Connect with us

Lajme

Plan qeveritar kundër keqinformimit ose rrëshqitje në censurë?

Published

on

Kryeministri Zoran Zaev në konferencën e sotme për shtyp paraqiti një sërë masash që qeveria do të ndërmarrë për të zgjidhur problemin me lajmet e rrejshme dhe shpërndarjen e dezinformatave, të cilat, siç tha ai, ndikojnë seriozisht në interesin publik, shkruan in7.

Qeveria me një plan veprimi do të luftojë përhapjen e dezinformatave dhe kundër sulmeve ndaj demokracisë nëpërmjet sigurisë dhe masave proaktive, njoftoi Kryeministri Zoran Zaev në një konferencë shtypi. Masat e sigurisë lidhen me komunikimet e Qeverisë dhe Kryeministrit, kurse me masat proaktive parashihet një fushatë e brendshme për punonjësit nëpër institucione, një strategji e re e transparencës, një grup veprimi për luftimin e dezinformatave dhe një strategji kombëtare për shkrim-lexim mediatik. Qeveria poashtu planifikon dhe përcakton kritere të qarta për mediat që akreditohet për të monitoruar punën e saj, një model mbështetjeje për prodhimin e përmbajtjeve mediatike dhe programeve arsimore, si dhe bashkëpunimin me organizatat që kontrollojnë faktet dhe regjistrin e burimeve që përhapin dezinformimin. Në të njëjtën kohë, Qeveria, në web faqen e saj do të publikojë dhe t’i përgjigjet pyetjeve të mediave dhe qytetarëve.

“Në përputhje me angazhimin ndaj hapjes, llogaridhënies dhe transparencës, qeveria po përgatit një plan veprimi për t’u marrë me dezinfektimin dhe sulmet mbi demokracinë në nivel sistemi me qëllim të forcimit të sigurisë kombëtare dhe sigurisë së qytetarëve “, ka thënë Zaev.

Marjan Zabërçanec, nga zyra e kryeministrit, ka thënë se në këto masa, nuk ka të bëjë fare me edukimin e gazetarëve.
“Pikërisht, nuk bëhet fjalë për edukim të gazetarëve se si të raportojnë, por se si të zbatojnë standardet e profesionit të gazetarisë edhe në këtë shtëpi edhe në kuadër të këtij institucioni, respektivisht ndjekje të standardeve të profesionit gazetaresk gjatë ngjarjeve qeveritare”, ka thënë Zabërçanec.

Sipas Zabëraçanec, bëhet fjalë për një draft plan që do të pasohet nga konsultime me të gjithë aktorët, përfshirë mediat dhe organizatat e medias. Sa i përket asaj se ku do të sigurohen paratë për planin e veprimit, Zaev theksoi se të gjitha institucionet dhe qeveria kanë një buxhet të duhur. Ai poashtu ka thënë se nën drejtimin e Ministrit të Komunikimeve, transparencës dhe llogaridhënies, ai do të kumunikohet me gazetarët,mediat dhe të gjithë të tjerët për qëndrueshmërinë e hapësirës së medias.

Menjëherë me një reagim ka dalë edhe partia opozitare, VMRO-DPMNE, ku ndër të tjera thuhet:

“Zoran Zaev, sinonim i gënjeshtrave dhe dezinformatave, po përpiqet të fusë censurën e mediave që nuk mendojnë si ai. Konferenca e sotme e shtypit është vetëm një konfirmim tjetër se liria e fjalës në Maqedoni është e kërcënuar dhe mediat po përballen me kërcënime dhe censurë nga qeveria. Është e qartë se plani i Zoran Zaev parashikon, përmes pretendimeve për lajme të rreme, të mbulojë të gjitha skandaletdhe krimet që dalin çdo ditë. Zoran Zaev me gënjeshtra dhe dezinformata erdhi në pushtet. Secila gënjeshtër dhe dezinformatë e tij, tashmë ka dalë në shesh. Për këtë arsye Zaev është në panik dhe përpiqet të frikësojë dhe cenzurojë mediat”, thuhet në reagiminei VMRO-DPMNE-së.

Continue Reading

Kosovë

Voton Kryeministri Kurti, zotohet se do të punojë në fuqizimin e komunave

Published

on

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka hedhur votën e tij.

Kurti ka thënë se si qytetar i Kosovës ka shfrytëzuar të drejtën për të votuar.

“Si qytetar i Republikës posa ushtrova të drejtën për të votuar në këto zgjedhje të lira. Qytetarët në Kosovë sot vendosin se kush do të vendos, përcaktohet se kush do të jenë udhëheqësit e tyre. Inkurajoj të gjithë qytetarët që të shfrytëzojnë këtë moment demokracie”, tha Kurti para mediave.

Gjithashtu, Kurti u zotua që së bashku me Qeverinë do të punojë në fuqizimin e komunave.

“Si kryeministër unë bashkë me qeverinë tonë do të punojë në fuqizimin komunave. 4 vite të mbara, të mira i presin qytetarët anekënd Kosovës ku ata jetojnë dhe punojnë”, deklaroi ai.

Qendrat e votimit janë hapur në ora 07:00, dhe qytetarët kanë të drejtë të votojnë deri në ora 19:00.

Continue Reading

Lajme

Dashtevski: Po tejkalohen problemet me aparatet për fingerprint

Published

on

Kreu i Komisionit Shtetërorë të Zgjedhjeve, Aleksandar Dashtevski pranoi se ka pasur probleme mëngjesin e sotëm me votimin biometrik. Dashtevski tha se ekipe teknike tashmë po zgjidhin problemet e tilla dhe se njoftoi se në ato vendvotime që ka pasur ndërprerje të vendvotimit do të vazhdohet koha për të votuar.

“Bëhet fjalë për një përqindje të vogël. Megjithatë thash, po zgjidhen në vazhdueshmëri, një pjesë e madhe janë zgjidhur, ndërsa për kohë të shpejtë do të zgjidhen edhe tjerat. Vlen rregulla e ligjit, se nëse ndërpritet votimi, vazhdon për aq kohë sa është ndërprerë, sipas Kodit Zgjedhorë, kuptohet jo më tepër se tre orë”, deklaroi Dashtevski.

Continue Reading

Kosovë

KFOR-i largohet nga pika kufitare në Jarinje (Video)

Published

on

Tashmë edhe zyrtarisht janë larguar nga pika kufitare në Jarinje, trupat e KFOR-it, pas qëndrimit të tyre dyjavor, si rezultat i zhvillimeve që ndodhën me masën e reciprocitetit me targat.

Në këtë zonë nuk janë parë madje as rrugës prezencë të trupave ndërkombëtare të NATO-s.

Detaje më të zgjeruara nga gazetari Besnik Tahiri.

Continue Reading

Aktuale