Connect with us

Lajme

Pendarovski: Nuk duhet të ketë ndasi partiake për qëllime strategjike

Published

on

Presidenti Stevo Pendarovski sot deklaroi se detyra e tij, në kuadër të kompetencave të cilat i ka, është që ta ulë polarizimin në shoqëri. Porositi që politikanët të pajtohen rreth qëllimeve strategjike në ekonomi, integrimet euroatlantike dhe marrëdhëniet ndëretnike.

“Detyra ime është që ta ulë polarizimin në çfarëdo mënyre, siç mundem, me fjalë, me veprim, me thirrje të njerëzve te unë ose me shkuarjen time te ata. Mendoj se ndasitë politike nuk kanë qenë kur më të thella dhe më të mëdha në historinë tonë si shtet i pavarur dhe se detyra e parë e secilit prej nesh i cili në një kohë të caktuar është në ndonjë funksion, është që t’i ulë ato dallime. Secili nga ne vjen nga ndonjë parti e caktuar ose ambient politik. Unë nuk jam anëtar i ndonjë partie politike, megjithatë me vite të tëra jam përfaqësues i një tipi të caktuar të ideve politike dhe të një koncepti të caktuar politik”, tha Pendarovski gjatë vizitës në Odën Ekonomike të Maqedonisë.

Theksoi se kjo nuk guxon ta pengojë që të flasë me njerëzit të cilët kanë koncept krejt të ndryshëm nga ai për zhvillim të shtetit dhe shtoi se këtë e bën.

“Deri më tani me disa nga ata nuk pata sukses që të kem kontakt, por detyra ime është, sepse paguhem nga paratë tuaja, që të tentoj këtë ta bëj deri në fund të mandatit. Dhe këtu nuk ka suita, nuk ka ego të lënduar”, tha Pendarovski.

Presidenti Pendarovski tha se duhet të lajmërohet te njerëzit të cilët janë aktorë të skenës politike dhe me të cilët deri më tani nuk ka realizuar komunikim, ndërsa të cilët, siç tha, janë të rëndësishëm për ambientin total.

“Do të tentoj t’i marr, dhe unë do t’i kërkoj dhe të jenë të bindur se do të bëj gjithçka që në këto pesë vite të mandatit tim t’i ulë ato tensione”, tha Pendarovski.

Ai vlerëson se për disa punë, të cilat kanë rëndësi strategjike për shtetin nuk duhet të ketë zënka.

“I pari është zhvillimi ekonomik. Koncepti i përgjithshëm i zhvillimit ekonomik nuk guxon të jetë gurë pengues mes VMRO-DPMNE-së, LSDM-së, BDI-së dhe cilësdo parti tjetër. Maqedonia e Veriut duhet komplet të integrohet në integrimet euroatlantike, nga aspekti juaj dhe nga aspekti ynë, të mos ndahemi. BE-ja është e rëndësishme, por NATO-ja është edhe më e rëndësishme si parakusht për siguri, e më tutje për zhvillimin ekonomik. Këtu të gjitha partitë nuk guxojnë të kenë dallime. Dhe një punë e rëndësishme që kontribuon për uljen e polarizimit është që marrëdhëniet ndëretnike duhet të jenë stabile”, vlerëson Pendarovski.

Sipas tij, politikanët duhet të pajtohen për këto punë dhe për këtë prioritet-ekonomi, integrime euroatlantike dhe marrëdhënie ndëretnike. Vlerëson se këtu kontributi i tij mund të jetë më i dukshëm, gjegjësisht në bisedë me të gjithë faktorët e rëndësishëm politik të bëjnë ambient në shtetin në të cilin, siç tha, “nuk do të shihemi përmes nishanit të pushkës për punë të tilla të rëndësishme prej të cilave varet jeta jonë dhe jeta e gjeneratave të reja”.

“Për gjithçka tjetër mund të debatojmë deri nesër, edhe në Parlament edhe jashtë, edhe me demonstrime, por për këtë do të kemi koncensus shtetëror”, theksoi Penadarovski.

Shefi i shtetit vlerëson se nuk duhet të kthehemi në gjendjen para disa viteve ose, siç tha, drejtë atij niveli të ndasive dhe drejtë atij niveli të debateve dhe grindjeve.

Me mbylljen e këtyre çështjeve, me përfundimin e integrimit në NATO, i cili pritet të përfundojë këtë vit dhe t’i fillojmë negociatat me BE-në, në përgjithësi shkojmë drejtë stabilizimit dhe drejtë qetësimit të gjendjeve.

Sipas vlerësimeve të tij, kemi përpara një vit të qetë. “Zënkat politike, sepse është vit zgjedhor, do të vazhdojnë ndoshta me intensitet më të madh, megjithatë kjo nuk do të guxonte që të ndodh edhe me sferën e biznesit. Për fat të keq deri më tani ka ndodhur që njerëzit të flasin vetëm për këtë, megjithatë viti i ardhshëm nuk është vit zgjedhor për mua dhe nuk do të merrem me atë”, tha Pendarovski.

 

BURIMI: MEDIAL

Continue Reading

Lajme

Dauti: Për shtetësinë e vëllezërve Azizi, nuk duhet mendim nga ASK-ja

Published

on

By

Dauti: Për shtetësinë e vëllezërve Azizi, nuk duhet mendim nga ASK-ja

Për dy vëllezërit pa shtetësi të lindur, rritur e shkolluar në vendëlindjen e tyre në Kumanovë (rasti i paraqitur mbrëmë në Alsat M) të cilët nga muaj gusht i vitit të kaluar kanë aplikuar përsëri për marrjen e shtetësisë, kushdo që nuk zbaton ligjin do duhet të pergjigjet penalisht.

Dy janë momentet që duhet potencuar për byrokratët që guxojnë të jenë mbi ligjin:

1. Personat që kanë jetuar deri më 8 shtator 1991 në territorin e Republikës së Maqedonisë, marrin shtetësi vetëm me njërin nga dokumentet e përcaktuara. Pra, Agjencionit për Siguri Kombëtare-ANB, nuk i kërkohet mendim.

2. Edhe po të jetë parashtruar kërkesa nga “i huaj” për të cilët duhet të jep mendim ANB-ja, ai mendim nuk duhet të jepet më vonë së gjashtë muaj sepse me ndryshimet e fundit të ligjit thuhet: “Organi i cili vendos për paragrafin 1 pika 8 të ketij neni (fjala është për ANB- në) miraton vendim në afat prej gjashtë muajve pas parashtrimit të kërkesës së të huajit” .

Continue Reading

Bota

Presidenti i Francës, Emmanuel Macron është goditur me shuplakë

Published

on

By

Presidenti i Francës, Emmanuel Macron është goditur me shuplakë

Presidenti i Francës, Emmanuel Macron është goditur me shuplakë nga një grua gjatë një bisede që ai kishte me qytetarët në rrugët e Parisit.

Në videon që është bërë virale në rrjetet sociale, shihet presidenti francez Macron teksa i afrohet një grupi personash për t’i përshëndetur, por një grua nis ta qortojë dhe menjëherë i afrohet dhe e godet me shuplakë. Pas këtij veprimi, shihet se gruaja është neutralizuar nga persona të tjerë si dhe punonjës të sigurisë.

Kjo nuk do të ishte hera e parë që Macron merr një sulm të këtij lloji, ai i mëparshmi ishte në vitin 2021. Në rastin e vitit të shkuar, Macron iu afrua një grupi për t’i përshëndetur kur një person i veshur me një bluzë të gjelbër e tërhoqi me një dorë, ndërsa me tjetrën e goditi në fytyrë. Qytetari që qëlloi presidentin u neutralizua, ndërsa mediat franceze raportuan se ai thirri “Poshtë Makronizmi”. Ende janë të paqarta, shkaqet që provokuan incidentin. Pas goditjes së kreut të shtetit francez, dy persona u arrestuan nga policia lokale.

Continue Reading

Lajme

Kriza energjetike problem për kompanitë!

Published

on

By

Kriza energjetike problem për kompanitë!

Kyetari i Odës Ekonomike Branko Azeski dhe Kryetari i OEMVP-së Mendi Qyra do të kërkojnë nga Qeveria që të zgjidhet problemi me krizën energjetike të bizneseve dhe kompanive. Mendi Qyra tha se do të mundohen të gjejmë zgjidhje edhe për të rinjtë që të mos ikin nga vendi.

“Një ndër problemet më të rëndësishme që ka biznesi sidomos mikro dhe biznesi i vogël është energjetika që ne sigurisht të kërkojmë nga Qeveria të gjejmë forma më të përshtatshme që të zgjidhet ky problem. Përveç problemin e energjetikës ne kemi problemin e resurseve njerëzore e cila për fat të keq të rinjtë edhe pjesa tjetër e popullatës po largohet nga Maqedonia dhe ne bëjmë ç’mos që të gjejmë forma të përshtatshme që ky problem të zbutet”, tha Mendi Qyra, kryetar i OEMVP.

“Ne do t’i përfaqësojmë interesat e bizneseve, kompanive, edhe në kushte kaq të vështira. Unë e di bagazhin e kolegut tim, dhe besoj që do t’i ndjek sukseset e tij të veprimtarisë”, theksoi Branko Azeski, kryetar i Odës Ekonomike.

Continue Reading

Aktuale