovska kanë dhënë dëshmi në Prokurorinë Publike për Krim të Organizuar dhe Korrupsion për rastin “Reket”. Nga prokuroria thanë se në lidhje me këtë rast ende po ndërmerren masa për të cilat opinioni publik do të informohet pa zbuluar detaje.

 

BURIMI: TV21

Continue Reading

Lajme

Taravari: Me anëtarësimin në NATO, Maqedonia e Veriut është bërë shtet i sigurt

Published

on

By

Kryetari i Aleancës për Shqiptarët Arben Taravari, thotë se me anëtarësimin në NATO, Maqedonia e Veriut është shtet i sigurt dhe larg çdo rreziku të sovranitetit dhe integritetit.
Në Facebook ai shkruan se RMV si anëtare e NATO-s jep kontributin e saj për çdo vend në të cilin duhet të sigurohet paqja botërore.
“Më 27 mars të vitit 2020, Republika e Maqedonisë së Veriut u bë anëtare më e re në NATO. Nga ky moment RMV, si pjesë e Aleancës më të fuqishme Veriatlantike, është shtet i sigurtë dhe larg çdo rreziku të sovranitetit dhe integritetit të vendit. RMV, si anëtare e NATO-s, jep kontributin e saj për çdo vend në të cilin duhet të sigurohet paqja botërore. Agresioni rus kundër Ukrainës duke rrezikuar sigurinë globale, edhe njëherë dëshmoi se duke qenë pjesë e NATO-s, qytetarët tanë dhe vendi janë të mbrojtur nga ana e aleancës së shteteve më të fuqishme në botë”.
“Aleanca për Shqiptarët kishte fatin që të kontribuojë në procesin e anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në NATO. ASh me dinamikë dhe seriozitet të njëjtë do të japë kontributin politik dhe programor në përshpejtimin e procesit të anëtarësimit në BE së bashku me sfidat e ndryshimeve kushtetuese që janë parakusht dhe objektiv parësor i anëtarësimit të vendit në BE”, ka shkruar Taravari me rastin e 3 vjetorit të anëtarësimit të RMV-së në NATO.

Continue Reading

Lajme

Anëtarë te Besës nga Gostivari kalojnë në ASH

Published

on

By

Katër anëtarë nga Lëvizja BESA nga Gostivari, sonte kanë kaluar në ASH. Kjo është dëshmuar përmes një fotografie të publikuar në rrjetet sociale ku ata shihen bashkë me kryetarin e ASH, Arben Taravari ku i shoqëron edhe kryetari i Degës së ASH-së në Gostivar, Gazmend Abdija.
Fotografia të cilën e ka publikuar Abdija mbanë shkrimin “Aleanca për Shqiptarët çdo ditë po forocohet”.
Ky kalim kalim i katërshes, e cila ka qenë në krye të BESËS në Gostivar, është festuar me një kafe të përbashkët.
Ndryshe, jo zyrtarisht ditëve në vazhdim pritet edhe anëtarë dhe  simpatizantë të tjerë nga Lëvizja Besa në Gostivar të kalojnë në ASH.

Continue Reading

Lajme

Anëtarë te Besës në Gostivar kalojnë në ASH

Published

on

By

Katër anëtarë nga Lëvizja BESA nga Gostivari, sonte kanë kaluar në ASH. Kjo është dëshmuar përmes një fotografie të publikuar në rrjetet sociale ku ata shihen bashkë me kryetarin e ASH, Arben Taravari ku i shoqëron edhe kryetari i Degës së ASH-së në Gostivar, Gazmend Abdija.

Fotografia të cilën e ka publikuar Abdija mbanë shkrimin “Aleanca për Shqiptarët çdo ditë po forocohet”.
Ky kalim kalim i katërshes, e cila ka qenë në krye të BESËS në Gostivar, është festuar me një kafe të përbashkët.
Ndryshe, jo zyrtarisht ditëve në vazhdim pritet edhe anëtarë dhe  simpatizantë të tjerë nga Lëvizja Besa në Gostivar të kalojnë në ASH.

Continue Reading

Aktuale