Connect with us

Maqedonia e Veriut

Kompanitë fituan 196 milion euro nga kthimi I TVSH-së në gjysmëvjetorin e parë

Published

on

Mbi 12 miliardë denarë ose 196 milion euro u injektuan në ekonomi në gjysmëvjetorin e parë, përmes kthimit të rregullt dhe joselektiv të TVSH-së tek kompanitë. Sipas të dhënave nga Ministria e financave, kthimi i TVSH-së tek kompanitë deri në qershor është rreth 20% më shumë në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar, ose rreth 2 miliard denarë.

Nëse krahasohet me vitin 2017, kthimi i TVSH-së në gjysmëvjetorin e parë është më i lartë për 3.2 miliard denarë ose rreth 37%. Në krahasim me vitin 2016, kthimi është për 4.9 miliard denarë më i lartë, ose 69%.

Shirete Elezi, zv.ministre në Ministrinë e Financave, thotë se me kthimin e rregullt dhe joselektiv të TVSH-së, u përmirësua likuiditeti i kompanive.

“Kthimi i TVSH-së në kohë dhe joselektiv është i rëndësishme për funksionimin e pandërprerë të kompanive, por edhe për investimin e tyre. Për këtë, Drejtoria për të Ardhura Publike (DAP) bëri Modul për kthimin automatik të tatimit dhe lirim nga tatimi për të gjithë tatimpaguesit. Qëllimi kryesor është saktë dhe në kohë të kryhet kthimi dhe lirimi nga tatimi për të gjithë tatimpaguesit”, deklaroi Elezi.

Zv.ministria për financa theksoi se tendencat pozitive në ekonomi vërehen edhe përmes pagesës së tatimeve, duke përfshirë edhe TVSH-në. Gjithashtu thotë se rritja e aktiviteteve të kompanive vërehet edhe përmes rritjes së investimeve brute prej 9.9% në tremujorshin e parë të vitit 2019.

Marrë nga PORTALB

Kompanitë fituan 196 milion euro nga kthimi i TVSH-së në gjysmëvjetorin e parë

Continue Reading

Lajme

Bozhinovski: LSDM humbi legjitimitetin nga zgjedhjet e mëparshme

Published

on

Vladimir Bozhinovski në emisionin “24 analiza” tha se dështimi i LSDM-së në këto zgjedhje është për shkak të dëshpërimit që qytetarët kanë pritur nga kjo parti.

“Janë dëshpëruar për zhvillimin e shtetit në disa aspekte dhe pas marrjes së legjitimitetit në zgjedhjet e kaluara, LSDM filloi t’i humb dhe të bie”, tha Bozhinovski.

Ai tha se nga viti i kaluar ka ndryshyar perceptimi pozitiv ndaj Filipçes dhe shtetit dhe në vend të mbështetjes, ka perceptim negativ.

“Gjithmonë zgjedhjet lokale janë kombinim për punën e kryetarit dhe puna e qeverisë. Edhe në vitin 2017 ishin zgjedhje lokale dhe ato ishin zgjedhje ku qeveria mori legjitmitetin”, tha Bozhinovski./Telegrafi/

Continue Reading

Lajme

KSHZ-ja kërkon listën e kompanive që kanë importuar “Fingerprint”

Published

on

Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve dy ditë pas zgjedhjeve lokale nga Drejtoria e Doganave kërkoi listën e kompanive që eventualisht kanë porositur aparate të njëjta për leximin e shenjave të gishtave nga jashtë vendi, si ato që u shfrytëzuan në zgjedhje. Këtë për Alsat e konfirmoi kryetari i KSHZ-së, Aleksandar Dashtevski i cili tha se këtë e kërkojnë për arsye sigurie, që të mos vijë deri te mundësia e përzierjes së aparateve që i siguroi KSHZ me aparate të njëjta të mundshme të blera nga kompani dhe firma private.

“Kemi indikacione se përgjigja do të jetë pozitive, se asnjë kompani nuk ka importuar pajisje të tilla deri më tani. A keni pasur ndonjë njoftim si KSHZ që ndoshta disa kompani kanë porositur pajisje të tilla? – Nuk kishim njoftim të tillë, siç thashë, e bëra për sigurinë tonë, për të qenë të sigurt se nuk kishte diçka të tillë, që mos të dalë se të tjerët po importojnë, për t’u siguruar që askush nuk ka importuar pajisje të tilla deri më tani- Pse po e bën këtë Komisioni Shtetëror Zgjedhor, a nuk ka shërbime sigurie që duhet ta bëjnë? – Po, ka. Siç thashë, për ne, për shkak të interesit personal që kemi, për t’u siguruar që nuk ka diçka të tillë”- deklaroi Aleksandar Dashtevski- kryetar i KSHZ.

Kjo kërkesë është pranuar nga Dogana një ditë më parë kurse shërbimet po kontrollojnë nëse ndonjë kompani apo institucion ka porositur pajisje të njëjta. Dashtevski siguron që pajisjet janë të sigurta dhe funksionale dhe tani për tani nuk ka nevojë të porositen tjera. Nëse ndonjë nga pajisjet prishet në pesë vitet e ardhshme, është detyrim i kompanisë gjermane “Dermalog” ta zëvendësojë me tjetër. Përndryshe, zgjedhjet do të mbahen përsëri në dy komuna. I tillë është rasti me Mavrovën dhe Rostushën si dhe Qendër Zhupën. Në të dy komunat nuk kishte pjesëmarrje të një të tretës së votuesve të regjistruar. Por, çfarë nëse nuk ka pjesëmarrje të mjaftueshme përsëri në votimin e përsëritur?

“Pra, ligjvënësi do të duhet të vendosë nëse ajo komunë duhet të zgjerohet, zvogëlohet e kështu me radhë, sepse nuk ka pjesëmarrje të mjaftueshme. Dhe mendoj se arsyeja është sepse nuk ka mjaft banorë në kuptimin që nuk janë të pranishëm në shtëpitë e tyre “- pohoi Aleksandar Dashtevski, Kryetar i KSHZ-së.

Në Mavrovë dhe Rostushë, 10.144 banorë kanë të drejtë vote. 3,144 persona e ushtruan të drejtën e tyre të votës, ndërsa pjesëmarrja ishte 31%. Që zgjedhjet të jenë legjitime në këtë komunë, duhet të votojnë 3,381 banorë. Në Qendër Zhupë, 7,317 banorë kanë të drejtë vote, ndërsa 1,873 banorë e ushtruan atë të drejtë, me një pjesëmarrje prej 25.60%. Së paku 2,439 qytetarë duhet të votojnë që rezultati i zgjedhjeve të njihet në këtë komunë.

Në Mavrovë dhe Rostushë, 10.144 banorë kanë të drejtë vote. 3,144 persona e ushtruan të drejtën e tyre të votës, ndërsa pjesëmarrja ishte 31%. Që zgjedhjet të jenë legjitime në këtë komunë, duhet të votojnë 3,381 banorë. Në Qendër Zhupë, 7,317 banorë kanë të drejtë vote, ndërsa 1,873 banorë e ushtruan atë të drejtë, me një pjesëmarrje prej 25.60%. Së paku 2,439 qytetarë duhet të votojnë që rezultati i zgjedhjeve të njihet në këtë komunë.

Mavrovë- Rostushë

Pjesëmarrja: 31%

Votues: 10.144

Kanë votuar: 3.144

Votat e nevojshme: 3.381

Mungojnë: 237 vota

Qendër Zhupa

Pjesëmarrja: 25,60%

Votues: 7.317

Kanë votuar: 1.873

Votat e nevojshme: 2.439

Mungojnë: 566 vota

Ndërkohë rrjedh afati prej 48 orësh për pjesëmarrësit në zgjedhje të cilët mund të paraqesin ankesa në KSHZ, në lidhje me rezultatin e zgjedhjeve. Nëse ankesat nuk pranohen nga KSHZ -ja, atëherë partitë dhe pjesëmarrësit në zgjedhje kanë të drejtë të paraqesin padi në Gjykatën Administrative, si instancë më e lartë. /Alsat M/

Continue Reading

Lajme

Policia jep detaje për aksidentin në rrugën Shkup – Tetovë, ku humbi jetën një person

Published

on

Banori i Tetovës, i moshës 45-vjeçare, me iniciale F.R., është burri i cili e humbi jetën në fatkeqësinë e komunikacionit sot pasdite në autostradën Shkup-Tetovë në afërsi të mbikalimit për Trebosh. Gjatë ekspertizës së SPB Tetovë u konfirmua edhe identiteti i dy personave të lënduar, mashkull dhe femër nga Tetova.

“Në vendin e ngjarjes humbi jetën F.R (45) nga Tetova. Të lënduar janë E.K (22) nga Tetova i cili ka pasur lëndim të rëndë trupor – thyerje në këmbë dhe E.L (31) nga i njëjti qytet, e cila është mbajtur në spitalin e Tetovës. Këqyrjen e vendit të ngjarjes e ka kryer ekipi i SPB Tetovë dhe prokurori publik. Me urdhër të prokurorit publik, trupi i pajetë është dërguar për autopsi”, deklaroi zëdhënësi i SPB Tetovë, Marjan Josifovski.

Policia gjithashtu konfirmoi se në aksident kanë marrë pjesë tre automjete si dhe një kamion. Ndërkaq, ka nisur hetimi që të vërtetohen arsyet pse ka ndodhur aksidenti.

Continue Reading

Aktuale