Connect with us

Lajme

Mos procedim i lëndëve, nga PTHP heshtin

Published

on

Policia thotë se po i zbulon personat që kryejnë krime nga urrejtja. Institucioni që duhet t’i shqyrtojë rastet, Prokuroria Themelore Publike edhe sot hesht për atë se përse nuk ndërmerr masa. Pas publikimit të Raportit Vjetor për krime nga urrejtja për vitin 2018 nga Komiteti i Helsinkit për të Drejtat e Njeriut, reagimet e institucioneve janë të pakta. Nga Komiteti theksojnë se Ministria e Brendshme ka paraqitur vetëm 24 kallëzime penale nga 123 incidente të tilla vitin e kaluar. Ata fajësuan se përkundër kësaj, edhe ato pak kallëzime nuk janë procesuar dhe ngelin në prokurori. Në pyetjet e televizionit Alsat, Ministria e Punëve të Brendshme u përgjigj se policia është duke e bërë punën e saj dhe gjithçka kanë dorëzuar në Prokurori.

Ministria e Brendshme

“Ministria e Punëve të Brendshme po punon në mënyrë intensive në raste të tilla, si dhe të gjitha të tjerat. Janë ndërmarrë të gjitha masat e nevojshme për zbardhjen e tyre. Pas mbledhjes së të gjitha provave, i gjithë materiali i dorëzohet prokurorisë kompetente. “

Ministri i Brendshëm Oliver Spasovski kohë më parë gishtin e drejtoi kah Prokuroria. Në prill të këtij viti, ai deklaroi se ajo rrallë vepron edhe kur është fjala për sulme ndaj policisë.

Sipas statistikave të MPB-së, numri i veprave penale “sulm mbi person zyrtar gjatë kryerjes së punës së sigurisë” në vitin 2018, është në rritje me 10.2%. Janë regjistruar gjithsej 140 vepra penale për të cilat janë raportuar 179 autorë, kryesisht në Shkup, Manastir dhe Tetovë.

Vepra penale Autorë
SPB Shkup 38 27
SPB Manastir 23 20
SPB Tetovë 18 13
SPB Shtip 16 7
SPB Kumanovë 16 14
SPB Ohër 9 17
SPB Strumicë 7 9
Por nuk ka informacion se sa prej këtyre rasteve kanë pasur zgjidhje gjyqësore. Prokuroria publike hesht. Alsat dhe dje, por dhe sot ka dërguar pyetje, por nuk ka përgjigje. Nuk kanë asnjë përgjigje as edhe për akuzat e Komitetit të Helsinkit dhe MPB-së se procesi ngec tek ata. “Helsinki” publikoi se 64 % e të gjitha incidenteve të lidhura me urrejtjen bazohen në përkatësinë etnike. Pothuajse të gjitha kanë ndodhur midis maqedonasve dhe shqiptarëve, dhe shumica e pjesëmarrësve kanë qenë të mitur. Ata theksuan se shteti ende nuk merr masa kundër gjuhës së urrejtjes që konsiderohet si shkaktari kyç i incidenteve të tilla.

 

BURIMI: Alsat-M

Continue Reading

Lajme

Dauti: Për shtetësinë e vëllezërve Azizi, nuk duhet mendim nga ASK-ja

Published

on

By

Dauti: Për shtetësinë e vëllezërve Azizi, nuk duhet mendim nga ASK-ja

Për dy vëllezërit pa shtetësi të lindur, rritur e shkolluar në vendëlindjen e tyre në Kumanovë (rasti i paraqitur mbrëmë në Alsat M) të cilët nga muaj gusht i vitit të kaluar kanë aplikuar përsëri për marrjen e shtetësisë, kushdo që nuk zbaton ligjin do duhet të pergjigjet penalisht.

Dy janë momentet që duhet potencuar për byrokratët që guxojnë të jenë mbi ligjin:

1. Personat që kanë jetuar deri më 8 shtator 1991 në territorin e Republikës së Maqedonisë, marrin shtetësi vetëm me njërin nga dokumentet e përcaktuara. Pra, Agjencionit për Siguri Kombëtare-ANB, nuk i kërkohet mendim.

2. Edhe po të jetë parashtruar kërkesa nga “i huaj” për të cilët duhet të jep mendim ANB-ja, ai mendim nuk duhet të jepet më vonë së gjashtë muaj sepse me ndryshimet e fundit të ligjit thuhet: “Organi i cili vendos për paragrafin 1 pika 8 të ketij neni (fjala është për ANB- në) miraton vendim në afat prej gjashtë muajve pas parashtrimit të kërkesës së të huajit” .

Continue Reading

Bota

Presidenti i Francës, Emmanuel Macron është goditur me shuplakë

Published

on

By

Presidenti i Francës, Emmanuel Macron është goditur me shuplakë

Presidenti i Francës, Emmanuel Macron është goditur me shuplakë nga një grua gjatë një bisede që ai kishte me qytetarët në rrugët e Parisit.

Në videon që është bërë virale në rrjetet sociale, shihet presidenti francez Macron teksa i afrohet një grupi personash për t’i përshëndetur, por një grua nis ta qortojë dhe menjëherë i afrohet dhe e godet me shuplakë. Pas këtij veprimi, shihet se gruaja është neutralizuar nga persona të tjerë si dhe punonjës të sigurisë.

Kjo nuk do të ishte hera e parë që Macron merr një sulm të këtij lloji, ai i mëparshmi ishte në vitin 2021. Në rastin e vitit të shkuar, Macron iu afrua një grupi për t’i përshëndetur kur një person i veshur me një bluzë të gjelbër e tërhoqi me një dorë, ndërsa me tjetrën e goditi në fytyrë. Qytetari që qëlloi presidentin u neutralizua, ndërsa mediat franceze raportuan se ai thirri “Poshtë Makronizmi”. Ende janë të paqarta, shkaqet që provokuan incidentin. Pas goditjes së kreut të shtetit francez, dy persona u arrestuan nga policia lokale.

Continue Reading

Lajme

Kriza energjetike problem për kompanitë!

Published

on

By

Kriza energjetike problem për kompanitë!

Kyetari i Odës Ekonomike Branko Azeski dhe Kryetari i OEMVP-së Mendi Qyra do të kërkojnë nga Qeveria që të zgjidhet problemi me krizën energjetike të bizneseve dhe kompanive. Mendi Qyra tha se do të mundohen të gjejmë zgjidhje edhe për të rinjtë që të mos ikin nga vendi.

“Një ndër problemet më të rëndësishme që ka biznesi sidomos mikro dhe biznesi i vogël është energjetika që ne sigurisht të kërkojmë nga Qeveria të gjejmë forma më të përshtatshme që të zgjidhet ky problem. Përveç problemin e energjetikës ne kemi problemin e resurseve njerëzore e cila për fat të keq të rinjtë edhe pjesa tjetër e popullatës po largohet nga Maqedonia dhe ne bëjmë ç’mos që të gjejmë forma të përshtatshme që ky problem të zbutet”, tha Mendi Qyra, kryetar i OEMVP.

“Ne do t’i përfaqësojmë interesat e bizneseve, kompanive, edhe në kushte kaq të vështira. Unë e di bagazhin e kolegut tim, dhe besoj që do t’i ndjek sukseset e tij të veprimtarisë”, theksoi Branko Azeski, kryetar i Odës Ekonomike.

Continue Reading

Aktuale